přejít na obsah přejít na navigaci

Linux E X P R E S, AV Linux 5.0: Distribuce pro zpracovávání a tvorbu multimédií

AV Linux 5.0: Distribuce pro zpracovávání a tvorbu multimédií

avlinux.png

AV jako audio a video. Jedná se o linuxovou distribuci založenou na Debianu, která obsahuje realtimový zvukový server JACK a spousty dalších programů pro zpracovávání a tvorbu multimédií.


AV Linux je distribuce založená na Debianu a je určena, jak vyplývá i z jejího názvu, zvláště pro zpracování audia a videa. Stahuje se jako live DVD a obsahuje velmi široký výběr audio a video aplikací včetně demonstračních verzí komerčních produktů. Samozřejmě obsahuje i další běžný software pro kancelář a Internet, a dokonce i všechny důležité audio a video kodeky. Desktopovým prostředím bylo zvoleno velmi lehké prostředí LXDE.

Live DVD

Bootovací obrazovka live DVD Bootovací obrazovka live DVD

Live DVD se mi bohužel vůbec nepodařilo spustit na mém poměrně moderním stroji s procesorem AMD Phenom II X4 a 8 GB RAM. Předesílám, že médium je samozřejmě stažené v pořádku (sedí kontrolní součty) a je i dobře vypálené. Spouštění skončilo výpisem spousty chybových řádků, přičemž na jednom z nich se bootování zaseklo, DVD se přestalo točit a počítač přestal reagovat. Poslední, co systém načítal, byl firmware ALSA. Mám zvukovou kartu Asus Xonar DX do slotu PCI Express, která by měla být podporována. Mým hlavním a jediným systémem je openSUSE 11.4 a zvuková karta a ostatní hardware pracuje bez problémů. Zkusil jsem zvukovou kartu vyndat, ovšem bez úspěchu. Zakázal jsem i na desce integrovanou zvukovku, také nic. Nezbylo mi tedy nic jiného než Live DVD spustit na notebooku HP s Intel Core 2 Duo. Tam vše proběhlo bez problémů.

Pracovní plocha je ozdobena tématickou tapetou s mixážním pultem a systém je připraven k okamžitému používání. Na hlavním panelu naleznete správce souborů, internetový prohlížeč a další aplikace, kterým se budu věnovat dále v článku. Na ploše naleznete také manuál k distribuci ve formátu PDF a dále zástupce pro instalaci distribuce na pevný disk.

Pracovní plocha Pracovní plocha

Instalace

Spuštěním instalace se zobrazí jednoduchý a nijak graficky zajímavý průvodce instalací. Nebudu zde popisovat všechny kroky instalátoru, kterých je opravdu hodně, jen zmíním ty stěžejní. Jedním z prvních kroků je výběr jazyků, kterých lze vybrat i více najednou.

Výběr lokalizace Výběr lokalizace

Hned v následujícím kroku se vás instalátor zeptá na výchozí jazyk prostředí.

Výchozí jazyk prostředí Výchozí jazyk prostředí

Následuje výběr rozložení klávesnice, který nefunguje. Přestože jsem nastavil českou, instalace obsahuje jen USA rozložení klávesnic, a tedy i následně nainstalovaný systém používá americké rozložení.

Rozložení klávesnice Rozložení klávesnice

Rozložení klávesnice Rozložení klávesnice

Dále je třeba určit, kam se systém má nainstalovat.

Volba disku Volba disku

Pakliže disk není rozdělen, je třeba toto provést pomocí aplikace GParted.

Dělení disku Dělení disku

Po několika dalších dotazech na oddíly root, swap a home kompletní instalace a konfigurace systému proběhne.

Instalace Instalace

Po dokončení instalace budete dotázáni na restart systému.

Konec instalace Konec instalace

Systém

Obrazovka zavaděče GRUB Obrazovka zavaděče GRUB

Přihlašovací obrazovka je (jak se sluší a patří na LXDE) strohá Přihlašovací obrazovka je (jak se sluší a patří na LXDE) strohá

Pracovní plocha systému vypadá úplně stejně jako na live DVD a to včetně již zbytečného zástupce pro instalaci. Významné jsou aplikace pro zpracování zvuku. Ty vám ukážu rovnou na dvou snímcích obrazovky, protože jich je opravdu hodně.

Audio aplikace 1 Audio aplikace 1

Audio aplikace 2 Audio aplikace 2

Najdete mezi nimi DAW aplikaci Ardour pro nahrávání, a to dokonce i ve verzi s podporou VST pluginů. Ve výběru dalších multitrack editorů naleznete QTractor, LinuxMultiMedia Studio a samozřejmě nemůže chybět Audacity. MIDI editor zastupuje Rosegarden za podpory MIDI serveru QSynth. Dále v seznamu objevíte masteringový plugin JAMin, bicí sequencer Hydrogen, ladičku Lingot, kytarový realtimový efektový procesor Rakarrack, a také audio přehrávač Clementine. Jako vypalovací program tvůrci distribuce vybrali Brasero.

Z grafických aplikací nemůže chybět GIMP ani Inkscape Z grafických aplikací nemůže chybět GIMP ani Inkscape

Internet obslouží Iceweasel vycházející z Firefoxu 3.5.16, k tvorbě webových stránek pak v nabídce naleznete WYSIWYG editor KompoZer.

Internet Internet

Ač tvůrci distribuce nevsadili na Firefox 4, do kancelářských aplikací již umístili žhavou novinku LibreOffice 3.4. Čeština pro prostředí kancelářských aplikací chybí, musí se samostatně doinstalovat.

Kancelářské aplikace Kancelářské aplikace

V aplikacích pro zpracování videa nechybí videostřižny Cinelerra a Kdenlive, animační a modelační software Blender, populární přehrávač VLC Media Player a samozřejmě spousta dalších programů.

Video aplikace Video aplikace

V sekci příslušenství se nalézají základní nástroje jako správce souborů, prohlížeč obrázků, archivační software, snímkovač obrazovky atd.

Příslušenství Příslušenství

Ve volbách systému pak naleznete standardní nástroje. Na dělení disku již zmiňovaný GParted, na správu balíčků pak Synaptic.

Systémové nástroje Systémové nástroje

K Synapticu mám jednu poznámku. Překvapil mě na rozdíl např. od Ubuntu obrovský výběr repozitářů. Stačí je jen zaškrtnout.

Správcem souborů je v LXDE standardní PCManFM. Bohužel, ač většina systému je v češtině, což jsem při instalaci nařídil, správce souborů se tomuto vzpírá.

Správce souborů Správce souborů

Stejně tak přestože jsem při instalaci zvolil jako jazyk systému češtinu, prohlížeč webových stránek Iceweasel je stejně jako výše zmíněný LibreOffice a PCManFM v angličtině a jazykový balíček je tedy nutné doinstalovat. Překvapila mě nízká verze 3.5.16, a druhá věc, která mě překvapila o něco příjemněji, je to, že v oblíbených záložkách naleznete ohromnou spoustu odkazů na stránky audio a video aplikací a další zajímavé stránky.

Internetový prohlížeč Internetový prohlížeč

Jelikož stejně jako GNOME je i LXDE postaveno na knihovnách GTK, je ovladačem hlasitosti GNOME ALSA Mixer.

Ovládání hlasitosti Ovládání hlasitosti

Kvituji s povděkem, že v systému nenaleznete PulseAudio jako takové, jen jeho nezbytné knihovny libpulse. Ovšem, co v systému naleznete, je realtimový server JACK s jeho grafickou nástavbou QjackCtl.

QjackCtl QjackCtl

Systém stojí na realtimovém jádře 2.6.39 a má automaticky povoleno zpracování v reálném čase, což je zřejmé ze souboru /etc/security/limits.conf.

limits.conf limits.conf

V osobní složce (v dokumentech) naleznete složku s tapetami na plochu. Je tam i tapeta z operačního systému Mac OS X a aby byla iluze ještě větší, přímo z hlavního panelu si můžete spustit dokovací panel WBar Dock, který se zobrazí na horním okraji obrazovky.

Dokovací panel Dokovací panel

Specialitou AV Linuxu je komplexní nástroj na správu systému s názvem AV Linux Control Panel, ve kterém lze nastavit téměř všechno. Nebudu zde popisovat, co v něm naleznete, nechám vás prohlédnout si všechny tři karty onoho centra voleb.

AV Linux Control Panel – System Management AV Linux Control Panel – System Management

AV Linux Control Panel – System Administration AV Linux Control Panel – System Administration

AV Linux Control Panel – System Customization AV Linux Control Panel – System Customization

Škoda počátečních problémů

Nebýt oné nízké podpory novějšího hardwaru a nedokonalé lokalizace systému, byl by AV Linux mým horkým adeptem minimálně na delší testování, nicméně budu vývoj distribuce dále sledovat a rozhodně vyzkouším i další verzi. Je velmi příjemné, že vše co obvykle konfiguruji zdlouhavě ručně, tedy v mém případě podpora zpracování zvuku v reálném čase, je v této distribuci připraveno k použití okamžitě. LXDE je navíc příjemné prostředí.

Nahoru

Odkazy

Příspěvky

AV Linux 5.0: Distribuce pro zpracovávání a tvorbu multimédií
Marv-CZ 27. 06. 2011, 12:09:33
Odpovědět  Odkaz 
Měli byste si opravit nadpis na „AV Linux 5.0: Screenshoty instalátoru Debianu“. Člověk by podle současného nadpisu tak nějak čekal něco o multimédiích. Přitom o těch jsou tam akorát dva odstavce a to ještě jen s výčtem aplikací.
Miroslav Hrončok Re:AV Linux 5.0: Distribuce pro zpracovávání a tvorbu multimédií
Miro Hrončok 27. 06. 2011, 12:21:34
Odpovědět  Odkaz 
Považuji za zásadní věc, že to je Debian, že to má rt jádro a JACK, jaké tam jsou aplikace a že to má vlastní nějaké "ovládací centrum". Screenshoty instalátoru Debianu můžu klidně dát z článku pryč, ale přijde mi škoda je tam nedat, když je autor udělal.
AV Linux 5.0: Distribuce pro zpracovávání a tvorbu multimédií
Jose 27. 06. 2011, 23:08:30
Odpovědět  Odkaz 
Screenshoty z instalace nejsou všechny, ale vypadá to, že skoro všechny ;-) Sám se AV Linuxem příležitostně prokousávám a čekal jsem od článku nějaké vysvětlení, čím je jiný od ostatních dister (jádro s malou latencí), k čemu je dobrý real time zvukový server a tak by se dalo pokračovat. Nechci autora odradit, ale chybama se člověk učí ;-)
Adam Radiměřský Re:AV Linux 5.0: Distribuce pro zpracovávání a tvorbu multimédií
Adam Radiměřský 28. 06. 2011, 10:35:13
Odpovědět  Odkaz 
Jak píšu v článku: "Nebudu zde popisovat všechny kroky instalátoru, kterých je opravdu hodně, jen zmíním ty stěžejní."
A jinak na co je realtimové jádro, a vše co se týká zpracování zvuku na Linuxu, najdete v mém seriálu Linuxové zvukové studio: http://www.linuxexpres.cz/praxe/linuxove-zvukove-studio
Nehci omlouvat zdánlivě nedostatečné vysvětlení, ale kdo se věnuje nahrávání zvuku, tak se v problematice alespoň částečně orientuje a ví, co je RT jádro a JACK. Pro běžného uživatele asi tato distribuce nebude ničím zvláštním zajímavá a sáhne spíš po distribuci klasické, ať už Debianu či další.
AV Linux 5.0: Distribuce pro zpracovávání a tvorbu multimédií
Zdenek 17. 10. 2011, 10:59:56
Odpovědět  Odkaz 
Nemate nekdo zkusenosti s intalaci av linuxu? Spustim liveCD, vsechno v pohode bezi, dam instalaci, dojdu az k procesu kopirovani souboru (cca 10minut) a pak to prestane cist, kopirovat, instalator nejevi zadnou aktivitu (krome animace prubehu), ale pc lze normalne dal pouzivat (internet atp.) problem je, ze se nikdy nedoberu konce instalace..HW notebook DEll Latitude C640 , Intel pentium4M 1,8Ghz, Ram 1GB, disk 120GB, GPU: Ati Radeon 7600M..nevim co s tim, ten system se mi libi, ale z DVD ho najizdet fakt nebudu, to je pitomost

Odpovědět

Nejsou podporovány žádné značky, komentáře jsou jen čistě textové. Více o diskuzích a pravidlech najdete v nápovědě.
Diskuzi můžete sledovat pomocí RSS kanálu rss



 
 

Top články z OpenOffice.cz