přejít na obsah přejít na navigaci

Linux E X P R E S, SAPELI – dveře a zárubně s Linuxem

SAPELI – dveře a zárubně s Linuxem

sapeli.gif

Jihlavská společnost SAPELI, a. s., používá open-source software k plné spokojenosti již řadu let. Původní doporučené nasazení Linuxu jako „náhrady“ za nepříliš spolehlivý Windows cluster se postupem času rozšířilo na většinu serverů. Později bylo nasazeno množství dalších open-source aplikací.


Jihlavská společnost SAPELI, a. s., používá open-source software k plné spokojenosti již řadu let. Pro největšího výrobce dýhovaných dveří a zárubní – zároveň jednoho z nejstarších u nás – je nejdůležitějším kritériem spolehlivost a samozřejmě také cena. Původní doporučené nasazení Linuxu jako „náhrady“ za nepříliš spolehlivý Windows cluster se postupem času rozšířilo na většinu serverů. Později bylo nasazeno množství dalších open-source aplikací od desktopových programů, jako je OpenOffice.org, až po webové nástroje na hlavních webových stránkách společnosti.

SAPELI

„Kvalitní software potřebujeme – exportujeme do mnoha zemí světa, máme necelé čtyři stovky zaměstnanců a miliardový obrat. Open-source software u nás odvádí velmi dobrou práci, snižuje náklady na IT a zvyšuje naši konkurenceschopnost. Zkušenosti s jeho nasazením jsou veskrze pozitivní,“ říká Ing. Lubomír Slabý, ředitel IT ve společnosti. „Chceme se proto podělit o naše zkušenosti a ukázat jiným českým firmám, jak postupovat při nasazení open source,“ dodává.

Dějství první: náhrada Windows clusteru

K prvnímu nasazení Linuxu došlo zhruba před šesti lety v rámci pořízení nového clusteru pro podnikový ERP systém, konkrétně OR‐SYSTEM. Původní řešení s Windows serverem mělo závažné problémy se spolehlivostí a bylo velmi náročné na provoz a údržbu. Na základě doporučení dodavatele ERP systému byly zváženy dvě unixové alternativy: open-source Linux a uzavřený HP-UX.

Vzhledem k nízké ceně a pozitivnímu doporučení dodavatele jednoznačně vyhrál Linux, konkrétně ve variantě SUSE Linux Enterprise Server 10.

Dodavatel ERP systému, společnost OR-CZ, zajistila kompletní přeinstalaci původních serverů s Windows na nový linuxový cluster.

„Naše první zkušenost s Linuxem byla velmi pozitivní,“ komentuje migraci clusteru Ing. Slabý. „Ze začátku nás příjemně překvapily nízké pořizovací náklady, oproti řešení s Windows jsme na serverových licencích ušetřili neuvěřitelných 90 % ceny, konkrétně téměř čtvrt milionu korun. Cena řešení s HP-UX by byla ještě o dost vyšší, to jsme rovnou vypustili. Výrazně se zvýšila spolehlivost a dostupnost celého systému, což je pro nás existenčně důležité. Náklady na jeho provoz a údržbu jsou nyní maximálně čtvrtinové oproti původnímu stavu s Windows. Nikdo z IT oddělení takový příznivý výsledek nečekal, všichni jsme byli doslova linuxoví začátečníci,“ doplňuje dále Ing. Slabý.

Zdroj: SAPELI Zdroj: SAPELI

Pozitivní zkušenost s Linuxem se brzy projevila i na dalších serverech. Nyní je Linux převládajícím serverovým systémem a obsluhuje hlavní aplikační i databázové servery, firewall spolu s NAT serverem, proxy server, FTP servery a webový server.

OpenOffice.org na stanicích

Do další fáze nasazení open source se již pracovníci IT oddělení pustili sami a v roce 2011 došlo ve společnosti k migraci kancelářského balíku. Na většině stanic, kterých je přes sto padesát, byl Microsoft Office 2003/2007 nahrazen nejnovější verzí OpenOffice.org. Zhruba na třiceti stanicích zůstává z provozních důvodů Microsoft Office. Oba kancelářské balíky jsou propojeny s ERP systémem, jehož výstupy pro konkrétní kancelářský balík jsou integrovány přímo v ERP, popřípadě se dodatečně upravují pomocí maker.

Přechod na OpenOffice.org měl velmi prozaický důvod: finance. Na rozdíl od Microsoft Office k němu není nutné kupovat licence, jeho použití ve firmě tak může být bezplatné, i když bude nasazen na stovkách či tisících počítačů. Dalším velmi dobrým důvodem je multiplatformnost – jak si ještě řekneme, v SAPELI testují Linux i na klientských stanicích, přičemž Microsoft Office linuxovou verzi vůbec nenabízí (nemá).

„Stará verze Microsoft Office již dosluhovala, měli jsme problémy s přenositelností dokumentů a bylo potřeba nasadit novější verzi nějakého kancelářského balíku. Kde to šlo, použili jsme alternativu. Nasazení OpenOffice.org znamenalo úsporu minimálně milion korun, taková byla podle dostupných nabídek cena za 120 licencí nového Microsoft Office ve verzi Standard. Náš OR-SYSTEM podporuje ve výstupech oba kancelářské balíky, nasazení OpenOffice.org proto bylo celkem bezproblémové. Vše potřebné od prvních testů až po poslední úpravy dokumentů jsme ve třech lidech a při zcela běžném provozu zvládli do dvou měsíců,“ popisuje celé nasazení Ing. Slabý.

Zároveň však přiznává, že zaměstnanci nejprve OpenOffice.org nechtěli. „Po čase však nevnímají žádný podstatný rozdíl při práci, nebylo dokonce potřeba ani nějaké speciální školení. Ostatně podobné problémy by měli i při přechodu na novější Microsoft Office, uživatelé se vždy bojí nových věcí. V OpenOffice.org stejně zpracovávají jen pomocné dokumenty, většinu dat obsluhuje náš podnikový ERP systém,“ doplňuje dále.

Nový web a Ubuntu na stanicích

V roce 2011 proběhlo výběrové řízení na nový webový portál společnosti, přičemž nový web bude kompletně postaven na open-source technologiích. Základem je prověřený SUSE Linux Enterprise Server, webový server Apache, Tomcat, Java, Mybatis, GWT a další open-source nástroje. Zkušenosti s ostrým nasazením prozatím nejsou, protože v době psaní článku byl nový webový portál ve vývojové fázi a neveřejném testovacím provozu. Nicméně dodavatel portálu firma Multimédia ateliér má již mnoho úspěšných realizací.

„Vzhledem k předchozím pozitivním zkušenostem jsme preferovali dodavatele s open-source řešením. Ve výběrovém řízení se jasně ukázalo, že open-source dodavatelé jsou flexibilnější. Nepreferují nákladné a často zbytečné licencované technologie za každou cenu, ale snaží se klientům posklá dat řešení z open-source komponent přesně podle jejich požadavků a s velkým důrazem na užitnou hodnotu a celkovou cenu,“ dodává Ing. Slabý.

Zdroj: SAPELI Zdroj: SAPELI

Za zmínku stojí též loňské testovací nasazení Ubuntu na několika koncových stanicích. Na této variantě je opět velmi zajímavá cena. „Protože vše potřebné pro práci zaměstnanců nyní běží i v prostředí Linuxu, je jediným placeným softwarem na Ubuntu klient Citrix, s jehož pomocí přistupujeme na aplikační servery s Windows. Linuxových distribucí zkoušíme více, momentálně ale preferujeme právě Ubuntu,“ upřesňuje Ing. Slabý.

Plány do budoucna

Letos se SAPELI chystá k nasazení nového tiskového modulu JasperReports a jeho propojení s ERP systémem. JasperReports je velmi populární open-source nástroj poskytující možnost jednoduché tvorby komfortních tiskových sestav. Svou funkcionalitou nahradí značnou část uživatelské práce, na kterou je nyní potřeba kancelářský balík.

Bude též pokračovat testování terminálů s Linuxem, přičemž konečným výsledkem by měla být další dlouhodobá úspora za softwarové licence na klientských stanicích. V plánu je dále hledání a testování nástroje, jenž by na Linuxu nahradil komerční Citrix pro terminálový přístup k serverům s Windows. Potom bude možno zcela opustit platformu Windows na většině provozovaných stanic.

Dlužno dodat, že k této změně nejspíše dojde, i kdyby se řešení s terminálovým přístupem nenalezlo – dodavatel ERP totiž plánuje přechod na multiplatformní Javu v celém systému. Aplikace napsaná v Javě již poběží v Linuxu zcela nativně. Dalším dlouhodobým cílem IT oddělení je sjednocení uživatelských dat i autentizace pomocí LDAP.

Výhody: stabilita, flexibilita, cena

Výhody při správném nasazení open-source technologií jsou dobře patrné z předchozího textu. Kromě toho Ing. Slabý uvádí: „V první řadě oceňuji úspory za softwarové licence – serverové i desktopové –, které přišly okamžitě s prvním nasazením. Některý software opravdu téměř nic nestojí, když si jej nasadíte sami.“

Mezi další zřejmé výhody patří stabilita, především pak stabilita Linuxu na serverech, dále přizpůsobivost samotného softwaru i jeho dodavatelů. Ti jsou obvykle mnohem flexibilnější a nabízejí zákazníkům více variant, protože mohou open-source software libovolně kombinovat a upravovat. Vše se ve výsledku promítá do nižších nákladů na údržbu a celkovou úsporu v IT oblasti. „Při prvním nasazení linuxového serveru mne osobně nejvíce překvapila stabilita – najednou prostě nic nepadalo! Právě tato pozitivní zkušenost nám dodala odvahu a následně jsme se rozhodli pro testování a postupné nasazení open source všude tam, kde je to jen možné. Všechny naše kroky směřují ke zkvalitnění podnikového IT, což se ve finále vždy promítne v úsporách na straně nákladů,“ komentuje celkové výhody Ing. Slabý.

Nevýhody – opravdu nejsou?

Postupem času se ukázalo, že nevýhod při správném nasazení open source opravdu není mnoho a většinou již byly zmíněny. „Adaptace běžných uživatelů na nový software, tak jako u nás na OpenOffice.org, může být pro někoho počáteční překážkou, která se však po chvíli provozu sama srovná. Naši serveroví administrátoři měli zpočátku problém s příkazovou řádkou Linuxu a hlavně jinou filozofií správy serverů, což se ovšem v případě provedené razantní změny očekávalo a po zaškolení a následné praxi se i toto ustálilo. Rozhodně nelze hovořit o nějakých výrazných nevýhodách open-source řešení,“ komentuje stávající situaci Ing. Slabý.

Za zmínku stojí případné potíže při přechodu na nové technologie, které ovšem v tomto případě odpadly především díky vzorové spolupráci s dodavatelem podnikového systému, společností OR-CZ, spol. s r. o. Ten také kompletně zajistil velkou část migračního procesu.

Doporučení pro ostatní

Závěrem jsme se zeptali Ing. Slabého, má-li nějaké rady a postřehy pro firmy, které zvažují nasazení Linuxu či jiného open-source softwaru. „Ano, rozhodně, nebojte se a jděte do toho, z dlouhodobého hlediska se přechod na open source rozhodně vyplatí, a to nejen finančně,“ vzkazuje a obratem připojuje dvě konkrétní doporučení.

„Za prvé – zameťte s Microsoft Office a použijte OpenOffice.org. Většina uživatelů Microsoft Office nepotřebuje a brzy si zvyknou, protože koncept práce v obou kancelářských balících je velmi podobný. Velkou výhodou OpenOffice.org je nulová pořizovací cena, což při větším počtu koncových stanic znamená opravdu značnou úsporu. Naše zkušenosti ukazují, že za běžných podmínek zvládne nasazení OpenOffice.org snad každé IT oddělení.“

„Za druhé – všude na serverech nasaďte Linux, zejména na databázových serverech. Windows nechte maximálně tak na aplikačních serverech. Možné prvotní náklady se zaškolením správců bohatě vynahradí zvýšená stabilita a spolehlivost linuxových serverů, což ve výsledku jednoznačně znamená úsporu nákladů na údržbu.“

„Jistě nejsme jediná firma, která má tyto zkušenosti,“ doplňuje Ing. Slabý a zároveň dodává, že za úspěšným nasazením v SAPELI stojí v první řadě solidní dodavatel podnikového ERP systému. „Linux a další open source jsme nasadili právě na doporučení našeho dodavatele, který je na alternativy velmi dobře připraven. Moje vlastní zkušenosti jsou veskrze pozitivní a mohu říci, že tohoto kroku rozhodně nelitujeme a doporučujeme jej i ostatním firmám,“ uzavírá.

Článek vyšel v pátém čísle magazínu Open source & praxe.

Nahoru

Příspěvky

SAPELI – dveře a zárubně s Linuxem
Petr 18. 06. 2012, 07:08:56
Odpovědět  Odkaz 
hmm divné, minulý rok mi nebyli schopni dodat dveře kvůli viru v systému...
Re: SAPELI – dveře a zárubně s Linuxem
čtenář 18. 06. 2012, 10:48:53
Odpovědět  Odkaz 
To bude asi tím, že na stanicích mají podle všeho ještě Windows - to podle mne plyne z informací v článku, kde píší, že Ubuntu zatím jen testují...
Re: Re: SAPELI – dveře a zárubně s Linuxem
Petr 18. 06. 2012, 12:27:53
Odpovědět  Odkaz 
moc jsem jim ty počítače nezkoumal ale popsal bych ho jedním slovem... "zažloutlý" :) asi byly před výměnou
SAPELI – dveře a zárubně s Linuxem
Pavel Šefránek 18. 06. 2012, 23:19:08
Odpovědět  Odkaz 
Vynikající článek. Přesně takové _reálné_ příklady z praxe potřebujeme, protože sebelepší argumenty pro Linux, zůstanou-li reálně nepodložené, zůstanou také nepřesvědčívé.
Klíčový faktor
Vašek 20. 06. 2012, 16:54:40
Odpovědět  Odkaz 
Řekl bych, že klíčovým faktorem pro úspěšnou migraci z Windows na Linux byla firma, která dokázala nabídnout a implementovat celé řešení. Žádné hokus pokusy, ale solidně odvedená práce.
Re: Klíčový faktor
Pavel Šefránek 22. 06. 2012, 19:46:49
Odpovědět  Odkaz 
To bezpochyby. Ale takové firmy, které jsou schopny tuto práci odvést musí nejprve vzniknout. A právě motivaci ke vzniku můžou nacházet jedině v takovýchto úspěšných příkladech z praxe.
Re: Re: Klíčový faktor
bluemoon 4. 07. 2012, 21:38:18
Odpovědět  Odkaz 
Dobry den, firem zacina byt dostatek. My nabizime opensource nastroje od systemu po IS. Tim my Monte CZ s.r.o. www.mojeit.eu pro Karlovarsky kraj a abych to nebylo jen jako reklama, tak v Usteckem kraji pusobi napr. Enlogit s.r.o. atd.
SAPELI – dveře a zárubně s Linuxem
Nfn 21. 06. 2012, 09:35:59
Odpovědět  Odkaz 
Tady nese asi největší podíl firma OR-CZ, která je do toho vlastně natlačila s tím, že dokáže zajistit plnou podporu klíčového systému pod Linuxem (kolikpak asi stála ta podpora ;-) ). To mají Sapeli štěstí. Já si třeba nedovedu představit, že bychom ve firmě přinutili zákazníka přejít na stanicích na Linux, když ten zas*anej SAP má použitelného klienta jenom pro Windows (a nového klienta fakt nenaprogramujeme).
Ovšem kecům o plné nahraditelnosti MS Office právě OpenOffice nevěřím. Jestli komunikují jenom vnitropodnikově, tak ano. Ale s okolím se nedomluví, protože většina světa používá MS Office a dokumenty mezi sebou opravdu nejsou kompatibilní.
Re: SAPELI – dveře a zárubně s Linuxem
JJik 21. 06. 2012, 11:30:45
Odpovědět  Odkaz 
Existuje neco jako PDF, ktere pro komunikaci s temi 'venku' povetsinou staci, casto ani neni zadouci aby se dokumenty jdouci z firmy daly primo editovat.
Navic, jak OOo, tak LO zvlada pomerne dost dobre i praci s beznymi MSO dokumenty vcetne konverzi obema smery. Muzeme tu akademicky diskutovat ze tenhle dokument obsahujici tolik set stran a tyto ruzne objekty nelze zpracovat, ale obecne je to na pouzitelne urovni. A firemni dokumenty skutecne povetsinou nepotrebuji aby se daly linkovat OLE objekty a podobne 'uchylnosti'.
Jak casto posilate ven z firmy dokument ve formatu MSO? Ja uz si ani vezpomenu kdy jsem to oficialne delal...
Re: Re: SAPELI – dveře a zárubně s Linuxem
Nfn 21. 06. 2012, 12:10:48
Odpovědět  Odkaz 
Máte jistě pravdu, PDF stačí. Ale pro editovatelné dokumenty je potřeba MS doc nebo MS docx. Příklad: koncepty, revize, dokumentace. I běžné prvky jako strukturovaný dokument, komentáře, obsahy, barvy apod. se při práci v MS office vs. Openoffice dokáží úplně rozhodit. A to nemluvím o makrech ve VB. Netestuji každou novou verzi OOO (LO), to je ztráta času. Možná se to postupně zlepšuje. Taky bych uvítal plnou kompatibilitu.
Přeji Sapeli více úspěchů na poli open source - čím víc ušetří na licencích, tím víc můžou investovat do implementace ERP ;-). Pak je jasné, že jim implementátor rád pomůže s řešením "zdarma". $ :-)
Ivan Bíbr Re: Re: Re: SAPELI – dveře a zárubně s Linuxem
bibri 26. 06. 2012, 08:31:48
Odpovědět  Odkaz 
Tyhle "anonymní tajnůstkářské narážky o rádobyfaktech" opravdu nesnáším...

V článku je jasně napsané, že mají Linux hlavně na serverech - a tam prokazatelně ušetří, protože licence za MS servery a jejich služby jsou drahé, někdy až nehorázně (např. MsSQL). Ušetří i na správě a hardwaru, to tam taky máte napsané. Linux na desktopu testují, ale nic je k tomu zatím netlačí, to je tam taky napsané (včetně toho proč). Taky je tam napsané, že kancelářský balík je podružná záležitost, protože všechna data zpracovávají v ERP, čemuž se u výrobního podniku nedivím.

No a OpenOffice jim z tohoto pohledu stačí - to je tam taky napsané. Kdo někdy viděl kolik stojí 500ks MS Office v profi verzi, ten se tomu nediví. Software Assurance není řešení, protože tam se ušetřit nedá, platby jsou stejně zrůdné, jen rozložené do více let, výhodou zůstává pouze aktuální verze vybavení. Problémy s dokumenty budou stále - různé verze Windows, ne každý venku má aktuální MS Office, písma atd. Děje se to furt, někdo to tady trefně popsal slovy "Problémy s dokumenty budou stále. U nás licencí MS Office stále přibývá, ale problémů neubývá." Tak si to přeberte sám.

Jestli něco víte, tak to sem klidně napište. Jste-li z nějaké firmy a máte problémy, napište jaké, kdy, proč, jak je řešíte, co je lepší, kolik to stojí atd. Klidně to nabídněte redakci ke zveřejnění jako článek. V článku jsou fakta, dodejte je taky, jinak je to zbytečné - spekulativní kecy o tom, kdo kam koho "tlačí", jak "výhodná" je implementace systémů zdarma či jaké jsou "možné" problémy s OpenOffice si nechte pro strýčka Příhodu :).
Re: SAPELI – dveře a zárubně s Linuxem
jt 25. 06. 2012, 07:14:14
Odpovědět  Odkaz 
Jelikož pracuji ve firmě, kde máme také OR-system, přidám své postřehy.
Grafický klient Orfertu je také pouze pro windows, ale běží i pod winem. Netuším do jaké míry je toto řešení podporované. Grafického klienta pod winem používáme pouze na dvou linuxových PC (+ já). Znaková verze, která už není asi dva roky podporovaná fungovala přes telnet nebo ssh v klasickém terminálu (xterm), což bylo bezproblémové.
My používáme šest let starý linux terminal server, ze kterého se pouští grafický klient na windows terminal serveru přes rdesktop. Jak je uvedeno v článku, v Sapeli používají Citrix.

Problémy s dokumenty budou stále. U nás licencí MS Office stále přibývá, ale problémů neubývá.
SAPELI – dveře a zárubně s Linuxem
Jenda 21. 06. 2012, 13:20:43
Odpovědět  Odkaz 
No zrovna komunikace pomocí dokumentů MS Office je velmi náchylná na problém. Abyste se vyhnuli problémům, musíte mít nejnovější verzi MS office. S jakoukoliv starší verzí riskujete to, že vám někdo pošle dokument vytvořený v MS Office 2010 a s vaší verzí 2003 nebo 2007 prostě nemáte šanci. Takže jediná možnost je ukládat to ve verzi pro co možná nejstarší, ideálně tak 2000. Tím příjdete o nové funkce, za které MS velice hodně platíte. Není lepší mít stále nejnovější verzi OO a fungovat přes otevřené formáty?
Re: SAPELI – dveře a zárubně s Linuxem
Nfn 21. 06. 2012, 13:57:47
Odpovědět  Odkaz 
No přesně tak. Mně to vysvětlovat nemusíte :-). Jenom popisuji zkušenost s firmami, pro které děláme. Bez MS čehokoliv si člověk většinou neškrtne. Já osobně ukládám ve formátu 2003, kvůli kompatibilitě. OOO jsem ještě nikde neviděl používat. A to, že mi někdo pošle dokument v novém formátu MS? Řeknou no a co, to je váš problém, MS podporují všichni, tak se zařiďte. Třeba řešení tohodle problému ve firmě Sapeli by mě docela zajímalo.

Odpovědět

Nejsou podporovány žádné značky, komentáře jsou jen čistě textové. Více o diskuzích a pravidlech najdete v nápovědě.
Diskuzi můžete sledovat pomocí RSS kanálu rss



 
 

Top články z OpenOffice.cz