přejít na obsah přejít na navigaci

Linux E X P R E S, Linux hnací silou pracovních příležitostí v IT

Linux hnací silou pracovních příležitostí v IT

tux.png

Přestože světová ekonomika neprožívá nejšťastnější období, pracovnímu trhu v oblasti informačních technologií se daří poměrně dobře. V rámci tohoto odvětví má v posledních několika letech velkou sílu poptávka po odbornících na operační systém Linux a potažmo open-source produkty obecně.


Přestože světová ekonomika neprožívá nejšťastnější období, pracovnímu trhu v oblasti informačních technologií se daří poměrně dobře. V rámci tohoto odvětví má v posledních několika letech velkou sílu poptávka po odbornících na operační systém Linux a potažmo open-source produkty obecně. Tento růstový trend, na pozadí balancování na hraně další hrozící hospodářské krize, mapuje nová studie Linux Jobs Report. Studii ve spolupráci s organizací Linux Foundation zpracovala personální agentura Dice, která se zaměřuje na IT a další technické obory.

CC BY-SA: Anthony Albright CC BY-SA: Anthony Albright

Linux Jobs Report je první profesionálně zpracovanou studií podobného rozsahu na téma vývoje poptávky po linuxových profesionálech. Sběr dat probíhal v prosinci 2011 za účasti respondentů z celého světa. Více než 2300 personálních manažerů z velkých podniků, středních a malých firem, státních organizací a zaměstnavatelských agentur reagovalo, přičemž 42 % bylo z USA, 27 % z Evropy a ostatní z Asie, Austrálie a dalších oblastí.

Závěry studie by se daly shrnout do tří hlavních bodů:

  • Poptávka po linuxovém talentu stoupá, ale odborníky je obtížné najít.
  • Firmy investují nemalé prostředky ve snaze přilákat a udržet linuxové odborníky.
  • Největší zájem je o průměrně zkušené vývojáře a administrátory Linuxu.

Poptávka převyšuje nabídku

Osm z deseti respondentů celosvětově označuje najímání linuxových odborníků za prioritu pro rok 2012. Urgence, s jakou firmy a organizace hledají linuxový talent, se odráží v celkovém nárůstu náborových aktivit – téměř polovina personálních manažerů předpokládá, že v prvních šesti měsících roku 2012 přijme více linuxových profesionálů než v předchozím půlroce. Navzdory nejistým ekonomickým vyhlídkám pokračuje IT oblast v růstu a pro uchazeče s linuxovou praxí to znamená poměrně růžové vyhlídky: dvě třetiny firem zvyšují počty linuxových odborníků na úkor ostatních oblastí kvalifikace.

Většina personálních manažerů však přiznává, že je velmi obtížné najít mezi uchazeči o zaměstnání lidi s požadovanou kvalifikací. V 85 % označují hledání linuxových profesionálů za „poněkud až velmi“ složité. Vyplývá to mimo jiné z toho, že se Linux a open source staly zcela zásadními stavebními prvky internetových služeb, chytrých telefonů a superpočítačů.

Na Linuxu běží služby jako Google, Facebook, Twitter nebo Amazon. V českých podmínkách můžeme jmenovat například Seznam.cz. Linuxovým chytrým telefonům se systémem Android patří více než 50 % trhu a každý den je aktivováno přes 850 tisíc nových zařízení; toto číslo roste o 4,4 % procenta každý týden. Přes 400 z 500 nejvýkonnějších superpočítačů na světě – v korporacích, na univerzitách a ve výzkumných institucích – používá Linux. Linux je také nasazován na většině mission-critical infrastruktur, které zahrnují burzy, banky a vojenské systémy.

Tento rapidní rozmach zanechal řadu vzdělávacích institucí nepřipravených na enormní nárůst poptávky po technických vzdělávacích programech se zaměřením na Linux a příbuzné open-source technologie. Výsledný citelný nedostatek profesionálů s požadovanými znalostmi Linuxu zaručuje linuxovým profesionálům bezpečný rok 2012.

Velká poptávka po linuxovém talentu je dána zejména růstem firem a zvyšující se potřebou obsluhovat linuxové technologie, jejichž nasazování tento růst doprovází: 49 % respondentů označilo za jeden z důvodů hledání dalších linuxových odborníků expanzi firmy a související nárůst linuxových instalací. Dalších 48 % uvádí jako důvod navyšování podílu využití linuxových technologií ve stávajících firemních operacích a nutnost mít dostatek odborníků, kteří se o stoupající procento provozovaných linuxových řešení postarají. Třetina firem zároveň potvrzuje, že se Linux stal těžištěm jejich činností, a proto potřebují posílit svou účast v linuxové vývojářské komunitě prostřednictvím nových zaměstnanců.

Firmy si cení svých odborníků

Vzhledem k ostré soutěži o služby kvalitních linuxových odborníků připouští téměř dvě třetiny firem, že zavádějí agresívní opatření za účelem nalákat nové pracovníky nebo odměňovat své stávající zaměstnance se znalostmi Linuxu a ohlídat je před nabídkami od jiných společností.

Zatímco průměrné zvýšení platu pro profesionály v oblasti informačních technologií činilo v roce 2011 2 %, linuxoví odborníci dostali přidáno 5 % a jejich prémie byly navýšeny o 15 %. Navíc téměř třetina firem navyšuje linuxovým profesionálům odměny nad úroveň ostatních zaměstnanců v rámci své vlastní společnosti. Mezi další oblíbené motivační a věrnostní prostředky patří pružná pracovní doba a možnost práce na dálku nebo možnosti dodatečného vzdělávání prostřednictvím kurzů a podpory při získávání certifikací.

Zájem o vývojáře a správce

Největší zájem je o linuxové vývojáře (67 %) a administrátory (55 %), méně již o IT manažery (20 %) a externí konzultanty (15 %), přičemž tři čtvrtiny respondentů hledají hlavně průměrně zkušené odborníky s 3–5 lety praxe.

Stojí za zmínku, že se skladba požadovaných schopností liší podle velikosti organizace. Velké podniky se nejčastěji zajímají o vývojáře linuxových aplikací (49 %) a vývojáře linuxového jádra (46 %). Tyto společnosti totiž nejen závisí na linuxových systémech, ale čím dál více se zapojují do nízkoúrovňového vývoje Linuxu a přispívají kódem vytvářeným svými zaměstnanci zpět do hlavní vývojové větve linuxového jádra.

Linux Foundation Linux Foundation

Linux Jobs Report

Výsledky studie Linux Jobs Report ukazují, že Linux dospěl do stadia, ve kterém představuje jednu z nejdůležitějších a nejdynamičtějších oblastí pro trh pracovních příležitostí v oboru informačních technologií. Jedná se o nejrozsáhlejší softwarový projekt na světě, jehož vývoj i dvacet let po svém vzniku probíhá transparentně a je otevřený všem zájemcům, kteří se chtějí zapojit.

Řada společností, ke kterým patří jak největší hráči v IT (např. IBM, Oracle nebo Fujitsu), tak regionální firmy, této možnosti využívá a prostřednictvím svých vývojářů přispívá do společné kódové základny. Pro schopné linuxové odborníky toto otevřené prostředí znamená široké příležitosti k uplatnění v rostoucím počtu společností, které na Linux spoléhají.

Článek vyšel v pátém čísle magazínu Open source & praxe.

Nahoru

Příspěvky

Linux hnací silou pracovních příležitostí v IT
mackarof 21. 05. 2012, 15:46:28
Odpovědět  Odkaz 
mozem len potvrdit tento clanok :)
Linux hnací silou pracovních příležitostí v IT
Majoo 21. 05. 2012, 21:24:58
Odpovědět  Odkaz 
no linuxových odborníkov je málo - to je pravda... mohol by som ho asi zažať viac študovať :)
Linux hnací silou pracovních příležitostí v IT
Tomáš 21. 05. 2012, 21:47:02
Odpovědět  Odkaz 
Dobře se to čte, když tohle studuji na VŠ(VUT FIT). Uvidíme, jak se to bude vyvíjet v dalších letech, předpokládám, ještě větší růst a co vy?
Linux hnací silou pracovních příležitostí v IT
hm 22. 05. 2012, 12:02:25
Odpovědět  Odkaz 
Pořád někde čtu, jak rostou už tak vysoké mzdy v IT, jak je tam nedostatek lidí, jak ... Ale ve skutečnosti nic takového nepozoruji.
Re: Linux hnací silou pracovních příležitostí v IT
Pavel Šimerda 23. 05. 2012, 00:42:35
Odpovědět  Odkaz 
Zajímavé, já to vidím skoro na každém kroku.
Linux hnací silou pracovních příležitostí v IT
ddr 31. 05. 2012, 17:40:48
Odpovědět  Odkaz 
tak oni do toho započítavají podle mě it managery, it obchoďáky a podobný.. běžnej administrátor není zrovna boháč. aspoň taková je moje zkušenost ze středních podniků. samozřejmě vyjímka potvrzuje pravdilo..

Odpovědět

Nejsou podporovány žádné značky, komentáře jsou jen čistě textové. Více o diskuzích a pravidlech najdete v nápovědě.
Diskuzi můžete sledovat pomocí RSS kanálu rss



 
 

Top články z OpenOffice.cz

Robert Krátký

Robert Krátký

K Linuxu a open source jsem našel cestu přes FreeBSD v roce 2001. Téměř osm let jsem se věnoval portálu AbcLinuxu.cz jako šéfredaktor. Mojí největší vášní je cestování, zejména za kulinářskými zážitky. Profesionálně se věnuji lokalizaci softwaru a překladatelství obecně.


  • Distribuce: Debian
  • Grafické prostředí: KDE