přejít na obsah přejít na navigaci

Linux E X P R E S, E-learningový kurz "Využití Free a OpenSource licencí ve školství"

E-learningový kurz "Využití Free a OpenSource licencí ve školství"

Projekt Univerzity Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem, jehož výsledkem je vytvoření e-learningového kurzu zaměřeného převážně na učitele a správce IT na základních a středních školách.


Využití FREE a OpenSource licencí ve školství je projekt Univerzity Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem, jehož realizace proběhla za přispění Evropského sociálního fondu a státního rozpočtu ČR v rámci grantového schématu Ústeckého kraje v opatření 3.1 operačního programu "Rozvoj lidských zdrojů". Jeho výsledkem je vytvoření e-learningového kurzu zaměřeného převážně na učitele a správce IT na základních a středních školách.

Hlavním úkolem tohoto kurzu je seznámit jeho absolventy se základní problematikou využívání free a opensource licencí nejen při výuce, nýbrž i při vlastní práci v nejrůznějších oborech a vyučovacích předmětech (český jazyk, matematika ...). Slovo free neoznačuje pouze licence freeware, ale také GPL, LGPL, BSD a jiné licence umožňující zdarma využívat různé typy software. Samozřejmě s danou problematikou souvisí i výklad pojmů shareware, trial, demo a opensource. Mimo jiné budou absolventi také seznámeni s tzv. "autorským zákonem", tedy zákonem číslo 121/2000 Sb.

Tento kurz je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. 

Obsah tohoto kurzu lze shrnout do následujících bodů:

  • popis jednotlivých licencí a jejich klasifikace;
  • podrobný popis rozdílů mezi jednotlivými licencemi;
  • základní informace o autorském zákoně, jež souvisejí s IT;
  • ukázky software různého typu z jednotlivých oblastí použití;
  • práce se softwarem využitelným v praxi a s licencí FREE nebo OpenSource (OpenOffice.org, operační systém Linux, Mozilla Suite/Firefox, Thunderbird, software určený pro výuku některých oborů, např. matematiky, tělesné výchovy apod.);
  • seznámení uživatelů s operačním systémem Linux, jeho klady i nedostatky;
  • vysvětlení rozdílů uživatelských rozhraní GNOME a KDE v operačním systému Linux.

Popis a ukázky jsou znázorněny nezaujatě a v souladu se zákony. Nekritizují žádný z programů jednotlivých licencí, ani autory samotné.

V poslední části projektu jsme měli menší problém. Měli jsme v úmyslu pro výukové účely prezentovat Aurox Linux, jenž je postavený na distribuci Fedora Core. Cílem bylo zajistit vhodný linuxový systém pro školy. Bohužel během doby, kdy pojekt vznikal, došlo k jeho odkoupení společností COBASolutionsSp. z o.o., která ve vývoji Auroxu pokračuje, i když poněkud odlišným směrem. Další verze Auroxu dosud nevyšla a jeho vývoj v poslední době bohužel spíše stagnuje. Původní autoři Auroxu vytvářejí novou distribuci pod názvem Jazz Linux postavenou na distribuci CentOS.

Aurox však není jediná distribuce k těmto účelům vhodná. Jazz Linux je v současné době "v plenkách", a proto jsme hledali jiné distribuce, které by svými vlastnostmi vyhovovaly našemu záměru (česká lokalizace, zaměření na desktopovou instalaci, softwarová podpora, graficky přívětivé prostředí, stabilita). Jako ukázku jsme nakonec vybrali dvě distribuce: PCLinuxOS postavený na Mandriva Linuxu a Ubuntu Linux stojící na Debianu. Nemáme v úmyslu tvrdit, že jiné linuxové distribuce jsou špatné. Uvedené distribuce považujeme pouze za nejvhodnější pro náš úkol. Vzhledem k velikosti projektu nelze v jeho rámci prezentovat všechny linuxové distribuce.

Které cíle si projekt klade? Vycházíme ze situace, že konkrétní školy mají různě velké finanční prostředky. Projekt má napomoci méně solventním školám ušetřit finance náhradou nákladného komerčního software jinou, levnější, nebo zcela bezplatnou variantou stejně kvalitního softwarového vybavení. Rozhodně však nemáme v úmyslu tvrdit, že komerční software je špatný. Považujeme však za nesmyslné nakupovat nákladný software, když stejného výsledku lze docílit levnější variantou či dokonce zcela zdarma.

Něco jiného je užití speciálního software, který nelze nahradit ničím jiným (speciální statistické programy, CAD systémy apod.). Domníváme se, že je třeba žáky a studenty informovat o všech možnostech, tedy jak o bezplatných variantách, tak o komerčních programech. Free verze software umožní školám ušetřit nemalé finanční částky, které pak mohou být použity k jiným účelům (např. k nákupu odborné literatury, nového hardwarového vybavení učeben atd.).

Škola zároveň ukáže svému absolventovi cestu k levné a kvalitní legalizaci software a poskytne mu možnost získat větší přehled o softwarových variantách. Absolvent školy tak bude umět využívat nové programy, bude adaptabilní, tedy lépe vybavený pro svou další praxi. Nabyté vědomosti a dovednosti může zhodnotit v rámci dalšího studia u nás i v zahraničí, ale také ve své budoucí profesi. Projekt si klade za cíl nejen napomoci zkvalitnit výuku výpočetní techniky na našich školách, ale i zvýšit kompetence žáků a studentů na úroveň, která je běžná v jiných zemích EU.

Číslo projektu: CZ.04.1.03/3.1.15.2/0308
Název projektu: Využití FREE a OpenSource licencí ve školství.

Bc. René Baran, OIS CI UJEP
Oddělení informačních systémů

Nahoru

Odkazy

Přidat téma diskuse

Nejsou podporovány žádné značky, komentáře jsou jen čistě textové. Více o diskuzích a pravidlech najdete v nápovědě.
Diskuzi můžete sledovat pomocí RSS kanálu rss



 
 

Top články z OpenOffice.cz