přejít na obsah přejít na navigaci

Linux E X P R E S, Den, kdy partimage přestal stačit

Den, kdy partimage přestal stačit

Dnes a vlastně včera jsem potřeboval naklonovat Windows Vista ...


Dlouhou dobu používám pro klonování instalovaného systému na více počítačů live linuxové CD SystemRescueCD. Doteď mi stačilo a plně vyhovovalo. Včera jsem ovšem narazil na předinstalované Windows Vista na notebooku HP. Protože se mi těch notebooků sešlo hned několik a instalace Windows Vista probíhala rychlostí hlemýždě, který je pronásledován slepicí, po vytrpění jedné instalace jsem chtěl nastavený systém s dalšími aplikacemi přenést i na další notebooky.

Bohužel program partimage, který se nachází na výše zmiňovaném CD namísto zhruba 26 GB dat, rozhodl se zálohovat nějakých 120 GB. Protože vytvoření obrazu dané oblasti trvalo asi 4 hodiny a její obnova na druhém notebooku byla sporadická (při automatické instalaci ještě dochází k dalšímu rozdělení disku a vytvoření dalších oblastí ..), přestal mi partimage dostačovat.

Shodou okolností jsem měl zrovna na lince V. Maněnu, který mi poradil linuxovou live distribuci Clonezilla. Po stažení asi 100 MB obrazu CD jsem nabootoval do tohoto systému a úspěšně provedl (během asi 45 min) kompletní zálohu celého disku na NFS disk jiného počítače. Kompletní obnova na dalším notebooku sice zabere zhruba půl hodiny, ale oproti SystemRescueCD to je takový malý zázrak. Windows Vista zřejmě zase přišli s nějakou specialitou, která se liší oproti standarnímu chování předchozího systému, no a partimage si s tím neví rady...

Clonezilla oproti tomu používá parctlone a ntfsclone, které bude o poznání šikovnější a s NTFS v tomto novém uspořádání si ví lépe rady. Clonezilla je oproti SystemRescueCD velmi automatizovaná, tzn. je to samá nabídka a v řadě případů si tak vystačíte stiskem klávesy Enter.

Na stránce projektu se také můžete dočíst o speciální verzi Clonezilla SE (server edition), která vám alespoň dle autorů, umožní přenést systém (5,6 GB) na 41 počítačů během 10 minut! Musím se přiznat, že pomocí SystemRescueCD jsem jednu učebnu (17 počítačů) takto instaloval asi za 2-3 hodiny. Clonezilla SE tedy určitě vyzkouším, na první pohled vypadá složitější na instalaci, ale zřejmě bude stačit jen najít si dostatek času a pročíst přikládaný manuál.

Nahoru

Přidat názor

Nejsou podporovány žádné značky, komentáře jsou jen čistě textové. Více o diskuzích a pravidlech najdete v nápovědě.
Diskuzi můžete sledovat pomocí RSS kanálu rss



 
 

Top články z OpenOffice.cz

Martin Šín

Martin Šín

Martin Šín (*1980) vystudoval pedagogickou fakultu a nyní pracuje jako učitel matematiky a výpočetní techniky na střední škole. Ve volném čase překládá a také hraje hry (ani jedno mu příliš nejde). V práci se snaží prosazovat open-source programy.


  • Distribuce: Debian

| proč linux