přejít na obsah přejít na navigaci

Linux E X P R E S, Humble Indie Bundle: World of Goo

Humble Indie Bundle: World of Goo

world_of_goo.png

Další hrou na holení je World of Goo. Jedná se hru s velice originálním herním mechanismem.


O koupi této hry jsem už dříve uvažoval, ale myslím že moje EEEčko nezvládalo demo, tak jsem se na to vykašlal. Uvažoval jsem, že ho ozkouším i na starém desktopu, který teď používá přítekyně, ale neudělal jsem si na to čas. Jedině dobře, protože jinak bych hru určitě koupil a její přidání (coby hry z prvního Humble Indie Bundle) k druhému kolu by mě potěšilo mnohem méně. Na rozdíl od Machinaria, které je veskrze originální avšak na principech klasického point-and-click mechanismu stavěnou adventurou, je World of Goo originální především právě herním principem. Nemá smysl jej vysvětlovat, protože i kdybych měl mluvit a gestikulovat, zabralo by to celkem slušnou chvíli. Jak se říká, obrázek vydá za tisíc slov a video za tisíc obrázků:

Procházíte v celkem pěti kapitolách (tedy čtyřech kapitolách a jednom epilogu) jednotlivé úrovně hry podobným způsobem, jako v SuperTuxovi - když dokončíte nějakou úroveň, otevře se vám cesta k další, někdy se ale cesta rozdvojuje a zase spojuje. Každá kapitola je trochu jiná, ale nejvíc se liší čtvrtá: Na rozdíl od prostředí, které vidíte na videu, se úrovně odehrávají jakoby uvnitř počítače a všechno je takové á la matrixové, dost nepříjemné a nezajímavé, zkrátka to podle mě kazí dojem.

Je to ošklivé Je to ošklivé

Pro mě nepříjemnou stránkou hry je rozhodně příběh. Stojí za staru belu, ruší od hry a vůbec si myslím, že by hře prospělo, kdyby zkrátka žádný příběh neměla. Další věc je nevyrovnanost jednotlivých úrovní, dvě jsme museli s přítekyní přeskočit (máte tuším k dispozici celkem devět možností přeskočení), protože jsme je neudělali ani po xté, jiné vymyslíte během pár sekund na první pohled a provedení také trvá chvilku. Více by mi vyhovovalo, kdyby šla obtížnost úrovní vzestupně a ne po sinusoidě. I přes trochu kritiky jde o jednu z nejoriginálnějších her, jaké jsem kdy hrál a vydrželi jsme ji hrát celou noc až do rána. No a pokud vás přestane bavit procházení úrovní, nebo se dostanete až na konec, můžete se pokusit vystavět co největší věž. Rozhodně hra, kterou stojí za to koupit i samostatně.

UPDATE: Pokud hra prostě nenaběhne, do terminálu nic nevypisuje  a zkrátka se nic neděje, zkuste použít tyto knihovny.

Nahoru

Odkazy

Přidat téma diskuse

Nejsou podporovány žádné značky, komentáře jsou jen čistě textové. Více o diskuzích a pravidlech najdete v nápovědě.
Diskuzi můžete sledovat pomocí RSS kanálu rss



 
 

Top články z OpenOffice.cz

Miroslav Hrončok

Miroslav Hrončok

Linux používám od roku 2004, aktivně se o něj zajímám od roku 2007, kdy jsem napsal svůj první článek pro LinuxEXPRES. Od roku 2009 jsem pracoval pro Liberix jako redaktor LinuxEXPRESu, od roku 2011 do konce roku 2012 jako jeho šéfredaktor. Nyní pracuji v Red Hatu, kde rozšiřuji distribuci Fedora o nové balíčky. Zároveň studuji na FIT ČVUT, kde se zabývám 3D tiskem a vyučuji několik předmětů. Spoluorganizuji pražskou konferenci LinuxDays a aktivně se účastním mnoha dalších českých linuxových akcí, jako přednášející nebo jako výpomoc.


  • Distribuce: Fedora
  • Grafické prostředí: Xfce

| blog