přejít na obsah přejít na navigaci

Linux E X P R E S, Greenie - pohled na slovenskou distribuci

Greenie - pohled na slovenskou distribuci

greenie.jpeg

Greenie je relativně mladá slovenská distribuce založená na Ubuntu, o které se (hlavně díky energickým snahám jejího autora) poslední dobou mluví. Jaká je však tato distribuce ve skutečnosti? Opravdu může konkurovat populárním distribucím jako Ubuntu, Mandriva Linux nebo openSuSE?


Jak již bylo řečeno, distribuce Greenie je odvozena od Ubuntu a je to na ní celkem poznat - není tedy nutné popisovat celý systém, ale zaměřím se na to, co je v Greenie nové a změněné. Krátkou část budu věnovat také službě Greenport, která s Greenie úzce souvisí a v systému je často používána nebo doporučována.

Při psaní recenze jsem vycházel z verzí Greenie 4i2 a Greenie 4i3 (obě odvozené od Ubuntu 8.10 Intrepid Ibex), obě v CD verzi Gerfihellania (700 MB velké ISO se základní sadou softwaru, kromě této verze nabízí Greenie ještě DVD verzi Greenie OS a menší CD - 350MB - verzi Galadriel).

Vzhled

Prvním rozdílem, kterého si asi každý všimne, je oproti Ubuntu odlišný vzhled. Jak již název distribuce může napovědět, hlavní barva Greenie je zelená. Nyní sice není tak dominantní jako u dřívějších verzí (kdy jste mohli mít pocit, že vám někdo dal před monitor zelený filtr), ale i tak má zelená barva v systému stále své místo. Jako hlavní téma vzhledu jak pro prostředí, tak pro ikony je použit Nimbus, který můžete znát z operačního systému Solaris.

Pracovní plocha a panely v GreeniePracovní plocha a panely v Greenie

Aplikace

Jednou z věcí, která je Ubuntu často vytýkána, je nemožnost vybrat si při instalaci systému aplikace, které se budou instalovat. I když je výběr výchozích aplikací v Ubuntu celkem rozumný, mnohé odvozené distribuce staví hlavně na jiném výběru aplikací. Greenie není výjimkou. Díky odstranění překladů do většiny světových jazyků (v CD verzi je z lokalizací ponechána pouze česká a slovenská) se na CD vešlo velké množství dalších aplikací. I tak se ale ukázalo, že CD není nafukovací a ze základní instalace tak překvapivě vypadl například oblíbený kancelářský balík OpenOffice.org.

Vybrané obsažené aplikace

  • Grafika: GIMP, Inkscape, Rawstudio, GNU Paint, Blender, F-Spot, gThumb, Nathive, Comix
  • Kancelářský balík: Gnome Office (Abiword a Gnumeric)
  • Internetové prohlížeče: Mozilla Firefox, Opera, Midori, Links
  • Komunikace: Pidgin, Gajim, Skype, XChat
  • Multimédia: Audacious, Audacity, Avidemux, MPlayer, VLC, Banshee, Totem

Osobně se domnívám, že by bylo lepší lépe zvážit výběr aplikací a nemít zbytečně tři nebo i více aplikací pro jeden účel...

Konfigurační nástroje

Naopak velmi kladně musím hodnotit rozhodnutí zařadit širší škálu grafických konfiguračních nástrojů - například Ubuntu Tweak (komplexní nástroj pro snadné nastavení vzhledu a chování Ubuntu), Manažer nastavení Compizu, Ndisgtk (grafické rozhraní pro instalaci wifi ovladačů původně určených pro MS Windows), Správce spuštění (editace nabídky zavaděče GRUB) a další.

Jablka

Další z věcí, které si jistě všimnete již při letmém pohledu na panely, jsou dvě jablka - červené a zelené, což jsou rozšířené nabídky pro správu a konfiguraci systému (červené jablko) a pro informace o Greenie a různé specifické nástroje (zelené jablko). Nyní se na tyto nabídky a jejich možnosti podíváme blíže.

Komu nestačí nabídky na panelu, může využít i hlavní nabídky, kde obě jablka najde v Aplikace | Příslušenství.

Zelené jablko

Nabídka 'zeleného jablka'Nabídka 'zeleného jablka'

O zeleném jablku

Jako první zde najdete volbu "O zelenom jablku", která vás ve stručnosti informuje o tom, co můžete čekat. Celá informace je slovensky i přes (podle systému) plně funkční lokalizaci do českého jazyka (po bližším náhledu do zdrojového kódu se není čemu divit - autor si u většiny věcí s nějakou možností lokalizace příliš hlavu nelámal).

Aliasy

Druhá položka v této nabídce je záhadně nazvaná "Alias". Autor má asi aliasy hodně rád, protože tato položka spustí textový editor s informací o tom, co to ony aliasy jsou a kde najdete jejich seznam. Velmi poučné, děkujeme. Aliasům se ještě budu krátce věnovat později.

Nápověda k aliasůmNápověda k aliasům

O Greenie

Třetí položka nazvaná už trochu jasněji "O Greenie" vám zprostředkuje pár základních informací o tomto pozoruhodném kousku softwaru. Opravdu jen pár - o Greenie samotném jsou zde tři řádky. Zbytek souboru je popsán jmény lidí, kteří se okolo projektu aspoň trochu mihli a poděkováním několika zajímavým osobnostem včetně Lísy Simpsonové, Járy Cimrmana a prvního čínského císaře.

Poinstalační nastavení

Čtvrtá položka, která se nazývá "Poinstalačné nastavenie", je už jiná káva - konečně nějaká distribuce, která mi snadno pomůže nastavit vše, co potřebuji. Poté, co na mě po jejím odkliknutí vyskočí terminál s požadavkem na heslo, už tak optimistický nejsem, ale i tak systému heslo svěřím. Ani ne za vteřinu na mě vykoukne sympatické okénko s nápisem Hotovo. To byla, panečku, rychlost.

Rychlé poinstalační nastaveníRychlé poinstalační nastavení

Protože jsem ale člověk zvídavý, zajímalo mě, co se pod oním nastavením skrývá. Po chvíli hledání jsem zjistil, že tato volba spouští skript /etc/greenie/poinst - skriptů v /etc člověk za život moc nepotká, tak se podíváme, co to umí.

#!/bin/sh cp /etc/apt/sources.list2 /etc/apt/sources.list cp ~/.bashrc2 ~/.bashrc cp /etc/gnome/defaults.list2 /etc/gnome/defaults.list zenity --info --title "Hotovo!" --text "Zmeny boli vykonané.

Nu, každý si nastavuje potřebné konfigurace jak umí, ale tohle...

Předposlední volba je nadepsána přitažlivě Greenport. Po její volbě se otevře okno terminálu a informační okénko o tom, že pokud chcete službu Greenport spustit, máte si do terminálu napsat "greenport". Hezké a užitečné.

Je libo Greenport?Je libo Greenport?

OpenOffice.org 3

Poslední položka s názvem "Upgrade na OpenOffice.org 3" opatřená krásným logem Firefoxu (sic!) spustí okénko s informací, že všechny aktualizace jsou hotovy. Musím říct, že v rychlosti stažení nové verze OpenOffice.org a její instalace nemá Greenie konkurenci - zobrazení této informace trvalo zlomek sekundy.

OpenOffice.org 3 snadno a rychleOpenOffice.org 3 snadno a rychle

Další otázkou však je, v čem toto kouzlo spočívá - OpenOffice.org jsem v systému neměl ani před spuštěním této volby a překvapivě ho zde nemám ani nyní. Jsa opravdu zvídavý, rozhodl jsem se této záhadě přijít na kloub. Po chvíli bádání jsem zjistil, co má ono tajemné okénko ve skutečnosti udělat:

zenity --info --title="Pre inštalaciu OpenOffice.org vo verzií 3 prosím použite Greenport. Meno Greenportu je ooo3. Napíšte do terminálu greenport a ako meno uveďte ooo3."

Aspoň už vím, proč OpenOffice.org stále nemám, ale pro změnu už ani nevím, zda se mám smát nebo raději plakat.

Červené jablko

Druhé z jablek, jablko červené, je o něco ucelenější záležitostí. První volba "O červenom jablku" vás stručně informuje o tom, že tato nabídka umožňuje spouštět některé aplikace a editovat některé soubory s právy roota. V některých případech to sice potřeba být může, ale je otázkou, jestli je potřeba kvůli tomu vytvářet samostatnou nabídku...

Červené jablko - ROOTem snadno a rychleČervené jablko - ROOTem snadno a rychle

Autorovi musím k dobru přičíst, že si u této nabídky konečně uvědomil existenci gksu(do), takže při spouštění aplikací na mě vyskočilo grafické okénko pro zadání hesla, nikoli terminál.

Výběr aplikací pro práci pod rootem je skutenčně velkorysý - tři souborové manažery (Nautilus, Gnome Commander a Midnight Commander) a dva textové editory (Gedit a Leafpad). Myslím, že plně dostačující počet by byl od každého po jednom kousku, ale tohle je mnohem lepší - každému aplikaci podle jeho potřeb a přání.

Co se editace souborů týče, máte na výběr sources.list, fstab, xorg.conf a menu.lst. Co se pamatuji, tak na první dva jsem nepotřeboval sahat snad nikdy, xorg.conf mám už hezky dlouho poloprázdný a na editaci Grubu si sám autor zvolil do základní instalace výborný prográmek "Správce spouštění".

Aliasy

Jedním z dalších "taháků" pro zjednodušení práce v Greenie jsou aliasy. V systému jich naleznete několik desítek. Otázkou ovšem je, zda je takové množství aliasů vůbec k něčemu dobré - začátečníkům, kteří se terminálového okna bojí jako čert kříže, bude asi celkem jedno, že místo apt-cache search stačí napsat hladaj, a pokročilý uživatel si beztak jako první nastaví takové aliasy, na které je zvyklý.

Greenport

Greenport je, počkat, co on to ten Greenport vlastně je? Zjistit, co je Greenport, je celkem obtížné. Pomohu si textem z jeho domovské stránky.

Greenport je unikátna vlastnosť Greenie Linuxu, ktorá bude neskôr pripravená aj pre používateľov ďalších systémov. Umožňuje na čisto nainštalovaný systém pridať akékoľvek programy a urobiť akékoľvek zmeny. Môžete jednoduchým spôsobom nastaviť viac počítačov naraz, a to jednoduchým kliknutím na ikonu. Greenport je projekt, do ktorého sa môže zapojiť hocikto, a to bez potreby registrácie. Taktiež môžete použiť nastavenie niekoho z vašich známych - a tak môže niekto na opačnej strane sveta ušiť systém priamo pre Vás.

Pořád nějak nevím - slouží k instalaci aplikací, je to konfigurační nástroj nebo obojí? Protože další vyhledávání informací nikam nevede a i všemocný man mlčí, nezbývá než se pokřižovat a vzpomenout si na zelené jablko moudře říkající, že pro spuštění Greenportu si mám do terminálu napsat greenport.

Greenport vyniká propracovaným uživatelským prostředímGreenport vyniká propracovaným uživatelským prostředím

Jak můžete vidět, uživatelské prostředí aplikace je velmi přívětivé, ale o samotném Greenportu nám toho bohužel moc neříká. Nezbývá než se zařídit dle jeho moudrých rad a zadat své jméno.

Kde asi soudruzi z NDR udělali chybu?Kde asi soudruzi z NDR udělali chybu?

Ale co to? Vždyť jsem přece zadal své jméno! Nevadí, vyzkouším některou z alternativních možností.

  • vytvor - spustí prohlížeč Firefox s neexistující stránkou (Error 404);
  • zoznam - spustí prohlížeč Firefox se seznamem jakýchsi složek na serveru Greenie.sk;
  • zoznam-text - totéž jako výše, jen je použit prohlížeč Links;
  • pomoc - nejnadějnější možnost, která ale pouze spustí Firefox s domovskou stránkou Greenportu (kde se ovšem žádná pomoc nenachází);
  • greenport-update - neudělá nic, pokusí se připojit kamsi na server Greenie, což se mu nepodaří (Error 404).

Ke zpříjemnění práce s Greenportem velmi pomáhá fakt, že po proběhnutí (nebo tedy i neproběhnutí) jakéhokoli "příkazu" se program automaticky uzavře.

Co je tedy Greenport?

Výše napsané slouží jako krásná ukázka toho, jak špatná dokumentace (v tomto případě absence jakékoli dokumentace) může absolutně znemožnit jakékoli použití čehokoli. Zjistit, co Greenport je, se mi podařilo až díky různým poznámkách na autorově blogu a pilné investigativní činnosti.

Podle mých zjištění je Greenport "místo" pro nahrávání uživatelských skriptů a příkazů - kdokoli může na server Greenportu nahrát svůj skript a poté si ho zase pomocí aplikace Greenport stáhnout a spustit. Myšlenka je dvojí. Za prvé své skripty můžete mít vždy s sebou (tedy tam, kde je připojení k internetu). To může být vhodné, pokud máte více počítačů a často spouštíte skripty - osobně bych to sice řešil jinak, ale umím si představit, že to je pro někoho užitečné. Druhá myšlenka je možnost sdílet své skripty s ostatními - toto už vypadá zajímavě - kolikrát jste potřebovali nějaký skript a jak by vám ušetřilo práci, kdybyste už mohli použít nějaké "hotové řešení". Tyto myšlenky ovšem naráží na několik zásadních problémů:

Naprosto nevhodný nástroj a celková nepřehlednost
Program Greenport - tedy ta část služby, která (ne)komunikuje s uživatelem - neumožňuje žádné prohlížení kódu ani čtení nějakých popisů nebo komentářů - prostě skript stáhne a spustí. Jediná možnost prohlížení kódu je přes webový prohlížeč, kód ovšem není obvykle komentován, jednotlivé skripty nejsou nijak logicky tříděny ani popsány.
Žádná kontrola
Skripty na Greeportu nejsou nejspíš nijak kontrolovány, nahrávat může kdokoli cokoli - nemusí jít jen o "záškodníky", ale kdokoli může v dobré víře nahrát chybný skript nebo skript natolik specifický, že na cizích systémech může způsobovat problém. Tento bod by nebyl problémem, pokud by se jednalo opravdu o "skladiště" soukromého kódu pro vlastní použití - tím ovšem podle popisů Greenport není a v souvislosti s dalším bodem se jedná o děsivý problém.
Míchání uživatelských a "Greenie" skriptů
Celá služba Greenport je silně prosazována jako řešení "všeho" - velká část "oficiálních Greenie postupů" je řešená přes Greenport a uživatel tak může získat (falešný) dojem, že všechny skripty na Greenportu jsou bezpečné a prověřené.

Drobnosti

Pro doplnění již jen některé drobnosti, které stojí za zmínku.

Válečníci sítě

V adresáři ~/Videá na mě vykoukl sympaticky vyhlížející soubor s názvem Válečníci sítě. Tento film se mi docela líbí, takže jsem si řekl "Proč ne" a spustil ho. Ve spěchu jsem si bohužel nevšiml, že se nejedná o video soubor, ale o soubor textový. Spustil se mi tedy textový editor s tímto neuvěřitelným obsahem.

Jeden z veľmi pekných filmov o fungovaní internetu s českým dabingom.

Stiahnite si cez terminál:

cd ~/Videá && wget http://files.nic.cz/Warriors\%20of\%20the\%20net\%20VIDEO/Warriors_of_the_net_CZ-MPEG1_Web_PAL.mpg

alebo si uvedený odkaz otvorte vo Firefoxe

Wine

Další ze zajímavých složek v domovském adresáři nese název WINE - co asi ukrývá? Ukrývá čtyři DEB balíky s Wine a závislostmi - Wine? Nainstaluj si sám!

Modemy

Po tom, co jsem nalezl v adresářích Videá a WINE jsem se adresář Modemy opravdu bál otevřít. Mé obavy byly naštěstí neoprávněné - v tomto adresáři se nacházejí návody pro zprovoznění některých modemů v Linuxu (Greenie) - osobně bych toto řešil jinak, ale jednalo se rozhodně o příjemné překvapení.

Free the Fish

V hloubi jedné z nabídek (konkrétně pojmenované "3D") se nachází položka "Free the Fish". Znalci prostředí GNOME možná tuší, že by se pod tímto názvem mohlo skrývat jedno ze známých Velikonočních vajíček. Inu, opravdu se skrývá, ale dovedně - Greenie aneb Udělej si sám.

Vypusťte krakena!Vypusťte krakena!

Závěr

Co říci ke Greenie závěrem? V přírodě signalizuje zelená barva často dvě věci - jedovatost a nedozrálost. Greenie vám sice počítač neotráví, ale jistá nevyzrálost je až příliš znát. U většiny funkcí pro Greenie člověk jen nevěřícně kroutí hlavou - koncepcí jsou minimálně podivné a i ty, které vypadají rozumně, zabíjí naprosto příšerné provedení. Greenie rozhodně nemohu nikomu s čistým svědomím doporučit - začátečník bude ztracen a pokročilý uživatel zděšen. Autor by měl celou distribuci (nebo spíše koncepci) od základu předělat, nebo se raději přidat k nějakému již existujícímu projektu, kde by svůj elán využil mnohem lépe...

Nahoru

Odkazy

Příspěvky

Greenie - pohled na slovenskou distribuci
host 2. 04. 2009, 07:31:40
Odpovědět  Odkaz 
uf, Stano asi nebude nadseny recenziou :-)
Re:Greenie - pohled na slovenskou distribuci
Opin Dog 2. 04. 2009, 08:07:47
Odpovědět  Odkaz 
Zial, kritika byva aj na nieco dobra ... bud popracuje, alebo skutocne nech svoje usilie orientuje v inych projektoch
Re:Greenie - pohled na slovenskou distribuci
Stanislav Hoferek 2. 04. 2009, 13:31:30
Odpovědět  Odkaz 
nie som nadseny... nevyskakujem 2 metre... ale rad som si tieto myslim dost k veci nazory precital
Re:Re:Greenie - pohled na slovenskou distribuci
kotrcka 2. 04. 2009, 15:23:22
Odpovědět  Odkaz 
tieto nazory ti pisali desiatky ludi a ignoroval si ich. tak sa teraz prosim nehraj na chapaveho :-)
Re:Re:Greenie - pohled na slovenskou distribuci
luboš 4. 04. 2009, 16:14:33
Odpovědět  Odkaz 
No podívej,já se na to dívám tak:každej kdo dokáže něco takového vytvořit je mě FRAJER!!!Takže se nenech odradit a makej na tom dál. Ahoj
Re:Re:Re:Greenie - pohled na slovenskou distribuci
Deal 13. 04. 2009, 19:54:41
Odpovědět  Odkaz 
:-) Nikto nemusi byt frajer. Remastering LivCD dokáze aj cvicena opica...
Re:Re:Re:Re:Greenie - pohled na slovenskou distribuci
alazar 14. 04. 2009, 00:25:24
Odpovědět  Odkaz 
No musí být cvičená aspoň :D
PRINOS
branislav.poldauf 2. 04. 2009, 23:40:49
Odpovědět  Odkaz 
no ja som skusal len jednu verziu greenie, bola jedna z prvych vydanych a po instalaciu tvorili len notne baliky + openbox + synaptic a uzivatel si sam vytvoril "svoje ubuntu/greenie" pomocou balikov ktore potreboval bez nutnosti odstranovanie predinstalovanych balikov

pre trosku skuseneho uzivatela to bolo super, neviem ci stale existuje taka verzia, medzitym som presiel na arch kde mam naozaj vsetko nastavene len podla seba, programy len co potrebujem a spustenych deamobnov len co potrebujem
greenie
macek pollak 26. 08. 2009, 14:29:57
Odpovědět  Odkaz 
zdravim,
ja len tak kratko greenie som este neskusal ale vdaka stanovi som tiez pochopil linux vdaka stanovemu manualu....bolo tam vsetko na zakladne pochopenie podstaty linu a o to mi slo inac ficim na debian + ubutnu + winXP(koli heroes of might and magic 5) :D
Vojtěch Trefný Re:greenie
Vojtěch Trefný 26. 08. 2009, 21:56:32
Odpovědět  Odkaz 
Manuál Stanovi neberu, to byl opravdu velmi dobrý počin. Bohužel jen BYL -- "klasický" manuál je dnes již příliš zastaralý a jeho "nová verze" tvořená jako rozhovor postav je naprosto zoufalá...
Greenie - pohled na slovenskou distribuci
Fuby 2. 04. 2009, 08:12:49
Odpovědět  Odkaz 
Takto to dopadá, když někdo zkopíruje Ubuntu, dá tomu "své" grafické téma, pár nesmyslných blbinek navíc a nazve to novou distribucí - zlaté Ubuntu
Re:Greenie - pohled na slovenskou distribuci
peter 23. 04. 2009, 09:08:58
Odpovědět  Odkaz 
tak priklad bol jasne brany od Microsoftu, kde tiez obaluju len graficke rozhranie a nejake nefunkcne blbosti okolo Win 3.11, takze inspiracia je jasna...

muhehe
Greenie - pohled na slovenskou distribuci
www1www 2. 04. 2009, 10:55:59
Odpovědět  Odkaz 
No ja osobne som rád že sa niekto aspon o niečo snaží a pre opensource niečo AKTÍVNÉ robí,no,čo sa týka greenie,ak sa niekomu nepáčí zrejme asi každý vie že tlačený na používanie nikto nieje,že? hm,asi hej...už ked niesom nejako užitočný tak sa budem snažiť aby som nikoho nepotápal alebo niečo nezhadzoval,táto recenzia mi pripadá ako zosmiešnovanie slovenského nezávislého projektu čo ma troška u inteligentných ludí dosť prekvapuje a to som Pána Trefného vždy považoval za človeka ktorý vie byť k opensource milý,nuž tak ako doba sa mení tak aj my s nou a často krát slepačky kráčame nemilou cestou...pekný den

ps.počkám si na distro P.Trefného a potom napíšem recenziu,och,pokial sa vobec k tomu odhodla,pre teraz všetko.
Re:Greenie - pohled na slovenskou distribuci
marek 2. 04. 2009, 11:21:36
Odpovědět  Odkaz 
Autor recenzie nikoho nepotápa, len fakticky popísal (ne)funkčnosť danej distribúcie. To, že v danej distribúcii v podstate nič nefunguje, za to autor recenzie nemôže. Ako ste prišli, že pán Trefný je k opensource milý? Doteraz písal pozitívne recenzie? Nie je to náhodou preto, že doteraz recenzoval veci ktoré fungovali? Ale myslíte, že by bolo správne, aby pozitívne recenzoval danú distribúciu len preto, aby bol milý na jej tvorcua nejako sa ho nedotkol? Myslím, že táto stránka nebola pôvodne zamýšľaná ako terapeutická poradňa pre nadšených tvorcov opensource programov.
Re:Re:Greenie - pohled na slovenskou distribuci
Peter Meli 2. 09. 2009, 10:29:41
Odpovědět  Odkaz 
Nemám pocit, že Greenie je nefunkčná distribúcia, to na začiatok. S počítačmi pracujem cez tridsať rokov, a ľudí, ktorí našli odvahu niečo skúsiť, by som spočítal na prstoch jednej ruky. To je jeden pohľad - druhým pohľadom je skutočnosť, že tu máme monopol zvaný Win, ktorý došiel tak ďaleko, že bez súhlasu užívateľa a zhody so zákonom núti platiť za svoj produkt aj tých, čo ho nechcú. ináč nekúpia niektoré druhy notebookov. Ale nazad ku Greenie - porovnal som ho s viacerými distribúciami, áno, našiel som nedostatky, ale stále je to o tom, že sa nainštaloval relatívne jednoducho, mnohé myšlienky spríjemňujú prácu, niektoré zaskočia ...ako pri všetkom, čo začína. V každom prípade je dobré, že niekto chce tvoriť, a chyby nerobia iba tí, čo nerobia nič.
Re:Greenie - pohled na slovenskou distribuci
majkro 2. 04. 2009, 11:24:14
Odpovědět  Odkaz 
Hoferku neumis se podepsat? :D
Re:Greenie - pohled na slovenskou distribuci
Franta 2. 04. 2009, 11:32:18
Odpovědět  Odkaz 
Pan Trefný naštěstí žádnou další distribuci nedělá a doufám, že ani dělat nebude. Přesto je podle mně českým a slovenským uživatelům mnohem více užitečný než pan Hoferek se svým Greeniem. Stojí za nějvětším českým linuxovým fórem, kde si každý může přijít pro radu. Píše užitečné články o Ubuntu a pokud vím, tak se nějakou měrou podílí i na české knížce o Ubuntu.
Ty příklady, které jsou uváděné v recenzi mluví zcela samy za sebe a nepotřebují žádný komentář. Komentáře pana Tréfného jsou možná občas trochu jízlivé, ale aspoň to není suchý text a na podstatě to nic nemění.
Oceňuji, že se pan Horefek pro open source snaží něco udělat, ale to neznamená, že jsou všichni povinní to vychvalovat, ať je výsledek jakýkoliv. Pan Trefný se rozhodl tuto distribuci čtenářům nedoporučit a abych pravdu řekl, po přečtení článku se mu ani nevidím.
Re:Re:Greenie - pohled na slovenskou distribuci
Milhouse 2. 04. 2009, 12:31:39
Odpovědět  Odkaz 
Naprostý souhlas!
Vlastimil Ott Re:Greenie - pohled na slovenskou distribuci
Vlastimil Ott 2. 04. 2009, 12:54:38
Odpovědět  Odkaz 
Myslím, že se to dalo napsat mnohem subjektivněji, nicméně jsem vyžadoval maximální objektivitu. Jsem toho názoru, že byla udržena a že je recenze kvalitní, autor se systému věnoval poctivě. A vzhledem k tomu, že Ubuntu zná dokonale, málokdo by tak dokázal upozornit na originální místa Greenie.

A po pravdě řečeno.. některé věci v systému jsou absurdní.
Vlastimil Ott Re:Greenie - pohled na slovenskou distribuci
Vlastimil Ott 2. 04. 2009, 12:57:42
Odpovědět  Odkaz 
Cituji: No ja osobne som rád že sa niekto aspon o niečo snaží a pre opensource niečo AKTÍVNÉ robí...

A na truc budu tvrdit, že Vojtěch Trefný je jeden z lidí, který si může kritizovat, jak chce, protože zrovna on toho dělá velmi mnoho, takže proti němu tento argument použít nelze. Moc dobře ví, co je za to za náročnou a nevděčnou práci ta propagace Linuxu... ;-)
Ivan Bíbr Re:Greenie - pohled na slovenskou distribuci
bibri 2. 04. 2009, 20:00:01
Odpovědět  Odkaz 
>ps.počkám si na distro P.Trefného a potom napíšem recenziu,och,pokial sa vobec k tomu odhodla,pre teraz všetko.

Vojta se podílí na přípravě českých knih s upravenými DVD. Představu o kvalitě (také) jeho práce si můžete udělat např z recenzí, určitě se nemá za co stydět:

* http://www.linuxexpres.cz/knihy/recenze-knihy-ubuntu-8-10-cz-prakticka-prirucka-uzivatele
* http://www.abclinuxu.cz/clanky/recenze/ubuntu-8.10-cz-prirucka-uzivatele-linuxu
* http://www.linuxos.sk/clanok/339/index.html
* http://svatas.blog.root.cz/2009/01/27/bibr-vs-bibr-alias-mandriva-vs-ubuntu/
* http://elven.blog.root.cz/2009/01/27/ivan-bibr-a-kolektiv-ubuntu-a-kolektiv-po-polcase-11/
* http://blog.devlabs.biz/2009/02/16/ubuntu-810-cz/
* http://www.hej.cz/Pocitace/13/kniha-ubuntu-810-cz-prakticka-prirucka-uzivatele-linuxu
Re:Greenie - pohled na slovenskou distribuci
snehuliak 26. 04. 2009, 10:40:13
Odpovědět  Odkaz 
Aj ja si myslim ze prispevok 2. 04. 2009, 10:55:59 Pisal Stanislav Hofer sam a anonymne k comu mam tieto poznamky:
- to si takto schyzofrenicky vytvaras aj svojich pouzivatelov?
- podla mna tato recenzia greenie je naozaj objektivna a dakujem a panovi Trefnemu za nu dakujem
- gramatika v greenie zda sa ze tiez nie je tvoja silna stranka, ak ti robi problemy pouzivaj aspon spell checker

Rada pre Stanislava Hoffera - neboj sa, ta puberta raz prejde.
Re:Greenie - pohled na slovenskou distribuci
Juraj 28. 04. 2009, 15:50:00
Odpovědět  Odkaz 
Recenzia nemoze byt mazanim medu okolo ust. A to ani v pripade, ze sa jedna o Linux. Ma upozornovat na klady a zapory. To presne autor clanku urobil. Kladom je, ze distribucia je prefarbene Ubuntu, so vsetkym co to obnasa, a zapory pekne vymenoval. Stano tak ma podla mna celkom nestranny feedback od uzivatela systemu, vie na com zapracovat, co sa nepodarilo. Osobne si myslim, ze je lepsie dodavat inovacie do systemu postupne, ale zabezpecit aby boli dostatocne vyzrete a funkcne. Naco je v greenporte sedem moznosti ak funguju tri? Naco je dobre to poinstalacne nastavenie? a tak podobne.
Greenie - pohled na slovenskou distribuci
Gabo 2. 04. 2009, 13:08:23
Odpovědět  Odkaz 
Ešte som nemal tú odvahu vyskúšať Greenie, napriek masívnej reklame na root.cz :) Díky za túto recenziu. Teraz mi je už jasné, že som o nič neprišiel a ušetril som si vzácny čas.
Stanovi vrelo odporúčam, ak mu naozaj záleží na Linuxe a OSS, robiť veci nie len AKTÍVNE ale aj UŽITOČNÉ. Radšej si vziať na plecia menšiu úlohu ale tú urobiť poriadne, aby vydržala aj nejakú tú kritiku.
Ak mu je k srdcu najbližšie Ubuntu, mohol by sa napr. zapojiť do prekladov. Ak dobre viem slovenčina zaostáva a je tam práce viac než dosť pre každého nadšenca.
Greenie - pohled na slovenskou distribuci
rado.lv 2. 04. 2009, 13:13:08
Odpovědět  Odkaz 
pan trefny a vy si myslite, ze distribucia jedneho cloveka naozaj moze konkurovat firmam ako je cannonical, mandriva a novell? to vas potom dost lutujem :)

ako ubuntak, telom aj dusou, by ste mali hodnotit profesionalne distribucie. z pohladu zaciatocnika mi greenie pomohlo. ja nerozumiem polovicke veci o ktoryx pisete a je mi to pravudpovediac aj uplne jedno. greenie je jednoduxe, nekomplikovane, po nasom a nemusim tam takmer nic menit. neviem vela o linuxe, ale xem sa to naucit. na zaciatok mi distribucie stvorene pre "lamy" uplne vyhovuju. ked sa toho naucim viac, zacnem sa zaoberat vymakanymi. alebo si pockam na vasu, toho sa ale zrejme nedockam :)))
stano ma svoje xyby a silou-mocou pretlacanie mozno nie je na mieste, ale minimalne s tym dokazal to co xel. o greenie sa hovori. aspon sa ale znazil nieco spravit pre zaciatocnikov a to si treba aj vazit.
Jiří Eischmann Re:Greenie - pohled na slovenskou distribuci
Jiří Eischmann 2. 04. 2009, 13:40:03
Odpovědět  Odkaz 
Můžete mi říct, v čem je Greenie jednodušší než Ubuntu? To neberte jako výpad, ale jako seriózně položenou otázku. Greenie jsem nezkoušel, ale v recenzi jsem našel jedinou věc, která může začátečníkům pomoct, a Ubuntu ji v základu nemá - Ubuntu Tweak. Ale nejsem začátečník, takže můj pohled může být zkreslený, proto se ptám.
To, že je Greenie "po našom" zas tak pravda není. Jediný rozdíl je v tom, že u Greenie máte plnou českou a slovenskou lokalizaci už během instalace, v Ubuntu se doinstaluje během instalace. Když si pořídíte českou edici Ubuntu s knihou, tak máte naprosto stejnou lokalizaci už při instalaci jako v Greenie. Podívejte se, jaká je lokalizace do slovenštiny věcí, které jsou v Greenie:
GIMP - 60 %, F-spot 75 %, GNOME Office 55 %, GNOME (prostředí v Greenie) 52 %. A +- taková situace je ve všech distribucích.
U nás v ČR sice vlastní distribuci nemáme, zato jsme se vrhli na překlady a "po našem" tu díky tomu jsou všechny distribuce. Jen pro srovnání: GIMP - 94 %, F-spot 99 %, GNOME Office 63 %, GNOME 96 %.
Re:Re:Greenie - pohled na slovenskou distribuci
rado.lv 2. 04. 2009, 15:57:26
Odpovědět  Odkaz 
uz len to,ze som to nainstaloval a islo mi tam vsetko co obycajny clovek potrebuje pre osobnu potrebu mi velmi pomohlo. nepotreboval som citat knihu ani mnozstvo odpovedi na forax. jednoduxo som na to nemal cas a tak mi to prislo vhod. mozno ma greenie daleko od dokonalosti a pre mnoho ludi je to katastrofa, ale urcite sa najdu aj ludia, ktorym pomohlo s rozbehom.
vela vas tu zabuda ake tazke boli zaciatky s linuxom a nie kazdy mal po ruke knihu, dobreho kamarata, vela casu na studovanie alebo non-stop pristup na internet. uz, kvoli tomu mne aj toto distro pomohlo pri zaciatku a v mojix ociax si zasluzi uctu za snahu. ako niekto pisal nizsie, kopu tyx veci, ktore su vraj zle som si nevsimol, pretoze som obycajny uzivatel a ani neviem na co sluzia :)))
Re:Re:Greenie - pohled na slovenskou distribuci
Abraxas 3. 04. 2009, 21:58:10
Odpovědět  Odkaz 
S tým môžem len súhlasiť. Ja osobne Stana nepoznám. Kecali sme len cez fórum. Tiež som začiatočník, a GNU/LINUX si ma už nadobro získal :-) ako nás všetkých. Na fórach som bol často svedkom toho, ako si Stana doberali a dorážali do neho. Vždy som sa ho zastal, ale z čisto ľudského hľadiska. Nemám rád na ctiutŕhačstvo. A z profesionálneho hľadiska...ja nie som programátor ani niečo také, ale som muzikant a osobnosť v nejakom smere vycítim. A zo Stana zo všetkou úctou, som cítil, že to ešte nieje ono. Ten článok možno bol trochu sarkastický, ale...nemyslím, že bol nevhodný. A musím súhlasim s pánom Eischmanom, keď sa pýta, v čom je Ubuntu zložité pre nováčika..sorry že som to parafrázoval. Začínal som na SUSE a prechod na Ubuntu (teraz už Xubuntu :-) som pociťoval ako oslobodenie. A Greenie som naozaj chcel vyskúšať, len aby som vedel, ale po tejto recenzii ma to asi prešlo...
Re:Re:Re:Greenie - pohled na slovenskou distribuci
Deal 13. 04. 2009, 20:03:26
Odpovědět  Odkaz 
Jasne ze ti vsetko islo, ved Greene je znetvorene Ubuntu. To je asi tak, ked si kupis nove auto Hoferek ti ho pomaluje stetcom na zeleno, do zadu prilincuje velke kridlo aby to slo rychlo a este prida prítlacne kridelka na stierace, nech je to ono :-D
Vojtěch Trefný Re:Greenie - pohled na slovenskou distribuci
Vojtěch Trefný 2. 04. 2009, 13:57:31
Odpovědět  Odkaz 
> pan trefny a vy si myslite, ze distribucia jedneho cloveka naozaj moze konkurovat firmam ako je cannonical, mandriva a novell? to vas potom dost lutujem :)

To si samozřejmě nemyslím, ale stačí si přečíst pár věcí z domovské stránky Greenie nebo blogu p. Hoferka, kde se tváří jako že to možné je ;)
Re:Greenie - pohled na slovenskou distribuci
ventYl 7. 04. 2009, 16:20:48
Odpovědět  Odkaz 
myslim, ze tato recenzia bola len prirodzenou odpovedou na masivnu propagandu na roote a v inych mediach, kde sa zrejme nikto o plnu objektivitu nesnazil.

osobne som greenie neskusal, debian, ubuntu, ani viacstupnove derivaty ma nechavaju chladnym a po par precitanych reakciach mr. hofereka si o nom myslim svoje.

a co sa tyka prvej otazky, distro jedneho cloveka / malej skupiny jednotlivcov moze byt kludne kvalitne, pokial autori vedia co to o tom, co robia. prikladmi mozu byt distra ako kedysi brutalware, pripadne DSL a podobne, ktore su vyvijane skupinou nadsencov, pripadne v krajnom pripade Slackware, ktory dava dokopy jediny fanatik :)
Greenie - pohled na slovenskou distribuci
Stanislav Hoferek 2. 04. 2009, 13:19:05
Odpovědět  Odkaz 
pohlad autora:

dakujem za skutocne objektivnu recenziu. Greenie ako jedna z upravenych verzii Ubuntu ma svoje vyhody, no taktiez nevyhody a niektore velmi nedotiahnute funkcie, ktore by sa mohli poriesit inak. Skusim sa cim skor vrhnut do naprav.
Greenie - pohled na slovenskou distribuci
Jiří Neumann 2. 04. 2009, 14:18:14
Odpovědět  Odkaz 
Dobrý den, velmi rád čtu recenze na linuexpresu, zajíma mě, jak se linux jako systém mění. Já sám jsem do linuxu začal trošku pronikat něco málo před 10ti lety a pokud by distribuce greenie vyšla v té době, určitě by její "vymoženosti" ocenila velká skupina Čechů a Slovaků.
Bohužel nebo spíše bohudík, linux se od té doby tak změnil a tak vyrostl, že to, co nabízí greenie je podle mě výsměchem - prosím autora o prominutí, ale toto mi přijde jako ztráta času. Navíc tím odradí i lidi, kteří si tuto distribuci nainstalují, opravdu se jí věnujte naplno nebo se na to vykašlete.
Re:Greenie - pohled na slovenskou distribuci
Lovap 2. 04. 2009, 15:25:43
Odpovědět  Odkaz 
No ... nie tak hrrr ("Navíc tím odradí i lidi, kteří si tuto distribuci nainstalují, opravdu se jí věnujte naplno nebo se na to vykašlete.").
Ja som mal nejaký čas Greenie nainštalované a poviem vám, že žiadnu z tých chýb som si nevšimol. A viete prečo? - lebo som nič z toho nepotreboval ... Potom som ho však zmazal - mám radšej KDE.
Greenie - pohled na slovenskou distribuci
Jaja 2. 04. 2009, 14:51:21
Odpovědět  Odkaz 
Nechápu tyhle hoerčné ochranitelské výpady. Jak já to vydím tak pan Trefný napsal recenzi. Našel nějaké podle něj problémy. Ostatní včetně tvůrce distra si ji přečetly a vydí recenzentův pohled. Podle mně je rozhodně lepší, když má výrobce nějakou odezvu a nejen to je super tomuhle nerozumím ale jeto super... Jak jinak může vylepšovat? Myslím že je lepší něco jako: recenzent=tohle se mi nezdá... tvůrce=tohle jsem upravil to dávalo smysl a tohle jsem nechal protože...
Greenie - pohled na slovenskou distribuci
PetroX 2. 04. 2009, 14:59:30
Odpovědět  Odkaz 
Greenie nepodporuje mojí wifi kartu v notebooku a ubuntu z kterého vychází ji podporuje spolu s mint linuxem .To je velmi divné jak to tak nekdo dokaze pomrvit.
Re:Greenie - pohled na slovenskou distribuci
Ravensun 2. 04. 2009, 15:06:21
Odpovědět  Odkaz 
Ale noták. Jsou slušnej!
Třeba to distro má jiný jádro než to ubuntu, které používáte teď? důvodů proč to nefunguje může být dost.
Re:Re:Greenie - pohled na slovenskou distribuci
Elven 2. 04. 2009, 18:39:35
Odpovědět  Odkaz 
s tymto som sa casto stretaval... islo o to, ze sa porovnavalo napriklad ubuntu hardy a greenie 2, zalozene na gutsy
Greenie - pohled na slovenskou distribuci
Hurfo 2. 04. 2009, 17:45:55
Odpovědět  Odkaz 
Nemyslim si ze to aby mala kazda krajina ci cast krajiny svoju distribuciu je prospesne veci. Priznam sa greenie som doteraz neskusal ale Stanovi som fandil lebo mal odvahu sa do niecoho pustit. Sklamanim pre mna bolo zistenie v akom je to stave a este viac ze koli greenie zanevrel na Manual pre ubuntu ktory som rad odporucal ale je urceny pre verziu 7.10 a pritom 9.04 uz klope na dvere. Preto by som bol rad keby sa radsej vrhol na manual pre Ubuntu a bol zan velebeny ako vrhat sa sam do distribucie a byt za nu zatracovany.
Greenie - pohled na slovenskou distribuci
disGRAFIK 2. 04. 2009, 18:20:04
Odpovědět  Odkaz 
Greenie som skusal davnejsie, ked som hladal "svoju" distribuciu, ale po grafickej stranke ma moc neoslovil. Temy nie su zle, ale podla mna vyjadruju autorov vkus a chybalo mi tu nieco neutralne. Je pravdou, ze aktualnu verziu som neskusal a sudim len na zaklade screenshotov a mojej skusenosti. Avsak si myslim, ze konzultacia s nejakym grafikom by neuskodila.
Re:Greenie - pohled na slovenskou distribuci
Baky 3. 04. 2009, 08:52:18
Odpovědět  Odkaz 
Nemyslim, ze existuje neutralna tema, kazdy ma rad nejaku farbu, nejake ikonky, nejake rozmiestnenie, nie je sanca urobit temu, co sa bude pacit vsetkym, moze sa maximalne tak pacit vacsine.
Greenie - pohled na slovenskou distribuci
jokr68 2. 04. 2009, 20:51:11
Odpovědět  Odkaz 
Zhodou okolností manželke sa predvčerom poškodil NB s WIN XP. Vytiahol som z komory starý stolný PC s 256 MB RAM a WIN 98. Nakoľko sa mi to nezdalo už dosť bezpečné a nelegálne XP sa mi do toho nechcelo inštalovať tak som uvažoval čo tam dať.
Na mojom NB používam Kubuntu, ale ten je náročný na pamäť, Xubuntu by šlo lenže to by som jej musel neustále niečo vysvetľovať. Takže som skúsil Greenie (aby som nemal problémy s lokalizáciou). Za hodinku som to mal nainštalované, za ďalšiu updaty a Open Office.
Manželka nemá zatiaľ s pochopením systému ani prácou na ňom žiadne problémy, čo potrebuje to tam funguje.
Možno sú tam veci nedomyslené a nedorobené ale pre bežného používateľa PC je to systém postačujúci.
Greenie - pohled na slovenskou distribuci
RR 2. 04. 2009, 21:44:22
Odpovědět  Odkaz 
V pivovare vynašli dobré pivo a p.Hoferek sa ho snaží len dobre čapovať...
Re:Greenie - pohled na slovenskou distribuci
r0x0r 3. 04. 2009, 14:15:23
Odpovědět  Odkaz 
+1
Greenie - Nešlo by to jinak?
Ondřej Profant 2. 04. 2009, 22:12:21
Odpovědět  Odkaz 
Já vám nevím. Jsem sice relativně počítačově gramotný, ale má rodina je na tom zcela průměrně. Nainstaloval jsem doma jednou Debian všem členům rodiny... občas si stěžovali, ale ne moc. Táta a sestra již usoudili, že je to mnohem lepší systém.
A já mám asi tak stejně údržby jako s Win, ale tahle je alespoň tvůrčí a ne klikání na antivirák.

S Ubuntu by to možná bylo ještě snažší. Tolik k potřebě ultra user-friendly distribuce.

Většina vychytávek v Greenie mě příliš neohromila, ale nemůžu se ubránit pocitu:
"Nešlo by to vše dělat jako balíčky pro Ubuntu? Kde jsou tam tak hrubé zásahy do systému? Proč raději neudělat portál s dokonalými návody pro Ubuntu, které by zčásti využívali software, který je dnes v Greenie? Jeden skript, který by stáhl greenport a další vychytávky?"

A skutečně je to otázka a rád bych, aby mi to někdo řekl. Neříkám, že bych to uměl, či udělal lépe...

PS: Naposledy, když jsem instaloval Ubuntu, tak instalace až an výběr jazyků byla Česky...
Re:Greenie - Nešlo by to jinak?
Franta 2. 04. 2009, 23:07:13
Odpovědět  Odkaz 
No jo, ale to by mělo jeden zásadní háček - neměl bys SVOJI vlastní distribuci. Co na tom, že pro uživatele by to bylo prašť jak uhoď.
Re:Re:Greenie - Nešlo by to jinak?
Baky 3. 04. 2009, 08:46:14
Odpovědět  Odkaz 
Ak som to ja dobre pochopil, tak Greenie znamena v preklade novacik/zelenac. Tato distribucia ma byt zrejme hlavne pre nich. Autorovi distribucie islo zrejme o to, aby vsetko bolo co najlepsie predpripravene, nainstalovane, proste dokonale, aspon z jeho pohladu. Novacik/lama urcite nema chut si nainstalovat Ubuntu a potom studovat ako dalej. Novacika by malo ohromit graficke spracovanie, velky pocet nainstalovanych a fungujucich aplikacii a prehladne menu. Je to vsetko o psychologii, raz som spravil mojej priatelke konto na mojom stroji a dal som jej na plochu len firefox a pidgin, nikde inde nemala pristup aby nemohla nic posrat. Jej nazor na linux bol jednoznacny: je to hnusny system, dokaze to mat len dve ikonky. Ked novacik nainstaluje Greenie, moze ho to ohromit co to uz vsetko v sebe ma a nemusi zanevriet na linux hned na zaciatku a zrejme o to tu islo. Do akej miery sa to podarilo a kolko prace este ostava je na diskusiu.
Re:Re:Re:Greenie - Nešlo by to jinak?
Fuby 3. 04. 2009, 09:49:54
Odpovědět  Odkaz 
Njn, ale otázka pořád stojí - proč by si měl uživatel vybrat právě Greenie linux - já osobně nevidím ani jeden jediný smysluplný důvod. Souhlasím s výše uvedenými nápady publikovat své návody na blog anebo dát ke stáhnutí tyto scripty, ale vydávat to jako svoji vlastní distribuci to se mi zdá jako příliš velká troufalost.
Re:Re:Re:Re:Greenie - Nešlo by to jinak?
Baky 3. 04. 2009, 10:40:53
Odpovědět  Odkaz 
Ja si myslim, ze ten dovod som dostatocne popisal vyssie. Ty uz zrejme novacik nie si, takze dovod uz nevidis, ale ked som si pozrel forum Greenie, par novacikov si to dost pochvalovalo.
Greenie nie je len distribucia, je to aj nejaka chut pomahat novacikom, ci uz na forume alebo na chate, ktory je na stranke.
Linux je open source, takze hocikto moze zobrat hocijaku distribuciu, urobit tam zmeny a nazvat si to ako len chce. Preco by to malo byt trufalost? Ja som myslel, ze o tom to vsetko je alebo sa mylim?
Ak sa ti hociktora distribucia nepaci, tak ju jednoducho mozes ignorovat.
Re:Re:Re:Re:Greenie - Nešlo by to jinak?
Šrek 3. 04. 2009, 11:16:14
Odpovědět  Odkaz 
Podobný názor mám i já. Pořád tady někdo řeší, jak Ubuntu uživatelsky nepřívětivé. Můžete mi říct v čem? Nebo ještě lépe v čem je Greenie více uživatelsky přívětivé? Když vidím ten seznam vybraných aplikací, tak jenom kroutím hlavou. Na jednu stranu jsou tam tři aplikace na stejnou věc a na druhou stranu tam je GNOME Office, který je s MS formáty málo kompatibilní a nováčkům může způsobit jen problémy. Nechápu tu poznámku, že vzhled musí být pro nováčky atraktivní. To jako že má Greenie atraktivní vzhled? Srovnejte to třeba s Linux Mintem, což je podle mně jasný kandidát číslo jedna, pokud chce mít člověk přívětivost pro nováčky dotaženou na nejvyšší míru. O ergonomii se ani nebavím. Ono to bude možná znít překvapivě, ale v Ubuntu na to mají tým profesionálů. Pak přijde pan Hoferek s nulovými znalostmi o ergonomii a celé to překope, jak to asi může dopadnout...
Spíš mi přijde, že je to celé otázka image. Člověk, který o Linuxu nic neví a chce ho zkusit, se někde doslechne, že existuje slovenské distro, které je podstavené na Ubuntu, ale je uživatelsky přívětivé a hlavně je slovensky. Nainstaluje to a ono to funguje, je spokojený. Co na tom, že Ubuntu je stejně uživatelsky přívětivé, stejně lokalizované do slovenštiny a Greenie je tudíž další zbytečnou distribucí. Ale nikomu to nechci zakazovat, je to open source, tak ať si dělají, co chtějí. Jen doufám, že pan Hoferek jednou přijde na to, že než mít nedokonalé Ubuntu a ještě nedokonalejší Greenie, bude lepší mít jednu distribuci, zato vyladěnou.
BTW: Je sice fajn, že je fórum Greenie přívětivé k nováčkům, ale stejně tak se můžou dotyční realizovat v rámci fóra Ubuntu, nováčkům se dá pomáhat také tak, že se píše a aktualizuje wiki, která pomalu zastarává, nebo se tvoří různé návody nebo příručky. To jsou věci, které nováčkům dávají přidanou hodnotu. Greenie je 95 % je zdvojování práce.
Re:Re:Re:Re:Re:Greenie - Nešlo by to jinak?
Baky 3. 04. 2009, 11:41:52
Odpovědět  Odkaz 
Stale mam pocit, ze sa Greenie posudzuje z pohladu guru uzivatela a nie z pohladu lama uzivatela. Totalny zaciatocnik nema sajnu ake aplikacie sa pouzivaju na linuxe, preto je ich tam viac na jeden ucel, aby si kazdy vybral tu co mu najlepsie vyhovuje a zaroven ziskal prehlad o ostatnych aplikaciach.
OpenOffice sa zrejme na CD nezmestil, preto sa tam dal mensi AbiWord, ale jednoducho sa tam da OpenOffice dodat cez to zelene jablcko.
Pozrel som si Linux Mint, nie zly vzhlad, ale zeby nejaky ohromujuci, to isto nie. Kazdy ma ale iny vkus.
Ja nevravim, ze Greenie ma ten vzhlad najlepsi, je co zlepsovat, ale o atraktivny vzhlad tu bol pokus (mne osobne sa velmi pacia desktop ikonky). O tom ze ten vzhlad musi byt co najlepsi, niet pochyb, to mas ako s holkou, prve co si vsimnes je aku ma tvar, prsia, nohy ;-)
To ci je Greenie zdvojovanie prace je diskutabilne, to by sme potom mohli povedat aj o vsetkych *ubuntu distribuciach, ze su na nic. A ked autorovi aspon par desiatok ludi povie: "Super, toto som hladal" tak to stalo za tu pracu.
Vojtěch Trefný Re:Re:Re:Re:Re:Re:Greenie - Nešlo by to jinak?
Vojtěch Trefný 3. 04. 2009, 12:15:21
Odpovědět  Odkaz 
> ale jednoducho sa tam da OpenOffice dodat cez to zelene jablcko.

Tak tohle doufám byla ironie...
Re:Re:Re:Re:Re:Re:Re:Greenie - Nešlo by to jinak?
Baky 3. 04. 2009, 12:31:05
Odpovědět  Odkaz 
Tentoraz uznavam, ze som nieco poznamenal bez toho aby som to vyskusal, takze tu poznamku o OpenOffice rusim.
Re:Re:Re:Re:Re:Re:Greenie - Nešlo by to jinak?
Šrek 3. 04. 2009, 12:32:39
Odpovědět  Odkaz 
Pořád si nemůžu pomoct, ale přijde mi naprosto nelogické dělat něco takového na 700MB CD, kde je omezená kapacita. Dopadne to totiž jako kočkopes, kdy na jednu stranu jsou tři programy na jednu činnost a na druhou stranu nevyhovující nebo chybějící aplikace na jinou činnost. Považuji za mnohem důležitější pro nováčka mít v systému Oo.org než tři různé přehrávače hudby. Zaprvé těmi třemi přehrávači hudby neobsáhne ani 1/10 nabídky Linuxu, takže jako ukazování, co všechno Linux má, je to fakt pokulhávající a za druhé tři přehrávače budou nováčkovi potřebné jak mrtvému zimník, když dostane doc nebo xls, s kterým GNOME Office ani nehne. Pokud chce ukázat, co všechno Linux má, tak má udělat nějaký remix Ubuntu na DVD, kde bude 4GB softwaru, takové je třeba to DVD ke knížce o Ubuntu, které je mimochodem pro českého/slovenského nováčka mnohem vhodnější než Greenie. Ano, je to za peníze, ale Ubuntu remixy na DVD existují na netu i zadarmo.
Ubuntu sbírá statistiky o nainstalovaných aplikacích z milionů počítačů, takže vývojáři moc dobře vědí, co uživatele používají, a troufám si tvrdit, že mají poněkud lepší feedback než autor Greenie, který očividně střílí od pasu a vybírá to, co se mu líbí.
Jak už to někdo psal, Greenie se nemůže rovnat distrům, na kterých pracují desítky vývojářů a mají tisíce testerů. Sice 99 % práce za pana Hoferka udělali vývojáři Debianu a Ubuntu, ale jak jde vidět v recenzi, tak i s tím zbytkem se dají udělat pěkné skopičiny. S čím ale nesouhlasím, je tvrzení, že by se tedy Greenie nemělo k těmto distribucím přirovnávat. Samozřejmě že mělo, oba produkty jsou volně ke stažení a zadarmo, oba chtějí oslovovat běžné uživatele.
Klonů Ubuntu je celá řada, ale výrazně se liší užitečností. Zatímco některé jsou fakticky jen remixy a dalšími v řadě, některé přináší něco vlastního navíc. Např. Ubuntu Studio má jádro speciálně upravené pro práci s multimédii, Linux Mint má vyvinuté vlastní vzhled a snad deset VLASTNÍCH aplikací, které uživateli usnadňují život. To, zda dané distro není zbytečné, se dá hodnotit i tak, jestli nabízí něco, co může být užitečné (může to být případě převzato) i pro původní Ubuntu nebo jiné distribuce, neboli obohacuj tím Linux obecně. Na rozdíl od dvou výše zmíněných distribucí, je Greenie jen remix a ještě s otazníkem, jestli dobře udělaný, vlastní věci jsou spíš špatným vtipem, viz. recenze.
Re:Re:Re:Re:Re:Re:Re:Greenie - Nešlo by to jinak?
Baky 3. 04. 2009, 12:49:41
Odpovědět  Odkaz 
Urcite by ti zas kopec ludi povedalo, ze radsej chce tri prehravace hudby ako office, takze sa neda jednoznacne povedat kto co chce. Urobit distribuciu na DVD je podla mna v dobe rychleho internetu spravna cesta.
Greenie je relativne mlada distribucia a urcite autor neocakava, ze bude tak unikatna ako distribucie na ktorych maka niekolko vyvojarov a testerov. Ja beriem Greenie len ako nejake vylepsene Ubuntu. Samozrejme z daleka nie dokonale, ale autor sa moze pohnut spravnym smerom aj vdaka tejto recenzii a nazorom v diskusii.
Re:Re:Re:Re:Re:Re:Greenie - Nešlo by to jinak?
Abraxas 3. 04. 2009, 22:18:05
Odpovědět  Odkaz 
...no tak pozor ! Mint je z pohľadu začiatočníka aj graficky absolútna bomba. Osobne ho všetkým "lamám" doporučujem, a dnes som ho napálil aj pre brata (Gnome) ktorý nikdy za Linuxom nesedel.
Re:Re:Re:Greenie - Nešlo by to jinak?
dvl 3. 04. 2009, 11:47:53
Odpovědět  Odkaz 
Keď som prechádzal na linux, tak som ako lama vyskúšal aj greenie, naozaj ma nejak zvlášť neoslovilo. Ešte stále sa považujem za lamu a po mnohých skúšaniach a tápaniach s distrami som zakotvil u Mintu, ktorý je podľa mňa ideálne klikacie distro pre lamy. Nováčik je neznalý alebo lenivý riešiť niečo inak ako kliknutím myšou. Stano toto asi nepochopil.
Re:Re:Re:Re:Greenie - Nešlo by to jinak?
Baky 3. 04. 2009, 11:55:33
Odpovědět  Odkaz 
Preto je tu tych distribucii tolko aby si kazdy slobodne vybral, ty si si vybral Mint a mas moj respekt. Greenie sa stale vyvija, takze urcite je co zlepsovat aj v tej klikacej oblasti.
Ivan Bíbr Re:Greenie - Nešlo by to jinak?
bibri 4. 04. 2009, 10:52:11
Odpovědět  Odkaz 
>"Nešlo by to vše dělat jako balíčky pro Ubuntu? Kde jsou tam tak hrubé zásahy do systému? Proč raději neudělat portál s dokonalými návody pro Ubuntu, které by zčásti využívali software, který je dnes v Greenie? Jeden skript, který by stáhl greenport a další vychytávky?"

Samozřejmě, že šlo a ve výsledku by to bylo daleko užitečnější pro všechny strany. Stejně tak - pomocí balíčku - lze udělat i ten slavný greenport a dokonce by to vyřešilo některé jeho problémy (podepsané/ověřené balíčky apod).

Stanovi jsem toto všechno říkal loni na podzim a vedl jsem s ním poměrně dlouhou - až únavnou :) - debatu. Nemělo to žádný výsledek. Možná když to zkusí víc lidí, tak se k nějakému pokroku dopracujeme :).
Greenie - pohled na slovenskou distribuci
JanBěžíParkem 3. 04. 2009, 19:03:14
Odpovědět  Odkaz 
Díky za recenzi - už jsem si myslel, že tento článek byl vydán na apríla, což by vtipné určitě bylo, ale zjištění, že je tato recenze napsána "opravdově" je o mnoho veselejší. A pak že s Linuxem není sranda :)

Mimochodem, stránky greenie.sk jsou celkem solidně zpracované; že by člověk skoro až podlehl. Hlavně porovnání s Ubuntu je velmi zábavné (Počet pozadí - Ubuntu: 2, Greenie: 70)

Co si nalhávat, Linux tvoří převážně programátoři bez základních esteticky-grafických návyků (intuitivnost aby člověk v méně používaných programech pohledal) a opravdu slušivé a zároveň nepřeplácané prostředí na vás z moc distribucí nedýchne, výjimkou může být Ubuntu (hnědá, no, ale s Dust theme to bude opravdu moc pěkná hnědá), Mint (ále jo) a openSUSE s Gnome (ne, KDE4 i 3.5 jsou v základu ošklivou variací na mnohem hezčí Vistu). Pan Hoferek v tomto ohledu ovšem tvoří vzácnou výjimku - nemá, dle přiložených screenshotů nijak zvlášť vyvinutý cit pro grafiku a podle všeho ani neumí pořádně programovat.

Nedokážu si představit, že bych Greenie seriózně používal. A to bez úšklebku na tváři.
Re:Greenie - pohled na slovenskou distribuci
r0x0r 4. 04. 2009, 12:56:59
Odpovědět  Odkaz 
ta stranka je joomla preto vyzera solidne:) "Greenie - Ubuntu spod Tatier, Powered by Joomla!; Joomla templates by SG web hosting".Stoferek totiz programovat nevie :)
Greenie - pohled na slovenskou distribuci
asfalatus 5. 04. 2009, 19:59:49
Odpovědět  Odkaz 
Obdivujem autora za posledny odstavec. Keby som recenziu robil ja a zazil vsetky tieto zma:tky tak by som asi osedivel a zaver napisal ovela agresivnejsie :D

Ako vedel som ze "Greenie" je paskvil, ale toto som fakt necakal...
Greenie - pohled na slovenskou distribuci
simsalabim 6. 04. 2009, 20:30:52
Odpovědět  Odkaz 
Velmi zaujimava diskusia -:). Suhlasim s autorom clanku, ze Greenie ma chyby atd ... . Ale, prosim Vas, netvrdte mi, ze Ubuntu ma dobru slovensku lokalizaciu. Toto povazujem za najvacsie plus Greenie. Viem, ze Vam ako odbornikom mix slovenciny a angliny v Ubuntu nevadi, ale skuste dat nejaky system vlastnej mame, v preddochodkovom veku, s ktorou nebyvate a nemate jej cas nieco vysvetlovat. Potrebujete len internet, postoveho klienta a textovy procesor. A samozrejme kompletnu slovencinu. Na toto je Greenie uplne dostacujuce distro. A medzi nami, Open office.org v starsich verziach bol. Verim, ze ak to bude jediny problem, Stano ho doplni.
Re:Greenie - pohled na slovenskou distribuci
kotrcka 6. 04. 2009, 21:43:36
Odpovědět  Odkaz 
lenze slovencina v greenie je de facto ta ista, ako v ubuntu. to, ze tam stano prelozil nejakych 5 poloziek (a len pre seba, teda ziadne ine distro z toho prekladu nema ani pismenko) je velmi maly prinos. takze jedina vyhoda je, ze slovenccina je predvolena.. nic viac, nic menej.
Josef Vanžura Greenie - pohled na slovenskou distribuci
gindar 6. 04. 2009, 22:48:17
Odpovědět  Odkaz 
Bylo by zaujímavé podívat se na IPčka v této diskusi. Protože pan Hoferek má buďto několik altereg nebo mnoho bratrů nebo všichni slováci píší podobným slohem. Greenie jsem zkoušel a je to opravdu silně nedozrálá distribuce. Kdyby pan Hoferek nebyl tak ješitný a vyprdnul by se na Greenie mohl by z fleku dělat slušné distro-utility a ne kopec nedotažených paskvilů.

Promiňte mi ten ostrý tón, ale tento člověk mi začíná připomínat všemi milovaného Hulána.
Re:Greenie - pohled na slovenskou distribuci
Roman Mátyus 7. 04. 2009, 09:15:01
Odpovědět  Odkaz 
Myslím že ľahšie uveriteľné je že sa nájdu aj ľudia ktorým tvorba kreatívneho človeka nevadí.
Vždy, v každej diskusií na nete kde sa preberá niečo s greenie kvantá ľudí píšu o zbytočnosti tohto distra, pričom neskúsení užívatelia si distro pochvalujú. "Zelenáči" sú cieľovou skupinou, tak podla mňa úplne stačí, aby distro vyhovovalo im.
Miesto podkopávania snahy človeka, by bolo podla mňa lepšie vytvoriť otvorenú diskusiu o zlepšení toho čo už je.
Aj autor sám priznáva, že recenzia je k veci, skôr ho podla mňa mrzí nekonštruktívna kritika v diskusií.
Základ je stiahnuť si poslednú verziu (!!) a posielať info o bugoch, vylepšenia atd.
Greenie je možno zelené, ale s podporou komunity môže raz byť veľmi červené zrelé a "slovenské" jabĺčko.
Na ušetrenom priestore na CD (ušetrené na lokáciách a podobných pre Slovákov a Čechov nevyužitelných častiach) je viac softu a aktualizovaný systém a dáke tie vychytávky. To predsa je pridaná hodnota. Ak sa to nikomu nepáči, tak nech ignotuje celé Greenie, nikto ho predsa nemusí používať.

PS1: Nie som Hoferek - podpísal som sa
PS2: Greenie aktívne nepoužívam, dedukujem iba z mojej ľahkej skúsenosti s ním a z diskusií
PS3: Reagujem kôli (často) vyslovene útočným príspevkom namiesto konštruktívnej kritiky. Nemá to v "otvorenom" svete podľa mňa miesto.
Re:Greenie - pohled na slovenskou distribuci
Andrej Vagaský - simsalabim 7. 04. 2009, 21:27:35
Odpovědět  Odkaz 
Nie som Stanislav Hoferek, ani jeho alter ego. A trvdím, že slovenčina v Ubuntu je iné ako slovenčina v Greenie. A naozaj som Greenie využil tak, ako som popísal. ja za to nemôžem, že slovenská lokalizácia Ubuntu je niečo ako slovenská lokalizácia Windows - keď dôjde na hlášky systému, máte anglinu. Verím, že češi sú na tom lepšie nielen vo Windows, ale aj v Ubuntu. Ale ak chcem dôjsť z miesta A do miesta B, postačí mi aj Trabant. Ja osobne nepotrebujem na všetko Mercedes. Ale o kvalite Trabantov sa tu predsa nebudeme rozoberať.
Jiří Eischmann Re:Re:Greenie - pohled na slovenskou distribuci
Jiří Eischmann 7. 04. 2009, 22:40:12
Odpovědět  Odkaz 
To mě zajímá! Jakožto člověk, který se motá kolem překladů v upstreamu mám o ty jiné, pravděpodobně jste myslel dodatečné, překlady zájem. Mohlo by se to hodit i jiným distribucím. Bohužel si myslím, že jde jen o váš dojem. Vím totiž, jak překlady fungují. Na to, aby Stano aspoň trochu pozvedl slovenštinu v Greenie nad úroveň Ubuntu, musel by mít aspoň několik překladatelů pracujících několik měsíců, tolik těch překladů je. A kdyby je náhodou měl, tak je blbost (a taky trochu neférové) nepřekládat v upstreamu, ale jen pro Greenie, a toho si je myslím vědom i Stano, takže by to Ubuntu stejně jako v jiných distribucích stejně bylo.
Re:Re:Re:Greenie - pohled na slovenskou distribuci
Andrej Vagaský - simsalabim 7. 04. 2009, 23:14:29
Odpovědět  Odkaz 
Viete, určite máte prevdu, čo sa týka komplexného balíka. Nebudem Vám oponovať, Ubuntu som mal nainštalované len týždeň, Greenie počítam tiež len v mesiacoch /ako vidíte, som lama/. Ale v Greenie mám napr. celé menu v slovenčine, v Ubuntu nebolo /možno už je, ale vtedy nebolo/, jednalo sa o Intrepid Ibex. A uznajte, že u neznalých to robí dosť. Viac do hĺbky som nešiel. A určite Vám nemôžem odborne oponovať, nie som IT odborník, PC potrebujem len ako užívateľ a ešte k tomu väčšinu času musím byť po windows /účtovnícke programy/ a mimo toho fungujem na Mac-OS. Ale na rozchodenie funkčného OS s netom a kancelárskym programom mi Greenie veľmi dobre poslúžilo /aj teraz som pod Greenie/. Naozaj mi nejde o flame, len vyjadrujem svoj názor, že síce Greenie nie je Mercedes, ale ako Trabant poslúži. A sú ľudia, ktorým Trabant poslúži lepšie ako Mercedes /mám ho-Trabanta, viem o čom hovorím :-)/.
Re:Re:Re:Greenie - pohled na slovenskou distribuci
edo 8. 04. 2009, 19:11:16
Odpovědět  Odkaz 
Márnosť nad márnosť ...
J. Kohout:
Zítra se bude tančit všude, až naše rudé vlajky zavlají ....

http://www.linuxos.sk/sprava_zobraz_komentare/2553/index.html#link_137870
Greenie - pohled na slovenskou distribuci
Neilo 12. 04. 2009, 11:29:17
Odpovědět  Odkaz 
Zdá se mi, že celá ta věc kolem Greenie je zbytečně nafouknutá. Prošel jsem si už celkem dost distribucí, mezi ty co jsem opravdu aktivně používal patří chronologicky Mandriva, Suse, Gentoo, až jsem nakonec zakotvil u Ubuntu a jsem celkem spokojený.

Jednu věc na Greenie nechápu a bylo to už v této diskuzi zmíněno. Já když si nainstaluju ubuntu, tak zpravidla dvě hodinky sedím a pomocí balíčkovacícho systému přetvářím systém k obrazu svému. Nic složitého žádné programování ani magie, prostě si vybírám software. Případně dle potřeby si ukuchtím nějaký ten skriptík v bashi či pythonu. Ale rozhodně nikdy bych se to neodvážil nazvat vlastní distribucí. Už jen proto že by to vedlo k zbytečnému zaplevelení a zmatení uživatelů. Jedna věc je mít možnost výběru, ale ztratit se v moři nekonečných možností je věc druhá.

Argument, že začínající uživatel nemá přehled o balíčcích je sice pravdivý, ale ze zkušenosti vím, že mu stačí podat pomocnou ruku a lehce se zorientuje. Windows se také nedodáva s haldou předinstalovaného softwaru, ale člověk si všecko musí na internetu najít sám. V tomoto je všeobecně, díky balíčkovacímu systému, linux před Windows. Podle mě by bylo jednodušší kdyby se celý "projekt" Greenie soustředil na to, že by na svých stránkách poskytnul detailní návod pro začínající uživatele a popřípadě nabídnul na stažení shellové skripty nebo nějaký metabalík, který by zkonfortnil ubuntu(nainstaloval a odinstaloval aplikace + vlastní aplikace) pro začínajícího uživatele. V podstatě by z toho udělal Greenie. Pokud by se bral ohled i na uživatele bez internetu, tak vytvořit cd či dvd s balíky a softwarem co to obslouží. Takhle by to mělo určitě větší užitek. Nainstalovat a odinstalovat pár programů, změnit pár splash screenů, přidat "aplikace" pochybné kvality a funkčnosti a tohle nazvat vlastní distribucí mně příjde přinejmenším troufalé. Než si masírovat vlastní ego tím, že mám vlastní distribuci, tak raději to udělat méně okázale ale užitečněji.

Celá věc okolo Greenie mě příjde jako velká komedie. Svůj názor jsem si udlělal na p.Hoferka na LinuxAltu, což v jeho podání byla naprostá hrůza, takže můj názor je celkově velmi negativní. Je pravda, že open source je také o tom, že každý si může udělat co chce, ale taky by to mělo splňovat nějaké standardy. Když si doma vytvořím nějaký program nebo skript pro svoji potřebu, tak nebudu většinu vstupů ani nijak ošetřovat, ale pokud se to rozodnu nabídnout ostatním, tak to musí mít úroveň.

Nezapomeňme, že i špatná reklama je reklama. Takže nebylo by lepší na tento rozporu plný projekt, který hraničí se špatným vtipem, raději zapomenout?
Greenie - pohled na slovenskou distribuci
Deal 13. 04. 2009, 19:32:11
Odpovědět  Odkaz 
Greene nie je distribucia, je to velka spatlanina a bezpecnostna diera. A Stano Hoferek je amater, ktorý spamuje linuxové fora.
Greenie - pohled na slovenskou distribuci
kaktus732 16. 04. 2009, 21:49:40
Odpovědět  Odkaz 
Ja ako užívatel Greenie 4 som velmi spokojný a chcem sa podakovat panu Hoferekovi ze vobec sa pokusil vyvinut z ubuntu taký domackejsí operacny system. a ked náhodou sa niekomu nepáči tak prosim mate ten isty zaklad UBUNTU a vytvorte nieco lepsie rád to otestujem.
Re:Greenie - pohled na slovenskou distribuci
blabla 22. 04. 2009, 22:26:23
Odpovědět  Odkaz 
na to aby som mohol povedat ze greenie je "odveci" VOBEC nepotrebujem vytvarat dalsiu odvodeninu ubuntu...
Greenie - pohled na slovenskou distribuci
xxtsfxxg 22. 04. 2009, 14:12:12
Odpovědět  Odkaz 
Priznam sa ze ako windows užívateľ(nie programátor) nemám rád prikazove riadky a podobne pikošky v linuxoch a uz niekoľko rokov skúšam doma na NTB paralelne mandrivu, ubuntu, fedora core,tak ako vychádzajú nové verzie.
Musim povedať že až GREENIE na prvý šup sa korektne nainštalovala, po zadaní windows driweru na wifi mi ide sieť bezproblémovo(ani posledné UBUNTU cez ndiswrapper mi wifinu nedokázalu spojazdniť) a grafický driver na ATI takisto(čo už je relatívne dlhšie samozrejmosťou pri viacerých distrách). A hlavne BEZ príkazového riadku-čiže ludia z windowsu, ktorí aspoň raz si svoj OS instalovali, by nemali mať extra problémy.Samozrejme bez určitého skúšania to nejde. To, že niektoré ponuky sú podivné, resp. zavádzajúce je daň, že autor chyby robí,možno má klapky na očiach a nechce počúvať iných-moderne sa tomu hovorí leadership... Kto z nás ale chyby nerobí?
P.S.autorovi Dík za slovenské funkčné distro!
Boháč David Greenie - pohled na slovenskou distribuci
Boháč David 13. 05. 2009, 16:36:58
Odpovědět  Odkaz 
Proti gustu žádný dišputát. Komu Greenie vyhovuje nechť ho používá. Nemá smysl plnit diskuzi nesmyslnými příspěvky o tom jak je Greenie špatné, které se opakují stále dokola. Většina uživatelů má stejně nějakou tu svou oblíbenou distribuci a na článek o Greenie se jdou podívat jen kvůli diskuzi, která je vždy hodně emotivní :))
Greenie - pohľad trochu inak
palinux 21. 05. 2009, 11:02:50
Odpovědět  Odkaz 
Nezazlievam tu žiadny príspevok z jedného dôvodu: nehreší sa tu a znamená to, že sem píšu slušný ľudia. Prečítal som tu 80% príspevkov.
Ale k veci: Robím na widlách od 1991 a vyznám sa v nich dobre. Microsoft však bojkotujem kvôli ich arogantnosti a predražených systémov a officu. Linux som skúšal viac krát no vždy som narazil na neprekonateľné prekážky a vrátil som sa k widlám. Kedysi som si aj kúpil RED HAT, dve knihy o linuxe pre začiatočníkov. Potreboval som rozchodiť účtovný program MRP, ktoré bežia pod win. To bola najväčšia podmienka. Mám v boxe 23 distribúcií rôzny linuxov čo som skúšal. Každý jeden zlyhal. Až na jeden. A to Greenie verzia 3.1H. Dôvod? Všetko potrebné bolo predinštalované: wine, skype, ...MRP som rozbehol na prvý šup. Teraz krútite hlavou čo to píšem, veď si to môžem doinštalovať do Ubuntu. To je ale ten problém. Vy všetci sa na to dívate ako skúsený užívatelia a neviete sa už v cítiť do lamy. Vôbec mi nepomohla dlhoročná prax vo widlách, že ovládam DOS príkazy, ... Tu som bol obyčajná lama a ak mi nabehlo okno iné ako hotová inštalácia bol som hotový ja. Nepomohli mi fóra a fakt ich čítam. Neskôr som si nainštaloval verziu 4.x a už tam nebolo wine, virtualbox a skype. Lenže po pol roku na linuxoch si to už viem nainštalovať sám. Dostal som na linuxi zatiaľ štyroch ľudí, zmenil som mnohým windowsákom predstavu, že na linuxe nerobia len v termináli. Ukázal som, ako ľahko sa inštaluje cez APT zoznam a aký obrovský je to rozdiel oproti widlám. Schválne: Ak chcem niečo nainštalovať z webu vo widlách napríklad skype, musím vedieť ako sa dostanem na stránku skypu, že existuje tlačítko download, že to musím uložiť alebo spustiť, že sa musím preklikať až k tláčítku finish. A v linuxe cez Greenie toolboard si kliknem APT tabuľka, nemusím vedieť kde sa to nachádza, mám to tu v kategóriách, kliknem install a potom mi len oznámi hotovo a nájdem to tam kde to patrí. a vo tom to je...
Ja Stanovi ďakujem za prínos. Vďaka Stanovi som na linuxe. Vďaka Stanovi sú na linuxe ďalší užívatelia. Jedným z nich aj dôchodcovia čo prešli z nelegálnej inštalácie win po zaplatení odvírenia na greenie.
Beriem kritiku, no chcel som poukázať na kladný prínos, ktorý si neuvedomujú skúsený linuxáci.
palinux
Greenie - pohled na slovenskou distribuci
Martin Čarnogurský 26. 08. 2009, 12:34:25
Odpovědět  Odkaz 
Ja osobne používam Greenie a som s ním veľmi spokojný.Našiel som tam napríklad veci ktoré mi v ostatných distribúciach chýbali.Aj Stano je len človek a človek robí chyby (a aj bude) ved predsa každá distribúcia má svoje klady a zápory, niektorá ich má viac niektorá menej a mne pripadá že autor recenzie si všímal len tie záporne stránky.Ako užívatel Greenie musím priznať že smo samozrejme našiel niečo čo by som možno zmenil ale na druhú stranu som našiel mnoho kladov ktoré až nadpriemerne vyvažujú jeho zápory.Greenie my pripadá ako jediná distribúcia kde je skutočne kvalitne spracovaný slovenský preklad (no možno sa s Greenie da porovnať Slax kde ten preklad je tiez kvalitny ale len do cz,ved prijemnejsie pre uzivatela je jeho rodný jazyk).Taktiez je veľmi užitočné programové vybavenie obsiahnuté v Greenie, v ostatných distribúciach je málo softwaru a väčšinou vždy musím nainštalovať software ktorý potrebujem(v Ubuntu mi chýba taká základna vec ako sú kodeky aby som si mohol prehrať jednu *.mp3) kdežto Greenie mi stačí úplne na všetko, aj inštalácia je omnoho pohodlnejšia ako pri Ubuntu.Samozrejme dostalo sa mi aj technickej podpory, a taktiež si rád vypočuje aj návrhy užívateľov na zlepšenia Greenie, ktoré sa aj snaží realizovať takže netreba vidieť len to negatívum.Ja osobe Stana obdivujem za to že vyvýja túto distribúciu aj napriek tomu ze nema veľa času.
Odpuste mi tento skromný laický názor keďže som v Linuxe ešte len nováčik ale takto to vidím z mojho pohľadu.
Greenie - pohled na slovenskou distribuci
Richard 17. 10. 2009, 08:52:30
Odpovědět  Odkaz 
Myslím, že pro zčátečníka je při přechodu z win velký problém vybrat si z množství distribucí. Doufám, že se nodožijeme distribuce vycházejícíz Greenie
Greenie - pohled na slovenskou distribuci
sebo 27. 11. 2009, 23:48:10
Odpovědět  Odkaz 
Hm čítal som viac recenzii na Greenie a mi to pripadá ako Hoferek syndróm “Myslím diskusiu ku každej “ . Čudujem sa autorovi distribúcie že sa ešte o niečo snaží by som sa na to .....!! Poznám podobnú vec som chcel zrušiť svoju stránku na www.vigor318.ic.cz kvôli trápnym rečiam že sú návody zavadzajúce

Používam “ testovaný Linux“+ Archlinux + XP

A nie som Hoferek
Re:Greenie - pohled na slovenskou distribuci
jirka11 29. 11. 2009, 10:32:05
Odpovědět  Odkaz 
No dival jsem se na ty tvoje navody, ale vubec jsem nepochopil k cemu to slouzi a proc to tam mas
Re:Re:Greenie - pohled na slovenskou distribuci
sebo 16. 12. 2009, 19:11:41
Odpovědět  Odkaz 
Hm jasne a nevies ani aky je to modem vsak jasne
Re:Re:Greenie - pohled na slovenskou distribuci
Mepho 7. 11. 2010, 23:49:11
Odpovědět  Odkaz 
Najs, inak diki za ten navod (asi tak 2-3 roky dozadu ked som s linuxom len zacinal som to pomocou neho rozbehal, hoci s potiazami - to je vsak pre noobov normalne, najma ked bezhlavo kopiruju do konzoly vsetok balast sveta, aj ja som tak zacinal). Cize v podstate mozem dat za pravdu aj tomu kritikovi :D

Chce to nooblike skripty, nie navody :P
Greenie - pohled na slovenskou distribuci
nettezzaumana 17. 12. 2009, 09:43:23
Odpovědět  Odkaz 
no, Greenie je vrchol ignorance a diletantismu ..
ad.1) opensuse ma projekt susestudio, kde si lze poskladat *vlastni *distribuci zalozenou na suse .. myslim, ze by mr. hoferek udelal lip, kdyby svoje greenie naklikal tam ..

ave
Greenie - pohled na slovenskou distribuci
Miroslav Gašparík 21. 05. 2011, 22:13:19
Odpovědět  Odkaz 
Hovorí sa,že kto nič nerobí,nič nepokazí.Dá sa napísať,že toto a toto sa mi nepáči,tamto treba zlepšiť.Myslím,že myšlienka je veľmi dobrá no záleží ako sa autor stým popasuje.Dnes môžem s plnou vážnosťou povedať Stanovi,že smekám klobouk a vysmievam sa všetkým tým,ktorí tu tak bezhlavo rozdávali škodoradostné a hanlivé výrazy.
Re:Greenie - pohled na slovenskou distribuci
Ela 22. 05. 2011, 09:04:34
Odpovědět  Odkaz 
Kdyby Mr. Hoferek se radeji se pokusil neco zbastlit, ale - based on Debian a upustil by trochu od sveho patosu (jaky je pro slovaky typicky), mozna az pak by snad melo smysl o necem psat, ale greenie ted v te podobe jaky je ? ^^

Ach jo... :-\
Re:Re:Greenie - pohled na slovenskou distribuci
ja 22. 05. 2011, 12:39:46
Odpovědět  Odkaz 
[ A čo je typické pre čechov? ]
Greene je aké je, môžeš ho používať, nemusíš. Môžeš ho skúsiť, nemusíš...
Daj link, čo s "zbastil" sám aby bolo o čom písať.
Veru ach jo.. :-\
Re:Re:Re:Greenie - pohled na slovenskou distribuci
Ela 22. 05. 2011, 12:54:31
Odpovědět  Odkaz 
Jj, typicka reakce 'slovaka' :D

Na rozdil od slovaku, kteri jsou zaiste 'hrdy' narod, cesi jsou vic v poho, neresi hlouposti tam, kde nejsou... ;)
Umi se vic bavit a nebrat vse osobne... :p

Ale jak jiz nekdo psal, p. Hoferkovi 'sebevedomi' nechybi, slusne receno...

Ja nepotrebuji neco zbastlit, spoleham se na spolehlivy a roky odzkouseny Debian a jsem nadmiru spokojena :p
Re:Re:Re:Re:Greenie - pohled na slovenskou distribuci
rs 22. 05. 2011, 13:26:14
Odpovědět  Odkaz 
Priatelia a to nikomu nevadi, z tu diskutujete o clanku z roku 2009?

Ja som napriklad s Greenie nadmieru spokojny uz dva roky ho pouzivam, nemusim sa bavit s nastavovanim ubuntu, ked je v greenie vsetko hned. Maslim kodeky, mikrosoftove fonty aj programy. Pre mna je to vynikajuci linux, kde vsetko, co potrebujem funguje okamzite. Panu Hoferekovi som vdacny, ze si dal robotu naviaca vlastne mne ju usetril.
Jiří Eischmann Re:Re:Re:Re:Re:Greenie - pohled na slovenskou distribuci
Jiří Eischmann 22. 05. 2011, 17:03:39
Odpovědět  Odkaz 
Můžeme diskutovat o tom, jestli je Greenie dobrý nebo ne, ale on je to především projekt zbytečný. Kdyby Stano raději pomohl zlepšit to, co už existuje, prospěl by Linuxu a jeho uživatelům mnohem více. Jenže to by nebylo tak jednoduché a pohodlné. Jinak vše, co jmenujete a nelíbí se vám na Ubuntu, umí Linux Mint.
Re:Re:Re:Re:Greenie - pohled na slovenskou distribuci
ja 23. 05. 2011, 00:04:56
Odpovědět  Odkaz 
ok :-)
to nebolo až tak osobné bratie, teda až na to, že od Stana berie dáma, "typického slováka"
nič proti S.H, ani Ele...
zdravím
Re:Re:Re:Re:Re:Greenie - pohled na slovenskou distribuci
Ela 23. 05. 2011, 09:12:45
Odpovědět  Odkaz 
Ok ;)
V tom co napsal Eischmann (i kdyz se mi nelibi, ze neopravuje ve svych clancich typo chyby i kdyz je na ne upozornen :-|) souhlasit...
Muj na nazor na Ubuntu je takovy jaky je...
Ale kdyz uz tedy je, tak bud se podilet na jejim zlepseni a oprav chyb nebo radeji, IMHO lepsi :p, delat na prekladech pro Debian, ktery, kdyz si nekdo vyladi a nastavi a treba po pratele a zname udela pres remastersys nebo jinej cool nastroj - ready-to-use distro a doladi pak na cilovem stroji a pro konkretniho uzivatele, je tohle reseni, IMHO lepsi, nez se prdelkovat s nedopecenym chlebem... :D :D
Re:Re:Re:Re:Re:Re:Greenie - pohled na slovenskou distribuci
ja 23. 05. 2011, 23:46:39
Odpovědět  Odkaz 
Aj názor aký je, taký je, je regulárny názor.
Viacmenej každé distro sa dá "doladiť" a byť to iný portál aj by som dovyzvedal ako sa "prdelkuje s nedopecenym chlebem" (teda za toto slovné spojenie reakcia nebol stratený čas :- )
Greenie - pohled na slovenskou distribuci
Karol 16. 03. 2013, 14:28:12
Odpovědět  Odkaz 
Greenie je podľa mňa jedna z najlepších verzií Ubuntu a nedám naň dopustiť. Každý kto ho kritizuje, nech najprv skúsi vytviriť niečo podobné. Potom prijmem jeho kritiku. Ale inak nie.
Greenie - pohled na slovenskou distribuci
fela 21. 12. 2019, 19:01:46
Odpovědět  Odkaz 
Aj v roku 2019 sa dá na tejto recenzii (opäť) dobre zasmiať.
Greenie - pohled na slovenskou distribuci
bobor 4. 01. 2020, 01:46:57
Odpovědět  Odkaz 
Naco vytahujes takto stare tema. Uz je to OUT.
Re: Greenie - pohled na slovenskou distribuci
fela 7. 01. 2020, 11:08:33
Odpovědět  Odkaz 
Veď práve preto, že humorná stránka veci je stále výborná. Napr. ja rád čítam aj staré články (najmä z provopočiatkov CZ/SK internetu) a toto ma priviedlo aj k tejto starej recenzii.

Odpovědět

Nejsou podporovány žádné značky, komentáře jsou jen čistě textové. Více o diskuzích a pravidlech najdete v nápovědě.
Diskuzi můžete sledovat pomocí RSS kanálu rss



 
 

Top články z OpenOffice.cz

Vojtěch Trefný

Vojtěch Trefný

Dříve dlouholetý Ubunťák nyní uživatel Fedory a programátor v Red Hatu, kde pracuji především na knihovných a nástrojích pro práci se storage (Udisks, Blivet, Libblockdev) a okrajově také na instalátoru Anaconda.


  • Distribuce: Fedora, CentOS
  • Grafické prostředí: Xfce

| blog


Tagy