přejít na obsah přejít na navigaci

Linux E X P R E S, Atheros bluetooth driver

Atheros bluetooth driver

Zprovoznění bluetooth na desce Asus AT3N7A-I.


Před nedávnem jsem se rozhodl, že si udělám radost a postavím si konečně HTPC, které si slibuju už nějaký ten čtvrtek. Prozkoumal jsem proto nabídky e-shopů, letmo proletěl internet kvůli kompatibilitě HW, vyluftoval peněženku a těšil jsem se až to všecičko dorazí na dosah mých pařátků, abych si mohl začít hrát.

Základním stavebním šutříkem celého HTPC se po dlouhém špekulování stala Mini-ITX deska ASUS AT3N7A-I s integrovaným procesorem Intel Atom 330 a chipsetem nVidia ION, tzn. grafickou kartou GeForce9400, kterážto je dle dostupných informací schopna zmáknout v klídku i FullHD filmečky (a řekněme si na rovinu, co by to bylo za HTPC bez možnosti koukání na FullHD, že?). Kromě uvedeného primárního důvodu jsem po této desce pokukoval i proto, že snad jako jediná z "ATOM-on-board" desek má i klasický PCI slot, který netrpělivě čeká na plánovanou DVB-S2 kartu (ale to je až vzdálenější budoucnost) a třešničkou na dortu pak ve finále je i integrovaný bluetooth modul.

Instalace linuxu (konkrétně mé "desktopové klasiky" - Ubuntu) proběhla zcela hladce až na jedinou "drobnost" - bluetooth. Jak se ukázalo, ona zmíněná třešnička na dortu měla poměrně trpkou chuť. Integrovaný modul totiž odmítal jakýkoliv pokus o komunikaci a tvářil se (resp. spíš se netvářil vůbec), jako kdyby tam ani nebyl. Pouze výpis lsusb na mě šibalsky pomrkával:

htpc@htpc:~$ lsusb
...
Bus 003 Device 002: ID 0cf3:3000 Atheros Communications, Inc.
...

Už jsem se pomalu chystal zahodit samopal do pšenice a pořídit si nějaký bluetooth dongle, když v tom po dlouhém boji "strýček Gůgl" vyplivnul řešení. Zřetelně jsem nebyl jedinou obětí tohoto začarovaného bluetooth modulu. Narozdíl ode mě se ale našli machři, kteří už stačili napsat modul pro tohoto zlobříka a na mě už proto zbyla jen trivka v podobě rozchození jejich práce na mém compíku.

Zprovozenění bluetooth modulu

Veškerá práce spočívá ve stažení zdrojového kódu a vypreparování firmware z instalačního balíčku pro Windows (z instalačního DVD přiloženého k desce).

Pak již stačí jen nakopírovat soubor ath3k-1.fw do adresáře /lib/firmware a v adresáři se zdrojovými kódy zalaškovat s několika příkazy:

make && sudo make install
sudo depmod -a
sudo modprobe ath3k

a voilá - bluetooth je na světě. Třikrát sláva!

Pokud jste podobně jako já "postižení" vlastnictvím této desky a také si lámete hlavu se zprovozněním bluetooth, přikládám na konci odkaz na stažení předpřipraveného tar se zdrojáky a firmware ať si ušetříte práci :-)

Zdroje

LWN.net - DFU Driver for Atheros bluetooth chipset AR3011

Fórum Ubuntu

Balík (tar.gz) se zdrojovými kódy včetně firmware



 

 

 

Nahoru

Přidat názor

Nejsou podporovány žádné značky, komentáře jsou jen čistě textové. Více o diskuzích a pravidlech najdete v nápovědě.
Diskuzi můžete sledovat pomocí RSS kanálu rss



 
 

Top články z OpenOffice.cz

Michal Grňa

Michal Grňa

Michal Grňa (*1974) pracuje jako administrátor. Když nesedí u klávesnice počítače, vyluzuje "libé" zvuky na kytaře, případně "per huba"...

motto: "Je nesmírně těžké být idiotem, konkurence je obrovská..."


  • Distribuce: Ubuntu, Debian, OpenSUSE, CentOS

| blog