přejít na obsah přejít na navigaci

Linux E X P R E S, Dobrý Hejtman: Korupce na Androidu

Dobrý Hejtman: Korupce na Androidu

dobry_hejtman.png

Dobrý Hejtman je pokus o politicky zasazenou hru dostupnou pro platformu Android, jedná se o první počin studia AdlexApps. Jak se mu to daří a o co v hříčce půjde se dozvíte v následující krátké recenzi.


Krabice od vína

Již po prvním spuštění této freewarové hříčky je zcela jasné, na čem bude stavět, vše se točí kolem Rathovy kauzy a jeho krabice naplněné penězi. Zde patří studiu první plus, hra je zasazená do aktuálního dění na politické scéně a to na opačné straně zákona než by se dalo předpokládat.

Dobrý Hejtman Dobrý Hejtman

Velká škoda, že nebyl námět lépe využit, jedná se totiž o další z mnoha variací „skórovačky“ dostupné v hojném počtu nejen na této platformě. Cílem hry je pomocí gyroskopu (tedy prostým natáčením přístroje) posbírat co největší množství peněz a přitom se vyhýbat předmětům jako jsou pouta, láhve s vínem a další. S každým nežádoucím předmětem v krabici klesnou mříže a hráč se tak přibližuje konci hry symbolizující odhalení korupce a uvěznění ve vazbě.

Co nepatří do krabice s vínem Co nepatří do krabice s vínem

Hratelnost je na velice dobré úrovni, v menu se nikdo neztratí a herní princip díky přítomnému tutoriálu pochopí i naprostý začátečník. Grafické zpracování, ač dostatečné a rozhodně nikoho neurazí, patří spíše k průměru a dalo by se na něm rozhodně vytěžit více.

Nahrabat co nejvíce Nahrabat co nejvíce

Oddechovka

Jedná se o oddechovou hru, která rozhodně nenadchne herním principem ani zpracováním, největším přínosem tak zůstává zasazení do aktuální dění na tuzemské scéně. Dostupná je zcela zdarma prostřednictvím Google Play a ačkoli se jedná o premiéru zmiňované firmy AdlexApps, netrpí žádnými zásadními neduhy nebo nestabilitou.

Spadla klec Spadla klec

Nahoru

Příspěvky

František Bártík Dobrý Hejtman: Korupce na Androidu
František B. 14. 09. 2012, 07:04:51
Odpovědět  Odkaz 
Mě námět připadá značně laciný:

* Chybí vnitřní souvislost hry s korupcí či obecně s politikou. Téma korupce tvoří jen vizuální kulisu hry, čímž hra korupci jen humorizuje a de facto banalizuje.
* V ČR se vyšetřují velmi závažné případy (např. letouny CASA, kauza Promopro, ROP Severozápad + Jihozápad a čerpání dotací, kauza Viamont...), kdy v každém jednom z těchto případů měla být škoda v řádu stovek milionů. Rath (škoda 20 milionů) patří do druhé ligy k třeba exministru Kocourkovi, jenž podle svých slov "odklonil" 12 milionů. Už mě systematická démonizace "zlodějíčka" Ratha a ututlávání zásadních problémů unavuje.

Je hra open source?
Dobrý Hejtman: Korupce na Androidu
Petr 14. 09. 2012, 13:00:38
Odpovědět  Odkaz 
Námět se veze na medializaci této asi nejznámější, ne však nejzávažnější kauzy, čili souhlas.

Jinak přesná licence z "free" na play storu nelze vyčíst, to bychom se museli zeptat autorů hry.
Dobrý Hejtman: Korupce na Androidu
Lukáš Vávra, AdlexApps 14. 09. 2012, 15:38:41
Odpovědět  Odkaz 
Vážení, nezastíráme, že námět hry laciný je. Jsme si dobře vědomi i dalších mnohem více špinavých kauz naší politiky a je nám zcela jasné, že kauza Rath je jenom střípkem všeho špatného, co se v zemi děje. Ale to je přesně ono, kauza Rath, ať už jakkoli dříve propíraná médii, bulvárem a na sociálních sítích, se dá ještě přeci jenom trochu zlehčit (a určitě nejsme zdaleka posledními, kdo tak činí), podívat se na ni trochu švejkovsky, na rozdíl od kauz, kde byly skutečně nakradeny stovky či snad i tisíce milionů korun... i některé z nich sice naše hra ve skóre zmiňuje, určitě zdaleka ne všechny. Avšak, sebekriticky musíme uznat, že z této "vysoké" korupce by se opravdu sranda činit neměla, neboť je tou pravou zhoubnou nemocí morálních hodnot a naší společnosti. Nicméně jsme rádi, že na naši hru reagujete těmito slovy, jelikož to svědčí o Vaší občanské uvědomělosti a nelhostejnosti, neboť lhostejnost některých lidí právě dovoluje, aby zlořád měl volné ruce. Jak řekl Edmund Burke: "Jediná věc nezbytná k triumfu zla, je nečinnost dobra."

Hra není open-source.
Vzal David Rath úplatek?
fri 14. 09. 2012, 19:26:00
Odpovědět  Odkaz 
Nesledoval jsem vystoupení Davida Ratha, když měl možnost vystupovat ve sněmovně. Řekl ale prý něco takového:
"Vzal David Rath úplatek? Já vám říkám, že David Rath úplatek nevzal."
Lukáš Jelínek Re: Vzal David Rath úplatek?
Lukáš Jelínek 14. 09. 2012, 20:50:48
Odpovědět  Odkaz 
Ano (citace ze stenozáznamu):

„Druhá věc, oč orgány činné v trestním řízení opírají mé obvinění. Říkají - a vy asi čekáte na odpověď na tuto otázku: Vzal David Rath úplatek? Já tvrdím, že nevzal. Když se podíváte do těch materiálů, které máme k dispozici jako torzo spisu, to je několik tisíc stran různých rádoby odposlechů a dalších věcí, všechno neúplné, nekompletní, vykuchané, tak i v tomto nekompletním torzu spisu naopak najdete spoustu vět a slov o tom, že peníze na volby, financování voleb. To tam najdete. Já to tady říkám proto, protože z těchto materiálů samozřejmě, protože to je tisíc stran, unikají a budou unikat různé pasáže. Tak je lepší, aby to zaznělo tady teď, v tuto chvíli, a dál to nekomentovat nebudu. Ale trvám na tom, že David Rath úplatek nevzal!“

Ve svém druhém projevu už o této záležitosti mluvil trochu jinak:

„A teď k tomu vlastnímu. Víte, já jsem o tom hodně přemýšlel. Hodně jsem přemýšlel o tom, jak moc tady mám hovořit o volbách, penězích na volby. Nakonec jsem si řekl: Já přece nebudu hrát tu hru s tím Kubicem. Já nebudu jeho loutkou, já přece nebudu užitečným idiotem této vlády. To by se jim líbilo si to takhle připravit, před volby, jako v minulosti, a ještě si to opepřit tím, že vytáhneme toho Ratha, kterého čtyři měsíce drtíme a lámeme prostě v kriminále, dáváme mu různé nabídky, jako nesmyslnou kauci a vzápětí přijede také někdo, kdo řekne, že ji zaplatí, kdyby byly nějaké třeba zajímavosti. Když zjistí, že ne, tak řekne, že si to rozmyslel, že jsem lump. To víte, je to skutečně morální pokleslost nechtít udávat za peníze! A já myslím, že je to správné, že vedeme Českou republiku tímhle morálním směrem, že by se mělo udávat za peníze.“
Re: Vzal David Rath úplatek?
Pooky 15. 09. 2012, 10:13:15
Odpovědět  Odkaz 
Jo, takovou legraci jsem dlouho neviděl. Když o sobě začal mluvit ve třetí osobě a prohlásil onu památnou otázku "Vzal David Rath úplatek?" tak už jsem se řezal na podlaze. Bylo to takové zpestření té komedie v politice. Bohužel, naši politici jsou pouze ukázkou, v jakém stavu celý Český národ je...a my si je volíme znova a znova a znova až nám tu už nic nezbude.
Re: Re: Vzal David Rath úplatek?
fri 15. 09. 2012, 22:40:28
Odpovědět  Odkaz 
Ten tvůj národ je z části v takovém stavu, že vidí věci často negativně, a do jiných profesí si promítá svoje představy. A veřejně o tom píše podle toho, jak kurážně (a bezpečně) se v takovém okamžiku cítí. Takových profesí je celá řada, a někomu podle situace splňují osobnostní vnitřní požadavek stát se hladinou, ve které se zrcadlí. Obecně podle dobového klimatu: politik, úředník, právník, exekutor, policajt, voják. Ale ukázat na konkrétním příkladu, jak to (možná, pravděpodobně, snad, určitě) sedí, to je tedy terno. V psychologii nejde o nic, co by jako jev už nebylo popsáno.
Re: Re: Re: Vzal David Rath úplatek?
Pooky 16. 09. 2012, 10:50:03
Odpovědět  Odkaz 
Taky názor. Podle tebe by se tedy všechno vyřešilo, pokud by všichni mlčeli a jenom by se usmívali tomu, co se zde děje? O tom opravdu pochybuji. Krom toho, není to jenom "můj" národ, je to národ nás všech.
Úroveň obyvatelstva na Moravě a v Čechách, a ve Slezsku: Vzal David Rath úplatek?
fri 16. 09. 2012, 17:04:26
Odpovědět  Odkaz 
Pocit jednoty je dlouhodobá věc, která se mění v dlouhodobém horizontu. Prostě lidé, kteří se cítí dobře společně, mají podobné názory, v dané době, po několik století.
Tak třeba v našich zemích byl z určitých důvodů prosazen koncept pojetí národa na jazykovém principu, kdy bylo důležité, aby se ten-oný hlásil k češství, mluvil a psal a jinak se projevoval česky. Historicky to splnilo svou úlohu. Teď jsou pozitiva tohoto přístupu poněkud drcena vývojem posledních desetiletí.
Národ může být také definován jako společenství na občanském principu (jak to prý je v jiných zemích), jak by to nejradši viděli ti, kteří by rádi, aby byl pokoj od některých hrubých projevů nacionalismu, které vylučují např. etnické okolí, které do té představy tak nějak nepasuje, a zažívá vlastní nacionální vývoj, a hledání nějaké té moci.
To v důsledku znesnadňuje pocit identifikace společných zájmů s těmi, kteří mají vlastní představu o tom, jak by tu bylo krásně, kdyby to tu bylo třeba "tak a tak".
Super, i v českém národním obrození to bylo kdysi tak, že "bude nás víc, nebudeme se bát vlka nic". Postavení jednotlivců je různé, a když půjdete po ulici, tak třeba uvidíte, že někteří "bílí", jak dospělí, tak třeba i děcka, se normálně baví s "míň bílými", a udělá vám to podle vašeho založení radost. Řeknete si, že aspoň tady to vypadá nadějně. Uspokojuje mě to víc, než propagační vhled do možností cikánského folklóru nebo modelingu (to novinářsky charakterizuje možnosti, které má u etnika, když je budete chtít vidět ne jako Čechy nebo Moraváky, ale tak jak je představují vytvořené politicky se vyvíjející organizace, které se starají o "své ovečky" zase jen určitá část lidí).
Dobrý by bylo, kdyby nějaký Rommoravan/Čechmoravan/Cikán-Čech, Moravocikán, Cikán od Hodonína... získal například nobelovu cenu, když jsme u toho zdvihnout si sebevědomí. Aspoň by se nějaká ta část těch, co si myslí, že jsou elita společnosti (prostě "jiní" než oni) dala záležet na tom, jak vnímají realitu. Lidé, co tady v České republice žijí, jsou si dost podobní. Zástupný problém - to účelové obviňování z toho, že někdo dělá málo, nebo nedělá, na to sere pes. Není potřeba dělat vůbec nic (hypotéza: a brzo by se uvidělo, co je potřeba dělat, aby aspoň základní věci byly na úrovni, na jaké je chceme mít). Ale proč by se mělo všechno položit až tak cugrunt, než by se něco začalo dělat? A tak se něco dělá každý rok. Vždyť se podívejte, co se vám za těch pár let, co tu pobíháte povedlo, a dopřejte si pocit spokojenosti, který vám pomůže být ještě spokojenější. :-)
Každý může ale hledat dobrý vztah se sousedy. Tomu, aby to bylo fajn, může svým myšlením zabránit zase jen on sám. A že soused nespolupracuje podle představ? No a co. To není něco, s čím by si duševně zdravý jedinec, který se vidí jako špička, neporadil.
No a protože nic nezůstává stejné, tak dochází ke změnám. Sem tam, pozvolna, i najednou. Co třeba těch několik milionů Němců, kteří dostali občanství říše, otočilo se jen pár let, stupeň nasratosti se změnil, mocenská situace se změnila, doba se změnila, potřeby se změnily, bum bác a byli odejiti - aby byl pokoj. -> Můžeme přispět svým pozitivním postojem k tomu, aby se něco takového (co slouží jako historický příklad těm, co malinko pozapomněli) znovu nezopakovalo. (protože nevíte, kdo je na řadě). To není něco, co by bylo nevyhnutelné, že.
Ten princip jednoty v rozmanitosti a různosti v jednotě, když jej má zažitý většina obyvatelstva, má hodně do sebe.
Re: Úroveň obyvatelstva na Moravě a v Čechách, a ve Slezsku: Vzal David Rath úplatek?
Pooky 16. 09. 2012, 18:15:44
Odpovědět  Odkaz 
Dobře, trošku se mi zdá, že tu každý mluví o něčem jiném.

To na co jsem reagoval já, jde politická situace u nás, tedy korupce, neschopnost, výsměch atd.
V té odpovědi jste reagoval vlastně jenom na ten dovětek, tedy na národ. Což mi nevadí, jenom to byla spíš taková vložka. I když cítím z odpovědi, že je vám tohle téma dosti blízké.

Tedy v rychlosti, sice už nyní žijeme v EU a máme otevřené hranice, ale stále bude hrát prim to, kde se narodíte a prožijete svoje dětství. To si člověk vybrat opravdu nemůže. V dospělosti se můžete rozhodnout, ale ono není tak lehké sbalit si kufry a odejít do cizí země, o které moc nevíte. Taktéž jazyková bariéra je dost velká, anglicky umím ale stejně raději mluvím Česky a pokud mě někdo Česky osloví, mám k němu mnohem vřelejší vztah.

To co jste vy nastínil, je dle mého náboženství. To je stejné ideály, ukázkový příklad židovství.

A zpátky k tématu. V mediích a i okolo, se hodně propírá, že si Češi stěžují. Otázka zní, stěžují si bezdůvodně? Ne, nestěžují. V této zemi je ohromný bordel a směřuje ke špatným zítřkům. Jako skutečný problém vidím to, že tyto stížnosti už nikdo nebere vážně. Staly se už součástí života a naši politici to berou s nadhledem. Těd je dobré se ptát, proč nepřichází další krok po stížnostech a nadávání, tedy akce. Vyházet ty neschopné pitomce a ukázat, že to opravdu není jedno. Až se tohle jednou stane, potom se něco změní. Jinak je úplně jedno kolik lidí se zatkne nebo jaké zákony se budou dělat.
Re: Re: Úroveň obyvatelstva na Moravě a v Čechách, a ve Slezsku: Vzal David Rath úplatek?
fri 16. 09. 2012, 20:21:56
Odpovědět  Odkaz 
Kola osudu se točí dostatečně rychle. Nasratost a vnímání pocitů, to je jeden krok, pro někoho motivace, něco dělat, to má taky svoji přípravu, ale pro jiného vysilující boj, neurotický stav, únava. Chce to využívat vlastní zdroje síly, i když některá odvětví jakoby vysávala aktivitu, přehlcovala podněty, uváděla masy do spánku.
A ono vlastně se děje to, na co myslíme, tak proč si stěžovat. Takže jestli chcete mít myšlenkovou revoluci, tak ji mít budete.
Jen aby to nebylo podle scénáře někoho jiného, kdyby to byl ten zajetý řízený typ změny. Ale není třeba čekat na nějakou budoucnost, zásadní věci se provádějí na všech úrovních právě teď. Dobré věci můžete dělat už dnes. na vás záleží. Ovlivněte to, aby to dobře vypadalo! Jistě, někdo si může myslet, že věc orchestruje, a že to dopadne podle představ skupiny, ke které patří, ale to obyvatelstvo, to není okolí. My nejsme nějaké křoví. A hledáme poklady, které nesežere rez nebo mol. To, co se děje, můžu dokonce považovat za něco, co vyhovuje mým zájmům. Však to není napořád, a ono se může stát, že jediné, na čem mi bude brzy záležet, je jídlo.
A ne pro všechny je tématem života číslo jedna politika, nebo aby se jí zabývali příliš. na to máme své pověřené. Tady se věci spravují politicky. Souručenství zájmů. A když budete říkat, že by to šlo jinak, tak vám plno odborníků na politiku bude chtít vysvětlit, že už se zkusilo plno věcí, ale že to zrovna moc, kvůli lidské přirozenosti, to se rozumí, dobře nešlo (negativní průvodní jevy provázející rozdělení moci "jinak", a tak vůbec). Tohle chápu. Netrvám na tom, aby okamžitě platilo, a že to některé skupiny v minulosti dovedly dobře využít: "někdo", "anonymní", "se jménem i beze jména", "kdokoli": "Udělal dobře? Pochválíme. Neudělal dobře potrestáme."
A jinak: Nás přece čekají světlé zítřky. A jestli je někde pěkně, tak je to tady. Proto se sem každý hrne.

Poznámka: Jednou za čas by se kontrolní otázka mohla průběžně měnit. Další by mohla vypadat takto: Velké město v olomouckém kraji, nebo Velké město v jihomoravském kraji, nebo Velké město v plzeňském kraji, ať to není nuda.

Odpovědět

Nejsou podporovány žádné značky, komentáře jsou jen čistě textové. Více o diskuzích a pravidlech najdete v nápovědě.
Diskuzi můžete sledovat pomocí RSS kanálu rss



 
 

Top články z OpenOffice.cz

Petr Němec

Petr Němec

Petr Němec vystudoval Střední průmyslovou školu elektrotechnickou v Rožnově pod Radhoštěm a nyní studuje na Vysoké škole báňské v Ostravě. Čtyři roky se zajímá o svět open source a dění kolem operačního systému Linux.


  • Distribuce: Ubuntu
  • Grafické prostředí: GNOME

| blog