přejít na obsah přejít na navigaci

Linux E X P R E S, Od Ubuntu k Debianu

Od Ubuntu k Debianu

Cesta u Ubuntu nekončí :-) vede dál, třeba přes Debian...


Na téma Ubuntu (speciálně nejnovější Ubuntu 10.04 LTS - codename Lucid Lynx) toho bylo již napsáno tolik, že nemá smysl ještě něco přidávat. Cílem tohoto krátkého článku je ukázat, že cesta vede dál a že Ubuntu nemusí pro každého být první a poslední linuxová distribuce. Popisuji jen svou osobní a subjektivní zkušenost, která snad může být pro někoho užitečná..?

Distribuci Ubuntu (prostředí GNOME) jsem používala od jara roku 2007. V roce 2009 začaly občasné problémy se zprovozňováním funkcí určitých aplikací (vypalování v Braseru i Gnome Bakeru), problémy se zvukem po uspání notebooku apod. a proto jsem se začala zabývat myšlenkou na změnu distra.

Lákal mě Linux Mint, dnes Linux Mint 9 (codename Isadora), který vypadá krásně a nabízí hned několik prostředí: KDE, LXDE a XFCE. Verze Linux Mint 5 LTS (codename Elyssa) bude mít podporu až do dubna 2011, takže je ještě více než půl roku čas... Nevýhodou, která mě právě po vydání Ubuntu 10.04 LTS odradila, je závislost Linux Mint na Ubuntu.

Nové Ubuntu 10.04 mě totiž totálně odradilo - nejen vzhledem, který podle mého zcela subjektivního názoru vystihuje rčení "hnus fialový" (ovšem fialová je módní barva a lidé, kteří ji mají v oblibě, budou velmi potěšeni), ale i svým komplexním přístupem, kdy byly přidány nové funkce stylu sociální sítě, zásadně změněné některé již osvědčené výchozí aplikace a tlačítka oken defaultně nalevo s fialovým stylem také udělaly své. Tohle mě velmi zklamalo a rozhodla jsem se hledat jiné distro.

Jako nejstabilnější a "klasická" linuxová distribuce mi byl doporučen Debian (stable). Nainstalovala jsem na notebook Dell Latitude D630 (Intel Core2 Duo) tedy Debian 5.0 (codename Lenny).

Logo Debian

Instalace proběhla bez jakéhokoliv problému: česká klávesnice QWERTZ správně rozpoznána, dělení harddisku OK, nastavení jména a hesla pro uživatele root i pro běžného uživatele proběhlo též korektně, instalace a rozbalování balíků z prvního DVD Debian 5.0 pro i386 v pořádku. Nenastavovala jsem při instalaci síť, protože byl nutný firmware iwlwifi, ale po rebootu stačilo připojit ethernetový kabel a drátová síť se hned rozběhla (!), takže nebylo složité podívat se na Debian Wiki, jak se instaluje firmware iwlwifi. Potom už i WiFi fungovala tak, jak má.

Zmíním ještě vybrané prostředí (Desktop Environment): zvolila jsem prostředí LXDE, které mě zaujalo svou jednoduchostí a rychlostí (na doplnění dodávám, že logo LXDE zobrazuje rychle letícího ptáka).

LXDE logo

Zajímavé je, že zrovna LinuxMint 9 přišel s tímto prostředím a tak mě na ně nasměroval.

LXDE desktop

GNOME mi přijde barevně hrozné (fialovo-černá), KDE zase příliš modré (windowsoidní), XFCE neznám.

Samozřejmě nebýt distribuce Ubuntu, neznala bych Linux vůbec. Za to moc děkuji, stejně tak děkuji za všechno, co jsem se zatím v Linuxu (resp. v distribuci Ubuntu postavené na Debianu), naučila. Doufám, že se mi to bude i nadále hodit a že v Debianu budu mít určitě příležitost naučit se další věci ... :-)

Zdroje:

Web Ubuntu: link

Web Linux Mint: link

Web Debian: link

Web LXDE: link

Web LXDE Wiki: link

Nahoru

Přidat názor

Nejsou podporovány žádné značky, komentáře jsou jen čistě textové. Více o diskuzích a pravidlech najdete v nápovědě.
Diskuzi můžete sledovat pomocí RSS kanálu rss



 
 

Top články z OpenOffice.cz

Anna Taliánová

Anna Taliánová

Linux používám od jara 2007, začínala jsem s Ubuntu, pak jsem přešla na Debian. Baví mě objevovat a učit se nové věci, a k tomu je Linux jako stvořený.


  • Distribuce: Ubuntu, Debian
  • Grafické prostředí: GNOME Lxde