přejít na obsah přejít na navigaci

Linux E X P R E S, Linux dobyvatel

Linux dobyvatel

Lukáš Zapletal - Když německou firmu SUSE koupila celosvětově působící společnost Novell, otevřely se neskýtané možnosti.


Firma s velkým know-how a rozlehlou distribuční sítí může začít nabízet značnou přidanou hodnotu a odlišit tak SUSE (a produkty na SUSE postavené) od ostatních distributorů. Ačkoliv se detaily dočtete v naší recenzi, tři novinky vyzdvihnu hned. Přímo husarský kousek se totiž Novellu povedl s integrováním vyhledávacího systému Beagle. Rychlý jako Google Desktop Search, s funkcemi, které nabízí Apple nebo (zatím jen) hlásá Microsoft, hledá obsah v dokumentech (Word, OpenOffice.org...), e-mailech (Evolution...), historii (Firefox, Gaim...) a jiných formátech.

Druhou, ještě větší, bombou je integrace virtualizačního mechanismu Xen. Simulace virtuálního počítače, který může usnadnit sdílení prostředků, není nic nového pod sluncem. Tyto věcí umí třeba qemu nebo komerční VMWare, háček tkví někde jinde. Xen je nesmírně rychlý, protože těží z jedné z největších výhod open source - možnosti upravovat zdrojový kód. Technika virtualizace je velmi složitá a programy jako VMWare musejí laicky řečeno "za běhu" převádět nízkoúrovňové instrukce. Vývojáři Xenu na to šli jinak - modifikovali jádro, aby takové převody nebyly nutné. Díky tomu je Linux schopen "hostovat" stovky systémů, což využijí nejen serveroví provideři.

Něco takového je dnes možné i hardwarově - procesory POWER5 (viz minulé číslo), avšak díky Xenu je technika virtualizace dostupná i méně velkým firmám nebo jednotlivcům. Jak uvedla společnost Gartner: "Xen představuje firmě Microsoft větší hrozbu než Linux." V SUSE najdete speciálně upravené (patchované) jádro s Xenem. A třetí novinka: SUSE 9.3 má konečně seriózní dekoraci oken. Novell ovšem také distribuci prověřil (možná lze použít i výraz auditoval), protože ji hodlá nabízet v širším měřítku než doposud.

Má to některé své nevýhody, například některý software musel být vyjmut z instalačních médií kvůli licenčním omezením, avšak to, že bude SUSE k dostání ve více zemích světa, je dostatečným zadostiučiněním za nutnou dodatečnou instalaci tohoto softwaru z internetu. S verzí 9.3 jsem si všiml zvýšeného počtu recenzí, které psali uživatelé-recenzenti, kteří s Linuxem nemají až tak velké zkušenosti. Na jednu stranu taková recenze může rozhořčit některé odborníky pro přílišné srovnávání s Windows, případně nefundovanými závěry. Na straně druhé to však může člověka, jako jsem třeba já, nesmírně potěšit. Musíme si totiž zvyknout, že takových recenzí bude přibývat.

Tito lidé doposud psali recenze na software pro Windows, články o nových aktualizacích tohoto systému nebo dlouho připravovanou další verzí. Nyní píší o Linuxu.

On totiž pomalu, ale jistě, začíná dobývat desktopy.

Nahoru

Přidat téma diskuse

Nejsou podporovány žádné značky, komentáře jsou jen čistě textové. Více o diskuzích a pravidlech najdete v nápovědě.
Diskuzi můžete sledovat pomocí RSS kanálu rss



 
 

Top články z OpenOffice.cz