přejít na obsah přejít na navigaci

Linux E X P R E S, MEPIS Linux

MEPIS Linux

mepis.png

MEPIS Linux (také nazývaný SimplyMEPIS) je linuxová distribuce, jejímž cílem je naplnění smyslu slov "just works" (jednoduše funguje) a s tímto cílem jí také její autor Warren Woodford na sklonku roku 2002 zakládal. Jak se to této distribuci daří, na to se pojďme podívat v následujícím článku.


Co to je SimplyMEPIS?

SimplyMEPIS je americká distribuce původně založená na distribuci Debian, od roku 2006 nově používající balíčky Ubuntu. V centru dění přitom stojí pouze tři lidé: Warren Woodford, zakladatel a hlavní vývojář, Matthew Melbert, který se stará o vývoj a také podporu, a konečně Erin Melbert mající na starosti prodej, web, testování a lokalizaci.

Je to zadarmo?

Při instalaci programu je třeba souhlasit s licenční smlouvou. Ta ve zkratce zní takto: Pro nekomerční používání je systém MEPIS zdarma. Pokud ho chcete používat ke komerčním aktivitám, měli byste za něj zaplatit. Sám tvůrce však přiznává, že k platbám nehodlá nikoho nutit, a tak záleží pouze na svědomí každého uživatele. Podpořit projekt se dá jednoduše zasláním drobného příspěvku, koupením CD atp.

Pokud v MEPIS napíšu článek a nechám si za něj zaplatit, je nutné zaplatit i za MEPIS? Ne, dle zakladatele projektu byste museli MEPIS nejprve používat jako hlavní nástroj obstarání svého živobytí, pak by bylo vhodné za systém zaplatit. Občasné aktivity se tak nepočítají.

Proč SimplyMEPIS?

Díky Debianu, nově Ubuntu, je součástí distribuce více než 23 000 balíčků, což představuje dostatečný potenciál pokrývající požadavky většiny uživatelů. Přidanou hodnotou MEPISu je přitom přednastavení systému a aplikací tak, aby se snadno používaly. MEPIS také přichází s několika vlastními nástroji pro snadné nastavení hardwaru počítače.

Součástí aktuální verze MEPIS 8.0 je např. OpenOffice.org 3.1, K3b 1.0.5, Amarok 1.4.10, Kino 1.3.0, mplayer 1.0rc2, gimp 2.4.7, Skype 2, KDE 3.5.10, Xfce 4.4.2.1, Gnome 2.22.2, JDK 6b11, Firefox 3.5, Flash 10 a mnohé další. Z toho je vidět, že jsou obsaženy relativně nové programy, které např. ve stabilní verzi Debianu nenajdete.

To s sebou zároveň může nést i jisté problémy. Např. lokalizace Firefoxu (Iceweaselu) 3.5 není v Debianu k dispozici, a tak ji nenajdete ani v MEPISu. Jinak řečeno - Firefox je anglicky.

Instalace

Bylo by to samo proti názvu SimplyMEPIS, pokud by instalace nebyla dostatečně jednoduchá. Po vložení instalačního CD a restartu počítače se vám objeví vcelku zdařilá nabídka s možnostmi zavedení živého systému, ze kterého je možné provést instalaci na pevný disk počítače. Češtinu ovšem nehledejte.

Zavedení LiveCD SimplyMEPISZavedení LiveCD SimplyMEPIS

Instalační CD si můžete stáhnout třeba z českého zrcadla.

Jak je zvykem u dalších uživatelsky zaměřených linuxových distribucích, při zavádění systému se zobrazuje futuristický obrázek spolu s jednoduchým pruhem informujícím o stavu zavedení systému.

Splash screen SimplyMEPISSplash screen SimplyMEPIS

Před spuštěním sezení je nutné se přihlásit k systému. K tomu slouží uživatel demo resp. uživatel root. Instalaci systému je možné provést i z účtu uživatele demo, jen bude nutné pro spuštění příslušného dialogu zadat heslo správce systému. A jaká že to jsou hesla? Uživatel root má heslo root a podobně uživatel demo má heslo demo.

Uvítací obrazovkaUvítací obrazovka

Standardním prostředím systému je KDE. Po spuštění systému si můžete projít dostupné aplikace a odzkoušet funkčnost distribuce na vašem hardwaru. Jakmile je vše v pořádku, kliknutím na ikonu MEPIS install spustíte proces instalace.

Plocha MEPISPlocha MEPIS

Budete-li před vlastní instalací vyzváni k zadání hesla, zadejte zmiňované: root.

Nejprve je nutné souhlasit s licenčními podmínkami. Doporučuji je přečíst, ale obecně platí, co jsem napsal výše.

Licenční ujednání MEPISLicenční ujednání MEPIS

Dalším krokem je rozdělení disku. Pro ruční rozdělení disku je k dispozici grafický nástroj v podobě programu GParted. Začátečníci ovšem mohou nechat rozdělení disku na automatické instalaci, jako na obrázku.

Rozdělení diskuRozdělení disku

Nyní dojde k instalaci systému na disk. Je to více či méně otázka kopírování souborů z instalačního CD na disk a tak samotná instalace zabere v závislosti na rychlosti hardwaru jen několik minut. Celkem se dá provést čistá instalace asi za 20 minut.

Kopírování souborů na disk počítačeKopírování souborů na disk počítače

Po nakopírování souborů je nutné připravit zavaděč systému (GRUB). K tomu stačí nechat přednastavené volby a pokračovat dál.

Instalace zavaděče GRUBInstalace zavaděče GRUB

Pátým krokem instalace je nastavení služeb spouštěných po spuštění systému. Doporučuji nechat předvolené a pokračovat dál.

Služby spouštěné po startuSlužby spouštěné po startu

Nyní bude provedeno počáteční nastavení počítače, nejprve to je nastavení jména počítače a pracovní skupiny v síti Microsoft. Je dobré, že na možnost přidání počítače do skupiny Windows autoři SimplyMEPIS pamatují již při instalaci.

Nastavení jména počítače a pracovní skupinyNastavení jména počítače a pracovní skupiny

Do základního nastavení jistě patří i volba klávesnice a místního nastavení. Tady by mohla být nabídka jednodušší, např. Czech pro češtinu, ale budiž. Nastavení rozložení klávesnice jsem nepochopil, protože v KDE stejně implicitně nefungovalo. Na druhou stranu se díky tomu nainstalují písma podporující český jazyk.

Nastavení rozložení klávesnice lze provést později přímo v KDE v nastavení klávesnice a jejího přepínání.

Volba klávesnice a nastavení localeVolba klávesnice a nastavení locale

Nastavením jména a hesla uživatele systému a jeho správce (uživatele root) se dostáváme do posledního kroku, ve kterém stačí jen kliknout na tlačítko Finish (Dokončit).

Přidání uživatele a nastavení heselPřidání uživatele a nastavení hesel

Po restartu počítače je nabídka zavaděče GRUB o poznání jednodušší, ale přitom obsahuje vše potřebné, včetně standardního programu Memtest pro otestování vadné operační paměti. Po startu systému a zavedení desktopového prostředí KDE zamiřte do nastavení systému MEPIS, podobně jako na dalším obrázku.

Nastavení distribuce

Nastavení systému MEPISNastavení systému MEPIS

V nabídce se vám objeví konfigurační nástroje typické pro SimpleMEPIS. Souvisí s nastavením sítě, systému, správou uživatelů a také s nastavením oken X-Windows. Protože jsou tyto konfigurační nástroje typické pro MEPIS, pojďme se na ně nyní podívat.

MEPIS nemluví standardně česky, v nabídce s nastavením systému je k dispozici také správce balíčků - Package Manager (Synaptic), po kliknutí na něj a zadání hesla uživatele root si proto nezapomeňte nainstalovat také balíčky kde-i18n-cs a pro OpenOffice.org i openoffice.org-l10n-cs a openoffice.org-help-cs. Nové nastavení KDE provedete spuštěním průvodce ve stejné nabídce - volba Settings | Desktop Settings Wizard.

Nastavení sítě (MEPIS Network Assistant)

Obsahuje nástroje pro nastavení nejen klasické síťové karty, ale i sítě WiFi, viz další obrázky.

Obecné nastavení sítěObecné nastavení sítě

Nastavení WiFiNastavení WiFi

Nastavení systému (MEPIS System)

Zde najdete základní nastavení systému pěkně pohromadě. Přidanou hodnotou je na kartě Repair Partition navíc možnost vyhledání chybných sektorů.

Základní nastavení systémuZákladní nastavení systému

Vyhledání a oprava chybných bloků na diskuVyhledání a oprava chybných bloků na disku

Správa uživatelů (MEPIS User Assistant)

Přidávání uživatelů včetně kopírování/synchronizace počátečních nastavení.

Správa uživatelůSpráva uživatelů

Nastavení X-Windows (MEPIS X-Windows Assistant)

Šikovný nástroj pro nastavení grafického režimu. Kromě obvyklých voleb můžete nastavovat i pokročilé (např. vertikální či horizontální frekvenci monitoru). Velmi pěkně je zpracované nastavení karet ATI a NVIDIA, které usnadní nastavení nejen úplnému začátečníkovi. Dostupné jsou možnosti pro použití starších/novějších ovladačů karet NVIDIA a také proprietárního nebo svobodného ovladače ATI. U karet NVIDIA je navíc možné nastavit tzv. TwinView. Po vybrání příslušné varianty dojde ke stažení a instalaci ovladače z internetu, změny se projeví po restartu počítače.

Obecné nastavení monitoruObecné nastavení monitoru

Nastavení karet NVIDIANastavení karet NVIDIA

Nastavení karet ATINastavení karet ATI

Co tedy uživatelům tato distribuce dává?

SimplyMEPIS je podle mého názoru vydařená distribuce přednastavená pro široké použití na počítačích či noteboocích běžných uživatelů. Díky zázemí systému (Debian - Ubuntu), získáte stabilní a širokou škálu balíčků, které přichází přednastaveny tak, aby vyhovovaly většině běžných uživatelů. Získáte systém, ve kterém je nainstalován Flash a Java, systém, který přichází s poměrně aktuálními (novými) verzemi programů, systém, který vám hned přehraje vaši hudbu nebo film.

Obsažená sada grafických konfiguračních nástrojů vám pak pomůže vyřešit většinu běžných problémů, s kterými se noví uživatelé Linuxu musí zpočátku potýkat - tím nejpalčivějším je bezesporu nastavení monitoru a grafické karty. Z tohoto důvodu bych systém doporučil začátečníkům i lidem, kteří nechtějí do nastavení systému příliš zasahovat nebo to chtějí provést jednoduše přímo z grafického prostředí.

Nevýhodou je pouze lokalizace, která by mohla být ještě jednodušší a nejlépe provedena již při instalaci systému. Lokalizaci systému je však možné provést později, ale to již vyžaduje nějaké úsilí a znalosti ze strany uživatele. Pro někoho může být nepřijatelná také licence systému.

Nahoru

Odkazy

Příspěvky

Miroslav Hrončok MEPIS Linux
Miro Hrončok 14. 10. 2009, 00:24:41
Odpovědět  Odkaz 
Verze u GNOME a Xfce mi nějak nekorespondují se slovem aktuální. Škoda.
Lehká distribuce pro BFU
mach 14. 10. 2009, 06:38:54
Odpovědět  Odkaz 
Zkuste PCLinuxOS - ve verzi LXDE. Tento systém původně vychází z Mandrivy - má tedy "control panel", který na jednom místě vcelku komfortně umožňuje konfigurovat vše, z "revolučních" změn je nutno zmínit přechod od balíčkovacího systému .rpm na .deb. Vývojáři v poslední době chytili druhý dech, jsou vcelku aktuální.
MEPIS Linux
Ondřej Profant 14. 10. 2009, 00:45:25
Odpovědět  Odkaz 
No nevím, vždycky když nějaký fork() vyzkouším, tak kvalit původní dlouhodobé distribuce přestane dosahovat po prvních dvou aktualizacích...(stabilitou, aktuálností etc.)

Ale je něco, co jsem by mě docela zajímalo: Už dlouho hledám distro s minimalistickým prostředím (LXDE, E17 maximálně, možná spíš *Box), které by bylo připraveno pro BFU. Mám par starších kompů a gnome ani kde tam nejedou. Znáte takové distro, které by mělo min. prostředí a přitom bylo plnohodnotné (většinou když jsem něco zkoušel, tak vše bylo stejně řešeno přes anstavovátka gnome, kde a různě se to míchalo..).

O tom by možná byl i zajímavý článek. Pokukoval jsem po MoonOS, ale ve VirtalBoxu mi chodil příšerně, tak jsem toho nechal.
Miroslav Hrončok Re:MEPIS Linux
Miro Hrončok 14. 10. 2009, 06:44:28
Odpovědět  Odkaz 
Xfce by jako prostředí nestačilo? V tom případě by bylo možností celkem dost. Nebo jak píše mach (pravděpodobně omylem výše odpovídá na můj příspěvek, místo na Váš), LXDE@Mandriva.
Re:MEPIS Linux
Tester 14. 10. 2009, 09:32:16
Odpovědět  Odkaz 
Distribuciou pre taketo starsie pocitace moze byt najnovsia verzia stareho znameno Knoppix-u (www.knoppix.net). Tato najnovsia verzia bola vraj uplne prepracovana a vychadza tusim z Mini Knoppix-u. Je tu pouzite LXDE takze to ma minimalne naroky na HW aj ked to potrebuje, podla mojich informacii minimalne 128 MB RAM, co je zas moj problem, ze na jednom starsom notebooku mam iba 64 MB RAM a nemozem zohnat spravny modul aby som ju mohol rozsirit. Jedina distribucia, ktora sa mi aj s grafickym prostredim, podarila na tomto stroji rozbehnut a funguje bez problemov s perfektne rychlymi odozvami je Puppy linux ale to je zas uplna specialita a dost radikalne sa lisi od klasickych linuxovych distribucii takze je problem tam rozbehnut lubovolny softver urceny pre ine graficke prostredia.
Re:Re:MEPIS Linux
maor 14. 10. 2009, 12:11:49
Odpovědět  Odkaz 
Starší PC so 64MB RAM mam aj ja a tiež som riešil problém aké distro. Zatiaľ som tam nahodil surový Debian cez netinstall image a doinštaloval Fluxbox. Samotný systém ide celkom v pohode, ale pri niektorých programoch je ta RAMka fakt problém.
Martin Šín Re:MEPIS Linux
Martin Šín 14. 10. 2009, 12:15:56
Odpovědět  Odkaz 
V souvislosti s Mepisem by mohla vyhovovat distribuce AntiX, po startu si ale 80-90MB vezme..
MEPIS Linux
mnicky 14. 10. 2009, 09:29:53
Odpovědět  Odkaz 
viem, ze pre BFU asi nie je, ale aj Debian ma LXDE
MEPIS Linux
NA 15. 10. 2009, 14:31:52
Odpovědět  Odkaz 
Mě se asi nejvíc osvědčil Puppy. I když předpokládá, že pokud něco děláš,víš co děláš (dovolí ti skoro všechno), má minimální nároky a skoro všechno jde naklikat.
MEPIS Linux
Martin Malý 17. 10. 2009, 18:03:52
Odpovědět  Odkaz 
Já vůbec nechápu, kdo by si Mepis instaloval. Je sice hezký, ale něco podobného už je přeci Ubuntu. Jaké jsou jeho přednosti před Ubuntu? Možná lepší podpora KDE a jiné nastavovací klikátko. Myslím si ale, že by bylo užitečnější, kdyby se vývojáři Mepisu zapojili do Kubuntu a udělali z něho funkční systém, než aby zase vytvářeli něco nového...
Martin Šín Re:MEPIS Linux
Martin Šín 17. 10. 2009, 19:43:38
Odpovědět  Odkaz 
Tak třeba já bych si ho nainstaloval, protože kromě naposled zmiňovaných grafických klikátek se jedná o klasický Debian a to se o Ubuntu říct nedá.
MEPIS Linux
Zeman 19. 10. 2009, 10:35:04
Odpovědět  Odkaz 
Několikrát jsem MEPIS vyzkoušel, je to vcelku povedené distro, ale zjistil jsem jeden "zádrhel", když např. zkopíruju nějaký soubor třeba z CD nebo usb flashky do home složky, tak se nezobrazí a pokaždé musím pomocí F5 obnovit obsah složky, pak se už zkopírovaný soubor zobrazí. Nevim, jestli je to problém jen mého PC, nebo Mepisu (KDE) jako takového, u jiných dister jsem to nepozoroval.
MEPIS Linux
Migelo 24. 10. 2009, 15:30:37
Odpovědět  Odkaz 
Mepis jsem také zkoušel při hledání distra pro BFU. První dojem byl velmi dobrý, ale při nastavování grafiky a sítě tak jako tak musela přijít na řadu konzole. Zmiňované nástroje si neporadily. Nicméně v tom bych problém až tak nehledal, stejně si BFU systém nenainstaluje, musí to udělat někdo jiný. Jako problém jsem viděl problémy v závislostech v komunitním repozitáři. Např. nainstalovat Kdenlive v aktuální verzi byl nadlický úkol. Nezkoušeli jste někdo v poslední době, jestli je již vše v pořádku?
MEPIS Linux
petrix 12. 11. 2009, 09:31:36
Odpovědět  Odkaz 
"To s sebou zároveň může nést i jisté problémy. Např. lokalizace Firefoxu (Iceweaselu) 3.5 není v Debianu k dispozici, a tak ji nenajdete ani v MEPISu. Jinak řečeno - Firefox je anglicky."
Dá se to vyřešit instalací language packu pro Linux:
http://ftp.czilla.cz/mozilla.org/firefox/3.5.2/lang/

Odpovědět

Nejsou podporovány žádné značky, komentáře jsou jen čistě textové. Více o diskuzích a pravidlech najdete v nápovědě.
Diskuzi můžete sledovat pomocí RSS kanálu rss



 
 

Top články z OpenOffice.cz

Martin Šín

Martin Šín

Martin Šín (*1980) vystudoval pedagogickou fakultu a nyní pracuje jako učitel matematiky a výpočetní techniky na střední škole. Ve volném čase překládá a také hraje hry (ani jedno mu příliš nejde). V práci se snaží prosazovat open-source programy.


  • Distribuce: Debian

| proč linux