přejít na obsah přejít na navigaci

Linux E X P R E S, Sedm let LinuxEXPRESu právě dnes!

Sedm let LinuxEXPRESu právě dnes!

Tištěný časopis LinuxEXPRES přišel a odešel. Webový portál www.linuxexpres.cz je tu dnes sedm let. Jaké to bylo v pozadí?


To, že bude vycházet první český tištěný magazín o open source se seběhlo docela rychle. Za časopisem stál Ivan Bíbr, tehdy ještě v QCM, Lukáš Zapletal jako první šéfredaktor a David Horký. Krok to byl docela logický, protože tehdy nejpopulárnější distribuci Mandriva vydávalo v ČR také QCM.

Ivan byl pro nás v Brně něco jako Pepin z Postřižin. Když přijel, bylo ho všude plno a nedal se přeslechnout, takže o časopisu se vědělo od první minuty, co vstoupil. První číslo bylo snad za měsíc, během pár dní byl i web. Grafiku připravilo studio Tomato a dál už se jen upravovala. Červenobílý byl časopis hned napoprvé. Zajímavé je také podívat se na jména autorů - většina pro LinuxEXPRES píše dodnes.

S LinuxEXPRESem se v QCM objevil i jeho první šéfredaktor - Lukáš Zapletal. Web časopisu hrál první rok jen podpůrnou roli v prodeji časopisu. Bylo možné si časopis objednat, stáhnout ukázkové číslo. Zajímavostí bylo elektronické předplatné. Lukáš připravil funkční (tehdy ne zcela běžnou) elektronickou distribuci časopisu pro předplatitele.

Jako druhý se na postu šéfredaktora objevil Vlastimil Ott. To už časopis měl svou tvář, články vycházely na webu, no a probíhal každoměsíční souboj o přízeň inzerentů. Vlasta dokázal časopis posunout na skvělou úroveň po stránce obsahu. Dokázal dobře vybrat a vést autory. Leč jeho úkol byl nelehký a čím dál více se ukazovalo, že ani velmi kvalitně připravený časopis o open source se bez zabezpečeného přísunu reklam neuživí. Bylo nutné ukončit vydávání papírového časopisu a pokračovat dál jen na webu. S odstupem času je jasné, že pokud by se to nestalo tehdy, tak by to přišlo stejně. Papírové časopisy to mají těžké. Vlasta Ott web postupně rozvíjel a dokázal ustát složité období, kdy nebylo jasné co bude dál (ono to tak z venku úplně není vidět). A Vlasta taky stál za rozjezem OpenMagazínu.

Naším třetím šéfredaktorem je Miro Hrončok. Podobně jako Vlasta začínal jako autor linuxexpresu. Je prvním, kdo začínal už u webu, snad proto je na mě přísnější ;) a prvním, kdo nepracoval v QCM. Miro dobře navázal na to dobré, co přinesli Lukáš a Vlasta a udržuje LinuxEXPRES v dobré kondici. Návštěvnost webu roste, výrazně přibylo diskutujících i fanoušků v sociálních sítích.

LinuxEXPRES byl pro mě nejlepším webem po stránce obsahu a taky spousta večerů, kdy jsem pracoval na webu. Takže do dalšího roku: ať se daří! :)

Nahoru

Odkazy

Odpovědět

Nejsou podporovány žádné značky, komentáře jsou jen čistě textové. Více o diskuzích a pravidlech najdete v nápovědě.
Diskuzi můžete sledovat pomocí RSS kanálu rss



 
 

Top články z OpenOffice.cz

Jirka Vrba

Jirka Vrba

Někdy v minulém století vystudoval stavební fakultu, kde i posléze působil a oblíbil si UNIX. Dále se několit let živil jako programátor, posléze vedoucí vývoje webových aplikací a dnes scrum master v Seznam a.s.


  • Distribuce: Ubuntu, Centos, OpenWRT
  • Grafické prostředí: GNOME KDE

| proč linux | blog