přejít na obsah přejít na navigaci

Linux E X P R E S, Není Java jako Jawa

Není Java jako Jawa

Aneb jak jsem si jí instaloval do 64b Debianu ..


Otázka: Je to pomalé, multiplatformní a dost se o tom mluví, co to je?

Odpověď: Java.

Chca nechca, rozhodl jsem se, že si do svého prohlížeče (Iceweasel) nainstaluju Javu (smazat jí můžu vždycky, že..). Nejdřív jsem poněkud přihloupě koukal na stránku https://jdk6.dev.java.net/6uNea.html, kde očividně upřednostňují jeden majoritní operační systém, ale nakonec jsem pomocí odkazu vedle textu "Other platforms .." našel (opět pod přečtení hromady odkazů pro stažení JRE pro majoritní platformu) odkazy pro stažení linuxové verze. Protože je hledaný soubor na stránce až úplně dole, přidávám i přímý odkaz na stažení souboru .bin.

Instalace

Po stažení souboru, přejděte do adresáře a zadejte

chmod u+x jre-6u18-ea-bin-b05-linux-amd64-18_nov_2009.bin

a instalátor spusťte

./jre-6u18-ea-bin-b05-linux-amd64-18_nov_2009.bin

Dál je třeba souhlasit s licencí programu (chvíli podržte klávesu Enter a jakmile uvidíte "yes" x "no", tak zadejte yes a opět potvrďte klávesou Enter). Tím se v aktuálním adresáři vytvoří adresář jre1.6.0_18/, který je dobré "někam" uklidit. Např. do adresáře /opt.

mv jre1.6.0_18/  /opt

dál přejděte do adresář ~/.mozilla/plugins a zadejte

ln -s /opt/jre1.6.0_18/lib/amd64/libnpjp2.so ./

Po restartu Iceweaselu se zadáním URL adresy about:plugins se můžete přesvědčit zda je/není Java nainstalována. Mně se to takto povedlo ..

A k čemu že mi to je dobré? Momentálně na nic... Myslel jsem, že to třeba nějak souvisí s nefunkčností webové konzole virtualboxu, ale tím to zřejmě nebude. V majoritním systému mi konzole funguje, ale v Debianu to háže jakousi divnou chybu.

Nahoru

Přidat názor

Nejsou podporovány žádné značky, komentáře jsou jen čistě textové. Více o diskuzích a pravidlech najdete v nápovědě.
Diskuzi můžete sledovat pomocí RSS kanálu rss



 
 

Top články z OpenOffice.cz

Martin Šín

Martin Šín

Martin Šín (*1980) vystudoval pedagogickou fakultu a nyní pracuje jako učitel matematiky a výpočetní techniky na střední škole. Ve volném čase překládá a také hraje hry (ani jedno mu příliš nejde). V práci se snaží prosazovat open-source programy.


  • Distribuce: Debian

| proč linux