přejít na obsah přejít na navigaci

Linux E X P R E S, Církevní střední odborná škola Bojkovice spokojeně používá Ubuntu

Církevní střední odborná škola Bojkovice spokojeně používá Ubuntu

csos_bojkovice.png

Že Církevní střední odborná škola Bojkovice používá Linux a je s ním spokojena, je jasným důkazem toho, že Linux není jen pro nadšence a počítačové maniaky. A pracovat s Ubuntu se tu neučí pouze středoškolské studentky, ale také senioři. „Vysvětlujeme základní princip Open Source Software a považujeme to i za prevenci kriminality,“ říká Ludmila Chládková, vyučující informatiky.


Od kdy Linux na škole používáte?

Když končila akce Indoš, škola si z různých nabídek vybrala linuxové serverové řešení. První školní rok po této změně zůstal na všech stávajících školních počítačových stanicích systém Windows (někde XP, někde 2000). Ale už v lednu 2006 škola pořídila dva nové počítače, na kterých jsme začali pracovat výhradně s Linuxem. O letních prázdninách v roce 2006 jsme pak téměř na všechny školní počítače nechali nainstalovat Linux jako druhý operační systém. Tento „dualbootový stav“ trvá doposud.

Ubuntu, kam se podívášUbuntu, kam se podíváš

Používáte jej od začátku nasazení počítačů na škole?

Ne, první dva školní počítače pracovaly pod DOSem :-). A na dalších pak byly Windows.

Co vás k přechodu vedlo?

Rozhodnutí pro Linux mělo důvody finanční i ideologické. Spočítali jsme si, kolik stojí licence na Windows, MS Office a jejich upgrade. Rozhodující ale bylo setkání s několika linuxovými nadšenci a poté účast dvou zaměstnanců školy na linuxové konferenci v Olomouci (Konference Openchange 2006 - pozn. red.) – získal nás zápal těchto lidí. Můj podíl na rozhodování byl podpořen ještě snahou ušetřit práci – z předchozího zaměstnání jsem měla zkušenost s nákupy a převody licencí a upgradem na postupně přibývající počítače. Po několika letech dala snaha o systematický a průkazný přehled o nakoupeném softwaru docela „zabrat“.

Zdroj Openchange Olomouc 2006

Byly s přechodem nějaké problémy? Jak jste je řešili?

Při přechodu (resp. při zavedení dualbootu) vznikl problém se serverovými profily. Protože ve firmě, která nám server po ukončení Indoše spravovala, se v tu dobu zrovna docela střídali zaměstnanci a my si nedokázali poradit sami, docela dlouho nám tyto problémy komplikovaly život. Nakonec jsme zaplatili jiné firmě, aby té „naší“ pomohla... Hlavní problém to vyřešilo, ale následná praxe ukazuje, že od té doby není náš server příliš průhledný a opravit některé běžné chyby dá zbytečně moc práce. V dohledné době nás tedy čeká přeinstalace serveru.

Máte nějaké rady pro školy, které se rozhodly také přejít na Linux?

Rada č. 1: Nebojte se. Linux je dobrodružství a život bez dobrodružství by za moc nestál :-).

Rada č. 2: Nevzdávejte se. Překážky se vyskytují na všech cestách a palce otlučené od častých zakopnutí nejsou zas taková tragédie... Máte šanci hodně nového se naučit. Fakt ale je, že zatímco pomocníky na windowsovské problémy najdete celkem snadno, s linuxovými si hned tak někdo neporadí.

Rada č. 3: Těšte se. Poznáte řadu moc fajn lidí.

„Nebojte se. Linux je dobrodružství a život bez dobrodružství by za moc nestál :-)“„Nebojte se. Linux je dobrodružství a život bez dobrodružství by za moc nestál :-)“

A pak si ještě dejte pozor při nákupu hardwaru. Ne ke všemu seženete vhodné ovladače.

Také nezapomeňte, že většinu problémů nezpůsobuje systém, ale neznalost – dobré školení ušetří čas i zmatky. Rozdíl mezi přechodem na jiný systém nebo na novou verzi systému používaného není zas až tak velký.

Jaké jsou výhody používání Linuxu?

Netrápí vás papírování ohledně licencí.

Ušetříte – místo licencí na jednu počítačovou učebnu si můžete pořídit jeden či dva nové počítače navíc. A nemusíte kupovat ani antivirové programy.

Systém je krásně přehledný, po základním zaškolení lze snadno spravovat, nové aplikace je možné instalovat i „klikacím způsobem“ přes aplikační manažer.

Nezakrníte. A zakusíte velkou radost pokaždé, když konečně objevíte aplikaci, která umí, co potřebujete. (Radost z jejího „rozchození“ je stejná jako ve Windows.)

Občas se setkáte s obdivnými pohledy :-).

Budete pít méně kávy – téměř se vám nestane, že si počítač vynutí restart a vám nezbude, než si dát pauzu.

Používáte distribuci Ubuntu, jak se vám s ní, jako pedagogům, pracuje?

Ubuntu krásně zní – a ještě líp zní Edubuntu, které jsme také jednu chvíli používali :-). Nepopírám, že sborovně toto slovo působilo noční můry a občas se proti němu málem stávkovalo. Pak ale většina z nás zjistila, že problémem není systém, nýbrž „počítačový věk“ jako takový ve spojení s nedokonalostí našich znalostí. Ať má člověk na počítači systém, jaký chce, stejně se občas nemůže dopídit „jak na to“. A procházka po lese uklidní, ať už vás rozčílil Linux nebo Windows.

A žákům?

Ačkoli skoro všichni pracovali na základních školách s Windows, používání Ubuntu jim žádné problémy nepůsobí. Dokonce i po té části výuky, která probíhá na Windows, si většina z nich restartuje na přestávku zpátky do Ubuntu.

Podotýkám, že u nás studují téměř výhradně děvčata – čili ani běžné uživatelky nemusejí mít z Linuxu strach.

Pracujete s Linuxem jen v hodinách informatiky, nebo i v rámci jiných předmětů?

Ve výuce běžně využíváme aplikace, které fungují pod různými systémy – především jde o kancelářský balík OpenOffice.org a prohlížeč Mozilla Firefox, občas též GIMP. Žádné speciální linuxové výukové aplikace nemáme – tipy na nějaké praktické výukové programy uvítáme. Teď zrovna začínáme hledat něco pro výuku psaní na klávesnici s dopracovanou „nadstavbou“ pro učitele a program na tvorbu výukových křížovek. A nějaké „Ubuntu-účetnictví“ bychom možná také využili.

Kolik máte na škole počítačů s Linuxem a kolik s Windows?

  • Počítačová učebna: 13 stanic dualboot, jedna pouze linuxová.

  • Sborovna, kanceláře: 5 stanic + dva notebooky dualboot, jedna stanice pouze Windows.

Absolvovala jste, jakožto učitelka informatiky, nějaké školení ohledně Linuxu?

Ne, nepočítám-li společná počítačová "sezení" s lidmi, kteří Linux ovládají. Ale už se po nějakém systematickém školení rozhlížím.

Používáte Linux i na svém počítači?

Pro soukromé účely používám počítač s dualbootem a sdíleným datovým prostorem, Ubuntu upřednostňuji.

Vaše škola pořádá i mimoškolní počítačové kurzy pro seniory. Učíte je pracovat s Ubuntu?

Učíme OpenOffice.org na Linuxu, připravuje se kurz grafiky – také na Linuxu (GIMP). Na domácích počítačích jedné studijní skupiny by se stejně našly různé varianty kancelářských programů a OpenOffice.org si každý může zdarma pořídit. Účastníkům kurzů vysvětlujeme základní princip Open Source Software a považujeme to i za prevenci kriminality. Lidé nemusí programy „krást“, mohou si pořídit, co se nabízí zdarma.

„S Linuxem pak souzní slova jako dobrodružství, nadšení, spolupráce, komunita, pomoc, občas cesta proti proudu.“„S Linuxem pak souzní slova jako dobrodružství, nadšení, spolupráce, komunita, pomoc, občas cesta proti proudu.“

Doporučila byste používání Linuxu i jiným školám?

ANO! Nebo pro začátek alespoň používání open-source aplikací.

Vysoce hodnotím marketingovou strategii firmy Microsoft. Ale je mi líto, že jí české školství (přinejmenším základní a střední) tolik podlehlo. Přijde mi to nefér vůči studentům, kteří školy opouštějí se znalostí produktů Microsoft a tušením, že něco jiného sice existuje, ale...

Počítačový svět Microsoftu je asi pohodlnější a peníze na licence se téměř vždy dají na úkor něčeho jiného sehnat.

S Linuxem pak souzní slova jako dobrodružství, nadšení, spolupráce, komunita, pomoc, občas cesta proti proudu. A mezi studenty jsou jistě „hledači“, kteří v podobných kategoriích nacházejí lidské štěstí. Bylo by tedy dobré, aby Linux jako možnou součást této své životní cesty mohli poznat právě ve škole.

Církevní střední odborná škola Bojkovice
Husova 537
Bojkovice
68771
http://csos.op.cz
Na otázky odpovídala Ludmila Chládková

Nahoru

Odkazy

Příspěvky

Tvorba křížovek
fri 12. 01. 2010, 08:07:47
Odpovědět  Odkaz 
Před časem jsem dělal na překladu křížovkářského programu KrossWordPuzzle. Tehdy jsem se pokusil o jeho nahrání do úložiště KDE s překlady, ale myslím, že k tomu nedošlo. Taky jsem program ještě neinstaloval. Překlad je na stránkách http://fripohled.webnode.cz/, kde jej nabízím ke stažení.

Když vyzkoušíte, napište, jak to vypadá. Motivovalo by mě to k sloučení stávajícího s aktuálním překladovým souborem a jeho doplnění.
Re:Tvorba křížovek
Ludmila 3. 03. 2010, 15:52:52
Odpovědět  Odkaz 
Diky za tip, ale nemuzu to na uvedene strance najit. Muzete prosim napovedet?
Církevní střední odborná škola Bojkovice spokojeně používá Ubuntu
Tom 12. 01. 2010, 20:35:12
Odpovědět  Odkaz 
Docela nářez, kdo by to byl řekl? Technické školy nemajů často o Linuxu ani ponětí, a církevní frčíja na Ubuntu :-)
kafe a cigára
berryzz 13. 01. 2010, 19:13:45
Odpovědět  Odkaz 
congrats k používání ubuntu:) ten moment s kávou mě dostal, ubuntu by mohlo rozjet novou kampaň: ušetřte za kafe a cigára - použivejte ubuntu:)
Re:kafe a cigára
bunak 14. 01. 2010, 14:49:19
Odpovědět  Odkaz 
no já takhle přestal před 2ma roky s verzí 8.10 :o)
Re:kafe a cigára
Mach 18. 01. 2010, 10:09:43
Odpovědět  Odkaz 
Kávy a cigarety ušetřené nerestartováním, spotřebujete googlováním a studiem. Skóre je tedy 1:1 :-)

To jsem si nevymyslel, to je realita z praxe.
Jaké řešení přihlašování
Tomáš Pernica 19. 01. 2010, 19:23:43
Odpovědět  Odkaz 
Zajímalo by mě, jaké používají řešení pro přihlašování, domácí složku atp.
Nad takovým řešením v bývalých Indoš školách přemýšlím. Teď tam běží Windows Server 2003. Jestli volit LTSP, OpenLDAP nebo Sambu s AD?
Re:Jaké řešení přihlašování
Tomáš Pernica 19. 01. 2010, 19:27:17
Odpovědět  Odkaz 
Jinak z takového nasazení mám radost :-). Přítelkyně přešla z WinXP též na Ubuntu a o Win nechce slyšet.

Ještě je na linuxu trochu problém s výukovými programy. Ale třeba Terasoft ve Wine většinou chodí - aspoň co jsem zkoušel
Re:Jaké řešení přihlašování
Ludmila Chladkova 2. 03. 2010, 20:44:22
Odpovědět  Odkaz 
Odpoved pozde, ale prece: pouzivame sambu.

Odpovědět

Nejsou podporovány žádné značky, komentáře jsou jen čistě textové. Více o diskuzích a pravidlech najdete v nápovědě.
Diskuzi můžete sledovat pomocí RSS kanálu rss



 
 

Top články z OpenOffice.cz

Miroslav Hrončok

Miroslav Hrončok

Linux používám od roku 2004, aktivně se o něj zajímám od roku 2007, kdy jsem napsal svůj první článek pro LinuxEXPRES. Od roku 2009 jsem pracoval pro Liberix jako redaktor LinuxEXPRESu, od roku 2011 do konce roku 2012 jako jeho šéfredaktor. Nyní pracuji v Red Hatu, kde rozšiřuji distribuci Fedora o nové balíčky. Zároveň studuji na FIT ČVUT, kde se zabývám 3D tiskem a vyučuji několik předmětů. Spoluorganizuji pražskou konferenci LinuxDays a aktivně se účastním mnoha dalších českých linuxových akcí, jako přednášející nebo jako výpomoc.


  • Distribuce: Fedora
  • Grafické prostředí: Xfce

| blog