přejít na obsah přejít na navigaci

Linux E X P R E S, 15 let GNOME, LibreOffice 3.6

15 let GNOME, LibreOffice 3.6

dvatydny.gif

Dva týdny s Linuxem: Prostředí GNOME oslavilo patnáctiny. Google Play Store zavedl inteligentní aktualizace. Humble Bundle pro Android 3. CyanogenMod 9. Debian přechází na Xfce. LibreOffice 3.6.


Co se děje ve světě Linuxu a open source

Prostředí GNOME oslavilo patnáctiny

Příběh grafického prostředí GNOME se začal psát 15. srpna 1997, kdy Mexičané Miguel de Icaza a Federico Mena oznámili: „Chceme vyvinout svobodnou sadu uživatelsky přívětivých aplikací a nástrojů. Podobnou, jako je CDE nebo KDE, ale kompletně založenou na svobodném softwaru.“ Za rok a půl spatřila světlo světa první stabilní verze GNOME 1.0. Už na prvním vydání se přitom podílela společnost Red Hat, která dodnes hraje ve vývoji prostředí zásadní roli.

GNOME 1 GNOME 1

Tři roky nato, v červnu 2002, vyšlo GNOME 2 – prostředí stále považované mnohými uživateli za to nejlepší, které pro Linux kdy vzniklo, a to zejména díky své jednoduchosti a zároveň slušné konfigurovatelnosti. O pevných základech GNOME 2 svědčí i fakt, že se vyvíjelo dalších devět let a vyšlo celkem šestnáct „velkých“ verzí.

Legendární GNOME 2 (přesněji verze 2.6 z března 2004) Legendární GNOME 2 (přesněji verze 2.6 z března 2004)

Nejnovějším přírůstkem z rodiny je GNOME třetí řady. Jeho tváří je rozhraní GNOME Shell, které výrazně vybočilo ze zajetých kolejí. Mnohým uživatelům se nelíbí trend až přílišného zjednodušování uživatelského rozhraní, to však nic nemění na tom, že GNOME je stále nekorunovaným králem linuxových grafických prostředí – většina distribucí staví právě na něm. Tak hodně úspěchů do dalších patnácti let!

GNOME 3 GNOME 3

Google Play Store zavedl inteligentní aktualizace

Největší obchod s aplikacemi pro Android Google Play Store nenápadně zavedl novinku, která byla anoncována už v červnu na konferenci Google I/O. Jedná se o nový způsob aktualizace aplikací: Zatímco dříve se při každé aktualizaci musel stáhnout celý nejnovější APK balíček aplikace, odteď se budou stahovat jen části balíčku, které se od minulé verze liší.

Výhody nového způsobu už vás jistě napadly, tou hlavní je několikanásobné snížení množství přenášených dat a u mobilních datových sítí odlehčení nebohým FUP limitům. To s sebou nese také obecné zrychlení aktualizací. Sám Google žádné vyjádření ohledně nového systému aktualizací nevydal, portál Android Police ale upřesňuje, že řízení inteligentních aktualizací zřejmě probíhá na straně serveru a nezáleží tak na verzi Google Play ve vašem zařízení.

Humble Bundle pro Android 3

Věřím, že projekt Humble Bundle už není třeba představovat, ale aspoň ve zkratce: Čas od času nabídne balíček multiplatformních her bez DRM, a to za libovolnou cenu. Nové kolo má opět přívlastek „for Android“, což znamená, že hry kromě Linuxu, Microsoft Windows a Mac OS X běží také na mobilním Androidu.

No a jaké že kousky jsou v nabídce tentokrát? Premiéru si odbývají cenami ověnčená tower defense strategie Fieldrunners a arkádovka založená na hře s tóny BIT.TRIP BEAT. Dále jsou v nabídce logická hra SpaceChem a „hra na hackera“ Uplink, které už účinkovaly v minulých kolech. Pro všechny zákazníky, kteří zaplatí více než průměrnou částku, je tu navíc připravena logická plošinovka Spirits. Za příspěvky o výši alespoň jednoho dolaru také dostanete klíč k aktivaci her na Steamu, což by se vám mohlo hodit, protože jak známo, Steam bude brzy k dispozici i pro Ubuntu. Zachována zůstala také možnost aktivovat hry v Centru softwaru pro Ubuntu.

Novinky ze světa distribucí

CyanogenMod 9

Po dlouhém vývoji vyšel CyanogenMod 9, nová verze nejoblíbenějšího alternativního sestavení Androidu. Devítka vychází z Androidu 4.0 Ice Cream Sandwich (ICS), takže zde najdete všechny novinky „ruské zmrzliny“. Z těch nejvýznamnějších zmiňme zbrusu nové rozhraní, lepší a plynulejší odezvu, nový přehled naposledy používaných aplikací s jejich náhledy, novou klávesnici, lepší podporu bezdrátové technologie NFC nebo přehledný monitor přenášených dat. Pro ICS navíc Google připravil nové verze svých aplikací (Kontakty, YouTube, Mapy atd.). K tomu vývojáři CyanogenModu opět přibalili pořádnou porci možností úprav a nastavení. CyanogenMod 9 je dostupný pro 37 zařízení.

Nový maskot – „Androida“ na skateboardu nahradil humanoidnější Cid Nový maskot – „Androida“ na skateboardu nahradil humanoidnější Cid

Debian přechází na Xfce

Nadcházející stabilní vydání Debianu 7.0 Wheezy změní po mnoha letech výchozí grafické prostředí. Už jím nebude GNOME, ale Xfce 4.8 známé nenáročností, stabilitou a možnostmi konfigurace. Hlavním důvodem změny je snaha vměstnat základní sestavení Debianu na 700MB CD, což už by s GNOME nešlo. Joey Hess, jeden z klíčových správců Debianu, který rozhodnutí učinil, dodává: „Důvodů pro preferování Xfce může být vícero, ale jedná se o komplexní a subjektivní věc. Debian ale bohužel nemá ustálený postup pro taková rozhodnutí. Tak jsem si troufl udělat toto rozhodnutí sám.“

Novinky ze světa softwaru

LibreOffice 3.6

Document Foundation je tu opět s novou verzí kancelářského balíku LibreOffice 3.6. Na první pohled zaujme hezčí uvítací obrazovkou laděnou do zelena a „uhlazenějším“ vzhledem. Mezi obecné novinky patří částečná podpora grafického formátu CDR (CorelDraw), možnost vložení vodoznaku do PDF nebo třeba aktualizovaný český slovník synonym. Opět se o něco zlepšila také podpora formátů Microsoft Office.

Hezčí uvítací obrazovka Hezčí uvítací obrazovka

Writer (textový procesor) nově zobrazuje počet slov dokumentu ve stavovém řádku a vypořádá se s grafikou Office SmartArt v dokumentech Microsoft Office. Calc (tabulkový procesor) vylepšuje podmíněné formátování, například lze použít barevné škálování pro grafické znázornění relativní velikosti čísla v buňce. Dále byl vylepšen export do CSV a přibyla možnost nastavit výchozí názvy sešitů pro nové dokumenty. Impress už konečně umí vytvářet prezentace v širokoúhlém formátu a jako bonus přidává deset nových šablon. Podrobný přehled novinek jako tradičně najdete na OpenOffice.cz (první a druhý díl).

Podmíněné formátování a škálování Podmíněné formátování a škálování

Jednou větou

  • Patentový troll SCO, který zatápěl linuxovým společnostem, zkrachoval.

  • Za každého uživatele přivedeného k Ubuntu One nově dostanete 500 MB k dobru.

  • Konzolový správce souborů muCommander přidává podporu procházení v kartách.

  • AMD (ATI) vydalo novou verzi ovladače grafických karet Catalyst 12.8.

  • Souborový správce PCManFM vychází ve verzi 1.0.

  • Steam začne nabízet také neherní software, zda jej bude později nabízet i na Linuxu, nebylo upřesněno.

  • Ubuntu 12.10 už nebude obsahovat méně náročné rozhraní Unity 2D.

  • Připravuje se odnož Ubuntu s výchozím rozhraním GNOME Shell.

  • Nokia prodala framework Qt společnosti Digia.

  • Vyšel kancelářský balík Caligra 2.5 s podporou dalších formátů.

  • QBittorent 3.0.0 přichází s vylepšeným rozhraním.

  • Hudební přehrávač Amarok 2.6 výrazně vylepšuje podporu zařízení od Applu.

  • V novém openMagazinu se dočtete, na jakých různých zařízeních běží Linux.

Nahoru

Odpovědět

Nejsou podporovány žádné značky, komentáře jsou jen čistě textové. Více o diskuzích a pravidlech najdete v nápovědě.
Diskuzi můžete sledovat pomocí RSS kanálu rss



 
 

Top články z OpenOffice.cz