přejít na obsah přejít na navigaci

Linux E X P R E S, Elementary OS – kouzlo jednoduchosti

Elementary OS – kouzlo jednoduchosti

elementaryos.jpg

Elementary OS je linuxový operační systém (distribuce) založený na Ubuntu. Jak hodně se mu podobá, nebo naopak nepodobá, a kolik si toho od svého vzoru odnesl a jakou může hrát roli v dnešním světě Linuxu, se vám pokusím zodpovědět v následujících řádcích.


Jak na to

Elementary si můžete stáhnout přímo ze stránek projektu, a to v podobě live CD. K dispozici je obraz pro 32- i 64bitovou technologii. Poslední aktuální a zároveň jediná verze určená pro stažení běžným uživatelem má označení „LUNA” a je v beta verzi 1. Pokud byste však chtěli použít nejaktuálnější vydání distribuce, budete muset navštívit Launchpad a stáhnout Luna Beta_2 milestone. Nicméně tato verze je opravdu určená pro opravdové linuxové nadšence a je nutné počítat s její nestabilitou.

Systém rychle a přehledně

Start systému z live CD je opravdu svižný a celý proces netrvá déle jak dvě minuty. Hned na první pohled bude každému jasné, že se opravdu jedná o distribuci, jejímž základem je Ubuntu. Vývojáři se totiž tuto skutečnost vůbec nepokouší skrýt a jedinou odlišností při procesu zavádění je barva prostředí. Naprosto totožný je i proces následné instalace, a tak tento krok jednoduše přeskočíme a pojďme se podívat, co nás po instalaci čeká.

Instalace krok za krokem, jak ji asi všichni znáte Instalace krok za krokem, jak ji asi všichni znáte

Nenáročné aplikace

Prvním výrazným prvkem, který vás v systému osloví, je lišta spuštěných aplikací - Slingshot, která zároveň slouží jako panel rychlého spouštění. Na rozdíl od běžného dolního panelu připomíná spíše panel z Mac OS X. Další panel naleznete na horním okraji obrazovky a ten se již svou podobou neliší od panelu v Gnome. Proč říkám, že se podobou neliší? Jednoduše proto, že se nejedná o klasický Gnome panel, ale o WingPanel z prostředí Pantheon. Zde naleznete spouštěč pro výběr aplikací, hodiny s kalendářem a informační pole systému.

Po prvním spuštění najdete příjemné prostředí a výraznou dolní lištu Po prvním spuštění najdete příjemné prostředí a výraznou dolní lištu

Pantheon je výchozí prostředí distribuce Elementary OS a vychází právě z Gnome. Nicméně Pantheon je upraveno tak, aby co nejméně zatěžovalo systém, a tak se v něm nedočkáte žádných „zbytečných vymožeností”. Chcete-li například změnit vzhled WingPanelu, je nutné upravit soubor CSS. Toto sice není pro běžného uživatele nijak komfortní, ale zato dochází k ušetření systémových nároků celého prostředí. Stejným způsobem je nutné upravovat většinu součástí tohoto prostředí. Jediné, co vývojáři umožní změnit na vzhledu pomocí aplikace nastavení systému, je velikost ikon v liště spouštění, tapeta plochy a akce aktivních rohů.

Prostředí Pantheon a integrované aplikace Prostředí Pantheon a integrované aplikace

Stejně tak jako množství možností nastavení vzhledu, není nijak závratné ani množství předinstalovaných aplikací. Na druhou stranu je nutné říci, že se vývojáři snaží používat zajímavé, ne zcela známé, ale zato nenáročné aplikace.

Webový prohlížeč Midori je založen na WebKitu. Jedná se velice lehký a rychlý prohlížeč. Umí otevírat nové okna s panelem rychlého prohlížení, procházet web v anonymním režimu, vytvářet záložky, spravovat stažená data a další běžné více či méně užitečné věci. Výhodou tohoto prohlížeče může být také velké množství již připravených rozšíření, kde stačí pouze v nastavení aplikace označit, zda je chcete nebo nechcete aktivně používat. Midori je opravdu plnohodnotný nástroj pro brouzdání na webu s možností základního nastavení.

Midori vyniká snadným nastavením Midori vyniká snadným nastavením

Výchozím správcem souborů v Pantheonu je Pantheon files. Jedná se o jednopanelového správce (který, jak si již začínám v této distribuci zvykat, umožňuje pouze jednoduché základní nastavení). Můžete přepnout náhled okna mezi zobrazením v mřížce, jako seznam s podrobnostmi o souborech nebo využít zobrazení v sloupcích a mít tak před sebou celou větev vnořených souborů. V Pantheon files je možné přidávat a ubírat karty, připojit se k serveru prostřednictvím FTP a vzájemně kopírovat soubory přetažením z místa na místo nebo z karty na kartu. Nejedná se mezi správci souborů o žádného velikána, ale svou práci udělá rychle a hlavně snadno si na něj zvyknete.

Malý a nenáročný správce souborů Pantheon files Malý a nenáročný správce souborů Pantheon files

Emailový klient Geary je opět velmi jednoduchý a jen málo konfigurovatelný. Při jeho spuštění stačí vyplnit jen nejdůležitější data o účtu a o vše ostatní se postará sám. Máte možnost použít některý z již předefinovaných účtů, jako je GMail nebo Yahoo! Mail. Geary pracuje s protokolem IMAP a SMTP, a pokud vám bude stačit svou poštu si pouze číst, odpovídat nebo přeposílat emaily, je pro vás ideálním pomocníkem. Umí zpracovávat štítky GMail a provádět archivaci. Zprávy s ním ale neodstraníte, a tak v případě potřeby plnohodnotné práce s účtem budete muset využít jiného klienta nebo pracovat online ve webovém rozhraní.

Snadný přístup ke své poště, ale omezené možnosti - Geary Snadný přístup ke své poště, ale omezené možnosti - Geary

Za klientem Geary stojí vývojáři z Yorba team, stejně jako za další aplikací, která je součástí základní instalace - správce fotografií Shotwell.

Rozšiřovat, aktualizovat – žádný problém

Pokud vám množství, výběr nebo kvalita předinstalovaných aplikací nepostačuje, velice snadno doinstalujete další pomocí Centra softwaru, které je kompletně převzato z Ubuntu a dokonce používá i Ubuntu zdroje. Máte tak možnost snadné a rychlé instalace opravdu velkého množství aplikací.

Zdroje Ubuntu nejsou používány jen pro instalaci nových aplikací, ale i k aktualizaci systému, kde jsou mimo těchto ještě přidány vlastní zdroje a zdroje vývojářů jednotlivých aplikací, které jsou v systému integrovány. Aktualizaci je možné provést v terminálu nebo správcem aktualizací.

Správce aktualizací nezapře Ubuntu Správce aktualizací nezapře Ubuntu

Rychlé, snadné, ale ne pro všechny

Po několika dnech používání Luny musím uznat, že se jedná opravdu o nenáročný a rychlý systém, jehož výhodou a zároveň nevýhodou je naprostá jednoduchost. Za necelý týden jsem se nesetkal ani s jedním pádem aplikací, za což si betaverze zasluhuje opravdu pochvalu.

Právě pro tyto vlastnosti může být Elementary OS opravdu dobrou volbou pro veřejné stanice, počítače „našich rodičů” a všude tam, kde není vyžadována zbytečná konfigurovatelnost, ale jednoduchost, stabilita a rychlost.

Minimální požadavky systému potvrdil i Htop Minimální požadavky systému potvrdil i Htop

Nahoru

Odkazy

Příspěvky

Elementary OS – kouzlo jednoduchosti
David Humpolik 3. 03. 2013, 00:41:42
Odpovědět  Odkaz 
Vypadá pěkně a určitě vyhovuje jeho tvůrcům a několika dalším lidem, ale myslím si že by měli sledovat vývoj Ubuntu a jeho odnoží a snažit se protlačit vývoj mezi oficiální odnože Ubuntu např. jako Lubuntu. Přeju hodně úspěchů při vývoji a spoustu spokojených uživatelů.
Jiří Eischmann Elementary OS – kouzlo jednoduchosti
Jiří Eischmann 3. 03. 2013, 22:43:05
Odpovědět  Odkaz 
No, třeba ten Geary je až příliš jednoduchý. Dal jsem to máti, ale pak jsem zjistil, že to neumí ani vyhledávat. Ona je sice maximálně nenáročný uživatel, ale bez vyhledávání se neobejde ani ona. Takže skončila na Evolutionu, který má na ni trochu komplikovanější rozhraní, ale aspoň to je plnohodnotý emailový klient.
Elementary OS – kouzlo jednoduchosti
Kuba 3. 03. 2013, 23:02:41
Odpovědět  Odkaz 
Ten dock dole, v článku nazvaný jako lišta spuštěných aplikací se nejmenuje Slingshot ale Plank. Slingshot se jmenuje to menu aplikací, které se zobrazí po kliknutí na Aplikace na Wingpanelu.
Elementary OS – kouzlo jednoduchosti
mach 4. 03. 2013, 06:22:08
Odpovědět  Odkaz 
Dobrý systém, používal jsem ho (půl roku jako hlavní systém), ale opatrně s tou chválou. Midori - nepodporuje standardně Flash. Ne, že by ho nešlo přemluvit - ale rozhodně to není práce pro začátečníka. Pantheon - dobrý - zase neumí jednoduše se připojit na Sambu (smb://xx.xx.xx.xx). Opět - jde ho k tomu donutit, ale pro lidi to není. Navíc nemá podporu scriptů. Takže stejně v systému musí někde být Nautilus.
Na druhou stranu systém je neskutečně inspirující - např. aktivní rohy - to je návyková věc.
Nakonec jsem si dle jeho obrazu upravil nějaký ten ..buntu (PinguyOS) - tak aby se choval podobně, zachoval jeho filozofii, ale aby to bylo něco jiného.
-mach-
Václav Hejda Elementary OS – kouzlo jednoduchosti
Venca Hejda 4. 03. 2013, 08:38:27
Odpovědět  Odkaz 
To, že tvůrci jdou vlastní cestou a nepokoušejí se držet Ubuntu beru jako kladný bod. Je jedno jestli vezme Ubuntu, Kubuntu nebo třeba Xubuntu. Pořád je to stejný motor v jiné karoserii a ten výběr je myslím dostačující a není zapotřebí ho rozšiřovat.
Pravda je ta, že s tou „jednoduchostí“ to občas vývojáři přehánějí a některé běžné akce dost komplikují (viz. Instalace Flash do webového prohlížeče). Na druhou stranu, pokud se své práci budou opravdu věnovat a poslouchat „hlas lidu“ může se bezesporu jednat o dobrou, jednoduchou a stabilní alternativu velkých distribucí.
Petr Valach Elementary OS – kouzlo jednoduchosti
Petr Valach 5. 03. 2013, 01:42:12
Odpovědět  Odkaz 
Autorovi děkuju za pkěný článek na zase trochu jiný ubuntí kabátek :-)) No, upřímně. První věcí, kterou třeba při instalaci widlí nebo optimalizaci dělám, je likvidace těch nesmyslů typu stínování kurzoru, stínování oken a já nevím, co všechno. Rozhodně si nepotrpím na nějaké efekty a čím míň jich je, tím možná i líp, aspoň se výkon mašiny věnuje na něco užitečnějšího.

Ale tohle mi připadá osekané až moc... pardon, hodnotím fakt jen dle obrázků a popisu. Některé efekty jsou účelné, třeba v Ubuntu jsem všecko vygumoval - a zjistil jsem, že ani nevím, jestli se okno minimalizovalo atd. Chci prostě říct, efekty, vychytávky, vymoženosti, které zaměstnávají komp - většinou jsou k ničemu, ale mnohé jsou nezbytné. Žijeme v roce 2013, proč se tak příšerně omezovat? - Myslím, že to není nutné.

V urychlení ale docela věřím. Vím, co to dělá, když se třeba místo KDE nasadí XFCE...
Re: Elementary OS – kouzlo jednoduchosti
daks 5. 03. 2013, 09:17:38
Odpovědět  Odkaz 
Můj dojem ohledně osekanosti této distribuce je, že se autoři inspirovali jednoduchostí prostředí Mac OS. Zdá se mi, že jde v podstatě o návrhy designu aplikací Daniela Foré (http://danrabbit.deviantart.com/), co přerostly až v realizaci elementary OS. Ta všudypřítomná jednoduchost má být v eOS zřejmě zásadní, což mi někdy vyhovuje - např. u lišty aplikací, a někdy neskutečně štve - třeba u správce souborů.
Elementary OS – kouzlo jednoduchosti
Tom 5. 03. 2013, 21:19:03
Odpovědět  Odkaz 
Na pohled to vypadá dobře, ale pro normální práci je to nepoužitelný.
Například ten spodní Dok je stále navrchu, takže když je nějaké okno maximalizováno, tak jeho spodní část není vidět, protože ji překrytá Dok. Když posunete okno dolů tak, že jeho horní lištu překrývá Dok, tak se k němu již nikdy nedostanete, protože přes Dok nejde ani uchopit.
Nechápu, proč to nefunguje jako například Cairo-dock, který je viditelný, pokud není překrytý nějakým oknem.
Chybí indikátor otevřených oken, takže myší nelze přepínat mezi aplikacemi a ani není vidět, co vlastně je spuštěno.
V ovládacích tlačítkách okna chybí možnost minimalizovat.
Nevím, jestli to jsou chyby nebo to byl záměr, ale takhle to je jen pro masochysty...
Re: Elementary OS – kouzlo jednoduchosti
Kuba 6. 03. 2013, 12:33:57
Odpovědět  Odkaz 
U mě tedy ten dock dole není stále navrchu. Jakmile okno maximalizuji, tak se dock sám schová. To samé když chytnu okno a přesouvám ho a hned jak dolní okraj toho okna se přilíží k docku, tak se ten dock automaticky schová.

Které programy jsou spuštěny jsou vidět v docku (jsou zvýrazněné podsvícením a tečkou)

Není snad potřeba mít v ovládacích tlačítkách okna minimalizaci, okno se minimalizuje tím, že se klikne na daný program v docku. Případně se dá nastavit minimalizace po najetí do vybraného rohu obrazovky.
Re: Elementary OS – kouzlo jednoduchosti
quiced 7. 03. 2013, 11:27:50
Odpovědět  Odkaz 
Není pravda, že dock je stále na vrchu. Pokud je aplikace maximalizovaná dock se schová a vyjede pouze v případě, že člověk najede na spodní část obrazovky.
Elementary OS – kouzlo jednoduchosti
volani.webnode.cz 6. 03. 2013, 18:23:00
Odpovědět  Odkaz 
A jak jsou na tom nároky na RAM a rychlost v porovnání s LXDE, Xfce a mate?
Elementary OS – kouzlo jednoduchosti
Milan Korecký 8. 03. 2013, 20:25:18
Odpovědět  Odkaz 
Konečně něco co funguje a svižně na mém starém EeePC 4G 701.Děkuji za příspěvek redakci a Václavovi Hejdovi.MK
Elementary OS – kouzlo jednoduchosti
Vencab 12. 03. 2013, 22:58:30
Odpovědět  Odkaz 
Ahoj, chtěl bych se zeptat jestli by nebyl problém hodit to na jedno ssd (aby mu to třeba neublížilo) s windows (ikdyž předpokládám, že když je to jen převlečené ubuntu tak ne) a jestli k tomu stačí využít to jejich šoupátko na rozdělování disku. Ten win už je celkem zabydlený. Prosím neukamenujte mě. Linuxům v podstatě vůbec nerozumím, ale tohle je přesně věc, kterou hledám.
Elementary OS – kouzlo jednoduchosti
Laco 17. 03. 2013, 11:54:19
Odpovědět  Odkaz 
Parodia na Mac OS X
Elementary OS – kouzlo jednoduchosti
Jan Onesork 19. 03. 2013, 15:32:24
Odpovědět  Odkaz 
Elementary OS je super pro starší PC, kde chcete plnohodnotný, ale přehledný systém. Na takovém stroji by se klasické Ubuntu při více spuštěných aplikacích zadýchávalo.

Elementary OS má po startu myslím pod 300 MB RAM a na starším stroji je i po 10 dnech a více zcela svižné jako na začátku.

Mají vlastní guidelines s pravidly, jak by aplikace měly vypadat (http://elementaryos.org/docs/human-interface-guidelines). Trochu mě mrzí, že vše vypadá jako zjednodušený a okopírovaný Mac, ale je to asi lepší než nějaké zbrklé experimenty.
Ale fuj
Ruda 22. 03. 2013, 10:04:59
Odpovědět  Odkaz 
Vy nemáte adblock?
Elementary OS – kouzlo jednoduchosti
Vladimír 23. 03. 2013, 18:39:44
Odpovědět  Odkaz 
Dobrý den,
jednoduchý a perfektní je Arch Linux. S instalací mi musel pomoci syn,
ale jsem naprosto spokojen.
Elementary OS – kouzlo jednoduchosti
dub 2. 10. 2015, 17:51:41
Odpovědět  Odkaz 
Otřes...graficky hezké,což je ovšem vše...líné,prostě linux.. nevím kam chodíte na tvrzení o rychlosti..
Re: Elementary OS – kouzlo jednoduchosti
buk 16. 12. 2015, 14:37:21
Odpovědět  Odkaz 
Líné? Teď jsem zkoušel na svém ntb, 2GB RAM čím nahradit xp. Zatím váhám, ale elementary OS mi přijde hezký svižný, o trochu pomalejší než lubuntu, které je nejsvižnější. Ale rozhodně rychlejší než stávající win xp

Odpovědět

Nejsou podporovány žádné značky, komentáře jsou jen čistě textové. Více o diskuzích a pravidlech najdete v nápovědě.
Diskuzi můžete sledovat pomocí RSS kanálu rss



 
 

Top články z OpenOffice.cz

Václav Hejda

Václav Hejda

Václav Hejda (*1974).

Před mnoha lety odmaturoval na strojárně.
Dálkově studoval VŠB Ostrava - obor Informační a systémový managment. Dnes se věnuje Linuxu,OpenSource technologiím a PC.

S Linuxem začal díky Ubuntu 5.10


  • Distribuce: UbuntuGnome
  • Grafické prostředí: GNOME

| blog