přejít na obsah přejít na navigaci

Linux E X P R E S, Jaro 2008 podle Mandrivy - prakticky

Jaro 2008 podle Mandrivy - prakticky

mdv.png

V rámci každé recenze na operační systém, v našem případě linuxové distribuce, by měly být zmíněny praktické zkušenosti recenzenta. V tuto chvíli nejsem klasický recenzent, protože Mandriva Linux 2008 Spring už mám několik týdnů nainstalovaný a neinstaluji jej pro účely recenze.


Víte, jak začínal Mandriva Linux před deseti lety? Chcete vidět deset let staré KDE? Pak si přečtěte článek Mandrake 5.1 - takhle začínala Mandriva 

Všechny články Mandriva Linux 2008.1


Praktická zkušenost musí začít instalací. Začal jsem tím, že jsem si z domovské stránky stáhl příslušný DVD obraz a vypálil jej (ještě existuje verze na tři CD). Pak už stačí médium ponechat v mechanice a počítač spustit. Objeví se úvodní obrazovka, na které je již možno zvolit češtinu, v níž pak probíhá kompletní instalační proces.

Protože jsem instaloval na počítač, kde byl Mandriva Linux 2008 a Microsoft Windows XP, dostal jsem na výběr aktualizaci na verzi 2008 Spring. Už minule jsem ocenil, že mám možnost instalaci podrobněji „usměrňovat“, ale že k tomu nejsem nucen. Pokud nechci nic nastavovat, mám možnost. I ve výchozím nastavení vše funguje hned napoprvé.

Jen pro shrnutí – edice Mandriva One je live CD, Mandriva Free je klasické CD/DVD vydání, ovšem bez proprietárních ovladačů, a nakonec zůstává Mandriva PowerPack, což je vlastně Mandriva Free s proprietárními ovladači a některými komerčními aplikacemi navíc. PowerPack je prodáván, není možné jej volně stáhnout. Podstatnou věcí je i to, že Mandriva Linux existuje ve verzi pro 32- i 64bitové procesory.

Obrázek:  1.jpg

Mandriva Linux 2008.1 Spring - prostředí KDE

Zastavil bych se jen u toho, že pokud máte internetové připojení realizované pomocí wifi, neobsahuje Free edice potřebné ovladače bezdrátových karet. Buď musíte použít Windows ovladače (v součinnosti s programem NDISWRAPPER) nebo použít vydání One či placený PowerPack. Byl jsem líný, ale zároveň jsem měl k dispozici Windows ovladače své wifi karty. Po zvolení této možnosti mne instalátor požádal o to, abych zadal umístění ovladače a sám si je nainstaloval.

Verze Mandriva One má možnost instalace na disk počítače. Nejedná se však o plnohodnotnou instalaci, jde jen o klonování CD. Po prvotním spuštění však máte možnost přidat repozitáře a z internetu si vše doinstalovat. Systém Mandriva One je dodáván jako jedno CD. Češtinu obsahuje varianta International Extra.

Instalátor vám umožní vybrat si příslušný jazyk, potom vyzví informace o tom, jak chcete rozdělit pevný disk, zeptá se na to, jaké desktopové prostředí chcete používat (KDE/GNOME/jiné) a začne instalovat. Jako dobrou volbu vidím možnost zkopírovat kompletní obsah médií na pevný disk. Pak už započne vlastní instalační proces, kdy se vybrané balíčky kopírují na disk. Poté následuje už jen doladění parametrů a instalace je hotová.

Instalace na Pentium IV 3,2 GHz s 512 MB RAM zabrala cca 20 minut, na notebooku s Celeronem III a 512 MB RAM vzala asi 30 minut. Nejsou to moderní stroje, oba více než dva roky staré, předpokládám že na něčem novějším to bude rychlejší. Obecně platí, že čistá instalace je podstatně kratší než upgrade ze starší verze.

Po startu zjistíte, že je grafické téma zase trochu odlišné. Spíše je však důležité vědět, jaké aplikace Mandriva Linux v základu obsahuje. V posledních letech měla vždy totiž smůlu na termíny, protože vyšla těsně před vydáním důležitých nových verzí všemožných aplikací. Nejvíce používám kancelářský balík OpenOffice.org, který je zde ve verzi 2.4. Mozilla Firefox má číslo 2.0.13, její spolubojovník Mozilla Thunderbird má číslo 2.0.12. Compiz Fusion anóbrž 3D desktopové prostředí je ve verzi 0.7. K základu také patří Krusader, který je integrován ve verzi 1.80. A navíc KDE, ve výchozím nastavení 3.5.9 s tím, že verze 4.0.3 je zde také.

Obrázek:  4.jpg

Správce softwaru a instalace betaverze Firefoxu 3.0

Dovolím si jeden soukromý tip – pokud se vám instalační obrazovka po spuštění počítače „rozsype“ (nelze ji ovládat klávesnicí a hlásí podivné chyby), zkuste po startu počítače odpojit bezdrátovou klávesnici či myš. Na mém PC, který tímto neduhem trpí, to spolehlivě pomáhá. Až naskočí úvodní obrazovka, můžete klávesnici opět připojit.

Jako majitele PDA Fujitsu-Siemens Pocket Loox C550 mne docela zajímala nově propagovaná možnost jednoduché synchronizace Mandriva Linuxu se zařízeními běžícími na Windows Mobile 5 či 6. V podstatě stačí nainstalovat balíček task-wm5sync-kde. Po spuštění SynCE můžete synchronizovat své PDA s KDE PIM (KMail, KAddressBook) nebo s Evolution. Balíček synce-kpm umožní aplikace na PDA i instalovat. Nezkoušel jsem ovšem další dvě propagované možnosti, a to synchronizaci s telefony Nokia a zařízeními BlackBerry. Předpokládám, že to však bude podobně bezproblémové, jako v případě mého Looxe.

Obrázek:  5.jpg

Nastavení systému

Podrobnější informace o připojení PDA s WM5/6 a pár tipů či řešení problémů najdete na wiki.mandriva.com.

Další věcí, kterou jsem zaznamenal, jsou úpravy v grafickém instalátoru balíčků. Přijde mi takový celkově rychlejší. V okně s celkovým shrnutím toho, co bude instalováno, se objevuje informace o tom, jaký objem dat bude stahován. Navíc se trochu změnilo i okno s parametry pro nastavení repozitářů.

Obrázek:  2.jpg

Elisa - hlavní nabídka, v popředí volba pro přehrávání audio CD

Snažil jsem se také procházet aplikace a narazil na pár nových, které jsou momentálně součástí distribuce. Docela mne překvapila aplikace nazvaná Elisa, což je multimediální centrum napsané v Pythonu. Mimo jiné disponuje i možností přehrávat internetová rádia a to je musím říct opravdu fantastická záležitost. Nikdy jsem tomu nějak moc nepodléhal, ale při spatření dostupných rádií rozdělených dle žánrů jsem neodolal a jen tak zkusmo si něco poslechl. A vydržel jsem u toho – poslouchám toho docela dost, jako kulisa pro psaní je to opravdu velmi povzbuzující. Přehraje i nějaké video, audio CD nebo zobrazí fotografie. Navíc je k dispozici i pro Windows, takže nejsem vázaný jen na Linux.

Obrázek:  11.jpg

Zdroje hudby pro přehrávání (Elisa)

Obrázek:  10.jpg

Internetová rádia v Elisa Multimedia Center

Podobnou aplikací by měla být i aplikace Miro, která zase nabízí internetové televize. Pokud máte doma „vysokorychlostní internet“ bez FUP, zkuste se jí podívat na zoubek. Umožní přehrát video na lokálním disku nebo streamované video.

Obrázek:  6.jpg

Nastavení bezpečnosti systému

Mé praktické zkušenosti s verzí 2008 Spring jsou veskrze dobré. Mám-li být upřímný, rozdílů oproti verzi 2008 není zase až tak moc, nebo nejsou tak viditelné. Nenarazil jsem na žádný problém a neváhal bych doporučit Mandrivu začátečníkům. Distribuce obsahuje velké množství grafických nástrojů, které umožní nastavovat téměř cokoliv a nějaké ruční editace se moc nekonají. Zároveň však tuto možnost pochopitelně máte. Pohledem naprostého začátečníka, kterému je jedno, jaký systém používá, je už pak rozdíl mezi MS Windows a Mandriva Linuxem 2008 Spring úplně nepatrný. Dobrá lokalizace, spousta nástrojů usnadňujících každodenní činnosti a celkem bezproblémový chod a dobrá diagnostika rozličného hardwaru. A navíc je český uživatel docela rozmazlován (viz příští díl).

Obrázek:  7.jpg

Nastavení vzhledu při startu

Mění se také vystupování firmy Mandriva S.A. na veřejnosti. Z mého pohledu se jednu dobu Mandriva podbízela jen těm uživatelům, kteří přispívali. Je to logické, zisky plynou především od nich. Bylo to hodně patrné v době, kdy byla Mandriva na pokraji krachu. V tuto chvíli se to trochu mění. Asi zaslechli kritické hlasy, tvrdící, že se Mandriva příliš komercionalizuje.

Obrázek:  8.jpg

Nastavení zavaděče systému

Je vidět, že se Mandriva Linux tak trochu osamostatňuje. Dříve se při instalaci divoce míhaly reklamy třetích stran, teď zde najdete jen obrazovky propagující Mandriva Linux jako takový a hlavně Mandriva Flash, což je speciální verze Mandriva Linuxu předinstalovaná na klíčence. Reklamy třetích stran tam už nejsou.

Co mi však přijde trochu divné, je postoj, jejž firma zaujímá vůči partnerům, kteří Mandriva Linux šíří na jiných trzích. Konkrétně mluvím o tom, za jakých podmínek smí být šířen v Česku. O tom, jak mluví Mandriva Linux česky, si však přečtěte v dalším díle.

Obrázek:  9.jpg

Instalace kodeků pomocí rozhraní Codeina

Všechny články Mandriva Linux 2008.1

Nahoru

Odkazy

Příspěvky

Jaro 2008 podle Mandrivy - prakticky
pep 21. 05. 2008, 13:39:47
Odpovědět  Odkaz 
Nevim jestli neco delam spatne, ale pri instalaci verze Powerpack 64bitu se nenaistaluje flash plugin pro firefox. Dalsi zvlastnost je ze sice v dokumentaci se tvrdi ze pwp obsahuje ovladace pro wifi, ale pri pokusu zprovoznit wifi mne akorat vyskoci dialog ze ovladac nenalezen a ze se musi zadat cesta k win ovladaci.
Re:Jaro 2008 podle Mandrivy - prakticky
Hobil 21. 05. 2008, 20:48:24
Odpovědět  Odkaz 
Stahnete si z mandrivalinux.ic.cz script p. Cyrone, pomuze vam s instalaci multimedialnich balicku. H.
Jaro 2008 podle Mandrivy - prakticky
b3rny 21. 05. 2008, 16:07:09
Odpovědět  Odkaz 
Pokud vím, neexistuje zadny flash player pro 64-bitove linuxy. A 32-bitovy se mi rozbehat nepodaril, proto sem se vratil k 32 bit OS.
Ivan Bíbr Re:Jaro 2008 podle Mandrivy - prakticky
bibri 22. 05. 2008, 17:03:45
Odpovědět  Odkaz 
Jde to přes nějaký ten nspluginwrapper. V české verzi jsou problémy s 32bitovými aplikacemi (flash, Skype, Reader) na 64bitových systémech vyřešeny.
Michal Janda Re:Jaro 2008 podle Mandrivy - prakticky
Michal Janda 22. 05. 2008, 19:56:08
Odpovědět  Odkaz 
Funguje to i pro 64bit. Návod je na http://www.mandrivalinux.cz/modules/dokuwiki/doku.php?id=instalace-flash-pluginu

Jediná zrada může být že u mně byl ten libflashplayer.so jinde, takže když to nepůjde podle návodu doporučuju "locate libflashplayer.so"
Jaro 2008 podle Mandrivy - prakticky
Pavel Fric 21. 05. 2008, 21:52:56
Odpovědět  Odkaz 
Nainstaloval jsem si jak 32 bitovou tak 64 bitovou verzi nové Mandrivy Spring koupenou před několika dny společně s manuálem. Jsem spokojen, ale zatím se mi nepodařilo dosáhnout jednoho z cílů, kvůli nimž jsem aktualizoval svůj systém čistou instalací. KDE 4, přestože jsem je nainstaloval, a k němu celo hromadu programů, se mi neobjevilo v nabídce desktopů, takže jsem je nemohl poprvé vyzkoušet. Už dlouhý čas jen občas koukám na nějaké ty screenshoty, a až tato verze má být více použitelná.
Jiří Eischmann Re:Jaro 2008 podle Mandrivy - prakticky
Jiří Eischmann 22. 05. 2008, 00:44:21
Odpovědět  Odkaz 
Podle toho, co jsem četl, bude KDE4 použitelné tak na konci roku, možná...
Michal Janda Re:Jaro 2008 podle Mandrivy - prakticky
Michal Janda 22. 05. 2008, 10:06:11
Odpovědět  Odkaz 
KDE 4 ve Fedoře 9 byl poslední impuls k tomu abych vrátil Mandrivu z Virtualboxu zpátky na disk jako hlavní systém:-)

Snažil jsem se to KDE používat ale nebyl jsem spokojený. Ne že by to nějak padalo apod., ale nejde tam udělat a nastavit spousta věcí které v KDE 3.5.x normálně jde.
Ivan Bíbr Re:Jaro 2008 podle Mandrivy - prakticky
bibri 22. 05. 2008, 17:00:35
Odpovědět  Odkaz 
Balíček se jmenuje task-KDE4 - nainstaluje všechno, co je potřeba a přidá KDE4 do nabídky správce přihlášení. Vyzkoušeno.
Ivan Bíbr Verze international - chybička
bibri 22. 05. 2008, 16:59:37
Odpovědět  Odkaz 
One v češtině není ve verzi international (označení int), ale ve extra (extra). Pozor na to při stahování!
Vlastimil Ott Re:Verze international - chybička
Vlastimil Ott 22. 05. 2008, 19:47:37
Odpovědět  Odkaz 
Díky, opraveno.
Re:Re:Verze international - chybička
svatas 22. 05. 2008, 20:08:44
Odpovědět  Odkaz 
Jsem se uklepl, je to v prvním díle, přesně se to jmenuje extra-i18n
Má zkušenost s Upgrade
Vít Profant 22. 05. 2008, 18:09:30
Odpovědět  Odkaz 
Poprvé jsem se ohodlal k povýšení distribuce rovnou přes síť, tedy aktualizací zdrojí URPMI. Jenomže v půlce nešel stáhnout jeden balíček a po chybě v Aktualizaci software byl systém téměř nefunkčním kočkopsem. Už předtím došlo k něčemu podobnému, když jsem updatoval KDE. Závěr: Nepoužívat nic založené na URPMI. Nainstaloval jsem si Smart, systém jsem jakž tak zachránil (standardně má ve zdrojích pouze Cooker a když pak byl čas doplnit normální kanály, musel jsem udělat hodně downgradů) a s takovýmihle chybami už se nesetkávám. Na Smart nedám dopustit, teď téměř vše funguje, jak má. Sice jsem si včera všiml, že přestal fungovat SolarWolf, ale to nebude chyba správce balíčků, ale vývojářů něčeho v Pythonu či kompilovačů SolarWolfa.
Ivan Bíbr Re:Má zkušenost s Upgrade
bibri 22. 05. 2008, 22:39:44
Odpovědět  Odkaz 
urpmi --split-length=0 - nejdriv stahne vsechny balicky, pak teprve instaluje.

Doporuceny postup dle dokumentace, kapitola "Aktualizace na novou verzi za chodu". Vysvetleni tamtez.
Re:Re:Má zkušenost s Upgrade
Vít Profant 3. 06. 2008, 16:45:26
Odpovědět  Odkaz 
Ještě mi můžete říct to samé, co Vlastovi: "Máš to v knížce, d...e" -- a budete mít pravdu ;-) Díky moc.
Jaro 2008 podle Mandrivy - prakticky
endeman 25. 05. 2008, 10:10:24
Odpovědět  Odkaz 
Ahojky už někdo rozhýbal free Mandrivu s grafikou Radeon HD 2600 XT ? Nebo je nutné koupit tzv. Power pack? Předem díky..
Jaro 2008 podle Mandrivy - prakticky
Alda 5. 06. 2008, 19:56:18
Odpovědět  Odkaz 
Ahoj, jsem total mandriva začátečník a potřeboval bych radu. Stáhl jsem si Mandriva spring 08, vypálil obraz a nainstaloval na svůj noťas MSI. Zvolil jsem prostředí GNOME a téměř vše funguje. Když si chci ale prohlídnout fotky, jde otevřít vždy jen jedna a pak to zas musím zavřít a otevřít následující! Prostě pakec! Hledal jsem to ve všelikém nastavení, ale nic jsem nenašel. Můžete mi prosím poradit? Dalším problémem jsou okna - když si nějaké otevřu, tak se mi nezobrazuje ve spodní liště (nevím jak se zrovna tato lišta jmenuje) a když okno minimalizuji, někam to prostě nenávratně zmizí. Co dělat?
Mám si stáhnout nějaké aktualizace nebo opravy? Ale které, je jich tam mraky. Děkuji za pomoc!!!
Alda
Jiří Eischmann Re:Jaro 2008 podle Mandrivy - prakticky
Jiří Eischmann 5. 06. 2008, 20:43:03
Odpovědět  Odkaz 
Přepínání mezi okny na liště zajišťuje aplet Seznam oken. Ten můžete přidat kdekoliv na jakoukoliv lištu (nahorů, dolů, doleva, doprava). Proto se ujistěte, jestli máte dole na liště onen aplet Seznam oken. Pravděpodobně ale ne, takže klikněte pravým tlačítkem do místa, kde se mají zobrazovat zástupci oken. Potom dejte Přidat na panel a vyberte Seznam oken. Pak by to mělo fungovat. Pro obyčejné prohlížení fotek v GNOME je aplikace Eye of GNOME, ta podporuje přecházení mezi fotkami v rámci jednoho adresáře, buď pomocí šipek nahoře v nástrojové liště nebo pomocí šipek na klávesnici. Pokud to v Eye nejde, můžete si zkusit nainstalovat jinou aplikaci na prohlížení obrázků, např. gThumb, a nastavit ho jako výchozí pro prohlížení obrázků.
Re:Re:Jaro 2008 podle Mandrivy - prakticky
Alda 6. 06. 2008, 11:20:53
Odpovědět  Odkaz 
Vřelý dík za pomoc! Ještě jsem neměl čas se na to mrknout, ale zřejmě to bude tím.
Ještě jednou díky... je fajn, že se v dnešním hektickém světě ještě najde někdo, kdo zdarma věnuje svůj čas na pomoc cizímu člověku!
Aleš

Odpovědět

Nejsou podporovány žádné značky, komentáře jsou jen čistě textové. Více o diskuzích a pravidlech najdete v nápovědě.
Diskuzi můžete sledovat pomocí RSS kanálu rss



 
 

Top články z OpenOffice.cz

Svatopluk Vít

Svatopluk Vít

Narodil se v Karviné, momentálně je však trvale usazen v Praze. Pracuje na pozici technologického konzultanta pro firmu zabývající se elektronickou komunikací obchodních partnerů. V rámci svých pracovních povinností je často nucen navrhovat rozličná řešení založená na firemních produktech a spolupracující s všemožnými komerčními i opensource nástroji. Je hrdým uživatelem Linuxu a rád prosazuje alternativní řešení do praxe. Ve volném čase poslouchá dobrou hudbu nebo pomáhá kamarádům s provozem webových stránek. A kloubí svůj život s manželkou a dvěma již školou povinnými dcerami.


  • Distribuce: Zorin OS
  • Grafické prostředí: GNOME