přejít na obsah přejít na navigaci

Linux E X P R E S, Chrome OS žije a má nové rozhraní

Chrome OS žije a má nové rozhraní

dvatydny.gif

Dva týdny s Linuxem: Chrome OS žije a má nové rozhraní. Android vývojářům: Prodej aplikací z ČR a lepší emulátor. Linux Foundation: Jak se vyvíjí Linux. Trine 2 – stará dobrá plošinovka v moderním hávu. Calligra 2.4. Instagram pro Android.


Co se děje ve světě Linuxu a open source

Chrome OS žije a má nové rozhraní

Kdysi se o Chrome OS mluvilo neustále, ale v posledních měsících jako by se po něm slehla zem. Nyní se tento „cloudový“ operační systém postavený prakticky jen na Linuxu a prohlížeči Google Chrome opět dostal do povědomí díky novému rozhraní Aura. Prim samozřejmě stále hraje Chrome, ale na spodním okraji obrazovky už najdete i jakousi lištu s ikonami aplikací z Web Store, ukazatelem času, stavu baterie, nastavení sítě atp. Nově můžete otevřít více oken prohlížeče a libovolně měnit jejich velikost.

Chrome OS obsahuje také souborového správce s podporou Google Docs a externích zařízení, prohlížeč obrázků se základními možnostmi úprav a multimediální přehrávač řešený přes Adobe Flash. Všechny tyto součásti běží přímo v prohlížeči, respektive na jeho enginu. Stejně tak je to s nastavením systému. Zkompilované obrazy systému pro VirtualBox a USB disky najdete například na ChromeOS.hexxeh.net. Podrobněji se tématu věnuje Jakub Čížek v článku Nový Chrome OS s prostředím Aura.

Android vývojářům: Prodej aplikací z ČR a lepší emulátor

Čeští vývojáři aplikací pro Android se konečně dočkali – mohou svá dílka prodávat v Google Play Store. K dosavadním 29 zemím přibyli čtyři nováčci, kromě České republiky také Polsko, Izrael a Mexiko. V této oblasti má Android bezpochyby ještě stále velké rezervy. Z vyjádření Filipa Hráčka z české pobočky Googlu vyplývá, že hlavní překážkou je nekompatibilita bankovních a právních systémů.

Dále se vývojáři mohou těšit ze značně vylepšeného emulátoru pro PC. Nová verze s Androidem 4.0.3 totiž podporuje grafickou akceleraci. Dosud jste se i při běžném používání emulátoru museli smířit s pomalou odezvou a sekáním, testování her byla úplná chiméra. Nyní už je práce se systémem téměř plynulá a ani s hrami v OpenGL by neměl být problém. Rychlejší je prý také emulovaný procesor. Do budoucna se můžeme těšit například na podporu technologií Bluetooth a NFC.

Linux Foundation: Jak se vyvíjí Linux

Linux Foundation zveřejnila patnáctistránkovou studii pojednávající o vývoji Linuxu. Některá zajímavá fakta si tu ve stručnosti zmíníme. Nová verze jádra obvykle vychází zhruba po třech měsících, přičemž obsahuje kolem deseti tisíc změn. Počet změn se za sedm let zdvojnásobil. Podobné je to co do počtu řádků kódu: Zatímco v roce 2005 Linuxu „stačilo“ ani ne sedm miliónů, dnes už je to miliónů patnáct.

Na předposlední verzi jádra 3.2 se podílelo 1316 vývojářů z 226 firem. Mezi nimi je nejaktivnější Red Hat s dvanácti procenty změn následovaný dalšími giganty jako Novell, Intel a IBM. Ještě aktivnější jsou vývojáři Red Hatu při revidování změn – rukama jim projde 38 % řádků kódu. Poměrně dost aktivní je v revidování také Linus Torvalds, kterému mezi jednotlivci s 2,4 % patří čtvrté místo. Spolu se studií zveřejnila Linux Foundation video, které přiblíží vývoj Linuxu i laikům.

Novinky ze světa softwaru

Trine 2 – stará dobrá plošinovka v moderním hávu

Hra Trine 2 vyšla už koncem minulého roku, teď se dostává i na Linux, i když zatím jen jako testovací verze. První díl hráče zaujal skvělou hratelností a pestrou 3D grafikou, hra si přitom zachovala punc staré dobré plošinovky. Takové je i pokračování – žádných velkých novinek se kromě kooperativního módu nedočkáte, spíš jen malých vylepšení. Hra vás zasadí do pohádkového fantasy příběhu, kterým se budete protloukat s trojicí postav, mezi kterými můžete přepínat. A budete muset – každá z nich má totiž specifické schopnosti využitelné v určitých situacích. Užijete si i hodně akce, ale ta je ve srovnání s logickými hádankami „jak se dostat dál“ poměrně jednoduchá. Trine 2 je k dostání na stránkách hry za patnáct dolarů.

Calligra 2.4

Calligra, nástupce kancelářského balíku prostředí KOffice, vychází v první stabilní verzi 2.4 (číslování navazuje na KOffice). Calligra na rozdíl od dalších kancelářských balíků jako LibreOffice obsahuje více (někdy ne přímo kancelářských) aplikací: Karbon pro práci s vektorovou grafikou, Kexi pro návrh databází, Calligra Plan pro project management a nově také Calligra Flow pro tvorbu grafů a poznámkovač Braindump. Mezi hlavní novinky patří zjednodušené uživatelské rozhraní, lepší podpora výchozího formátu OpenDocument (ODF) a formátů Microsoft Office.

Zajímavá je rozhodně plnohodnotná mobilní verze, ta je však dostupná pouze pro telefon Nokia N900. Balík je rovněž připraven k použití v dotykovém prostředí Plasma Active. Pokud vás Calligra zaujala, podívejte se, jak ji nainstalovat ve vaší distribuci. K dispozici je také sestavení pro Microsoft Windows v experimentální verzi.

Textový procesor Calligra Words Textový procesor Calligra Words

Instagram pro Android

Instagram je oblíbená sociální síť pro sdílení fotografií, která se od ostatních liší hlavně tím, že pořizované fotografie jsou ve čtvercovém formátu a můžete je „vylepšovat“ (názory na takové úpravy se různí) mnoha filtry. A dosud byla také výjimečná jistou exkluzivitou – klient byl dostupný pouze pro iPhone. To se teď mění a Instagram po mnoha měsících očekávání přichází s verzí pro Android, která je téměř totožná. Kromě samotného pořizování fotek můžete procházet snímky uživatelů, které sledujete, komentovat je apod.

Instagram dokonce ani nemá webové rozhraní, ale můžete využít některé z externích, kupříkladu statigr.am nebo web.stagram.com. Verze pro Android si za šest dní připsala pět miliónů stažení. Pár dní na to se Instagram stal středem pozornosti znovu. Koupil ho totiž Facebook za miliardu dolarů, jeden uživatel tak „vyšel“ na více než pět set korun.

Jednou větou

  • Devatenáct významných společností iniciovalo vznik OpenStack Foundation.

  • Creative Commons připravuje čtvrtou verzi stejnojmenné licence.

  • Vzniká LinBerry – nástroj pro správu telefonů BlackBerry na Linuxu.

  • Minidistribuce SliTaz ve verzi 4.0 nabootuje za deset sekund.

  • Na náš trh přišel telefon HTC One X – vlajková loď HTC s Androidem.

  • Multimediální centrum MythTV přináší lepší podporu grafické akcelerace.

  • CyanogenMod má nového maskota a Androidovi na skateboardu dává vale.

  • Nový sponzor Kubuntu zaplatí vývojáře, kterého propustil Canonical.

  • Microsoft otevřel dceřinou společnost pro otevřené technologie.

  • Opera Mobile pro Android chystá podporu rozšíření.

  • Canonical už také fušuje do cloudu – představil MAAS.

  • OMG!Ubuntu! představuje Shelr pro nahrávání „screencastů“ terminálu.

  • Máte možnost objednat si linuxové samolepky nebo přívěsek s Tuxem.

  • 21. dubna se v Praze uskuteční konference Openmobility.

Nahoru

Odpovědět

Nejsou podporovány žádné značky, komentáře jsou jen čistě textové. Více o diskuzích a pravidlech najdete v nápovědě.
Diskuzi můžete sledovat pomocí RSS kanálu rss



 
 

Top články z OpenOffice.cz