přejít na obsah přejít na navigaci

Linux E X P R E S, CentOS 7, přejmenovaný LinuxAlt a možná i supermigrace v Jižní Koreji

CentOS 7, přejmenovaný LinuxAlt a možná i supermigrace v Jižní Koreji

Dva týdny

Vyšel CentOS 7, zatím jen pro 64 bitů. Konference LinuxAlt má nový název a hledá přednášející. Ubuntu pro mobily nemá mobil, ale za to má 100 tisíc stažených aplikací. Italský Terst přechází na Apache OpenOffice. A na svobodný software možná přejde celá Jižní Korea.


Vyšel CentOS 7

Ani ne měsíc po vydání Red Hat Enterprise Linux 7 vyšla stejná verze i jeho „bezplatného klonu“ CentOS, zatím pouze pro 64bitovou architekturu x86; verze pro 32 bitů, ARM a PowerPC lze očekávat během několika měsíců.

Novinky jsou jako obvykle stejné jako u RHEL – najdete zde tak kernel ve verzi 3.10, podporu kontejnerové virtualizace Docker, OpenJDK ve verzi 7, GRUB 2, systemd a firewalld ve výchozí instalaci, XFS jako výchozí souborový systém nebo třeba podporu 40G ethernetových karet a UEFI Secure Boot. Podrobněji v poznámkách k vydání.

OpenAlt 2014 hledá přednášející

Již tradičně se první listopadový víkend (tedy hned 1. a 2. listopadu) bude v Brně konat konference pro příznivce otevřených technologií. Letos poprvé se ale nebude jednat o LinuxAlt, nýbrž o nově pojmenovanou konferenci OpenAlt – název organizátoři vybrali, protože LinuxAlt není zdaleka jen o Linuxu, ale o otevřených technologiích obecně.

Pokud se OpenAltu budete chtít zúčastnit nejen jako diváci a máte nějaké zajímavé téma, neváhejte se přihlásit – OpenAlt hledá přednášející. Až do 16. září můžete zasílat své návrhy na přednášku nebo workshop, o nichž se později také již tradičně bude do konce září hlasovat.

Mobilní Ubuntu oznamuje 100 tisíc stažených aplikací

I přesto, že se ještě neprodává žádný telefon s operačním systémem „Ubuntu Touch“, Canonical se již může chlubit více jak 100 tisíci stažení aplikací pro tento systém. V tomto případě se ale nejedná jen o instalaci dané aplikace, ale také o instalaci kterékoli její aktualizace – OMG Ubuntu jako příklad uvádí, že je to stejné, jako by si 10 tisíc uživatelů nainstalovalo 5 aplikací a každou jedenkrát aktualizovalo.

Vzhledem k tomu, že Ubuntu Touch je stále ještě ve vývoji a že uživatelé používají (nebo zkoušejí) mnohem více, než jen pět aplikací, je 10 tisíc uživatelů pravděpodobně hodně nadnesený odhad. Canonical přesto tvrdí, že právě tolik lidí si zaregistrovalo účet nutný pro instalaci aplikací v Ubuntu Touch a od června jej začalo používat 600 nových unikátních uživatelů.

I pokud by byla skutečná čísla nižší, na to, že jde o v podstatě neexistující platformu, se jedná o docela zajímavý úspěch.

Open data & gov

Italský Terst přejde na OpenOffice

Radnice italského města Terst přejde téměř kompletně na svobodný kancelářský balík Apache OpenOffice. Změna ze stávajícího proprietárního řešení se bude týkat přibližně 1800 úředníků a městu by měla v následujících letech ušetřit kolem 900 000 eur. Na pomoc s migrací a školením budoucích uživatelů OpenOffice si radnice přizvala stejnou firmu jako region Emilia-Romagna, kde přechod na OpenOffice zahájili již loni na podzim.

Radnice si zároveň bude muset ponechat několik desítek počítačů s proprietárním kancelářským balíkem kvůli výměně dokumentů s ostatními organizacemi a úřady. K rozhodnutí radnice přejít na OpenOffice pomohla i iniciativa italské komunity kolem projektu LibreOffice.

Jižní Korea plánuje přechod na otevřený software

Vláda Jižní Koreje se rozhodla rozšířit používání otevřeného softwaru. Cílem je snížit závislost na proprietárních řešeních. Součástí plánu je zavedení požadavků na využívání otevřených standardů a formátů tak, aby si vláda mohla v budoucnu vybírat z různých operačních systémů. Součástí plánuje také příprava pilotních projektů nasazení otevřeného softwaru.

Pilotní program by měl být zahájen příští rok a bude se týkat deseti veřejných a soukromých organizací. Vyhodnocení programu by mělo být k dispozici v roce 2018, kdy se ukáže, jestli by pro Jižní Koreu bylo vhodné přejít kompletně na otevřený software či nikoli. Zvažuje se také podpora svobodného softwaru tak, aby byla různá otevřená řešení (nejen) pro státní správu vytvářena z veřejných prostředků.

Jednou větou

Nahoru

Odpovědět

Nejsou podporovány žádné značky, komentáře jsou jen čistě textové. Více o diskuzích a pravidlech najdete v nápovědě.
Diskuzi můžete sledovat pomocí RSS kanálu rss



 
 

Top články z OpenOffice.cz

Vojtěch Trefný

Vojtěch Trefný

Dříve dlouholetý Ubunťák nyní uživatel Fedory a programátor v Red Hatu, kde pracuji především na knihovných a nástrojích pro práci se storage (Udisks, Blivet, Libblockdev) a okrajově také na instalátoru Anaconda.


  • Distribuce: Fedora, CentOS
  • Grafické prostředí: Xfce

| blog