přejít na obsah přejít na navigaci

Linux E X P R E S, LinuxAlt 2012: 3D tisk jako hlavní lákadlo

LinuxAlt 2012: 3D tisk jako hlavní lákadlo

linuxalt.png

Je to týden od LinuxAltu a my se teď za ním ohlédneme pro ty z vás, kteří tam nebyli nebo už zapomněli.


LinuxAlt probíhal standardně první listopadový víkend, tedy letos 3. a 4. listopadu. Přišlo méně lidí než minulý rok – v sobotu „jen“ 250 lidí, oproti loňským třem stovkám. O tom, jestli za odliv návštěvníků můžou „konkurenční“ pražské LinuxDays, můžeme jen spekulovat.

Máváme rukama, kopeme nohama, otáčíme hlavou… před linuxovým desktopem, foto @adela_cz Máváme rukama, kopeme nohama, otáčíme hlavou… před linuxovým desktopem, foto @adela_cz

Ve foyer budovy FIT VUT v Brně-Králově Poli mohli návštěvníci kupovat knížky od knihkupectví U Marečka nebo se zastavit u stánku Red Hatu, Fedory a Ubuntu. Jelikož jsem měl v Brně 3D tiskárnu RepRap kvůli nedělní přednášce, vybalil jsem ji mezi stánky také – ukázalo se to jako velký trhák, protože když jsem to v neděli neudělal, každý se na tiskárnu ptal. Jelikož jsem musel hlídat tiskárnu, nemohl jsem na všechny přednášky, ale na některých jsem byl:

ownCloud – data pod kontrolou

Michal Hrušecký

Michal návštěvníky nejprve seznámil s principem cloudových úložišť, jako je například Dropbox. Jejich výhodou je dostupnost dat odkudkoliv, synchronizace dat napříč zařízeními, často možnost synchronizace s offline úložištěm a snadné sdílení dat. Nevýhodou ale zůstává, že data nemáte pod kontrolou, správce cloudu o vás ví hodně a pokud nemáte k dispozici offline úložiště, hrozí vendor lock-in.

ownCloud je open-source aplikace, která běží na webovém serveru. Ke svému běhu potřebuje jen PHP a databázi (MySQL, SQLite, ...) – můžete tak použít běžný webhosting. Kromě serverové aplikace existují samozřejmě i klienty pro desktopová nebo mobilní zařízení. Důležitá je podpora standardů – pro soubory je to WebDAV, pro kalendář CalDAV a pro kontakty CardDAV. Výhodou také je, že můžete ownCloud vnitřně propojit s jiným cloudem, třeba proprietárním. Můžete tak mít data na Google Drive nebo na Dropboxu, ale přistupovat k nim pomocí standardního WebDAVu.

Twitter provázel #LinuxAlt od začátku až do konce, foto @adela_cz Twitter provázel #LinuxAlt od začátku až do konce, foto @adela_cz

„Vlastní mrak“ ownCloud je možné rozšiřovat pomocí pluginů, kterých už je teď k dispozici skoro padesát, ale další budou přibývat. Přednáška a ownCloud samotný návštěvníky zaujaly, dotazů bylo velmi mnoho. Lidi například zajímalo, jestli je možné pomocí ownCloudu využívat různá proprietární úložiště k záloze dat. Zatím to prý nejde, ale stačí napsat plugin, což není nic těžkého – můžete použít PHP nebo externí program, pokud je na vašem hostingu povolena funkce system().

Darktable – Zpracování RAW snímků a vytvoření dechberoucích JPG fotek

Vlastimil Ott

Vlasta předvedl program Darktable, alternativu k Adobe Lightroom. Program slouží ke zpracování RAW fotek a opravě věcí, které se při fotografii nepovedly. Můžete tak například zvýraznit barvy, změnit vyvážení bíle, napravit příliš tmavá nebo světlá místa, odstranit šum nebo vytvořit zajímavou černobílou fotografii. Vlasta předváděl jednotlivé funkce v režimech Lighttable i Darkroom. V Lighttable (prosvětlovací stůl) třídíte fotografie, hodnotíte je, štítkujete a vyhazujete. V režimu Darkroom (temná nebo fotokomora) upravujete konkrétní fotku.

Přednáška byla zajímavá, ale Vlasta návštěvníky trochu pokoutně nalákal na dechberoucí fotky, které se nakonec nekonaly.

Návštěvníci LinuxAltu, foto @adela_cz Návštěvníci LinuxAltu, foto @adela_cz

Zálohování v Linuxu: která možnost je ta správná?

Petr Krčmář

Petr začal teoretickou průpravou: proč zálohovat, jak často, kam apod. Důležité je taky vědět, co zálohovat. Pokud máte pro zálohy neomezené místo, můžete si dovolit zálohovat celý systém, ale protože místa není nikdy dost, je důležité zálohovat jen data, která nemůžete snadno obnovit, většinou tedy stačí zálohovat /home, /etc a seznam nainstalovaných balíků. Nemá smysl zálohovat například filmy, které jste stáhli z internetu – pravděpodobně je budete moci stáhnout znovu.

Zálohy byste měli nechávat ideálně geograficky oddělené od jejich zdroje. Pokud vám shoří dům, nebo serverovna, můžete mít pořád k dispozici zálohy. Rozhodně je ale potřeba zálohy pravidelně kontrolovat. Petr uvedl historku, ve které zaměstnanec pravidelně odvážel zálohy na magnetických páskách k sobě domů na zadním sedadle v autě. Když firma přišla o data a bylo potřeba je obnovit, přišlo se na to, že všechny kotouče jsou prázdné – vyhřívané sedačky v autě vytvořily magnetické pole, které pásky smazalo.

„93 % firem, které neobnoví data do deseti dnů, zkrachuje.“

V druhé části přednášky se Petr věnoval dvěma zálohovacím nástrojům: Duplicity a rdiff-backup. Oba nástroje používají rozdílové zálohy, v případě rdiff-backupu je poslední záloha k dispozici rovnou v čitelné podobě, takže nepotřebujete žádný speciální nástroj na obnovu. Naopak Duplicity data uchovává komprimované v rozdílových archivech a jeho hlavní výhodou je možnost šifrování záloh. V obou případech je třeba jednou za čas provést plnou zálohu, aby řada rozdílů nebyla příliš dlouhá.

Praktická ukázka 3D tisku na tiskárně RepRap

Miro Hrončok

Protože bych nerad hodnotil svou vlastní přednášku, napsal tuto část Tomáš Mores.

O tom, že tato přednáška je jedním z hlavních taháků LinuxAltu 2012, nebylo sporu. Stačil mi rychlý pohled na zaplněný přednáškový sál a bylo jasné, že se lidé této přednášky nemůžou dočkat. Podle lidí ve foyer prý před touto přednáškou dorazilo na konferenci mnoho lidí, kteří tam do té doby nebyli.

Miro začal přednášku tím, že nám jednoduše vysvětlil, co je to 3D tisk a co naopak rozhodně není. Zjistili jsme tedy, že je to přístroj určený k vytváření 3D objektů, na které si lze obyčejně sáhnout, a dozvěděli jsme se i to, že tyto tiskárny jsou určeny především na prototypy, rozhodně nejsou vhodné k velkovýrobě, především kvůli době tisku.

3D tiskárny RepRap jsou open hardware, foto @adela_cz 3D tiskárny RepRap jsou open hardware, foto @adela_cz

Zařízení, které s sebou Miro přinesl, bylo 3D tiskárna RepRap. Protože je celá založená na svobodných technologiích (jak hardware, tak software), každý si ji může dle návodu sestavit s trochou zručnosti sám doma. Tuto část Miro uzavřel slovy: „Všechno na té tiskárně je strašně primitivní a dohromady je to geniální.“

Poté popisoval princip tiskárny, která dle jeho slov funguje jako robotická ruka držící tavnou pistoli, jež nanáší vrstvy materiálu postupně na sebe. Materiál, který je k tisku použit, je plast ABS, jenž se používá například při výrobě kostiček LEGO. Ty si samozřejmě můžete na tiskárně RepRap také vytisknout, protože na ně již vypršely patenty. Miro nás jen všechny varoval, že na ně nesmíme psát LEGO, ale například „RepRago“.

Máme-li postavenou tiskárnu, je potřeba, aby také něco tiskla. Nejjednodušší je stažení 3D modelů z webu (modely jsou ve standardizovaném formátu STL). Samozřejmě je možné objekty vymodelovat například v Blenderu nebo ve velmi zajímavém programu OpenSCAD, ve kterém objekty programujete podobně jako v C.

Nakonec je potřeba 3D model převést na „povely pro tiskárnu“, která sama z 3D modelu povely nevyčte. K tomuto účelu se používá aplikace zvaná slicer. Samozřejmě i 3D tisk má svá omezení, mezi ně patří například nemožnost tisku do vzduchu. Po skončení přednášky a velkém aplausu, který si Miro jistě zasloužil, se ke 3D tiskárnám nahrnula spousta uchvácených lidí, aby ten mohli zázrak spatřit na vlastní oči zblízka.

Nahoru

(Jako ve škole)
 

Příspěvky

Vlastimil Ott LinuxAlt 2012: 3D tisk jako hlavní lákadlo
Vlastimil Ott 13. 11. 2012, 00:21:05
Odpovědět  Odkaz 
Můj výstup se jmenoval "Darktable - Zpracování RAW snímků a vytvoření dechberoucích JPG fotek". Chápu, že to někdo pochopil jinak, než jsem zamýšlel, ale není v tom slib, že ty fotky ukážu. Prezentovat jsem chtěl nástroj. Pokud někdo čekal, že pořádné fotky se dělají v programu, tak se mýlí.
Miroslav Hrončok Re: LinuxAlt 2012: 3D tisk jako hlavní lákadlo
Miro Hrončok 13. 11. 2012, 00:47:19
Odpovědět  Odkaz 
No jo, ale pokoutně jsi nás nalákal :D

Odpovědět

Nejsou podporovány žádné značky, komentáře jsou jen čistě textové. Více o diskuzích a pravidlech najdete v nápovědě.
Diskuzi můžete sledovat pomocí RSS kanálu rss



 
 

Top články z OpenOffice.cz

Miroslav Hrončok

Miroslav Hrončok

Linux používám od roku 2004, aktivně se o něj zajímám od roku 2007, kdy jsem napsal svůj první článek pro LinuxEXPRES. Od roku 2009 jsem pracoval pro Liberix jako redaktor LinuxEXPRESu, od roku 2011 do konce roku 2012 jako jeho šéfredaktor. Nyní pracuji v Red Hatu, kde rozšiřuji distribuci Fedora o nové balíčky. Zároveň studuji na FIT ČVUT, kde se zabývám 3D tiskem a vyučuji několik předmětů. Spoluorganizuji pražskou konferenci LinuxDays a aktivně se účastním mnoha dalších českých linuxových akcí, jako přednášející nebo jako výpomoc.


  • Distribuce: Fedora
  • Grafické prostředí: Xfce

| blog