přejít na obsah přejít na navigaci

Linux E X P R E S, Co nového přináší Linux Mint 10?

Co nového přináší Linux Mint 10?

linux_mint.png

Nedávno vyšla desátá verze distribuce Linux Mint, která vychází z nejnovějšího Ubuntu 10.10. Kromě novinek z Ubuntu nový Mint přináší i pár vlastních vylepšení. A jako obvykle se snaží především o to, aby byl ještě přívětivější pro běžné uživatele. Linux Mint 10 Julia vás zve na návštěvu...


Představení

Distribuce Linux Mint je zřejmě nejznámější a nejpoužívanější derivát Ubuntu. To ale neznamená, že je na vedlejší koleji. Podle některých statistik je dokonce druhou nejrozšířenější distribucí hned za Ubuntu. Ještě více než Ubuntu hraje na uživatelskou přívětivost a vytváří další „klikátka“ pro pohodlnější nastavování všemožných věcí.

Předem bych chtěl upozornit, že v tomto článku nebudu probírat všechny vlastnosti Mintu, ale hlavně novinky. Pokud se chcete o samotném Mintu dozvědět více, dobře poslouží recenze na Linux Mint 8 Helena. Zároveň také moc nebudu zmiňovat novinky, které přineslo Ubuntu 10.10. S většinou z nich se setkáte i v Mintu, ale nemá cenu je znovu popisovat, jejich přehled najdete v recenzi Ubuntu 10.10 Maverick Meerkat.

Právě nabootované Live CD Právě nabootované Live CD

Dostupné varianty

Stejně jako v Ubuntu je hlavním prostředím Mintu GNOME 2.32. Se zpožděním vychází i verze s prostředím KDE, Xfce a Fluxbox. Desátá verze s těmito prostředími momentálně ještě není k dispozici, ale v následujících týdnech by se měla objevit, sledujte LinuxMint.com a blog vývojářů. Mint s GNOME samozřejmě vychází ve 32bitové i 64bitové verzi pro CD a DVD. DVD verze je ale jen o málo větší než CD verze a není „nabouchaná“ množstvím všelijakých (často i zbytečných) aplikací, jak to můžete znát z jiných distribucí. Odkazy na torrenty a na spoustu http zrcadel, kde můžete všechny verze Mintu stáhnout, najdete opět na blogu.

Instalace a uvítání

Instalace vás nejspíš ničím nepřekvapí. Díky Ubuntu se instalátor dočkal několika vylepšení, ale jinak je vše při starém. Důležité je, že obrazy Mintu jsou „živé“, takže si ještě před instalací můžete Mint vyzkoušet a poté instalovat v přehledném grafickém režimu. Po instalaci a prvním spuštění Mintu se objeví pěkná uvítací obrazovka. Není nikterak převratná, ale začátečníkům může značně pomoci s prvními krůčky v novém systému. Najdou tam odkazy na tutoriály, diskusní fórum, uživatelskou příručku v PDF (anglicky) a několik dalších věcí. Překvapil mě odkaz na IRC kanál, který se otevře v aplikaci Xchat a bez jakéhokoliv nastavování vás nasměruje rovnou do dané místnosti. Uvítací obrazovka se povedla.

Vylepšené rozdělování diskových oddílů při instalaci Vylepšené rozdělování diskových oddílů při instalaci

Uvítací obrazovka – pro začátečníky velký pomocník Uvítací obrazovka – pro začátečníky velký pomocník

Mint se snaží, ale Ubuntu je hezčí

Mint na první pohled vzhledem připomíná Mac OS X. Je to dáno především šedou, chcete-li stříbrnou, barvou, kterou doplňují různé zelené prvky (například ikony). Ze začátku není vzhledu co vytknout, ale časem si začnete všímat detailů, které by mohly být lepší. Ubuntu má v tomto směru mnohem propracovanější vzhled a skoro nic mi na něm nevadilo ani po několikaměsíčním používání. Jinak se mi ale vzhled líbí více než ve většině distribucí s GNOME a je vidět, že nad ním tvůrci přemýšleli.

Výchozí vzhled Mint-X-Metal Výchozí vzhled Mint-X-Metal

Menu – univerzální nástroj

Na rozdíl od Ubuntu Mint nepoužívá tradiční velmi jednoduché menu GNOME (tři samostatné nabídky Aplikace, Místa a Systém), ale vlastní menu, které se funkčně mnohem více podobá třeba nabídce Start z Microsoft Windows Vista/7. V desáté verzi se nejvýznamnějších novinek dočkalo právě menu.

Vyhledávání

Menu Mintu už vyhledávání nějakou dobu obsahuje, ale teď se hodně rozšířil jeho záběr. Nejlépe si to ukážeme na dvou příkladech. Nejprve do vyhledávacího políčka napíšu „rhythmbox“, který je výchozím přehrávačem, a tudíž ho mám nainstalovaný. Ve výsledcích se tedy prostě objeví zástupce aplikace. A co když dám vyhledat například přehrávač Banshee, který není ve výchozí instalaci? Ve výsledku vám menu nabídne vyhledání hesla v Googlu, na Wikipedii ve slovníku a na pevném disku vašeho počítače. Nezajímavější je ale poslední položka – výsledky z repozitářů. Tam vám Mint nabídne balíčky, které můžete dvěma kliknutími nainstalovat. Takže tam hned uvidíte balíček banshee a mnoho jeho rozšíření. Jednu výtku bych ale měl. Před každou položkou z repozitářů je napsáno „Instalovat balíček“. Fajn, ale bohužel už potom nezbude moc místa pro samotný název balíčku, jak můžete vidět na obrázku níže.

Vyhledání nainstalované aplikace Vyhledání nainstalované aplikace

Vyhledání něčeho, co počítač nezná Vyhledání něčeho, co počítač nezná

Záložky, vzhled, zvýraznění

Menu nabídne i pár dalších menších novinek. Lze nastavit, aby se v kategorii Místa zobrazovaly vaše GTK záložky. Nově nainstalované aplikace jsou nyní pro lepší orientaci zvýrazněny tučným písmem. Další a poslední novinkou v menu je oddělení jeho vzhledu od zbytku GNOME. Pokud byste chtěli, aby menu vypadalo jinak, můžete mu nastavit vlastní vzhled nezávislý na vzhledu zbytku prostředí.

Správa aplikací a balíčků

Mint má vlastního povedeného Správce softwaru, který tu byl ještě před Centrem softwaru z Ubuntu. A stále má v některých funkcích navrch, například už nabízí hodnocení a komentování aplikací. Do Ubuntu se tato funkce teprve připravuje. Nově správce softwaru přináší třídění aplikací do kategorií.

Ve správci aktualizací nově můžete snadno ignorovat aktualizace pro konkrétní balíčky, provedete to kliknutím pravým tlačítkem na balíček a zvolením Ignorovat aktualizace pro tento balíček.

Kategorie aplikací ve Správci softwaru Kategorie aplikací ve Správci softwaru

Detail aplikace i s hodnocením Detail aplikace i s hodnocením

Upgradovat či neupgradovat?

Máte starší verzi Mintu a ptáte se, zda přejít na novou verzi Julia? Nový Mint přináší spíše kosmetické novinky, nic zásadního. Ale některé z vás možná zaujme vylepšené menu s vyhledáváním a může vám usnadnit používání systému, vyhledávání informací a možná i instalaci balíčků. Mě osobně až tak nezaujalo a radši zůstanu u prověřeného prohlížeče a správce balíčků, ale své příznivce si určitě najde. Stěžejní výhodou nového Mintu tak zůstávají především aktuální verze softwaru.

Budoucnost

V následujících měsících by mohl tržní podíl Mintu relativně slušně růst. Jak to? Jak asi víte, na jaře vyjde nové GNOME 3, které přinese revoluční rozhraní GNOME Shell. Canonical se navíc vyjádřil, že ho Ubuntu nebude používat a bude používat vlastní rozhraní Unity známé z edice pro netbooky. Obě tato prostředí se poměrně zásadně odchylují od konceptu, který GNOME razí už dlouhé roky. Ozývají se hlasy, že GNOME Shell ani Unity ještě nejsou připravené k nasazení na milióny počítačů. Uživatelé GNOME jsou navíc celkem konzervativní a na změny nepohlíží s velkým nadšením.

A právě to je příležitost pro Mint. Zakladatel distribuce a šéf jejího vývoje Clement Lefebvre prohlásil, že Mint se bude snažit zůstat u osvědčeného rozhraní GNOME a k tomu teď vývojáři směrují své síly. Linux Mint by se tedy mohl stát přístavem nespokojených uživatelů Ubuntu, nebo krátka těch, kteří se prostě jen nechtějí učit pracovat s novým rozhraním. Přechod na Mint by byl poměrně snadný, jakožto derivát Ubuntu má většinu jeho výhod a některé další sám přidává.

Nahoru

Odkazy

Příspěvky

Co nového přináší Linux Mint 10?
JerzyV 6. 12. 2010, 06:15:28
Odpovědět  Odkaz 
Naštěstí Unity má být "pouze" plugin v compizu, který bude možné jednoduše vypnout...
Re:Co nového přináší Linux Mint 10?
Honza 6. 12. 2010, 08:14:55
Odpovědět  Odkaz 
Pokud bude vedle Unity v Ubuntu také místo Xorgu nějaký hybrid určený pro přechod k Waylandu, pak nevím nevím, jak s Compizem…
Roman Bořánek Re:Co nového přináší Linux Mint 10?
Roman Bořánek 6. 12. 2010, 16:51:43
Odpovědět  Odkaz 
To je sice pravda, otázkou ale je, jak to vypnutí bude vypadat v praxi a jak se bude udržovat (nebo spíše neudržovat) to staré prostředí GNOME. Mint pojede primárně na něm a tak ho bude udržovat, možná ještě vylepšovat... uvidíme.
dotaz
tomas 6. 02. 2011, 10:26:12
Odpovědět  Odkaz 
chtěl bych se zeptat jestli je nový mint taky česky diky
Re:dotaz
Milhouse 7. 02. 2011, 14:44:39
Odpovědět  Odkaz 
Ano, překlad se využívá z Ubuntu a to, co je navíc bylo také přeloženo.
Co nového přináší Linux Mint 10?
JerzyV 6. 12. 2010, 06:16:15
Odpovědět  Odkaz 
...takže k Mintu přecházet snad nebude potřeba:-)
Co nového přináší Linux Mint 10?
rr5 6. 12. 2010, 09:53:19
Odpovědět  Odkaz 
No este je tu moznost zostat uz 10.04 LTS, co v mojom pripade rozhodne urobim, a potom dej sa vola bozia :-)
Re:Co nového přináší Linux Mint 10?
Tomass 3. 01. 2011, 23:03:44
Odpovědět  Odkaz 
Tak to jsme 2. :-)
Co nového přináší Linux Mint 10?
Čuk & Gek 6. 12. 2010, 10:47:36
Odpovědět  Odkaz 
"nebo prostě těch, kteří se prostě jen nechtějí"
Jenom se mi prostě zdá, těch prostě nějak moc.
Já prozatím zůstávám na 10.04 LTS.
Co nového přináší Linux Mint 10?
Jose 6. 12. 2010, 15:31:20
Odpovědět  Odkaz 
Díky za stručný a přehledný článek o novinkách v Mintu. Používám ho dlouhodobě a tak je užitečné dozvědět se o novinkách z uživatelského hlediska.
Co nového přináší Linux Mint 10?
xavier 6. 12. 2010, 17:57:11
Odpovědět  Odkaz 
osobni zkusenost s timto Mintem na lenovo edge 11 v porovnani s U10.10 - delsi vydrz na baterie (i kdyz stale mene nez W7), vyssi vykon grafiky oproti U(GLXGEARS +800 bodu), nemrznouci touchpad (v U10.10 se mi to nepodarilo opravit)...netusim jak to lidi z Mintu dokazali,ale opet jsem se po roce s cistym Ubuntu vratil k Mintu. zkousel jsem i jejich Debiani edici, ale neni tak komfortni a out of box pouzitelna jako soucasna verze 10. ale i diky tomu ze se do Debian edice pustili, je tu sance, ze bude kam jit az se Ubuntu svoji strategii pripravi o posledni verne ;)
logo
rs 7. 12. 2010, 08:21:25
Odpovědět  Odkaz 
Dost nechapem preco autori vymenili v tejto verzii na tlacitku "menu" velmi pekne logo Mintu za nejaku nepodarenu hviezdu ci ozubene koleso.
Re:logo
pleytwak 7. 12. 2010, 08:59:34
Odpovědět  Odkaz 
Mě se ta "nepodařená" hvězda líbí a téma vzhledu taky, je to snad první vzhled, kterej jsem po instalaci nezměnil. Jen ikony jsem zvolil Faenza, ty defaultní na mě byly moc zelený ;-)
Co nového přináší Linux Mint 10?
Radek 28. 12. 2010, 21:10:55
Odpovědět  Odkaz 
Desitka se ukazala jako dobrej zaklad pokud ma člověk rad fluxbox upravený po svém z fluxboxí edice se mi nepodařilo vykopat ten jejich upravený panel atd... teď jenom přijit na to jak se zbavit těch citátu v terminálu krávy sobi a tučnáci už mi lezou na nervy
Re:Co nového přináší Linux Mint 10?
truhlicka 3. 01. 2011, 15:57:00
Odpovědět  Odkaz 
fortune z bashu vypnes jednoducho odkomentovanim posledneho riadku z /usr/bin/mint-fortune
Co nového přináší Linux Mint 10?
Hugo Martez 16. 09. 2012, 19:13:22
Odpovědět  Odkaz 
Díky za tuto recenzi.Právě se rozhoduji na dobro opustit W7 a přejít na jednu z distribucí Linuxu.Rozhoduji se mezi Ubuntu,Kubuntu a právě zde zminovaným Mint 10.Myslím že už mám jasno....Ještě jednou dík.
Re: Co nového přináší Linux Mint 10?
Jan 18. 09. 2012, 00:12:57
Odpovědět  Odkaz 
a co teprve takový Mint 13 :)

Odpovědět

Nejsou podporovány žádné značky, komentáře jsou jen čistě textové. Více o diskuzích a pravidlech najdete v nápovědě.
Diskuzi můžete sledovat pomocí RSS kanálu rss



 
 

Top články z OpenOffice.cz