přejít na obsah přejít na navigaci

Linux E X P R E S, Jak na OpenXML v Linuxu

Jak na OpenXML v Linuxu

O novém formátu MS Office se toho již napsalo hodně a stále kolem něj probíhají ostré debaty, nic to však nemění na tom, že OpenXML je realitou, ke které se můžete postavit tak, že ho budete bojkotovat nebo se s ním srovnáte. Jelikož se očekává, že se OpenXML jako přednastavený formát MS Office, rychle rozšíří, většina z nás asi bude hledat cestu, jak si s ním poradit pod Linuxem. Pojďme se podívat, jaké jsou řešení nyní.


Řešení, která jsem nalezl, jsou rozdělena podle
jednotlivých rodin distribucí: 

openSUSE/SUSE Enterprise Desktop apod. - díky smlouvě o spolupráci měl Novell jako první podporu pro OpenXML ve světě Linuxu. Podporu přímo obsahuje edice OpenOffice.org pro SUSE Linux, případně si můžete ze stránek Novellu stáhnout RPM balíček. Jednoduchý návod pro zprovoznění naleznete na portálu 602Office.cz.

Ubuntu (pravděpodobně i ostatní Debian base distribuce) - díky projektu ODF-CONVERTER je pod BSD licencí uvolněn plugin pro OpenOffice.org, který přidává podporu pro formát OpenXML. Balíček DEB můžete získat zde nebo je v repozitáři nejnovější verza Automatixu. Balíček se instaluje klasickým způsobem, pak už stačí restartovat OpenOffice a můžete soubory ukládat a otevírat ve formátu OpenXML. Tento konverter jsem testoval zatím zběžně a u běžných dokumentů jsem nenarazil na problém.

Ostatní distribuce - nenašel jsem informace o balíčcích a podpoře ostatních distribucí, předpokládám, ale, že když jsou balíčky pro Debian-base, tak je jen otázkou toho, je vytvořit pro ostatní distribuce. Případně můžou uživatelé RPM distribucí zkusit nainstalovat RPM balíček pro Suse, ale troufám si tvrdit, že to spíš nebude než bude fungovat. Pokud víte o konkrétním řešení pro ostatní,
pochlubte se prosím do komentářů.

Na závěr něco pro uživatele MS Office: pokud chcete mít ve svém kancelářském balíku momentálně jediný formát schválený jako ISO standard, můžete využít stránek projektu ODF CONVERTER. Kde najdete pluginy pro ODF do MS Office. Podobný konverter nabízí i Sun.

Nahoru

Přidat názor

Nejsou podporovány žádné značky, komentáře jsou jen čistě textové. Více o diskuzích a pravidlech najdete v nápovědě.
Diskuzi můžete sledovat pomocí RSS kanálu rss



 
 

Top články z OpenOffice.cz

Jiří Eischmann

Jiří Eischmann

(*1984) studoval na VŠE a Memorial University of Newfoundland. Je členem GNOME Foundation. Podílel se na knihách o Mandriva Linuxu a Ubuntu a momentálně pracuje ve společnosti Red Hat jako manažer zodpovědný za vývoj desktopových aplikací a je Fedora ambasadorem pro ČR. Ve volném čase se věnuje sportu a cestování.


  • Distribuce: Fedora
  • Grafické prostředí: GNOME

| proč linux | blog