přejít na obsah přejít na navigaci

Linux E X P R E S, Shrnutí konference Otvorený softvér vo vzdelávaní, výskume a v IT riešeniach 2010

Shrnutí konference Otvorený softvér vo vzdelávaní, výskume a v IT riešeniach 2010

Na začátku července se v Žilině konala konference, na níž se organizačně spolupodílel také Liberix. Byl jsem tam, tak se pokusím několika odstavci shrnout, jak akce probíhala.


Středa - před začátkem konference

Do Žiliny jsem vyrazil ve středu odpoledne, mám to z Opavy něco málo přes dvě hodiny. I když jsem zůstal trochu trčet v Ostravě a později kolem Jablunkova, cesta probíhala bez problémů - za chvíli jsem byl v Čadci, odkud vedla cesta přímo do Žiliny.

Na rozdíl od minulých podobných výletů jsem si cestu nachystal do navigace, takže mě chytré zařízení přivedlo až na parkoviště kolejí, kde jsem měl být ubytovaný. Konstatuji, že dámy hlídající toto ubytovací zařízení jsou stejné vnímavé a ochotné jako na kolejích, které jsem zažil u nás; možná jsou dokonce ještě vnímavější, protože je zajímá opravdu všechno. Ubytován jsem byl sice pomalu, ale nakonec se to přece jen podařilo. Mezitím dorazil hlavní organizátorský tým v čele se Šrámkovými. S Milošem jsem se už znal; jeho paní jsem poznal až tam. Postupně se také začaly objevovat obličeje ke jménům, která "znám" z internetu.

Trvalo docela dlouho, než byli všichni ubytováni - mezitím z Brna dorazili pan Rybička a jeho kolegyně P. Talandová a s nimi také pan P. Stříž ze Zlína, takže paní správcová měla strašně moc práce. Nakonec se vše zdařilo, seznámili jsme se a vyrazili jsme na večeři a pivo do pizzerie, kde už bylo vše připraveno na nápor tolika lidí. Tam na nás čekali mmj. pánové Kaukič a Bednár, kteří také patří do organizačního týmu a na Slovensku mezi známé linuxové osobnosti.
Dali jsme si pizzu a Bernard (výborně natočený) a seznamovali se povídali o všem možném - poměrně dost o politice a také o různých zkušenostech s nasazováním Linuxu nebo s organizací konferencí. Řeč přišla také na Liberix, jeho pozici, financování a aktivity.

Kolem jedenácté jsme se hromadně odebrali ke kolejím, kde část skupiny tuším pokračovala do místního baru. Větší část šla spát.

Čtvrtek, první den konference

Ráno jsem s Michalem Páleníkem odjížděl o půl deváté, vezl jsem letáky, knihy, stojan, které jsem chtěl instalovat ještě před začátkem. Koleje jsou mimo areál univerzity - sice je to kousek (autem), ale byla o jistá komplikace. Ne vždy se to dá zařídit lépe, ale Žilina je - jak se někteří svěřili - orientačně náročná i pro lidi, kteří tam jezdí pravidelně. Pro nás prvonávštěvníky to byl oříšek a potřebovali jsme navigátora v autě nebo před autem.

Registrace na konferenciRegistrace na konferenci

Registrace byla zahájena o půl deváté, takže jsem stihl rozházet letáky i postavit stojan. Měl jsem tu čest, že jsem měl proslovit keynote - otevírací přednášku. Byla věnována open source softwaru ve školství a slajdy jsou k dispozici na SlideShare.

Konference probíhala ve dvou učebnách nad sebou. Budova univerzity je úplně nová (v mapách Googlu ještě není), bohužel nefungovala klimatizace a v lavicích vůbec nejsou zásuvky, což je tedy tragické. Na druhou stranu bez problémů fungovala wifi a v budově byl automat i bufet; k dispozici bylo kafe, voda a nějaké sušenky pro každého účastníka. Každý si mohl kdykoliv vzít a stále bylo něco k dispozici - milý detail.

Nová budova Žilinské univerzityNová budova Žilinské univerzity

Všichni také ocenili, že byly bloky plánovány po dvou přednáškách - horko bylo všude a bylo skutečně potřeba pravidelně se občerstvit a krátce projít. Venku bylo hodně přes třicet.

Aula 5 - je zaseto, může se začítAula 5 - je zaseto, může se začít

Na oběd se šlo asi deset minut z kopce do budovy menzy. Opět vše připraveno speciálně pro nás, jídlo výborné (zajímavost: každý dostal jako přílohu brambory a rýži), zákusek také. Cesta zpátky do kopce v obrovském horku už mezi extra zážitky nepatří. :-)

Ze čtvrtečního programu, který jsem prožil v aule 2, mě oslovily a zaujaly všechny přednášky. Byly o typografii a TeXu, nástrojích pro výuku a zkušenostech z výuky. Některé by se měly objevit na LinuxEXPRESu.

Pavel Stříž přivezl své knihy ve velkém červeném kufruPavel Stříž přivezl své knihy ve velkém červeném kufru

Kniha fontů II Pavla StřížeKniha fontů II Pavla Stříže

Ceny SOIT a Liberixu

Na konci dne se předávaly ceny za nejlepší diplomové práce věnované open source. Prací bylo přihlášeno celkem osmnáct, výsledky si můžete přečíst a práce samozřejmě také.

Večer se šlo na pivo - pila se Černá hora. Hospoda zela prázdnotou, všichni hosté byli na terase, kam se vešla i naše velká skupina; jak na školním výletě. :-) Pokecal jsem si s klukama z openSUSE a Red Hatu, pomalu začínají mergovat. Ještě že mají někteří červené klobouky... ;-)

Pátek, druhý den konference

Začínalo se už osm třicet, to jsem teprve vstával a šel do Billy pro snídani. Nebylo možné koupit slovenskou čokoládu - zatracená globalizace. Opět jsem potkal susáky, až pak mi došlo, že Michal Hrušecký to dobou už přednášel. Přijel jsem v okamžiku, kdy byl v nejlepším Radek Vokál z Red Hatu.

Radek Vokál z Red HatuRadek Vokál z Red Hatu

Přednášku o Slackwaru jsem viděl jen trhaně, tou dobou jsem se stal správcem sekce, takže jsem přednášejícího musel zastavit, aby mohl nastoupit Michal Fojtík s povídáním o Deltacloudu, což je univerzální API ke všem možným cloudům. Velmi přínosná technologie a přednáška - dozvěděl jsem se spoustu nových informací.

Lukáš Tinkl shrnul současné aktivity kolem KDE SC a jednotlivých komponent - Plasma, Nepomuk a další. Novinkou pro mě bylo KDE, resp. Plasma, pro netbooky, musím ho co nejdřív vyzkoušet. Následovala prezentace partnera konference, firmy WinStrom, pan Ferschmann představil účetnictví FlexiBee, se kterým vstupují na slovenský trh. Neformálně prozradil, že mají dokonce verzi pro kyperský trh, protože se tam - coby daňového ráje - přesunuje dost firem. To jsou věci.

Po obědě (ach ten kopec) jsem pokračoval v rozhovorech s různými lidmi a pak jsem si na přednáškách týmu openSUSE ujasnil, jak se používá openSUSE Build Service a SUSE Studio - udělalo to na mě dojem, i když už dlouho vím, že něco takového existuje. První služba vám zkompiluje software a vytvoří balíčky (nejen pro openSUSE), pomocí druhé si můžete vytvořit vlastní distribuci (založenou nejen na SUSE). Obojí vysoce praktické věci, skvělý nápad i realizace.

Na závěr jsem si ještě poslechl Lukáše Jelínka, který mluvil o open source ve zdravotnictví - máme přislíbeno, že na LinuxEXPRESu vyjde článek, rozhodně je o čem psát (a poslouchat).

Lukáš Jelínek a téma OSS  ve zdravotnictvíLukáš Jelínek a téma OSS ve zdravotnictví

Pro mě tím konference skončila, protože jsem se musel vydat domů. Sobotní program, kdy proběhla diskuze o překladech, jsem už bohužel neviděl - doufám, že se objeví nějaké postřehy od jiných lidí. Hlavně mě zajímá, jestli se podaří nastartovat slovenské překlady, které jsou diplomaticky řečeno nevyhovující.

Co bylo dobře a co je třeba zlepšit

Konference se celkově podařila, moc se mi líbí sborník, který se skutečně povedlo jak formou, tak obsahem (včetně ISBN, což přilákalo lidi z univerzit). Organizace byla výborná, ubytování a stravování byly bez problémů. To jsou věci, které můžou pobyt znepříjemnit, zde vše fungovalo výborně.

Peter Štrba (pestr) hovoří o jazyku ScratchPeter Štrba (pestr) hovoří o jazyku Scratch

S organizátory jsme už na místě debatovali nad některými body, které se nepodařilo realizovat podle předpokladů, nebo jsme na ně při přípravách nemysleli. Některé jsou specifické pro tuto akci, jiné jsou problémem také v případě jiných konferencí, které jsem navštívil - vycházím ze svých zkušeností.

  • Akci chybí logo, má nezapamatovatelný název, nezapamatovatelnou adresu webu a samotný web taky není moc funkční (nepěkný vzhled, špatné ovládání a špatná navigace). Složitý postup při odesílání příspěvků a registraci. Není možné uhýbat špatnému redakčnímu systému, bylo moc vidět, že to nefunguje. Koupit doménu, nainstalovat WordPress a světlé téma vzhledu, nekomplikovat registraci účastníků.
  • Zřejmě pozdní oznámení o konání akce (konec zimy) a možná také ne zcela vhodné datum (svátky a dovolené). K diskuzi.
  • Nízká marketingová aktivita - mnoho lidí akci zřejmě vůbec nezaznamenalo. Neproběhla informační vlna, nepoužily se sociální služby. V kombinaci se špatnou URL a dlouhým názvem smrtící koktejl. Návštěvnost byla přes sto lidí, což není špatné, ale mohlo to být lepší - vždy to může být lepší.
  • Nejasné publikum - nebylo jasně "řečeno", pro koho je akce určená a jaký bude mít charakter. Na akademickou akci byla konference příjemně neakademická, na učitelskou konferenci jí chyběli učitelé, studenti a konkrétní výukový materiál - čest výjimkám. Pro komunitu také nebyla - typičtí komunitní uživatelé tam byli pomálu.
  • Někteří potenciální partneři se z výše uvedených důvodů nezúčastnili.
  • Zájem by se zvýšil, pokud by byly přednášky nahrávány a případně streamovány. Z debaty vyplynulo, že je to spíše nereálné, protože nejsou odborníci, kteří by vše zajistili.
  • Nefunkční klimatizace a absence zásuvek jsou sice technické drobnosti, ale konferenci docela znepříjemnily.
  • Cena za odborné práce je skvělý nápad, který by bylo dobré rozvinout, protože nese jasné výsledky.
  • Akci je nezbytné medializovat, jediný novinář, který měl přijít, se nedostavil, byť se zpětně omluvil.

Můj názor je, že by se akce měla zaměřit na praktickou výuku na středních, případně vysokých školách. Tzn. prezentovat konkrétní návody a postupy. Linuxová teorie učitelům k ničemu není. Organizačně je vše v podstatě bez problémů, nyní by bylo fajn upřesnit dramaturgii. Možná by se mohla navázat spolupráce s konferencí Počítač ve škole. Je tu šance vytvořit ve spolupráci s dalšími subjekty a osobnostmi česko-slovenskou konferenci učitelů a studentů, která se bude věnovat jen otevřenému softwaru - např. Open source ve vzdělávání. Našlápnuto je pěkně.

Nahoru

Odkazy

Odpovědět

Nejsou podporovány žádné značky, komentáře jsou jen čistě textové. Více o diskuzích a pravidlech najdete v nápovědě.
Diskuzi můžete sledovat pomocí RSS kanálu rss



 
 

Top články z OpenOffice.cz