přejít na obsah přejít na navigaci

Linux E X P R E S, Jak prohlížet soubory nápovědy MS Windows

Jak prohlížet soubory nápovědy MS Windows

Konkrétně mě zajímaly soubory s koncovkou .chm


Možná si říkáte proč by mě mělo v Linuxu zajímat nějaké otevírání souborů s nápovědou určenou pro systém MS Windows (soubory s koncovkou .chm).  Chmmmm .... Pravda je asi taková, že se to může hodit např. v situaci kdy je součástí nápovědy instalační manuál (instalace databáze, která běží na Linuxu), nebo jednoduše chcete zpřístupnit nápovědu k programu i "jinak" - tím se může rozumět např. nápověda dostupná přes Internet a ve formátu HTML.

Prohlížeče

Prohlížečů nápovědy v tomto formátu existuje celá řada, za všechny jmenujme programy xchm (univerzální pro "X"), kchmviewer (určen pro KDE), gnochm (určen pro GNOME), chmsee (používající komponenty GTK+) a další. Pokud vás zajímají ty další programy, pak zkuste (v Debian GNU/Linuxu a jemu podobných systémech) příkaz:

apt-cache search chm

nebo lépe

apt-cache search chm | grep chm

Konverze na HTML a PDF

Já k tomu použil program chm2pdf. Program umí oboje, převod do formátu PDF se provádí nějakt takto:

chm2pdf --webpage soubor_napovedy.chm vystup.pdf

a na HTML takto

chm2pdf --webpage --extract-only soubor_napovedy.chm

Vygenerované HTML stránky pak naleznete v pracovním adresáři programu, tzn. v /tmp/chm2pdf/ konrétně pak v podadresáři orig/<jméno_nápovědy>/contents. Obsah tohoto adresáře stačí přenést na webový server a nápověda bude dostupná celému světu.

Mně se momentálně hodil druhý příkaz, výstup byl výborný a jediný problém, který nastal byl v jednom špatném odkazu na neexistující soubor, inu v Linuxu není Soubor jako soubor...

Nahoru

Přidat téma diskuse

Nejsou podporovány žádné značky, komentáře jsou jen čistě textové. Více o diskuzích a pravidlech najdete v nápovědě.
Diskuzi můžete sledovat pomocí RSS kanálu rss



 
 

Top články z OpenOffice.cz

Martin Šín

Martin Šín

Martin Šín (*1980) vystudoval pedagogickou fakultu a nyní pracuje jako učitel matematiky a výpočetní techniky na střední škole. Ve volném čase překládá a také hraje hry (ani jedno mu příliš nejde). V práci se snaží prosazovat open-source programy.


  • Distribuce: Debian

| proč linux