přejít na obsah přejít na navigaci

Linux E X P R E S, OpenSolaris: Slunce, které svítí Linuxu do očí

OpenSolaris: Slunce, které svítí Linuxu do očí

solaris.jpg

Sun Microsystems je známý řadou velkých projektů jako třeba OpenOffice.org, které jsou dostupné zdarma a jsou open-source. Mezi ně patří i UNIXový operační systém Solaris známý spíše ze serverů. Poslední dobou se Sun snaží s tímto systémem prorazit i na poli desktopů a konkurovat tak Linuxu. Jak se mu to daří? Může OpenSolaris nabídnout uživatelům Linuxu něco extra?


Sun se do práce vrhnul rovnou po hlavě. Buď si můžete objednat zdarma živé CD (doba dodání je oproti stejné službě Ubuntu výrazně kratší), nebo si jej prostě stáhnout. Moje úvodní nadšení z nové hračky dostalo první vážnou trhlinu po pokusu nabootovat na dva roky starém notebooku od Aceru. Po nabídce GRUBu na záchranný systém OpenSolaris nebo systém z disku počítač dokonale vytuhl. A to jak s minulou (2008.05) tak současnou (2008.11) verzí. Úspěchu jsem se dočkal až s novým notebookem od Asusu. Oba jsou osazené Intelem, tak nevím, v čem je problém. Během bootu si uživatel může zvolit ještě jazyk a rozložení klávesnice. Čeština sice je mezi podporovanými jazyky, ale na CD není a je nutné ji později doinstalovat z internetu.

Začátek instalace a rozdělení diskuZačátek instalace a rozdělení disku

Výběr časové zónyVýběr časové zóny

Po startu vás uvítá velice hezky vyvedené GNOME 2.24 ve světlemodrém hávu. Sun se od Ubuntu inspiroval i v případě instalátoru, na jehož obsluhu už by opravdu stačila pověstná slepice a zrní kolem Enteru. Po optimistickém uvítání následuje rozdělení disku. OpenSolaris používá svůj vlastní souborový systém ZFS, který byl původně vyvinut pro servery a jeho zajímavou vlastností je schopnost vytvářet snapshoty (diskové obrazy) za běhu systému, ty pak můžete připojit jako normální disk. Zajímavé nejen pro zálohování, ale i pro různé experimenty. Instalátor netoužil po odkládacím oddílu. Celá instalace byla velice rychlá, pohodlná a příjemná.

Na CD jsou kompletně zastoupeny hlavní světové jazykyNa CD jsou kompletně zastoupeny hlavní světové jazyky

Nastavení uživateleNastavení uživatele

Systém si sice naprosto sám a správně poradil s wifi kartou od Intelu, ale signál byl poměrně slabý a často padal. Myslím si, že na vině byl spíše systém, protože na stejný počítač jsem posléze nainstaloval openSUSE 11.1, se kterým byl na stejném místě signál výrazně lepší. Vzhledem k tomu, že oba systémy používají stejný ovladač, mi to přijde zvláštní.

Instalací nás provází jednoduchá a elegantní slideshow s hlavními výhodami OpenSolarisuInstalací nás provází jednoduchá a elegantní slideshow s hlavními výhodami OpenSolarisu

Elegantní plocha a bezproblémová detekce bezdrátových sítíElegantní plocha a bezproblémová detekce bezdrátových sítí

Nemá cenu se příliš šířit o funkčnosti GNOME. Nikoho, kdo jej někdy ovládal, jeho nasazení v OpenSolarisu v dobrém ani ve zlém nepřekvapí. Kdybyste z pozadí odstranili nápis OpenSolaris, většina běžných uživatelů by nejspíš vůbec nepoznala, že pod kapotou neběží Linux, ale Solaris. Je jen škoda, že OpenSolaris neobsahuje nad rámec základní výbavy GNOME téměř nic grafického na správu systému a hardwaru. A vzhledem k tomu, že Solaris také využívá mnoho programů GNU, uživatelských rozdílů oproti Linuxu není přespříliš. Trochu odlišná je situace v adresářové struktuře, kde jich v kořenu najdete výrazně více. Domovský adresář také nesídlí v /home, ale v /export/home. Např. po zadání příkazu ping linuxexpres.cz se vám místo očekávaného výpisu dostane stručné odpovědi, že linuxexpres.cz is alive. Ale to jsou spíše drobnosti. Drobnosti už ale nejsou podpora hardwaru a softwaru.

Nainstalovaný OpenSolaris a správce souborů s pohledem do kořenové složkyNainstalovaný OpenSolaris a správce souborů s pohledem do kořenové složky

Správce balíčků (packagemanager) lze spustit i jako běžný uživatel a bez oprávnění roota lze programy i přidávat a odebírat. Naproti tomu v příkazové řádce je systém mnohem paranoidnější a příkaz sudo packagemanager se nesetkal s úspěchem. Zajímavé. Správce balíčků nezapře inspiraci Synapticem, ale oproti svému slavnějšímu vzoru má mnohem horší funkcionalitu. Nicméně se zdá, že se to s každou verzí zlepšuje. Je také velice pomalý. Alternativou je příkazová řádka a příkaz pkg.

Nainstalování základního balíku české jazykové podporyNainstalování základního balíku české jazykové podpory

Přidání repozitáře je velice jednoduché. Nepříliš ideální ale je, že správce balíčků zobrazuje najednou jen obsah jednoho repozitáře. Hlavní (a patrně jediný plně podporovaný) repozitář obsahuje cca 1500 balíčků. Je to hodně, nebo málo? Po instalaci z live CD je z tohoto počtu nainstalováno 544. A to na CD chybí např. OpenOffice.org. Po přidání dalších dvou repozitářů sice počet vzrostl na víc než dvojnásobek, ale pořád je to proti běžné linuxové distribuci žalostně málo. V nabídce je spousta programů pro servery a vývojáře, méně multimediálních. Jsou přítomny základní kodeky z dílny GStreamer (Rozhovor: Bastien Nocera, hlavní vývojář Totemu), což by pro přehrávání běžných formátů mělo stačit. Vůbec není k dispozici KDE, Qt ani nic odvozeného. Grafické aplikace běží jedině nad GNOME/GTK. Mohli bychom tedy systém nazývat třeba GNU/Solaris, to by jistě bylo přesnější. Samozřejmostí jsou pouze open-source aplikace. To přináší těžkosti např. s flash playerem.

Přidání nového repozitářePřidání nového repozitáře

Instalace vybraných balíčkůInstalace vybraných balíčků

První spuštění systému s nainstalovanou českou jazykovou podporou přineslo překvapení v podobě snahy o přejmenování adresářů. Po kliknutí na Aktualizovat názvy jsem získal dvě sady adresářů (pojmenované česky a anglicky), přičemž nebylo nějakou dobu jasné, kam ukazují proměnné (Vidím na ploše obsah adresáře Plocha anebo Desktop?). Linuxové distribuce toto obvykle řeší souborem .directory, který obsahuje přeložené názvy pro různé jazyky. Cesta OpenSolarisu každopádně není dotažená do konce.

Domnívám se, že tohle je aktivita GNOME, které ovšem adresáře v původním jazyku běžně nenechává. Chyba je tedy zřejmě v implementaci GNOME. Pozn. šéfred.

Přejmenování názvů adresářů do češtinyPřejmenování názvů adresářů do češtiny

Druhou klíčovou vlastností po množství dostupného softwaru je podpora hardwaru. OpenSolaris má vlastního správce hardwaru. Z detekovaných zařízení nastal problém jedině u ethernetové karty(!), zatímco wifi byla v pořádku. Systém se neznal jedině k multimediálním klávesovým zkratkám. Tlačítko Install All Drivers k řešení nevedlo, neboť chybějící ovladač zjevně vůbec není k dispozici. Např. čtečka otisků prstů byla sice správně detekována, nicméně s nějakým hezkým a jednoduchým nastavovátkem už to bylo horší.

Správce hardwaruSprávce hardwaru

Ani zde OpenSolaris neobstál na jedničku, ale po pravdě, obával jsem se horšího výsledku. V hlavním repozitáři jsou i balíčky pro majitele karet NVIDIA a ATI obsahující otevřené ovladače. Žádné binární proprietární. Důraz na otevřenost je výhoda i nevýhoda, záleží na úhlu pohledu. Na fórech se problematice uzavřeného softwaru věnuje spousta příspěvků a je tam i řada odkazů na repozitáře, ale zdaleka ne vždy jsou funkční.

Chcete se zaregistrovat a dostávat pravidelné novinky?Chcete se zaregistrovat a dostávat pravidelné novinky?

Z chování systému a zvláště pak z dostupnosti softwaru jsem byl mírně rozpačitý. V současné době OpenSolaris každopádně nepředstavuje na poli desktopů výraznější konkurenci Linuxu, ale plány má ambiciózní a tvrdě na sobě pracuje. Kdo ví, čím nás ještě překvapí. Zatím bych systém odkázal spíše do světa serverů a expertů, kteří chtějí mít na notebooku systém, který zaručeně hned tak někdo nemá. Uvidíme s dalším vydáním (nejspíše po 6 měsících, v květnu 2009).

Nahoru

Odkazy

Příspěvky

sudo
panCHrz 26. 01. 2009, 08:58:37
Odpovědět  Odkaz 
V solarisu neni "sudo" ale "pfexec"
Re:sudo
majkro 26. 01. 2009, 10:40:53
Odpovědět  Odkaz 
V Solarisu toho neni... Kazdopadne jsem zvedavej co z toho vznikne :)
Vojtěch Zeisek Re:sudo
Vojtěch Zeisek 27. 01. 2009, 10:48:59
Odpovědět  Odkaz 
Potom nechápu, proč to nezařve něco jako command not found, a ne něco o oprávnění a nemožnosti spojení s X serverem. Stále je co se učit. :-) Ale ten systém je opravdu zajímavý.
Re:sudo
x 28. 01. 2009, 09:04:47
Odpovědět  Odkaz 
sudo tam pochopitelne je.Je to diky snaham o vetsi priblizeni k Linuxu.Ale pfexec vyuzivaji RBAC ma sve vyhody.

Jinak spravne ma byt

gksu packagemanager

jak je uvedeno zde http://dlc.sun.com/osol/docs/content/2008.11/IMGPACKAGESYS/pkg_mgr.html
Jirka Vrba OpenSolaris: Slunce, které svítí Linuxu do očí
baf 26. 01. 2009, 22:01:06
Odpovědět  Odkaz 
opensolaris ma svuj vrchol teprve pred sebou. Ten system ma dobry zaklad a velky potencial. To, ze zatim neni dostatek balicku je detail, ktery se zmeni. Docela jsem vahal jestli si ho na notebooku necham, ale jeste si pockam. Uzraje.
OpenSolaris: Slunce, které svítí Linuxu do očí
x 28. 01. 2009, 09:22:42
Odpovědět  Odkaz 
Flash pochopitelne je,stejne jako par dalsich proprietarnich baliku v repozitari extra,ktery je pristupny po bezplatne registraci u Sunu,za coz obdrzite verejny klic a certifikat,ktere musite importovat do systemu a pak to funguje.

V repozitarich freeware,contrib a dev je dalsi spousta baliku a komu ani to nestaci a potrebuje KDE a jine veci,tak muze vyuzit http://www.blastwave.org/packages.php

Navic neni treba cekat na Duben,kdyz provedete aktualizaci baliku v dev repozitari,tak vysledkem je

$ cat /etc/release
OpenSolaris 2009.04 snv_105 X86
Copyright 2009 Sun Microsystems, Inc. All Rights Reserved.
Use is subject to license terms.
Assembled 22 December 2008

Jinak PackageManager je opravdu pomerne pomaly na beznem stroji a proto jsem si velmi rychle oblibil IPS (Image Packaging System) v CLI.Jako nevyhodu vidim i to,ze kdyz chcete provest update,tak napred musite nastavit preferovany repozitar a az pak funguji aktualizace.Hadam ale,ze to bude spojene s tim,ze pokud si nenastavite dev repozitar,tak mate bezplatne pouze bezpecnostni a driver aktualizace,pro ostatni by jste si museli zaplatit sluzbu.

Co se tyce instalace driveru,tak je to takove nedodelane.Je tam sice tlacitko pro instalaci,ale to nic nenainstaluje,pokud to neni v repozitari,coz vetsinou neni.Napr. pro audio jsem musel stahnout drivery OSS primo ze stranek OSS.

Ping je takovy klasicky od Solarisu,ale pomoci prepinace z nej pochopitelne dostanete klasicky vypis tak jako jinde.

Sun sice tvrdi,ze je to zamysleno hlavne jako konkurence pro Ubuntu,ale to je dle meho jeste daleko.Hlavni vyuziti je servery,pripadne vyvojari v Java/C/C++/Ruby atp.Na desktop hlavne chybi podpora HW nez SW.Co je fakt,tak jsou uzasne technologicke feature a to ne jen ZFS jak pro servery,tak i pro mensi firmy ci domaci uzivatele.Mit tak prostor,tak to hned spojim s timhle http://www.sun.com/desktop/index.jsp za cca 20.000 je to velmi dobre vybaveny stroj a s OpenSolarisem by z toho byl opravdu dobry Workstation.

Jo a abych nezapomnel,po pridani repozitare extra (po bezplatne registraci),ziskate pristup i sem https://inventory.sun.com/inventory/ coz se muze specialne hodit pro mensi firmy nebo pri testech.Mate tam pohromade vsechny Vase registrovane Solarisy,nejake info o nich,muzete spravovat cleny tymu atp.Proste takova administracni pomucka.
OpenSolaris: Slunce, které svítí Linuxu do očí
Pavel 5. 03. 2009, 10:58:34
Odpovědět  Odkaz 
Pokud stáhnete golbální verzi, tak máte live cd solarisu kompletně v češtině.
OpenSolaris: Slunce, které svítí Linuxu do očí
daemonna 17. 06. 2009, 13:41:46
Odpovědět  Odkaz 
solaris nie je na hranie ci grafiku/zvuk... s novymi fluendo codecami sa sice da pozriet film, ale to asi tak vsetko.. na druhej strane to ma zfs, dtrace, crossbow (virtualne sietovky, switche, firewally) a pre vyvojarov je tu netbeans a uzasne SunStudio (lepsie nez kdevelop, ci Anjuta). kto si chce uzit zabavu, nech ostane pri linuxe... kto sa seriozne chce venovat vyvoju a sietam, nech si radsej skusi opensolaris :)
OpenSolaris: Slunce, které svítí Linuxu do očí
Petr Topiarz 29. 07. 2009, 21:06:50
Odpovědět  Odkaz 
Hm, no pisete toho hodne, ale jeste jsou rezervy v informacich, takze ja aspon malinko prispeju:
pro presnost pisu o OpenSolaris 2009.06

1. OpenSolaris je sice vpodstate Solaris, ale je vybaven hromadou GNU software, jako treba "top" nebo "sudo", ktere v Solarisu budete hledat tezko.
2. Zlepseni v driverech je neuveritelne, vydani od vydani, zatimco 2008.5 byl temer bez ovladacu pro i386 audio, net, atd., tak 2009.06 mi bezi na Lenovo S10e netbooku uplne hladce, krome bluetoothu a wifi bezi vse rovnou z krabice (napr. i zabudovana karmera a mikrofon)a wifi se da rozchodit pres ndis.
3. Spousta softwaru vcetne KDE je mozno nainstalovat pres BLASTWAVE, coz je komunitni solarisacky balickovaci nastroj. Tam jsou vsechny kodeky, uzavrene binarky apod, akorat to chce nebat se prikazove radky.
4. Pro odvazne doporucuji rozbehat pkgsrc z dilny NetBSD, ktere take funguje na solarisech vseho druhu.
5. Vpodstate vsechno, co funguje na Belenixu, Solarixu X a podobnych, funguje skvele i na OpenSolarisu. Kvalita kodu kernelu je prekvapiva.
6. System ZFS s temi snapshoty je neco, cemu podlehnete okamzite. Proste je to genialni.
7. Navody na temer vse od flashe, pres pppd s mobilem, po bluetooth jsou na webu, hlavne na Opensolaris.org

Takze, jestli jsem nekoho trochu nadchl, zkuste si to v emulatoru anebo nejlepe na volnem kusu zeleza, doporucuji aspon 768 Mega pameti, protoze OpenSolaris zere vic nez Linux a vyrazne vice nez OpenBSD nebo NetBSD.

zdravim vsechny, Kolaloka

Odpovědět

Nejsou podporovány žádné značky, komentáře jsou jen čistě textové. Více o diskuzích a pravidlech najdete v nápovědě.
Diskuzi můžete sledovat pomocí RSS kanálu rss



 
 

Top články z OpenOffice.cz