přejít na obsah přejít na navigaci

Linux E X P R E S, Parametry Android tabletů

Parametry Android tabletů

tablet.png

Tablety a také ty s Androidem bezesporu zažívají růst. Platforma již dosáhla stádia, kdy i níže mířené modely často postačují k plynulému prohlížení webu, přehrávání videí a používání řady doinstalovaných aplikací. V dnešním článku se podíváme na jednotlivé parametry takových zařízení v obecné rovině.


Velikost a rozlišení displeje

Prvním parametrem, podle kterého bychom mohli rozdělit tablety s jakýmkoliv operačním systémem. Přitom se jedná o jeden z vůbec nejdůležitějších, protože rozhoduje o celkové šířce a hloubce zařízení.

Nejmenší tablety jsou vybaveny z pravidla 7“ až 8“ displejem, modely s touto úhlopříčkou jsou zároveň cenově nejdostupnější. To ovšem neznamená, že tablety s takto velkým displejem jsou špatné, o čemž svědčí i modely od známých značek. Naopak sedm palců je pro tablet ideální velikost, protože je o mnoho větší než největší smartphony, ale zase ne tolik, aby to bránilo jeho pohodlnému používání. Rozlišení displejů takové velikosti začíná zpravidla na šířce 800 pixelů a jde až k 1280 u nejvyšších modelů. Ani nižší hodnoty však nejsou vyloženě špatné, když vezmeme v úvahu, že většina notebooků s úhlopříčkou 15,6“ má rozlišení o šířce 1366 pixelů.

Tablet

Další podstatná skupina Android tabletů se může pochlubit úhlopříčkou kolem 10“. Takové modely jsou zpravidla o něco dražší, na druhou stranu se více hodí na sledování filmů a mají o něco větší potenciál vzhledem ke své velikosti, co se týče výkonu a také kapacity akumulátoru.

Často opomíjený u tabletů je typ displeje. V současné době nabízí většina Android tabletů na trhu kapacitní displeje, i když lze narazit ještě na technologicky starší rezistivní typ. V každém případě by měl být displej multidotykový, aby na něm bylo možné plnohodnotně ovládat uživatelské prostředí.

Procesor

V současné době již není problém sehnat cenově dostupný tablet s hardwarem, který umožní pohodlné a plynulé ovládání tabletu. Rozhodně nejčastější je jednojádrový procesor Cortex-A8 postavený na architektuře ARMv7, který může být taktován od 600 MHz až přes 1 GHz – právě ty již zaručují s dostatečnou operační pamětí při nižším rozlišení plynulé prohlížení webu nebo používání běžných aplikací.

Procesor

Výše mířeným typem procesoru je Cortex-A9, který může mít více výpočetních jader s frekvencí řádově 800 až 2000 MHz. Jeho rozvoj již započal a do příštích měsíců lze očekávat jeho větší rozšíření a pro příští rok se může stát jakýmsi etalonem procesoru pro Android tablety.

Největší konkurencí klasických armových procesorů řady Cortex je architektura Tegra od nVidie, která se vzhledem ke své ceně prosazuje spíše v mainstreamu a high-endu. Přesto nižší modely jsou optimalizované spíše na přístup k webu a podobným ne nejnáročnějším aplikacím a nelze je z výkonnostního hlediska řadit k absolutní špičce.

Procesory značky Samsung, Qualcomm nebo Snaodragon jsou pak na trhu zastoupeny jen velmi málo.

Grafické jádro

S procesory úzce souvisí grafické jádro. Z něj za standard můžeme jmenovat Mali-400, které může mít samo o sobě čtyři výpočetní jádra a najdete jej i v řadě středně a výše mířených chytrých telefonech s Androidem. Dokáže se postarat o 2D grafiku včetně vektorů přes OpenVG 1.1 i 3D grafiku přes OpenGL ES 1.1.

Grafika

ARM nicméně připravil ještě Mali-450, který optimalizuje 3D výkon a na rozdíl od Mali-400 podporuje až 8 výpočetních jader. Spousta zařízení ještě využívá starší Mali-200. Pokud by se vám však zdálo, že podle vyhledávání moc zařízení s Mali není, pak věřte, že mnoho výrobců používá alternativní označení.

Samozřejmě své řešení přináší také nVidia v rámci Tegry.

Konektivita a portová výbava

V podstatě pravidlem je u Android tabletů integrovaná Wi-Fi pro příjem signálu z lokálního routeru. Většinou už standardu b/g/n, takže problém s připojením k většině Wi-Fi hotspotů mít nebudete. Bluetooth pravidlem není, i když to nemusí být nevýhodou. Rád bych proto využil prostor k diskuzi a zeptal se čtenářů, zda Bluetooth využívají?

Podstatně méně často mají tablety integrovaný vlastní 3G modul pro připojení k mobilním datovým sítím. Některé uvádí podporu externích USB 3G donglů, ale podpora závisí na každém výrobci a modelu tabletu a v tomto ohledu na tom současné Android tablety nejsou úplně nejlépe. Zajímavé přitom je, že mnoha uživatelům toto nevadí, protože datové tarify jsou u nás drahé, datově omezené přes FUP a málokdo se pro ně odhodlá. Zvláště s ohledem na uvedené výhody, které všechny omezují v podstatě na e-mail a nutné prohlížení webu – a to je možné i z mobilních telefonů.

WiFi

Mezi často používané porty pak patří microUSB a 3,5 jack pro sluchátka. Některé tablety přidávají HDMI pro připojení k zobrazovací jednotce. Tento trend lze navíc předpokládat do budoucna, protože grafický výkon konečně roste a brzy snad nebude problém je připojit k televizoru a použít jej jako multimediální přehrávač.

Za zmínku stojí také častá přítomnost microSD slotu, který umožňuje rozšířit kapacitu Android tabletu až o nějakých 32 GB. To je příjemné zvláště s ohledem na to, že níže mířené Android tablety mají pouze 4 GB vnitřní paměti a už dopředu počítají s rozšířením pomocí paměťové karty. Jejich cena přitom není nikterak vysoká a nemusíte si tak zbytečně připlácet tisíce za vyšší kapacitu.

Operační systém

Byť se věnujeme Android tabletům, tak samozřejmě tento operační systém od Googlu existuje v mnoha verzích. 2.2 již můžeme považovat definitivně za zenitem a 2.3 ještě přežívá, byť spíše v chytrých telefonech.

U nových Android tabletů proto převládá verze 4.0, která se za poslední měsíce stačila dostatečně prosadit přes 2.3 a méně známou 3.2, která byla kupodivu zaměřená právě na tablety. Skvělou vlastností Androidu 4 alias Ice Cream Sandwich je nejen upravené uživatelské prostředí, ale také jeho plynulost. Navíc mám osobně vyzkoušené, že jej zvládají i tablety, na kterých byl původně 2.3, a mají procesor s frekvencí nad 800 MHz.

Android 4.1 se ještě u tabletů neprosadil a lze předpokládat, že se bude prosazovat postupně v první polovině příštího roku. Bude to mít ale hodně těžké, protože výrobci jsou jistě rádi, že zvládali přechod na 4.0, a 4.1 nepřináší pro tablety žádné významné vylepšení, navíc po Vánocích se budou předhánět spíše v roadmapách než v reálně uvedených modelech.

Další nabízené funkce

Výrobci se snaží předhánět také v další výbavě. Mezi nejčastější patří kamera. Bohužel u níže mířených modelů je jejich kvalita spíše horší. Tak tomu bude až do chvíle, než si mnoho výrobců uvědomí, že by bylo lepší udělat pro video hovory třeba jen přední kameru, a tu zadní začnou vynechávat.

Mezi výbavu však může patřit i TV tuner, který vám dovolí sledovat přes DVB-T a digitální vysílání nekódované programy. Signál samozřejmě závisí na místu, protože žádnou anténu na střeše nemáte, ale z vlastní zkušenosti mohu potvrdit, že se jedná o použitelnou a příjemnou funkci. Měl jsem to štěstí sledovat naši výhru nad Řeckem na EURO a zařvat si v autobusu dvakrát za sebou gól!

Televize

Opomenout bychom neměli ani GPS modul. Jeho požití však závisí na softwaru nebo připojení k internetu. Rozhodně může být příjemným doplňkem, když hledáte nějaké to místo ve městě. Stejně jej lze použít s použitím napájecího adaptéru jako navigaci. Oproti běžným navigacím ovšem může mít nevýhodu v displeji, který prostě není navržený s ohledem na takové použití.

Na internet a multimédia bez problému

Většina Android tabletů tedy dostačuje pro základní funkce jako prohlížení webu nebo přehrávání videa, i když u toho druhého může záviset na datovém toku. Stále více modelů nabízí spoustu dalších funkcionalit, čímž se stávají zajímavé pro stále širší masu lidí.

Nahoru

Příspěvky

Parametry Android tabletů
Mira 13. 12. 2012, 06:49:29
Odpovědět  Odkaz 
S těmi procesory to máte nějaké pomotané. ARM nekonkuruje procesorům Tegra.
Nvidia, Samsung, Qualcomm atd. vyrábí procesory s jádry ARM - Cortex (licence). ARM si sám nic nevyrábí.
Parametry Android tabletů
Dan 13. 12. 2012, 07:37:41
Odpovědět  Odkaz 
Myslím že základ je odpovědět si "na co budu používat Tablet primárně".
Docela zásadní parametr nebyl jmenován a to je výdrž baterie.
V neposlední řadě je to i cena. Možná že se někdo vydá i "mojí" cestou a to že nekoupí hned nejvybavenější tablet, ale že nejprve koupí něco levnějšího a v reálu sám pozná které vybavení je pro něj klíčové a nepostradatelné a které parametry upřednostní a navíc k čemu bude hlavně využívat tablet a po čase může koupit druhý tablet již podle představ. (mám GoClever 973)
Parametry Android tabletů
Mr.Ferda 13. 12. 2012, 11:47:07
Odpovědět  Odkaz 
Některé věci již byly zminěny. ARM nic nevyrábí, vyvíjí a prodává licence. NVidia ma svá řešení, ano Tegra 3 je u Nexus7 v podstatě 5 jádro s 12 jádro grafikou. Android 4.1.x se neprosazuje díky uzivatelum ale proto že ho ignoruji výrobci. Komunita je mnohem rychlejší a kupodivu i 4.1.2 je v pohodě i na přístroji kde to výrobce zapichnul na 2.3. Uživatelé by chtěli 4.2. BT je nepostradatelný pokud chcete používat bezdrátové myši a klávesnice. Ano, lze to i přes OTG kabel a přes aktivní HUB to je velmi dobrá možnost ale málokterý umí současně připojit HDD, klávesnici, myš i HDMI. Přece jen je BT myši a klávesnic více než Wi-Fi. Jako přenosný DVD už jsem používal starý Samsung Galaxy S a myslím že současné tablety i mobily mají mnohem větší výkon. 3G je super pro občasné použití. Dovedl bych si představit i běžné telefonovani pres tablet, samozřejmě pres HF nejlépe BT (zde máme další využití BT v tabletu) . Já používám kombinaci mobilu pro volání, sms a 3G internet který via Wi-Fi Tethering posílám na cokoli v okolí včetně tabletu.
Parametry Android tabletů
Mr.Ferda 13. 12. 2012, 12:20:16
Odpovědět  Odkaz 
Také jsem si myslel že mi bude tablet k ničemu když mám mobil s 4" displayem. Dnes mám Nexus7 a 90% teď řeším pres něj. Šel jsem přes Prestigio MPM 3370B který byl na mne rozmazleneho pomalý. Nutno ovšem dodat že málokdy instaluji méně než 200 app. Často testují i několik různých SW se stejnou funkcí. Osobně jsem váhal jestli koupit tablet 7" nebo 10". Rozlišení stejné 1280x800 u obou. Volil jsem 7". Vejde se mi to jak do kterékoliv kapsy u ryflí tak i náprsní kapsy košile a bundy. A na konec perlička, je mnohem svižnější než mé stolní PC. O tom že má stolní PC 500w zdroj ani nemluvím.
Parametry Android tabletů - NFC čip
Jan 13. 12. 2012, 15:44:26
Odpovědět  Odkaz 
Zajímalo by mě, které tablety v současné době obsahují NFC čip. dokážete mi vypsat pár dostupných typů či který tablet by jste doporučili?

Díky.
Parametry Android tabletů
Max 13. 12. 2012, 22:04:31
Odpovědět  Odkaz 
Já jsem to udělal takto: lákaly mě tablety, tak jsem si jeden, "nabušenej" koupil. Stál naštěstí pár korun, normálně by takové parametry byly za snad trojnásobnou cenu. No a moje zjištění: totálně k hov*u! Tablet je tak akorát dobrý pro lidi, co lezou na FB, nebo na mejla, ale to můžu i na mobilu. Stejně to bylo i s netbookama, strašně jsem ho chtěl a když jsem si ho pořídil, tak jsem zjistil, že výkonostně je to katastrofa. Zlatej NOTEBOOK/ULTRABOOK, na tom se dá alespoň OPRAVDU a NORMÁLNĚ fungovat! Ostatní ty hybridy, tablety, atd, jsou akorát tak pro puberťáky, aby mohli machrovat, nebo pro "hračičky".....
Mě stačí na "blbiny" mobil, tam se podívám na mejla, naplánuji kalendář, atd a v pohodě....
Stejně tyhle hračky chce člověk jen kvůli masivnímu vymývání mozků a když si to pořídí, zjistí, že je to vlastně k ničemu :-(
Re: Parametry Android tabletů
Petr Ježek 12. 01. 2013, 21:37:16
Odpovědět  Odkaz 
Tak tenhle příspěvek hovoří pouze o autorovi, o ničem jiném. Hloupost je nekonečná a nesmrtelná...

Odpovědět

Nejsou podporovány žádné značky, komentáře jsou jen čistě textové. Více o diskuzích a pravidlech najdete v nápovědě.
Diskuzi můžete sledovat pomocí RSS kanálu rss



 
 

Top články z OpenOffice.cz