přejít na obsah přejít na navigaci

Linux E X P R E S, Flash firmwaru mechaniky Sony Nec (Optiarc)

Flash firmwaru mechaniky Sony Nec (Optiarc)

A pak že to nejde nativně ...


Tak už jí mám doma. Dnes jsem si koupil novou mechaniku Sony-Nec Optiarc DVD RW AD-7203A. Už když jsem jí nesl domů, tak mě upoutal pěkný nápis Made in Japan a nějaké to Tokyo k tomu. ;-) Před tím jsem měl mechaniku od LG, ale ...

V poslední době mi LG špatně vypálila několi médií i když to jiné vypalovačky zvládli bez problémů a zároveň výrobce již dávno ukončil vývoj firmwaru pro toto zařízení a tím mechanika prakticky zastarala ...  Tak mi tu teď leží na stole a snad si časem nějaké uplatnění ještě najde.

Ale vraťme se zpátky k nové vypalovačce. Datum sestavení HW byl sice únor letošního roku, ale na Internetu jsem se dozvěděl, že obsažený firmware (1.05) je už dnes překonán a výrobce poskytuje verzi 1.07. Takže jsem si chtěl zařízení flashnout.

Mechaniku LG jsem dříve flashoval jednoduše ve wine, takže jsem se nejprve pokusil o to samé. Bohužel program mi napsal, že nemám práva administrátora a skončil. Jak se ovšem ve wine přepnout na uživatele administrator je mi záhadou. ;-)

Další co jsem zkusil byl VirtualBox, ale ten zas pro změnu mechaniku emuluje a tak se to opět nepovedlo. No co říct závěrem, abych to nenapínal .. Takže narazil jsem na projekt Binflash, který umí přesně to, co jsem potřeboval. Bohužel (bohužel pro majitele ostatních značek) je určen především pro mechaniky Sony-Nec.

Program existuje v řadě verzích (škoda jen, že ne ve verzi pro 64b Linux), ale 32b verze mi na 64b systému fungovala bez problému. Binflash je jednoduše jedna binárka, kterou si můžete stáhnout ze stránek projektu a rozbalit.

Pro nahrání firmwaru vypalovačky pak můžete použít buď soubor .bin,který najdete na dalších stránkách (v části Links stránky Binflash) anebo, a to mě dost překvapilo, můžete použít přímo spustitelné soubory, které poskytuje výrobce.

Jak tedy postupovat. Měli byste si stáhnout nový firmware, ten najdete na výše zmíněných odkazech (links) v binární podobě (soubor .bin) nebo přímo na stránkách výrobce (že to je instalační exe soubor nijak nevadí, Binflash by si s ním měl poradit).

Přejděte do adresáře, kde se vám rozbalil Binflash a spusťte vlastní program (program je nutno spustit s právy uživatele root)

./necflash -scan 

Pokud se vám objeví, že je vaše zařízení podporované, tzn. např.:

List of supported devices:
Device   : /dev/hda
Vendor   : Optiarc 
Model    : DVD RW AD-7203A 
Firmware : 1.07

pak máte vyhráno a můžete se pustit do flashování. To provedete tak, že zadáte

./necflash -flash firmware.exe /dev/hda

Objeví se upozornění, po jehož potvrzení se provede flash mechaniky. Ten chvíli trvá, ale jakmile se vám opět objeví příkazový řádek tak to znamená, že je nový firmware nahrán. O tom se ostatně přesvědčíte opětovným zadáním příkazu

./necflash -scan 

Slovo závěrem: Cokoliv provedete se svojí mechanikou provádíte na své nebezpečí, za nic neručím, ale mně to fungovalo. ;-)

Nahoru

Přidat téma diskuse

Nejsou podporovány žádné značky, komentáře jsou jen čistě textové. Více o diskuzích a pravidlech najdete v nápovědě.
Diskuzi můžete sledovat pomocí RSS kanálu rss



 
 

Top články z OpenOffice.cz

Martin Šín

Martin Šín

Martin Šín (*1980) vystudoval pedagogickou fakultu a nyní pracuje jako učitel matematiky a výpočetní techniky na střední škole. Ve volném čase překládá a také hraje hry (ani jedno mu příliš nejde). V práci se snaží prosazovat open-source programy.


  • Distribuce: Debian

| proč linux