přejít na obsah přejít na navigaci

Linux E X P R E S, Převádíme video

Převádíme video

Značka snadno ..


Ne každý den je posvícení. Dneska jsem třeba hledal nějaké nové programy pro snadný převod videa z jednoho formátu na jiný. To se může hodit třeba v situaci, kdy dostanete video v nějaké superkvalitě a přitom to váš starší počítač (nebo intel grafická karta ;-)) nestíhá, nebo také pokud si ho chcete shlédnout na MDA, PDA, mobilu MP4 přehrávači nebo něčem podobném.

V minulosti se mi vcelku osvědčili takové programy jako je ogmrip, handbrake, devede a samozřejmě nejoblíbenější z nich - mencoder. Schválně se zkuste podívat na stránku Mencoder Gentoo Wiki nebo dokumentaci k programu, neděste se a skočte třeba na kapitolu 10 a pak to přečtěte celé. ;-)

Grafické klikátko

Po dni hledání jsem dospěl k názoru, že bude snazší něco nového napsat než najít. Zpočátku vypadal nadějně program Transmageddon a později ještě nadějněji Arista. Tady poznamenejme, že Transmagedoon a Arista jsou úzce spjati dohromady, liší se svým grafickým rozhraním, ale přitom ze sebe navzájem oba programy čerpají (Arista kromě toho používá novější verzi gstreamer). Také platí, že používají gstreamer a to byl alespoň v mém případě kámen úrazu. V Debianu chybělo cosi a to cosi se mi nedařilo najít ani nainstalovat a tak tím moje pokusy s oběma programy skončily. Možná budete mít víc štěstí.

Nakonec jsem skončil na stránce Mobile Media Converteru hlásající líbivé "Zvolte si platformu a ne převaděč". Z toho je při nejmenším zřejmé, že program funguje v Linuxu, Windows a nově snad i v Mac OS X. Instalace proběhla snadno, jen jsem se programu nemohl dohledat. Nakonec jsem ho našel schovaný v /opt/MIKSOFT/MobileMediaConverter a po vstupu do tohoto adresáře ho spustil zadáním

./MobileMediaConverter

(Instalace přitom proběhla standardně pomocí dpkg -i mmc_1.5.0_i386.deb).

mmc.png

Program není nijak oslňující svým rozhraním rozhraním, co mě ovšem mile překvapilo je jeho funkčnost. Tlačítkem plus vpravo přidáte video, nastavíte kam se to má uložit (Output File/Folder) a požadovanou konverzi (výstup avi, 3GP, PSP, zvuková stopa, flash, atd.). Dál můžete vybrat kvalitu a konečně kliknout na tlačítko Convert! Výsledek byl v mém případě vždy pozitivní. Žádné chybějící knihovny, jejich nutná aktualizace nebo něco podobného.

Také můžete zkusit tlačítko uTube (pod tlačítky + a -). To vám pomůže ve stažení videa z YouTube, které můžete dál převést standardním způsobem třeba právě pomocí tohoto programu. Z mého pohledu se tento program programátorům z Kypru povedl. ;-)

Aktualizace

A máme tu vítěze. Po čem sáhnu když chci převést video z jednoho formátu do jiného, trochu ho oříznout nebo mu přidat nějaký ten filtr? Oblíbeným nástrojem, který s videem provede nejen zmiňované je program Avidemux. Jak jsem na něj mohl zapomenout .. ;-)

Program je možno použít nejen k úpravě domácícho videa, ale i k jednodušším úkolům, jako je převod z jednoho formátu do druhého. Nese s sebou některé přednastevné volby (v hlavní nabídce Auto) a pokročilé možnosti donastavení jednotlivých formátů zvuku a videa.

 

 

Nahoru

Přidat názor

Nejsou podporovány žádné značky, komentáře jsou jen čistě textové. Více o diskuzích a pravidlech najdete v nápovědě.
Diskuzi můžete sledovat pomocí RSS kanálu rss



 
 

Top články z OpenOffice.cz

Martin Šín

Martin Šín

Martin Šín (*1980) vystudoval pedagogickou fakultu a nyní pracuje jako učitel matematiky a výpočetní techniky na střední škole. Ve volném čase překládá a také hraje hry (ani jedno mu příliš nejde). V práci se snaží prosazovat open-source programy.


  • Distribuce: Debian

| proč linux