přejít na obsah přejít na navigaci

Linux E X P R E S, Jak snadno zálohovat DVD video

Jak snadno zálohovat DVD video

Bojíte se o své filmy díky nekvalitním médiím?


Ne, že by mě chytala přímo panická hrůza, na to mám svědomí čisté, ale kolikrát když vidím na jakém médiu je nějaký ten film uložen, tak se chci na něj ještě honem podívat - dokud to je ještě možné. Jenže na co tato média zálohovat a přitom ušetřit svou kapsu od zbytečných výdajů?

Jako nejlevnější a relativně i nejbezpečnější mi přijde varianta uložení dat na nějaký ten pevný disk, ať už to je interní disk nebo lépe ten externí. Kapacita těchto zařízení je v dnešní době už více než rozumná a přitom (zejména pamětníci potvrdí), že cena .... ehm, už je zas někde jinde. :-)

Takže situace je jasná, mám hromadu DVD filmů a chtěl bych je nějak snadno zálohovat. Abych byl přesnější, snadno neznamená snadno pro počítač, ale snadno pro mě, abych s tím měl co nejméně práce...Protože se pak jedná o zálohu a přitom jsem člověk šetrný, budu chtít tyto filmy nějak zmenšit a ušetřit trochu místa na disku. Takže co s tím?

Teď bychom se mohli rozejít, protože každý to vyřeší nějak jinak, pokud vás však zajímá mé řešení, můžete pokračovat ve čtení dál. 

Krok 1) Vezmu hromadu filmů a přetahám je na disk, na to mi postačí něco jako 

dd if=/dev/dvd of=/mnt/video/jmeno_filmu.iso bs=2048

Krok 2) Pustím na to Rexe. Totiž, co to plácám, napíšu si skript, který mi z DVD videa vytáhne hlavní stopu, přidá český zvuk a převede řekněme na Xvid.

No, ten skript může vypadat třeba takto:

!#/bin/bash 
cd /mnt/video
for i in *.iso
do
sudo mount -o loop $i /media/cdrom
mencoder dvd://# -ovc xvid -xvidencopts pass=1 -alang cs -oac copy -o /dev/null
mencoder dvd://# -ovc xvid -xvidencopts pass=2:bitrate=1000 -alang cs -oac mp3lame -af volume=10 -lameopts vbr=3 -vf scale=720:-2 -o /mnt/vystup/$i.avi
sudo umount /media/cdrom
done;

Samozřejmě nesmím zapomenout před spuštěním skriptu přesměrovat /dev/loop0 na  /dev/dvd.

ln -sf /dev/loop0  /dev/dvd
chmod a+r /dev/loop0

No a tím jsem hotov, teď už záleží jen na počítači, jak rychle to zvládne. Když bych pak trochu osvětlil co to vlastně dělá, pak jsou samozřejmě nejdůležitější dva řádky začínající slovem mencoder, který se o vše postará.

První řádek představuje první průchod videa a není na něm nic zajímavého snad až na to, že dvd://# symbolizuje nejdelší stopu, která bude zpracována. Na druhém řádku pak je nastaven datový tok videa na 1000, opět zvuk (alang) na češtinu, trochu je zesílen zvuk (o 10 dB) no a nastaven poměr stran na 720 na ... (to si dopočítá mencoder sám). Ono by to šlo i bez tohoto dopočítání, ale ne všechny přehrávače by to pak zobrazovali s korektním poměrem stran. Takže asi tak a teď čekám, že mě někdo "zpucuje"... :-)

Nahoru

Přidat názor

Nejsou podporovány žádné značky, komentáře jsou jen čistě textové. Více o diskuzích a pravidlech najdete v nápovědě.
Diskuzi můžete sledovat pomocí RSS kanálu rss



 
 

Top články z OpenOffice.cz

Martin Šín

Martin Šín

Martin Šín (*1980) vystudoval pedagogickou fakultu a nyní pracuje jako učitel matematiky a výpočetní techniky na střední škole. Ve volném čase překládá a také hraje hry (ani jedno mu příliš nejde). V práci se snaží prosazovat open-source programy.


  • Distribuce: Debian

| proč linux