přejít na obsah přejít na navigaci

Linux E X P R E S, Co se děje ve světě Linuxu a open source

Co se děje ve světě Linuxu a open source

dvatydny.gif

Jak vypadal rok se Steamem pro Linux? Ubuntu se smí kritizovat, dokonce při tom můžeme použít jeho jméno a logo. Xfce možná zakotví v Debianu jako výchozí grafické prostředí. Německé úřady dostaly posvěcení k používání pěti opensource CMS.


Steam pro Linux je tu s námi již rok

Přesně před rokem se objevila první verze Steamu pro Linux a my všichni jsme se mohli radovat, že jedna z největších překážek nasazení Linuxu v domácnostech, tedy nepřítomnost „áčkových“ herních titulů, se pomalu, ale jistě stane minulostí. Steam byl loni v listopadu dostupný jen tisícovce vyvolených testerů, ale již od prosince si jej mohl užívat každý linuxový hráč. Těch ale nakonec není tolik, kolik bychom mohli doufat.

Valve zveřejňuje podrobné statistiky o hráčích včetně operačního systému, který používají, a počet hráčů, kteří používají Steam v Linuxu se pohybuje někde mezi jedním až dvěma procenty a jejich počet spíše klesá. Započítáme-li i nespecifikovanou kategorii „ostatní“, dostaneme se maximálně ke dvěma procentům.

Steam – podíl hráčů s Linuxem Steam – podíl hráčů s Linuxem


Letos v říjnu také Valve potvrdilo dohady, že za vydáním Steamu pro Linux nestojí jeho důvěra v něj jako v budoucí herní platformu, ale především příchod nových zařízení Steam Machines, které bude pohánět na Linuxu postavený operační systém Steam OS.

I přes nelichotivá čísla je Steam pro Linux rozhodně pozitivní záležitostí a hry „pro nás“ připravuje nejen Valve, ale i další studia a tendence je rozhodě stoupající, takže se do budoucna máme hodně co těšit.

Ubuntu nakonec kritizovat můžeme

Vyhledávání v Ubuntu, které kromě „místních“ aplikací a souborů nabízí výsledky i z internetu, přináší Canonicalu stále více a více negativní publicity. Za tu poslední si ale může zcela sám.

Micah Lee, který mimo jiné pracuje v Electronic Frontier Foundation (EFF), vytvořil stránku FixUbuntu.com, kde radí, jak se výše zmíněného kontroverzního vyhledávání na internetu zbavit. Celkem nevinná stránka ale padla do oka zaměstnancům právního oddělení Canonicalu, kteří požadovali její stažení, protože používá logo a název Ubuntu (ten i přímo v doméně), což údajně nesmí, protože Canonical drží na slovo Ubuntu ochrannou známku.

Lee stránku stáhnout odmítl, ale odstranil alespoň logo Ubuntu a přidal informaci určenou pro „naprosté idioty“, právníky a kombinaci předchozího, kterým objasňuje, že se nejedná o oficiální stránku Canonicalu nebo Ubuntu.

Takhle ono často vzpomínané vyhledávání s reklamami vypadá Takhle ono často vzpomínané vyhledávání s reklamami vypadá


Canonical se sice ještě chvíli oháněl ochrannou známkou, ale nakonec zvítězil zdravý rozum, firma uznala, že se jedná o „férové“ použití, a dokonce i Mark Shuttleworth se za tento incident omluvil a celou situaci vysvětlil příliš horlivým nováčkem, který v Canonicalu nepracuje ani měsíc.

Ať už to celé bylo nakonec jakkoli, Micah Lee si pro svou stránku nemohl přát lepší reklamu. O celé záležitosti psala snad všechna odborná média a Canonical má zase jednou z ostudy kabát, a to i přesto, že tentokrát zvládl celou věc relativně dobře urovnat.

Debian opět zvažuje Xfce jako výchozí

Debian stále nabízí jako výchozí grafické prostředí GNOME, ale již při vývoji Debian 7 Wheezy se hojně diskutovalo o možnosti, že se výchozím prostředím stane stále populárnější Xfce. K tomu nakonec nedošlo, ale tato možnost je opět na stole pro připravovaný Debian 8. Pokud si nyní stáhnete Debian unstable nebo testing, bude právě Xfce tím grafickým prostředím, které vám Debian nabídne. Při instalaci si sice můžete zvolit, jaké balíčky se budou instalovat, a tedy i jaké grafické prostředí nakonec dostanete, ale výchozí volba je i tak důležitá.

Finální rozhodnutí padne v srpnu 2014 na konferenci DebConf a mezi kritéria, která nakonec rozhodnou, bude patřit také to, jaké prostředí si sami uživatelé nainstalují – Debian sbírá statistiky o počtu instalací jednotlivých balíků, a pokud se ukáže, že uživatelé preferují GNOME, bude pravděpodobně přechod na Xfce opět smeten ze stolu. Dalšími kritérii je například podpora technologií zpřístupnění v novém GNOME či jeho celková „použitelnost“ pro stávající i nové uživatele.

Open data & gov

Německá státní správa může používat opensource CMS, jsou bezpečné

Německý Spolkový úřad pro bezpečnost v informačních technologiích publikoval studii o bezpečnosti pěti nejrozšířenějších opensource CMS systémů. Drupal, Plone, WordPress, JoomlaTYPO3 v ní dostaly „zelenou“ pro nasazení ve státní správě, a to nejen z pohledu bezpečnosti, ale i celkové funkčnosti, vlastností a možnosti přizpůsobení.

Podle studie je předností výše zmíněných systému především mnohem lepší otestování a nižší riziko existence skrytých bezpečnostních slabin, než jaké mají specializovaná řešení připravovaná na míru.

Studie se zabývala vhodností výše uvedených pěti systémů pro nasazení ve čtyřech možných scénářích: osobní stránka, stránky malého úřadu, web malého města a stránky středně velkého podniku s více pobočkami. U všech těchto scénářů se autoři shodují, že vybrané CMS jsou pro dané nasazení vhodné.

Jednou větou

  • OpenMandriva zdárně pokračuje ke svému prvnímu vydání. V pátek 8. listopadu vyšel první Release Candidate OpenMadriva Lx 2013.0.
  • A další nové vydání – po roce vývoje vyšel Slackware 14.1. Přináší například nejnovější kernel 3.10 a 64bitové verze dostala podporu pro instalaci na počítače s UEFI.
  • O CMS dnes ještě jednou, vyšla totiž nová verze Joomla! 3.2.0. Obsahuje například možnost verzování obsahu či dvoufázové ověřování při přihlašování.
  • Linus Torvalds uvažuje o tom, že chystaný Linux 4.0 (měl by být vydán po verzi 3.19, cca za rok) by nemusel přinést žádné nové funkce, ale mohlo by se jednat o vydání zaměřené čistě na opravování bugů.
  • Cisco uvolní video kodek H.264 jako opensource pod licencí BSD. Mozilla již oznámila, že se jej nejspíše začátkem roku 2014 dočkáme ve Firefoxu.

Nahoru

Odpovědět

Nejsou podporovány žádné značky, komentáře jsou jen čistě textové. Více o diskuzích a pravidlech najdete v nápovědě.
Diskuzi můžete sledovat pomocí RSS kanálu rss



 
 

Top články z OpenOffice.cz

Vojtěch Trefný

Vojtěch Trefný

Dříve dlouholetý Ubunťák nyní uživatel Fedory a programátor v Red Hatu, kde pracuji především na knihovných a nástrojích pro práci se storage (Udisks, Blivet, Libblockdev) a okrajově také na instalátoru Anaconda.


  • Distribuce: Fedora, CentOS
  • Grafické prostředí: Xfce

| blog