přejít na obsah přejít na navigaci

Linux E X P R E S, Kompilace PHP skriptů pod Linuxem

Kompilace PHP skriptů pod Linuxem

Před časem jsem se zde zmiňoval o kompilátorech dávkových souborů a skriptovacích jazyků. Byl mezi nimi i jazyk PHP. Zmiňoval jsem i možnost využití PHP jako klasického programovacího jazyka. Využili jsme k tomu generátor GUI (developer) WinBinder a kompilátor BamBalam .


Pod Linuxem je to o něco málo složitější, ale i zde existuje kompilátor PHP skritů. Jmenuje se Roadsend. Tento kompilátor je pod licencí GNU General Public License a je nabízen mimo Linux verze i pro operační systémy MS Windows (s využitím MinGW), MacOS a FreeBSD. Instalaci je možné provést kompilací source balíčku (tar.bz2) nebo v případě RPM balíčkovacího systému přes přidání repository "AtomicRocketTurtle" a následné instalaci příkazem yum.

wget -q -O - http://www.atomicorp.com/installers/atomic.sh | sh
yum install roadsend-php

Po úspěšné instalaci kompilátoru Roadsend si můžeme vyzkoušet samotnou kompilaci příkladového PHP skriptu, který vypíše na monitor klasické hlášení "Hello world" ;-)

quanta_plus.png

Kompilace

Syntaxe: pcc [parametry] <php skript> [parametry skriptu]
Příklad: pcc test.php
kompilace.png

Kompilace PHP skriptu

Kompilací vzniknou 2 nové soubory

  1. binární překompilovaný soubor
  2. ".so" soubor


vypis.png

Výpis souborů po kompilaci PHP skriptu.

spusteni.png

Výpis "Hello world" (spuštění zkompilovaného skriptu).

Kompilátor má v nabidce mnoho dalších možných parametrů. My si zde uvádíme pouze základní syntaxi kompilace. Kompletní nápovědu si můžete vyvolat příkazem "pcc --help".

Takto lze kompilovat aplikace napsané v PHP jak ve verzi "command-line", tak aplikace s uživatelským rozhranním. K tomu se využívá podpora PHP-GTK.

Pozor !!! Je nutné však poznamenat, že kompilované PHP skripty jsou sice tzv. stand-alone, ale je potřeba pro jejich funkčnost na jiných počítačích doinstalovat tzv. runtime, který je šířen pod licencí GNU Lesser General Public License.

Nahoru

Odkazy

Přidat názor

Nejsou podporovány žádné značky, komentáře jsou jen čistě textové. Více o diskuzích a pravidlech najdete v nápovědě.
Diskuzi můžete sledovat pomocí RSS kanálu rss



 
 

Top články z OpenOffice.cz

René Baran

René Baran

René Baran (*1972) vystudoval pedagogickou fakultu JCU v Českých Budějovicích obor "Výpočetní technika a informatika". Ve volném čase se věnuje sportu, četbě, hudbě, programování a fotografování.


  • Distribuce: Debian / Mint
  • Grafické prostředí: MATE

| proč linux | blog


Tagy