přejít na obsah přejít na navigaci

Linux E X P R E S, Lednové číslo 1/2005 - Linux ve škole

Lednové číslo 1/2005 - Linux ve škole

Ve čtvrtek 19. ledna 2006 vychází nové číslo časopisu LinuxEXPRES, věnované tématu vzdělávání a školství. Je k dispozici na stáncích po celé ČR (PNS) i SR (Mediaprint-Kappa Pressegrosso), dále v internetových obchodech shop.qcm.cz, Mareček.kup.to, Linuxsoft.cz, Agemsoft.sk a Magnet Press Slovakia (press.sk).


Hlavním tématem čísla je použití a nasazení Linuxu a svobodného softwaru ve školství - ať už na školních počítačích či na osobních počítačích studentů. Petr Vojnar se podrobně věnoval výukovému softwaru v prostředí KDE, Vlastimil Ott se zaměřil na distribuci specializovanou právě na školství - Edubuntu. Svatopluk Vít přináší návod, jak pracovat se svobodným softwarem ve výuce a Ondřej Jakubčík přináší důkaz o úspěšném používání Linuxu ve školní síti.

Stěžejní recenzí čísla je text Svatopluka Víta o distribuci Mandriva Linux 2006 CZ, zajímavá je taktéž recenze grafického editoru Pixel, který pochází od slovenského autora, či návod, jak správně skenovat (Martin Veselý).

Zdeněk Pižl sepsal velmi hutný a informačně nabitý text o možnostech přechodu firmy na VoIP, který dokládá konkrétními výpočty a údaji. Zcela nový seriál o vývoji jádra a jaderných modulů odstartoval Lukáš Jelínek. Mezi další recenze grafických produktů patří ta z pera Lubomíra Čevely o střižně MainActor či o vytváření flashové dokumentace (Svatopluk Vít). V neposlední řadě si můžete přečíst článek o právech v Linuxu (Juraj Šípoš).

Doménou Michala Spády jsou hry - tentokráte se věnuje kultovní Quake 4 a přináší také aktuality z herního průmyslu. Pokračují také další pravidelné rubriky - Bash (13. díl), programovací jazyky (Cobol) či rubrika Okénko do oken, kde se Tomáš Hanusek zabývá šifrováním pomocí GPG v MS Outlooku.

Na našem webovém sídle www.LinuxEXPRES.cz nabízíme ke stažení deset ukázkových stran nejen tohoto čísla ve formátu PDF.

O společnosti QCM, s.r.o.

QCM se zaměřuje na dodávky IT projektů založených na open-source technologiích s důrazem na bezpečnost a výslednou hodnotu pro zákazníka. Od roku 2001 QCM aktivně šíří a podporuje operační systém Mandrakelinux, nově Mandriva Linux. Ve spolupráci s firmou Mandrakesoft S.A., tvůrcem této distribuce, ho dokázala v České republice a na Slovensku masově rozšířit a zpopularizovat. Mandrakelinux také získal mnoho ocenění. Za zmínku stojí Křišťálový disk z Invexu 2003 a jeho zvolení nejpopulárnější českou linuxovou distribucí roku 2003, 2004 a 2005.

Firma QCM zajišťuje instalaci a provoz firemních serverů a stanic především na platformě Linux.

Kontaktní osoba pro další informace

Milan Woff, obchodní ředitel QCM, s.r.o.
milan.woff@qcm_cz
tel.: +420 538 702 700

Nahoru

Přidat názor

Nejsou podporovány žádné značky, komentáře jsou jen čistě textové. Více o diskuzích a pravidlech najdete v nápovědě.
Diskuzi můžete sledovat pomocí RSS kanálu rss



 
 

Top články z OpenOffice.cz