přejít na obsah přejít na navigaci

Linux E X P R E S, Linuxexpo 2008, Mandriva párty - letmý pohled

Linuxexpo 2008, Mandriva párty - letmý pohled

Navštívil jsem Linuxexpo a mám pár postřehů a fotek. Na Linuxexpu jsem byl poprvé, takže mám jen první zážitky, v minulých letech jsem vše pozoroval jen z dálky. Letos jsem měl ovšem možnost se vydat po vlastní ose.


Akce se konala v komplexu hotelu Olympik, tentokráte Artemis - minule to prý byla vedlejší budova. V úterý večer se v nedaleké hospodě Knajpa u Staré pumpy, dříve U Chcípáka, konalo setkání uživatelů Mandriva Linuxu a prý také PCLinuxOS, ale mám pocit, že tam byli jen dva a i ti nakonec odcházeli s novou Mandrivou..:)

Stánek HP

Stánek HP naproti stánku Liberixu

Ale zpět k Linuxexpu - pro mě osobně mělo smysl zejména proto, že jsem se setkal s lidmi,s nimiž komunikuji jen elektronicky, nebo jsem naopak některé viděl úplně poprvé. Pokecal jsem s Churchyardem, AničkouT, po dlouhé době jsem viděl Petra Krčmáře (bude rozhovor na root.cz), Leoše Literáka, Michala Vyskočila, Marka Stopku (ač je z Ostravy :-)), Pinkyho, konečně jsem osobně potřásl pravicí lidem jako Pavel Cvrček, Martin Hasmann, Adam Hauner, Janek Wagner atd.

Spoustu času jsem strávil pokecáváním, ale také zodpovídáním dotazů, jak se daří nebožce, pane doktore? Ech.. tedy jak se daří LinuxEXPRESu? Děkuji, skvěle. :-) I když mi to možná někteří nechtěli věřit, opravdu jsme na tom dobře a já jsem tedy mohl barvitě líčit, co všechno se nám povedlo a jaké máme plány (ostatně viz root). Možná chtěli někteří kondolovat, jak je to škoda, že už nejsme na papíře, ale snažil jsem se vysvětlit, že se valíme dál a kondolence nejsou na místě.

Asus Eee - Mandriva 2008.1 - Ivan Bíbr

Ivan Bíbr, Asus Eee a nový Mandriva Linux 2008.1

Tahle neoficiální část programu pro mě byla velmi cenná, protože jsem slyšel hodně názorů od zajímavých lidí a mám o čem přemýšlet. Kromě toho jsem také stihl udělat rozhovor o zajímavém nasazení Linuxu - ale těch mám připraveno více, nezávisle na Linuxexpu. Hodně myšlenek mi vnukla zejména přednáška pana Wagnera Využívání otevřených webových řešení ve školství. Jeho aktivity sleduji trvale už několik let a obávám se, že je jediný, kdo na katastrofální a tristní stav českého školství [zatím zřejmě stále marně] poukazuje. Protože mám kontakty na mnoho učitelů z terénu, kterým to taky není jedno, měli bychom s tím něco dělat a zřejmě budeme.

No ale zpět ještě k srazu mandriváků - konečně jsem vlastně až tam osobně poznal Jirku Eischmanna, ačkoliv intenzivně spolupracujeme už nějaký ten měsíc (ta technika), Michala Bukovjana, který přeložil půlku Linuxu a nikdo ho vlastně "nezná" (mrkněte v GTK programech do dialogu O programu, zřejmě ho tam najdete, případně totéž udělejte v Mandrivě a jejích "dracích"), Martina Fialu, který připravuje ISO soubory české Mandrivy a další týpky.

Mandriva párty

 Mandriva párty 

Celá návštěva Prahy se ovšem nesla v duchu neuvěřitelně odpudivých italských hord, které město v podstatě zaplavují jako kobylky. Všichni mají šály, umělé kožešiny, rukavice, jsou nagelování, někdy není poznat jejich pohlaví, je jim méně než dvacet, myslí si, že mají za úkol vše zdemolovat a uřvaní jsou jako moráci (cit [bibr]). Bohužel jich bylo hodně ubytovaných právě v Olympiku. :-(

Trochu rozpačitý byl výstavní prostor, o kterém všichni říkali, že je rok od roku menší a menší a že vlastně není co prezentovat. Na druhou stranu - než jste jej prošli, potkali jste buď svého dalšího známého, nebo člověka, kterého znáte jako autora nějakého produktu či portálu. Přednáškové sály ale byly velmi slušně zaplněné a nutno říct, že byl důvod - prezentované informace byly velmi zajímavé a každý si našel to své téma. Otázkou zůstává, zda není přece jen efektivnější pásmo přednášek. Uvidíme za rok.

Free a Open Zone

Výstavní prostor 

Nahoru

Odkazy

Odpovědět

Nejsou podporovány žádné značky, komentáře jsou jen čistě textové. Více o diskuzích a pravidlech najdete v nápovědě.
Diskuzi můžete sledovat pomocí RSS kanálu rss



 
 

Top články z OpenOffice.cz