přejít na obsah přejít na navigaci

Linux E X P R E S, Reportáž z konference Openmobility 2011

Reportáž z konference Openmobility 2011

openmoko.jpg

O víkendu 18. a 19. června 2011 se na půdě brněnské Fakulty informatiky Masarykovy univerzity konal již druhý ročník konference Openmobility. Přinášíme reportáž z této akce zaměřené především na otevřený hardware a otevřené mobilní technologie.


O víkendu 18. a 19. června 2011 se na půdě brněnské Fakulty informatiky Masarykovy univerzity konal již druhý ročník konference Openmobility. Konferenci pořádalo stejnojmenné občanské sdružení Openmobility za podpory společnosti Red Hat Czech a mediálního partnerství magazínu LinuxEXPRES. O zajímavá témata nebyla nouze.

V přednáškových místnostech bylo možné zúčastnit se prezentací o různých otevřených mobilních technologiích. Nechyběly ukázky open-source hardware zařízení, zajímavých mobilních telefonů, tabletů i notebooků s různými linuxovými či open-source systémy.

Přijel se podívat i Red Hat Přijel se podívat i Red Hat

Ke zvládnutí veškerého programu byly k dispozici dvě místnosti, jedna sloužila převážně pro přednášky, ve druhé probíhaly praktické workshopy. Program zahájil v devět hodin ráno stávající předseda občanského sdružení Martin Holec (čtěte také náš rozhovor s ním) svou přednáškou o otevřených platformách. Poté následovaly přednášky z oblasti linuxových navigací, mobilních operačních systémů Android, WebOS či Maemo včetně zajímavých ukázek aplikací.

Prezentace systému WebOS společností ICZ Prezentace systému WebOS sdružení CZ.NIC

Návštěvníci se v rámci přednášek mohli seznámit s neobvyklými hardwarovými zařízeními. K vidění byly takové zajímavosti jako čtečka knih B&N Nook, mobilní telefon Openmoko Neo Freerunner, tablet/netbook TouchBook, Genesi Efika, PandaBoard nebo Arduino. Většinu těchto zařízení si zájemci mohli sami vyzkoušet před vstupem do přednáškové místnosti, kde byla po většinu trvání konference vystavena.

Zajímavý kus hardwaru: čtečka knih B&N Nook Zajímavý kus hardwaru: čtečka knih B&N Nook

Další pěkná hračka: PandaBoard Další pěkná hračka: PandaBoard

Po poslední přednášce Davida Kolibáče o lokalizaci aplikací již následovalo slosování odevzdaných dotazníků a následná afterparty.

David Kolibáč: Lokalizace aplikací l10n

Další videa z přednášek

Při sobotním slosování bylo rozdáno velké množství cen od sponzorů Při sobotním slosování bylo rozdáno velké množství cen od sponzorů

Následný program pokračoval ještě v neděli plánovanou „Neo FreeRunner rework party“. Ta proběhla více než úspěšně, zájemci měli možnost si nechat opravit či vylepšit svůj telefon Openmoko Neo Freerunner. Úplný závěr víkendu patřil plánované schůzi občanského sdružení Openmobility.

Neo FreeRunner rework party

Neo FreeRunner rework party Neo FreeRunner rework party

Na konferenci bylo možné si koupit pěkná reklamní trička. Radost mnohým dívkám jistě udělali pořadatelé tím, že nezapomněli na trička dámského střihu.

Ke koupi byla trička různých barev, motivů i střihů Ke koupi byla trička různých barev, motivů i střihů

Zisk z reklamních předmětů bude použit pro další činnost občanského sdružení Openmobility. Doufejme, že příští rok se bude konference opět konat, a to minimálně se stejně zajímavým obsahem.

Další informace o občanském sdružení Openmobility najdete v rozhovoru s jeho stávajícím předsedou Martinem Holcem. Autorem fotografií je Jozef Mlích.

Nahoru

(Jako ve škole)
Průměr: 1.00 | Hodnotilo: 4
 

Příspěvky

Reportáž z konference Openmobility 2011
Tom Jurman 7. 07. 2011, 09:32:33
Odpovědět  Odkaz 
Konference jsem se zúčastnil. Dozvěděl jsem se spoustu informací.
Velice oceňuji organizaci, přátelskou atmosféru. Nádherné kousky hardwaru.
Jedna z nejlepších přednášek: Platforma STAX. (Škoda, že zde chybí odkaz.)

Jediná vyjímka:
Na prezentaci o systému WebOS (viz obrázek) nám speeker ze 100 minutové přednášky 45 minut vykládal co to jsou Datové schránky a co dělá CZNIC. Následoval seznam mobilů které WebOS podporují + jejich funkce. Další vývoj přednášky neznám protože jsem odešel na oběd.

Pokud bude konference příští rok opět v Brně, určitě se zúčastníme.
Tom
Re:Reportáž z konference Openmobility 2011
Jaroslav Reznik 7. 07. 2011, 14:10:21
Odpovědět  Odkaz 
Jsem rad, ze se libilo. Z WebOS prednasky jsem bohuzel stihnul jen ten zacatek, poletoval jsem kolem, hlidani zabere casu :) A libil se mi, bohuzel byl poznamenan soubehem s prednaskou ve workshop mistnosti. Ono je dobre vedet, ze se CZ.NIC venuje vecem, ktere jsou z pohledu podpory Linuxu taky dulezite (ala DS a dotykaji se i castecne cinnosti naseho sdruzeni).

Jinak pristi rok uvidime, asi se pohneme dal do sveta. V CR cestovani skoro neboli, vse je kousek :)
Reportáž z konference Openmobility 2011
Jaroslav Reznik 7. 07. 2011, 14:04:13
Odpovědět  Odkaz 
Neprijel se podivat Red Hat, ale samotny Shadowman! A diky za reportaz.

Odpovědět

Nejsou podporovány žádné značky, komentáře jsou jen čistě textové. Více o diskuzích a pravidlech najdete v nápovědě.
Diskuzi můžete sledovat pomocí RSS kanálu rss



 
 

Top články z OpenOffice.cz