přejít na obsah přejít na navigaci

Linux E X P R E S, Qimo – Linux pro malé děti

Qimo – Linux pro malé děti

qimo.png

Počítače se dnes vyskytují prakticky všude. Už na základních školách se s nimi děti učí. Ve většině případů přijdou do styku pouze s operačním systémem Windows a kancelářským balíkem Microsoft Office. Qimo nabízí zajímavou možnost, jak děti seznámit se svobodným softwarem.


Instalace

Na domovských stránkach je aktuálně k dispozici verze je 1.0. Stáhnout se dá klasický ISO obraz, nebo obraz pro VirtualBox. Jedná se vlastně o upravené Xubuntu 8.10. Instalace je stejná jako v Xubuntu. Instalátor vytvoří dva uživatele. Jednoho, kterého si sami v průběhu instalace vytvoříte – ten bude mít práva k administraci systému. Druhý uživatel se jmenuje „qimo“ a právě jeho systém po startu automaticky přihlásí. Navíc nebude moci dělat jakékoli zásahy do systému, takže dítě omylem ani úmyslně nic nemůže zničit. Qimo bohužel není celé v češtině, proto je potřeba doinstalovat českou jazykovou podporu.

Takhle vypadá Qimo po přihlášeníTakhle vypadá Qimo po přihlášení

Na ukázce je vidět vzhled Qimo Linuxu. Dole jsou velké ikony na hry a výukové programy. Díky nim by ani malé dítě nemělo mít s ovládáním problémy.

Protože je distribuce zaměřená na děti, nejsou zde velké programy jako je OpenOffice.org nebo Evolution. Místo nich Qimo nabízí jejich jednodušší varianty, těmi jsou Abiword a Mozilla Thunderbird.

Místo balíku OpenOffice.org je zde AbiWordMísto balíku OpenOffice.org je zde AbiWord

Programy pro děti

V základu Qimo obsahuje několik výukových programů. Ty jsou zaměřeny hlavně na matematiku a abecedu.

Tuxtype

V programu Tuxtype se dítě naučí ovládat klávesnici. Nejdřív se naučí přepisovat jednoduchá písmena, která vidí na monitoru. Jednotlivá písmena jsou uvnitř ryb. Po správném zadání všech písmen ve slově tučňák ryby sní.

Psaní slov na klávesniciPsaní slov na klávesnici

Další věc, kterou Tuxtype umí, je výuka psaní všemi deseti. Na monitoru se vždy objeví text a prsty, které se mají pro napsání daného znaku použít.

Výuka psaní všemi desetiVýuka psaní všemi deseti

Tux Math

Tux Math slouží pro výuku základů matematiky. Lze procvičovat sčítání, odčítání, násobení a dělení. U každé z těchto kategorií je na výběr obtížnost, např. sčítání od 1 do 3, nebo násobení od 0 do 15. Od shora dolů se pohybují příklady, jestliže dítě příklad nevyřeší, než se dostane až dolů, zničí se tučňákovi iglú.

Tux Math – násobeníTux Math – násobení

Tux Paint

Tux Paint je jednoduché malování. Díky velkým ikonám je snadno ovladatelné. Kromě klasických funkcí, jako jsou kresba od ruky, nebo text, nabízí Tux Paint funkci razítko. Pomocí ní se dají vkládat do kreslícího prostoru zajímavé obrázky. Jsou na nich různá zvířata, dokonce i tučňák na traktoru. :-)

Razítka v Tux PaintuRazítka v Tux Paintu

Childsplay

Jedná se o soubor několika výukových programů, lze si v nich procvičit mnoho věcí. Je zde opět přepisování slov z klávesnice. Zajímavější je pexeso, to slouží k procvičení paměti. Velmi mě zaujala napodobenina známého Pacmana. V něm je potřeba sbírat písmena, musí se však sbírat ve správném pořadí tak, aby se z nich složilo slovo.

Opět přepisování slovOpět přepisování slov

Pexeso pro trénink pamětiPexeso pro trénink paměti

V Pacmanovi se sbírají jednotlivá písmenaV Pacmanovi se sbírají jednotlivá písmena

Gcompris

Je celý balík výukových programů určený pro děti od 2 let. Najdete zde mnoho různých činností, mezi ně patří objevování myši a klávesnice, malá násobilka, tvorba elektrického obvodu, sudoku a mnoho dalších. Při použití více počítačů je zajímavá funkce chatu (pouze po lokální síti).

Jednoduchý elektrický obvod se žárovkouJednoduchý elektrický obvod se žárovkou

Loď jede podle zadaných příkazůLoď jede podle zadaných příkazů

Celkové hodnocení

Distribuce jako Qimo jsou velmi důležité. Jedině tak lze děti naučit, že počítač se neskládá z hardwaru a Windows. Jestliže už od mala budou používat Linux a svobodný software, do budoucna budou mít velkou výhodu. Třeba i zjistí, že v Linuxu funguje všechno to, co od počítače potřebují a nebudou mít potřebu používat nesvobodné programy.

Je velká škoda, že Qimo vychází ze starého Xubuntu 8.10, určitě by neuškodila aktualizace. Dále mi vadily drobné problémy spojené převážně s lokalizací. Po instalaci se musela doinstalovat jazyková podpora a v nastavení některých programů (Tuxtype) se musela čeština ručně zapínat.

I přes pár drobných nedostatků na mě Qimo udělalo dobrý dojem a mohu ho s klidným svědomím doporučit.

Nahoru

Odkazy

Příspěvky

Martin Šín Qimo – Linux pro malé děti
Martin Šín 30. 11. 2009, 05:49:17
Odpovědět  Odkaz 
Udělat to jako balíček a ne jako celou (novou) distribuci, bylo by to o dost lepší.
Re:Qimo – Linux pro malé děti
Miro 30. 11. 2009, 07:26:26
Odpovědět  Odkaz 
Mně se to takhle líbí. Můžeš to vypálit na cédéčka a vrazit to do ruky nějaké učitelce. Když to bude balíček, těžko ji rekneš, ať si nainstaluje Ubuntu a tam ať instaluje balíček. Omdlí.
Re:Qimo – Linux pro malé děti
Aleš Kapica 30. 11. 2009, 12:52:52
Odpovědět  Odkaz 
Však vždyť to je v podstatě jeden balíček - gcompris. Z něj se dá spouštět i tuxpaint.
Martin Šín Re:Re:Qimo – Linux pro malé děti
Martin Šín 30. 11. 2009, 13:06:27
Odpovědět  Odkaz 
No právě že to není jenom gcompris. ;-)
Qimo – Linux pro malé děti
Daniel 30. 11. 2009, 07:31:51
Odpovědět  Odkaz 
Vypadá to fakt pěkně, snad jen pár slov o lokalizaci mohlo být.
A lze k tomu přidat či tam je i audio+video přehrávač a co web prohlížeč je tam ?
Martin Vancl Re:Qimo – Linux pro malé děti
tuxmartin 30. 11. 2009, 10:13:33
Odpovědět  Odkaz 
Audio prehravac tam je a webovy prohlizec samozrejme taky. Firefox je videt hned na druhem obrazku.
Qimo – Linux pro malé děti
Vlada 30. 11. 2009, 08:39:32
Odpovědět  Odkaz 
Mňo koukal jsem na jejich web a je napsanej v ASPX :o) Divné na to že se jedná o Linuxovou distribuci :o) Nestojí za vším nakonec Mrtvosoft?
Miroslav Hrončok Re:Qimo – Linux pro malé děti
Miro Hrončok 30. 11. 2009, 10:32:57
Odpovědět  Odkaz 
http://www.qimo4kids.com/page/FAQ.aspx
Q: Why is Qimo4Kids.com running on Windows and .Net?
A:Both the design and hosting for this website is being donated to us by TMR Agency. While they are not a Linux shop, they wanted to be involved in helping us get educational software to kids in the capacity they could. We are extremely fortunate and grateful for the amount of design and development effort they put into our website, as well as their continued hosting space and bandwidth.
Qimo – Linux pro malé děti
Pavel D. 30. 11. 2009, 10:13:58
Odpovědět  Odkaz 
Distro je určitě fajn, ale stačil by nějaký rozumný aktualizovaný přehled výukových aplikací a dětských her. Pokud možno HW nenáročné. Vedou mě k tomu zkušenosti, kdy jsem asi před půl rokem dal do družiny 6 vyřazených PC (1GHz,256RAM,20GB HDD). Kvůli nejasnostem s licencí, i když měli na sobě nálepky Win98, a protože jsem chtěl :-), jsem na ně dal openSuSE 11.1. Ubuntu 9.04 bohužel zrovna neumělo inteláckou onboard grafiku. Nasázel programy dle uvážení, přidal hry, naklonoval disk, image si nechal, předal a čekal, co se bude dít. Po tomto půl roce mě 7-9 leté děti překvapují naprostou přirozeností práce v Gnome, aniž by jim kdokoliv cokoliv ukazoval. Dceři (8let) jsem doma dal na PC tedy také openSuSE, aby byla v obraze a mohla předávat zkušenosti. Když tápu v menu, kde co je (sám používám Ubuntu), tak mě rychle navede. Vychovatelky zůstaly netknuté, přes ně cesta nevede. Je pravda, že je to školní družina, ale ve škole na tom nejsou o mnoho lépe. Ty slavné kroužky informatiky, případně výuka se stejně zvrhává v hraní her a surfování po internetu. Pokud by tedy takový seznam existoval, dalo by se vybírat, které aplikace se jim dají a přitom by měli plnohodnotnou distribuci, která by s nimi rostla. Dnes stále více uvažuji, že jim rozšířím obzory o Ubuntu netbook remix, který se mi i pro potřeby těchto PC zdá uživatelsky příjemnější. Určitě si rychle zvyknou ;-).
Vlastimil Ott Re:Qimo – Linux pro malé děti
Vlastimil Ott 30. 11. 2009, 10:47:48
Odpovědět  Odkaz 
Na tom seznamu děláme, jde to ale pomalu. :-(
Qimo – Linux pro malé děti
mafian 30. 11. 2009, 17:02:42
Odpovědět  Odkaz 
Tak za takový seznam se taky přimlouvám.
Re:Qimo – Linux pro malé děti
Infernits 1. 12. 2009, 22:58:04
Odpovědět  Odkaz 
Rovnez se pripojuji, takovy seznam by byl vazne fajn. Hodne takoveho SW pouzivame, ale stejne nam urcite zustava mnoho dalsi kvalitnich programu zatim skryto. Jinak myslim, ze specialni distribuce (alespon ne takovato) pro deti neni moc potreba, deti - i hodne malinke - zvladnou hodne. Dcerka uziva Ubuntu Studio (spolu se sourozenci) jiz od nejakych 2 nebo 2.5 let a casti Gcompris nebo Childsplay, ktere ji zajimaji, zvlada. Stejne tak vi, kde si je ma najit a jak spustit. Deti bych ve schopnostech rozhodne nepodcenoval :)
Qimo – Linux pro malé děti
Vojta 3. 12. 2009, 22:53:28
Odpovědět  Odkaz 
Zkuste také toto: http://www.opensuse-education.org/ Jde o remix openSUSE pro výukové (a méně vědecké) účely. Buď jako samostatné ISO nebo repozitář do normálního openSUSE (viz http://download.opensuse.org/repositories/ a http://en.opensuse.org/Education)
Qimo – Linux pro malé děti
beny97 12. 12. 2010, 10:40:06
Odpovědět  Odkaz 
Dobrý den, vybral jsem si Qimo jako operační systém pro mojí dceru do domácího počítače. Nemám však s instalací Linuxových aplikací žádnou zkušenost a tak jsem možná dělal něco špatně a nepodařilo se mi nainstalovat systém správně. Tedy opticky vypadá jinak než jsem viděl na náhledu na stránkách Qima.
Můžete mi poradit jak se správně Qimo instaluje?
Díky
Qimo – Linux pro malé děti
JaB 12. 05. 2013, 19:00:39
Odpovědět  Odkaz 
Je k dispozici verze 2, viz
http://www.qimo4kids.com/download/
Tuxtyping
Robert Pleskot 15. 02. 2015, 13:13:55
Odpovědět  Odkaz 
Zdravím, jakým způsobem se v TuxTyping dá nastavit česká klávesnice? Program je vynikající možností programování slov v jednotlivých hrách. Dá se dobře použít pro nácvik v desetiprstém psaní.
Rád bych, aby se syn cvičil v Z a Y podle české klávesnice a psal ů namísto ;.
Jsembohužel lama používající Wokna.

Díky

Robert
Qimo – Linux pro malé děti
R76 15. 02. 2015, 14:42:11
Odpovědět  Odkaz 
aHOJ. tAK SEM TED ZKUSIL Tuxtype ,po prvnim zpuštění sem v "options" "setup languale" nastavil česky jazyk a v pohodě. ...

Odpovědět

Nejsou podporovány žádné značky, komentáře jsou jen čistě textové. Více o diskuzích a pravidlech najdete v nápovědě.
Diskuzi můžete sledovat pomocí RSS kanálu rss



 
 

Top články z OpenOffice.cz