přejít na obsah přejít na navigaci

Linux E X P R E S, Co se děje ve světě Linuxu a open source

Co se děje ve světě Linuxu a open source

dvatydny.gif

Canonical stále není v zisku. Fedora 21 se opozdí – vyjde v srpnu a nebude mít žádné jméno. CentOS vstoupí do rodiny produktů Red Hatu. S evropskými institucemi byste měli být schopni komunikovat i v ODF. A německá spolková země Šlesvicko-Holštýnsko pokukuje po opensource na desktopech.


Canonical byl i v loňském roce v červených číslech

Canonical není, na rozdíl například od Red Hatu, veřejně obchodovatelnou společností, a nemusí tedy zveřejňovat svoje finanční výsledky. I tak se občas objeví více či méně přesné informace o tom, jak na tom vlastně je. Podrobnou analýzu loňského roku nyní přinesl server ArsTechnica.

Ta vychází ze závěrečné finanční zprávy, kterou musí zveřejňovat všechny firmy registrované ve Spojeném království. Finanční výsledky jsou tak limitované jen na britskou pobočku Canonicalu a nemusí zohledňovat všechny obchody, které Canonical může provádět přes různé jiné pobočky ve světě.

Nyní k samotným číslům. Canonical utržil celkem 65,7 milionu dolarů z čehož většina (48 milionů) z mimoevropských trhů. Oproti předchozímu roku si tak polepšil o přibližně devět milionů. Zvýšení tržeb se ale nepodepsalo na celkovém výsledku – Canonical skončil ve ztrátě 21,3 milionu dolarů což je oproti předchozím 11 milionům téměř zdvojnásobení.

Canonical je s největší pravděpodobností ve ztrátě každoročně již od svého založení – přesná čísla nejsou známa, ale Mark Shuttleworth již několikrát potvrdil, že tomu tak je. Ačkoli Mark si stále může dovolit Canonical dotovat, jeho peněženka není bezedná a loni se hodně spekulovalo o tom, že plánuje Canonical prodat, případně že očekává vstup dalších investorů.

Fedora 21 vyjde až v srpnu. A nebude mít jméno

Fedora 20 „Heisenbug“ vyšla již v prosinci, takže všichni očekávali, že její následovník Fedora 21 vyjde někdy v květnu či červnu, což znamená, že touto dobou už by měly být přípravy v plném proudu. Proč tomu tak není, objasňuje na svém blogu Jaroslav Řezník a rovnou oznamuje, že nové Fedory se dočkáme nejdříve srpnu, a pravděpodobně dokonce spíše v jeho závěru.

Důvodem je již delší dobu probíhající diskuse o změně způsobu vydávání Fedory. Nová strategie Fedora.Next ještě není zcela přesně definovaná a stanovat teď nějaký plán vydání pro Fedoru 21 by bylo předčasné. Zároveň díky tomuto posunu získají různé vývojářské týmy trochu času na oddych a budou moci taky zapracovat na nástrojích a procesech potřebných pro vývoj a testování, nejen na vývoji samotném.

Zajímavostí také je, že nebude mít žádné jméno – dosavadní praxe pojmenovávání jednotlivých vydání totiž skončí, a jak to vlastně se jmény pro Fedoru bude dále, ještě také není rozhodnuto. Nové jméno a nový systém pojmenovávání tak čeká až na Fedoru 22, které se dočkáme nejspíš až příští rok.

CentOS se stane součástí „rodiny“ Red Hat

CentOS, komunitně vyvíjený „klon“ Red Hat Enterprise Linux, bude nově přímo spolupracovat s Red Hatem. CentOS zůstane nadále samostatným projektem v rámci infastuktury Red Hatu a CentOS jako distribuce nadále dostupný za stejných podmínek (tedy jako „komunitní RHEL zdarma). Pro CentOS to znamená přístup k infrastruktuře a zdrojům Red Hatu a z některých komunitních přispěvatelů se stanou zaměstnanci Red Hatu placení za práci na CentOS.

Pro Red Hat tato fúze znamená další platformu, na které může testovat různé opensource technologie, a také je za ní snaha o posílení a provázání vztahů s komunitou. Na různé otázky, které mohou trápit uživatele a přispěvatele CentOS, najdete odpovědi na speciálních FAQ na stránkách Red Hatu.

Open data & gov

Evropské organizace by měly podporovat i ODF

V listopadu se členka Evropského parlamentu Amelia Andersdotter obrátila na Evropskou komisi s několika dotazy kolem využívání otevřených a standardizovaných formátů v různých evropských institucích a úřadech. Viceprezident evropské komise Maroš Šefčovič ve své odpovědi zveřejnil, že všechny evropské instituce by již nyní měly podporovat minimálně dva standardizované ISO formáty: Open Document Format (ODF) a Office Open XML (OOXML), a to jak při interní komunikaci, tak při komunikaci s občany.

Situace však v reálu není úplně příznivá – zveřejňované dokumenty jsou obvykle dostupné pouze v PDF, případně v Microsoft OOXML a verze v ODF je dostupná jen na vyžádání a často obsahuje různé chyby způsobené převodem. Podle slov Maëla Bruneta, ředitele OpenForum Europe, by měla EU být lidem a ostatním institucím příkladem a používat především otevřené formáty, a ne je pouze podporovat.

Šlesvicko-Holštýnsko také vsadí na open source

Německo bychom si rozhodně mohli vzít jako vzor postupu otevřených technologií ve státní správě. Po vzoru Mnichova teď začala po open source pošilhávat i spolková země Šlesvicko-Holštýnsko. Linuxu a dalším opensource aplikacím se tam daří již na serverech, ale do budoucna by mohly přijít na řadu i desktopy, kde se počítá se studií a pravděpodobně i testovacím nasazením koncem tohoto, případně začátkem příštího roku.

Jednou větou

  • Pokud jste promeškali konferenci linux.conf.au, která se konala začátkem ledna v australském Perthu, můžete si prohlédnout záznamy přednášek na YouTube, či si je rovnou stáhnout.
  • Programovací jazyk Tcl slaví pětadvacáté narozeniny. Gratulujeme!
  • OpenBSD má finanční potíže – vývojáři mají problém s placením účtů za elektřinu pro jejich rozsáhlou „sbírku“ strojů potřebných pro vývoj na různých platformách.
  • Přispěvatelé do projektů Mozilly mají svůj vlastní památník. Stojí před kancelářemi Mozilla Foundation v San Franciscu a je na něm uvedeno přibližně 4500 jmen jednotlivých přispěvatelů.
  • Telefonů s Ubuntu se nakonec nejspíš letos nedočkáme. Canonical se sice snaží navazovat spolupráci s výrobci, ale u těch skutečně významných se mu to prý podaří nejdříve v roce 2015.
  • Jste-li příznivci Fedory, JBossu, RHEL, nebo Red Hatu obecně, nezapomeňte, že od 7. do 9. února se v Brně koná DevConf!

Nahoru

Odpovědět

Nejsou podporovány žádné značky, komentáře jsou jen čistě textové. Více o diskuzích a pravidlech najdete v nápovědě.
Diskuzi můžete sledovat pomocí RSS kanálu rss



 
 

Top články z OpenOffice.cz

Vojtěch Trefný

Vojtěch Trefný

Dříve dlouholetý Ubunťák nyní uživatel Fedory a programátor v Red Hatu, kde pracuji především na knihovných a nástrojích pro práci se storage (Udisks, Blivet, Libblockdev) a okrajově také na instalátoru Anaconda.


  • Distribuce: Fedora, CentOS
  • Grafické prostředí: Xfce

| blog