přejít na obsah přejít na navigaci

Linux E X P R E S, Mobilní zařízení, Windows i Linux

Mobilní zařízení, Windows i Linux

Všichni jsou mobilní, jen někdo je  ...


Už to bude nějaká doba co vlastním MDA Vario, toto zařízení má i jiné názvy, např. HTC Wizard či Qtek 9100. Kdysi jsem měl potřebu toto zařízení připojit k notebooku a použít ho jako modem pro připojení k Internetu, protože u notebooku nemám Bluetooth, tak jsem použil kabel a připojoval se pomocí program wvdial.

No, doba pokročila a já stál dnes a vlastně i včera před stejným problémem. Nicméně dříve úspěšné řešení nyní nefungovalo. Problém nebyl ve ztrátě konfiguračních souborů, jak se později ukázalo tak ani v programu wvdial samotném, ale ve změně systému Windows Mobile, o které se mi jaksi zapomnělo říct..

Pro jednoduchost by se dalo říct, že nejdřív měl navrch Windows, a to především v situaci, kdy mi po řadě pokusů o vytočení čísla a spojení obou zařízení přes bluetooth několikrát skončil systém (Debian) ve stavu paniky jádra (a to jsem věru už dlouho na živém systému neviděl). Později se ale ukázalo, že to zas tak složité nebude a tak nakonec bylo výsledné skóre 1:1.

Hledání problému, proč mi nejde vytočit kýžené číslo a vlastně proč se Windows Mobile odmítá chovat jako standardní modem mě nakonec přivedlo na stránku vývojářů tohoto systému. Až tady jsem se tedy dozvěděl, že byla metoda vytáčeného připojení nahrazena metodou sdílení připojení k Internetu. V případě použití Bluetooth se tedy změnil způsob připojení z DUN na PAN.

Jmenujme některé výhody tohoto řešení:

  • není potřeba si pamatovat nějaké vytáčené řetězce (např. *99#)
  • není nutné se odpojit od Internetu v případě kdy si chci zavolat, ani mi nehrozí zmeškané hovory
  • další výhody, ale intelektuální vlastnictví je ****, tak raději pomlčím


Vlastně abych byl přesnější, tak by způsob vytáčeného připojení mohl být ve vašem zařízení ještě k dispozici, to je potřeba vyzkoušet. Je to dáno verzí použitého systému a vlastním výrobcem zařízení, zda tam tuto podporu zahrnul. (Neboť již není povinná a tak záleží na něm, zda tam bude nebo ne.)

Pojďme se nyní podívat na vlastní zprovoznění připojení přes bluetooth.

Na zařízení s mobilním windows je nutno zapnout podporu sdílení připojení. Hledejte jí v programech (umístění se může lišit podle výrobce zařízení) a aplikace se nazývá Sdílení Internetu (Internet sharing). Tady se pak vybírá způsob připojení k počítači (v mém případě Bluetooth PAN) a Síť použitá pro připojení (tou je klasické připojení vašeho mobilního zařízení na Internet). Pro úplnost dodejme, že podporu zapnete tlačítkem Připojit (Connect). V tomto okamžiku dojde k připojení mobilního zařízení k Internetu a čekání na připojení počítače.

Na straně Linuxu je potřeba učinit také několik kroků, lépe řečeno zadat pár příkazů.

Nejprve načíst podporu tohoto způsobu připojení:

modprobe bnep

Připojit se k mobilnímu zařízení

pand --connect HW_ADRESA_MOBILNÍHO_ZAŘÍZENÍ

a dál nastavit nově vzniklé síťové zařízení, např.:

dhclient bnep0

To je vše. Všechny příkazy je nutno zadávat s právy uživatele root. Ještě si řekněme několik poznámek k tomuto postupu.

Adresu HW_ADRESA_MOBILNÍHO_ZAŘÍZENÍ zjistíte tak, že zapnete mobilní zařízení do zjistitelného režimu Bluetooth a zadáte např.

hcitool scan

Při pokusu o připojení k zařízení příkazem pand se může objevit dotaz související se spárováním obou zařízení. Spárování obou zařízení je lepší provést předem a zpravidla budete mít ve svém desktopovém prostředí k dispozici nějaký ten applet, který se o to postará. Pokud nic takového nemáte, pak vám bude jistě stačit bluetooth-applet, který je součástí bluez-gnome. Lepší je pak inicializovat spárování z mobilního zařízení a na počítači pin jenom potvrdit. Při použití bluetooth-applet nezapomeňte počítač nastavit do zjistitelného režimu (pravé tlačítko myši na appletu a nabídka Nastavení).

Před automatickým nastavením nově vzniklého rozhraní pak doporučuji shodit (vypnout) stávající např. síťová připojení, pokud budete mít nějaká ještě aktivní (např. při testování postupu).

Mezi doporučené balíčky, které byste měli mít nainstalovány patří bluez-utils, bluez-passkey-gnome, gnome-bluetooth a bluez-pin* (převzato z diskuze Ubuntu). S velkou pravděpodobností však bude vše již nainstalováno, také se mohou balíčky jmenovat jinak...

Konečně závěrem bych rád odměnil pečlivého čtenáře a tak přikládám odkaz na Vystřihovánky z papíru ke stažení jednoho nejmenovaného výrobce motocyklů (Yamaha). Tady se Japonci opravdu vyřádili, ale myslím, že to stojí za slepení a vybere si opravdu celá rodina ..  No není to přecejen lepší, než sedět pořád u počítače?

Odkazy:
Fórum Ubuntu

Aktualizace

Pro připojení pomocí kabelu se podívejte na tento zápisek: http://www.linuxexpres.cz/blog/internet-na-cestach

Nahoru

Odpovědět

Nejsou podporovány žádné značky, komentáře jsou jen čistě textové. Více o diskuzích a pravidlech najdete v nápovědě.
Diskuzi můžete sledovat pomocí RSS kanálu rss



 
 

Top články z OpenOffice.cz

Martin Šín

Martin Šín

Martin Šín (*1980) vystudoval pedagogickou fakultu a nyní pracuje jako učitel matematiky a výpočetní techniky na střední škole. Ve volném čase překládá a také hraje hry (ani jedno mu příliš nejde). V práci se snaží prosazovat open-source programy.


  • Distribuce: Debian

| proč linux