přejít na obsah přejít na navigaci

Linux E X P R E S, Hacker vs. cracker

Hacker vs. cracker

Kdo jsou hackeři a čím se liší od crackerů


Před rokem jsem přešla na operační systém Linux (distribuci Ubuntu), a začala jsem se zajímat také o různé věci okolo ... a například jednoho dne jsem procházela nagooglované internetové stránky na téma "hacker", "hackerství".

Našla jsem přitom celkem zajímavou stránku s anglicko-českým překladem knihy Erica Stevena Raymonda "Jak se stát hackerem" (dvojjazyčně, přeložil Beda Košata 1999). Myslím, že se nemusí souhlasit naprosto se vším, co v knize je, ale přesto se mi tento krátký souhrn v několika kapitolách knihy zdá být docela zajímavý.

Média však ve velké většině o hackerech neví vůbec nic, anebo jen neúplné informace. Jen tak se dá vysvětlit, proč často zaměňují pojmy "hacker" a "cracker". Hacker v původním významu rozhodně neznamená nějakého člověka, který chce ničit, škodit, krást, atd. Tato činnost je typická právě pro crackery. Cílem hackera je dostat se do cizího systému, stroje apod., ale nikoli s úmyslem někoho anebo něco či nějakou instituci poškodit natož tak cokoli zničit, ale upozornit na bezpečnostní chyby, nedostatky a rizika, jenž objevil právě při průniku do cizího systému. Eric Raymond k tomu píše: Existuje ještě jiná skupina lidí, kteří si hlasitě říkají hackeři, ale hackery nejsou. Jsou to lidé (převážně adolescentní muži), které vzrušuje nabourávání do počítačů a telefonního systému. Skuteční hackeři říkají takovým lidem "crackeři" a nechtějí s nimi mít nic společného. Opravdoví hackeři považují většinou crackery za líné, nezodpovědné a nepříliš bystré a namítají, že schopnost nabourat ochranný systém nedělá z člověka hackera víc než schopnost ukrást auto dělá z člověka automechanika. Bohužel mnozí novináři a spisovatelé se nechali zmást a používají slovo "hacker" pro popis crackera, což hackerům velice vadí. Možná je to málo známé, ale hackeři mají svou etiku: Základní rozdíl je: hackeři věci vytvářejí, crackeři je ničí, uvádí Eric Raymond.

Zajímavá je také tzv. kultura darů, kterou hackeři pěstují: Své postavení a pověst v ní získáváte ne nadvládou nad jinými, ne svou krásou, ani tím, že máte věci, které ostatní chtějí, ale tím, že něco dáváte. V tomto případě tím, že věnujete svůj čas, kreativitu a výsledky svých schopností, říká Eric Raymond.

Hackerská kultura nemá v pravém slova smyslu vůdce, píše Eric Raymond. Má ale jakési hrdiny a kmenové stařešiny a historiky a mluvčí.

Tak až zase v televizi uslyšíte nebo na internetu uvidíte zprávy o útocích "hackerů", budete vědět, že jde o crackery a nejen to ... :-)

Nahoru

Přidat názor

Nejsou podporovány žádné značky, komentáře jsou jen čistě textové. Více o diskuzích a pravidlech najdete v nápovědě.
Diskuzi můžete sledovat pomocí RSS kanálu rss



 
 

Top články z OpenOffice.cz

Anna Taliánová

Anna Taliánová

Linux používám od jara 2007, začínala jsem s Ubuntu, pak jsem přešla na Debian. Baví mě objevovat a učit se nové věci, a k tomu je Linux jako stvořený.


  • Distribuce: Ubuntu, Debian
  • Grafické prostředí: GNOME Lxde