přejít na obsah přejít na navigaci

Linux E X P R E S, Recenze: Linux Mint 8 Helena

Recenze: Linux Mint 8 Helena

linux_mint.png

Linux Mint je jednoznačně nejpopulárnějším derivátem Ubuntu. Jeho autoři tvrdí, že jednoduchost a uživatelskou přívětivost Ubuntu dotahují téměř k dokonalosti. Pojďme se tedy podívat na to, jak se jim to daří.


První verze Linux Mint vyšla před více než třemi lety a byla postavená na povedeném Ubuntu 6.06. Od té doby získává více a více uživatelů. V žebříčku distribucí na Distrowatch už se dokonce prosmýkla před takové distribuce jako openSUSE, Mandriva Linux a Debian na třetí pozici. Naposledy jsem měl Linux Mint nainstalovaný kvůli recenzi Linux Mint - s Ubuntu za zády před dvěma lety, a proto jsem byl zvědavý, co oproti Ubuntu, které používám na notebooku už skoro čtyři roky, nabízí navíc.

Edice

Než se rozhodnete Linux Mint nainstalovat, musíte se rozhodnout, kterou verzi zvolit. Standardně jsou k dostání dvě hlavní: Main a Universal. Jaký je mezi nimi rozdíl? Main se vejde na jedno CD a obsahuje patentově rizikový a proprietární software. Edice Universal je od toho softwaru oproštěna, aby mohla být distribuována i v zemích jako USA nebo Japonsko, ale celkově obsahuje více softwaru a instalační médium zabírá 1 GB. Tvůrci Linux Mintu dlouhou dobu odmítali vytvářet 64bitovou verzi s tím, že je to zbytečné. Vývoj však nelze zastavit, a tak už nabízejí ke stažení i 64bitovou verzi edice Main.

Jak se komunita kolem Linux Mint rozrůstala, začaly vznikat i komunitní verze distribuce s různými prostředími. Na rozdíl od Ubuntu však tyto verze vycházejí s nepravidelným zpožděním a v době psaní této recenze ještě k nejnovější verzi Linux Mint 8 Helena k dispozici nebyly. Podle ohlasů uživatelů je však především verze s prostředím Xfce velmi povedená a nic vám nebrání v tom si toto prostředí nainstalovat ze zdrojů softwaru.

Instalace

Instalace se prakticky v ničem neliší od Ubuntu. Je velmi jednoduchá a přímočará. V poslední verzi Ubuntu přidalo zobrazování informací o systému během instalace. Zatímco plno derivátů se ani nesnažilo je nějak změnit, vývojáři Linux Mintu se jim věnovali a během instalování systému si tak můžete přečíst informace opravdu o Linux Mintu a ne o Ubuntu. Až na jeden řetězec jsou také všechny přeložené.

První spuštění a prostředí

Ačkoliv v některých recenzích si autoři pochvalují, že start Linux Mintu je výrazně rychlejší než v případě Ubuntu, a to zvláště na netboocích, já jsem nic takového nepozoroval a subjektivně mi přijde bootování zhruba stejně rychlé.

Příjemným vylepšením je uvítací okno, které uživateli nabídne odkazy na seznam nových vlastností, poznámky k vydání nebo uživatelskou příručku v PDF. Ta je bohužel pouze v angličtině. Nabídnuta je vám také možnost zapojit se do vývoje nebo vývoj zasponzorovat. Jedním kliknutím se můžete z okna dostat také na fórum nebo chat distribuce.

Uvítací obrazovka v Linux MintuUvítací obrazovka v Linux Mintu

Linux Mint se od Ubuntu vždy výrazně odlišoval vzhledově. Jelikož zakladatel této distribuce pochází z Irska, není se čemu divit, že převažující barvou je zelená. Když jsem recenzoval Linux Mint naposledy, vzhled se mi líbil a považoval jsem jej za modernější než Human v Ubuntu. Nyní si už ale tak jistý nejsem. Nové téma je hodně podobné New Wave z Ubuntu. Na výběr je však sedm dalších vlastních témat, z nichž některá mi přijdou poněkud divoká. Už však neplatí to, co jsem psal v recenzi před lety (Linux Mint - s Ubuntu za zády), kdy bylo možné změnit vzhled Linux Mintu na Ubuntu během několika kliknutí. Témata z Ubuntu v něm již nenajdete.

Pokud se vám nový vzhled nelíbí, můžete se vrátit ke starémuPokud se vám nový vzhled nelíbí, můžete se vrátit ke starému

Prostředí Linux Mintu se od Ubuntu výrazně odlišuje také tím, že nemá dva panely, ale pouze jeden. Na tom se nic nezměnilo. Osobně z toho nejsem příliš nadšený. Koncept dvou panelů považuji za dobrý. Na ikony na ploše nebo nejrůznější widgety nehraji. Všechny věci, které chci mít na očích, musím mít na panelech, kde jsou pořád viditelné. A na jeden panel se to prostě všechno nevejde. V Linux Mintu na to doplatil přepínač pracovních ploch a ikona koše. A po pravdě si člověk nemůže kvůli místu přidat nic navíc. Na druhou stranu druhý panel lze jednoduše přidat a pro uživatele, přecházející z Windows, je prostředí s jedním panelem asi schůdnější.

Další věcí, kterou se prostředí Linux Mintu výrazně odlišuje od Ubuntu, je vlastní nabídka na panelu. Zatímco v Ubuntu můžete nalézt zavedenou trojici Aplikace, Místa a Systém, Linux Mint má vše integrované do jedné položky Menu. Toto řešení, které mají na svědomí samotní vývojáři distribuce, je docela povedené, za poslední dva roky se na něm prakticky nic nezměnilo, jen je konečně lokalizováno i do češtiny. To je ostatně jedno z největších zlepšení, které Linux Mint prodělal. Zatímco při poslední recenzi byly prakticky všechny specifické aplikace v angličtině, nyní je lokalizace na velmi slušné úrovni.

MintMenu – vlastní řešení přístupu k programům a souborůmMintMenu – vlastní řešení přístupu k programům a souborům

Mátové aplikace

Na rozdíl od mnoha jiných derivátů Ubuntu, které bez nadsázky představují pouze Ubuntu s jiným pozadím a grafickým tématem, Linux Mint se snaží nabídnout přidanou hodnotu. Jednou z nich je i sada aplikací, které mají uživateli ulehčit život.

Linux Mint má vlastní správu softwaru. MintInstall, který v systému vykonává úlohu správce softwaru, je velmi podobný Synapticu (který je obsažen také), má však několik vlastností navíc. Jsou to hodnocení uživatelů, recenze a počet zobrazení ve webové galerii aplikací. To může začínajícím uživatelům pomoci s výběrem. Líbí se mi MintUpdate, který je podle mého názoru udělaný lépe než Správce aktualizací v Ubuntu. Všechny balíčky jsou přehledně rozděleny do pěti skupin podle toho, jakou záruku za ně distributor dává. Každá skupina má svoji barvu, takže uživatel může v seznamu aktualizací okamžitě vidět, do které skupiny patří. Lze také nastavit, kterou skupinu aktualizovat a kterou ne. Stejně tak si můžete nastavit výjimky z aktualizace na konkrétní balíčky, které potom aktualizovány nebudou.

MintInstall – Správa softwaru po IrskuMintInstall – Správa softwaru

MintUpdate – Přehledný správce aktualizacíMintUpdate – Přehledný správce aktualizací

Další specifické aplikace jsou jednoúčelové utilitky, které uživateli ulehčují život především při nastavování systému a prostředí. Naleznete je v Ovládacím centru, což je okno, ve kterém jsou sdruženy všechny konfigurační nástroje. Považuji toto řešení za lepší než nástroje umístit do podnabídek, jako to má Ubuntu. Už kvůli tomu, že jsou na to uživatelé zvyklí z jiných systémů (Windows, Mac OS X).

Jednou utilitkou Mintu je MintDesktop, pomocí kterého můžete nastavit, jaké ikony se mají zobrazit na ploše, a povolit 3D akceleraci desktopu skrze Metacity místo standardního Compizu. Pomocí MintBackup zase můžete jednoduše provádět zálohování vybraných adresářů. Novou aplikací je MintNanny, která představuje velmi jednoduchý nástroj tzv. rodičovské kontroly. Lze v něm blokovat vybrané internetové stránky. MintUpload už není tou pohodlnou aplikací, co býval. Dříve stačilo kliknout pravým tlačítkem na soubor a okamžitě ho uploadovat na server vybraný distribucí. Nyní je potřeba FTP nastavit, což bude pro většinu uživatelů, kterým je tato služba určena, kámen úrazu.

S MintUpload můžete jednoduše nahrávat soubory na jakékoliv FTPS MintUpload můžete jednoduše nahrávat soubory na jakékoliv FTP

Software

Linux Mint obsahuje dokonce více softwaru než Ubuntu. Kromě všech standardních repozitářů Ubuntu totiž přidává ještě několik vlastních, v kterých nabízí například proprietární aplikace, jako je Opera, Google Earth, Adobe Reader, Gizmo 5, Google Picasa atd.

Jelikož je drtivá většina balíčků totožná s Ubuntu, neliší se ani verze programů. Linux Mint nabízí v základní instalaci tento software: Kernel 2.6.31, OpenOffice.org 3.1.1, Firefox 3.5.3, GNOME 2.28, Rhyhtmbox 0.12.5. Ve výběru výchozích aplikací se však od Ubuntu v určitých programech odlišuje. Nenaleznete zde tolik diskutované Empathy (Rozhovor: Sjoerd Simons, Empathy), ale Linux Mint i nadále sází na Pidgin. Místo poštovního klienta Evolution je předinstalovaný Thunderbird. Diskutabilním rozhodnutím je zdvojení pozice video přehrávače. Kromě Totemu je nainstalovaný i gnome-mplayer. Abych pravdu řekl, moc to nechápu. V limitované kapacitě CD si mohli ušetřit místo na něco jiného. Poprvé jsem se setkal s programem Giver, který je také součástí základní instalace. Jedná se velmi jednoduché sdílení souborů v síti. Program automaticky hledá ostatní počítače v síti a sdílení je potom otázkou přetažení souboru nebo složky.

Jednou z neproklamovanějších výhod Linux Mintu je multimediální podpora. Již v základní instalaci by měla nabízet maximum toho, co dnes Linux na poli multimédií dokáže. Zkoušel jsem přehrát hudbu ve formátu MP3 a WMA a několik formátů videa a Linux Mint si vždy poradil. Stejně tak neměl problémy s Flashem. Po této stránce mu tedy nelze nic vytknout.

Závěrečné hodnocení

Tuto recenzi jsem vedl v duchu srovnání s Ubuntu a tak bych ji rád i zakončil. Zaslouží si tedy Linux Mint vaši pozornost, nebo byste měli zvolit raději Ubuntu? Jsem spíše zastáncem konsolidace na poli linuxových distribucí. Myslím, že by Linuxu obecně prospělo, kdyby většina uživatelů koncentrovala do několika distribucí, a různé deriváty a klony tento proces narušují. Pokud má však nějaký derivát Ubuntu smysl, je to právě Linux Mint.

Jedná se o distribuci, která již má dostatečně velkou komunitu na to, aby vytvářela vlastní řešení, nejen přetřela Ubuntu z hnědé na zelenou. Zkušenějšímu uživateli bude asi naprosto jedno, jestli zvolí Ubuntu nebo Linux Mint, protože věci, které Linux Mint nabízí navíc, si sám zařídí velmi rychle. Pro uživatele, začínajícího s Linuxem, však může být multimediální podpora a desktopové utilitky rozhodujícím faktorem spokojenosti se systémem.

Slabinou bývala lokalizace, v níž se Linux Mint za poslední dva roky výrazně zlepšil, téměř všechny vlastní aplikace byly přeloženy, přesto člověk narazí na anglické řetězce stále častěji než v Ubuntu. Nutno také dodat, že výhody jako multimediální podpora již v základní instalaci smazává česká edice Ubuntu, která je dodávána s českou příručkou. Situaci tedy nelze rozlousknout obecným doporučením, ale každý se musí rozhodnout dle vlastních preferencí a potřeb.

Nahoru

Odkazy

Příspěvky

Recenze: Linux Mint 8 Helena
Milhouse 11. 01. 2010, 08:16:17
Odpovědět  Odkaz 
Nejsem si jistý, jestli to má i Ubuntu 9.10 32-bit, ale v Mintu 8 je po instalaci nastaveno jádro s PAE. To se hodí pro ty, kteří mají 4GB RAM a více.
Re:Recenze: Linux Mint 8 Helena
trebor 12. 01. 2010, 21:07:16
Odpovědět  Odkaz 
Aj ubuntu 9.10 dáva automaticky jadro PAE pri viac RAM.
Re:Recenze: Linux Mint 8 Helena
Honza 3. 02. 2010, 02:18:00
Odpovědět  Odkaz 
Díky za bezva recenzi. Jako totální laik, pokud jde o cokoli s počítačem, jsem po půl roce hraní s ubuntu zkusil mint a zatím si ho nemohu si vynachválit... neuvěřitelně přívětivá hračka... netušíte prosím jak je na tom případně Helena s LXDE? narazil jsem na tuto kombinaci jenom na stránkách ruského mintu, ale mám k věcem z východu jaksi nedůvěru... děkuji
Miroslav Hrončok Re:Re:Recenze: Linux Mint 8 Helena
Miro Hrončok 3. 02. 2010, 08:12:43
Odpovědět  Odkaz 
Vzhledem k faktu, že běží na ubuntích repozitářích, tak LXDE jako takové jistě obsahuje. Neviděl jsem ale žádnou Mint LXDE Community Edition, takže nečekej příliš vychytávek, kromě aplikací jako MintUpdate. Naopak hodně vyladěné je Xfce a osobně považuji Mint s Xfce za jednu z nejlépe vybavených distribucí s Xfce (myšelno hned po instalaci, jinak si každou distribuci můžete vyladit podobně) - přináší spoustu zajímavých věcí do Thunaru, obsahuje vyvážené aplikace a pod.
Miroslav Hrončok Re:Re:Re:Recenze: Linux Mint 8 Helena
Miro Hrončok 3. 02. 2010, 08:16:41
Odpovědět  Odkaz 
Ještě doplním: http://forums.linuxmint.com/viewtopic.php?t=22891
Re:Re:Re:Re:Recenze: Linux Mint 8 Helena
Honza 3. 02. 2010, 17:11:42
Odpovědět  Odkaz 
jojo, koukám na to, děkuji :) já měl na mysli právě nějakou Community Ed., mám to na netbook, a třeba ubuntu s dodatečně doinstalováným LXDE mi o moc rychleji nešlapalo, naopak mám dojem, že jsem si tím možná i něco rozhasil, ale třeba jsem jenom něco zvoral... no myslím že si s tím o víkendu vyhraju...:) děkuji pěkně každopádně ještě jednou
Jiří Eischmann Re:Re:Re:Re:Re:Recenze: Linux Mint 8 Helena
Jiří Eischmann 3. 02. 2010, 19:31:03
Odpovědět  Odkaz 
Myslím, že s Linux Mintem výrazně odlišných výsledků nedosáhnete. Ty distribuce jsou příliš podobné. Spíše bych zkusil Debian a LXDE. Debian je obecně méně náročnější systém než Ubuntu.
Recenze: Linux Mint 8 Helena
Hyst 11. 01. 2010, 16:22:35
Odpovědět  Odkaz 
Dekuji autorovi za recenzi ve ktere se snazi o nezavisle objektivni porovnani, stejne jako o zaver ktery neni subjektivni a zcela souhlasim, ze rozhodnuti ktera distribuce je nejlepsi je podle potreb a pouziti a kazdy muze preferovat z mnoha duvodu neco jineho :o)
Recenze: Linux Mint 8 Helena
Roddney 11. 01. 2010, 18:36:23
Odpovědět  Odkaz 
Naprosto souhlasím. Pěkná recenze. Jen by mě zajímalo jak je na tom Linux Mint s flashem ve Firefoxu. Pokud uživatel má ATI grafickou kartu a k tomu zapnuté efekty Compiz je to poměrně problém (ne příliš kvalitní přehrávání, někdy vypadává ovládání web přehrávače). A myslím, že v Linuxu Mint to nebude jiné. Mám Ubuntu 9.10 a prokletý flash player nepracuje tak jako tomu je třeba ve Windows XP. Je pravda, že mám 64bit Ubuntu a na tom 32bit flash player, ale četl jsem, že zrovna s tímto pluginem je to problém věčný.
Recenze: Linux Mint 8 Helena
Pavel 11. 01. 2010, 20:53:55
Odpovědět  Odkaz 
Pěkná recenze. Myslím že pro lidi nenáročné na spešl aplikace a navyklé z Windows je Mint ideální. Pro takové serfování (Firefox už zná kdekdo), poštu (TB ptáka taky), občas dopis a nějaké ty fotky v picase, na vysloužilém PC nic lepšího. Je to krásně naservírované, není starost s viry, ovladači, žádná zdlouhavá konfigurace, klikání na nekonečné licence. Takové PC je k dispozici aktualizované za pár desítek minut. Člověk se jen zdržuje vysvětlováním že to nejsou ty sedmičky ani visty :-) a že je to zadarmo.
Recenze: Linux Mint 8 Helena
jan klaus 14. 01. 2010, 06:45:31
Odpovědět  Odkaz 
Autor někde v článku zmiňuje Mint s Xfce. Myslím, že aktuální verze Mintu s Xfce neexistuje.
Recenze: Linux Mint 8 Helena
luboš 16. 01. 2010, 19:39:21
Odpovědět  Odkaz 
Po přečtení této recenze jsem si linux mint nainstaloval místo ubuntu 9.10.Jen krátce: v mintu se mi bez broblému načítá médium v mechanice a po jeho vysunutí mi ikona na ploše okamžitě zmizí a nezůstáva na ploše jak v 9.10(a tím mi pak nedochází ke kolizím třeba při vypalování-to znamená že systém neregistruje dvě načtená média),za druhé je svižnější jak ubuntu 9.10(mám starý stroj)a je tomu vážně tak.Co mi naopak chybí jsou takové nástroje jako ubuntu-tweak ale to je detail.I přesto že považuji ubuntu za ideální distro tak jsem ho přeinstaloval právě mintem a zatím nelituji. Takže supr.(aspon pro mne, jsem totiž hodně lenivý linuxák a mám rád když je vše důležité již nastaveno!!!)
Re:Recenze: Linux Mint 8 Helena
Eliwood 10. 02. 2010, 16:37:56
Odpovědět  Odkaz 
Osobně používám Ubuntu Tweak v Linux Mint 7 bez sebemenšího problému.
Re:Re:Recenze: Linux Mint 8 Helena
Atila III 7. 04. 2010, 10:23:24
Odpovědět  Odkaz 
Už asi rok používám na svém "obývákovém" PC (P3 1Ghz, 512MB) Xubuntu 9.10 a oblíbil jsem si toto distro právě kvůli možnosti využívat Ubuntu-Tweak. Přiznám se že hlavně kvůli pohodlnosti v jednoduché správě repozitářů na pár kliknutí myší. K zahození není ani možnost pročištění systému od nepotřených balíčků. Láká mě možnost vyzkoušet Linux Mint s XFCE pokud bude Ubuntu-Tweak fungovat obdobně.
Recenze: Linux Mint 8 Helena
Karel Mácha 17. 01. 2010, 23:55:35
Odpovědět  Odkaz 
Já jsem na Mint 5 přešel v době kdy jsem hledal Ubuntu s Gnome a bez Evolution. Líbio se mi především že lze odebrat téměř všechny nainstalované programy aniž bych si tím odinstaloval nějaký meta-balík a rozstřelil celou distribuci. Bohužel pozoruji že se Mint začíná ubírat stejnou cestou - třeba poznámky Tomboy už nelze jednoduše odstranit.
Re:Recenze: Linux Mint 8 Helena
Milhouse 19. 01. 2010, 08:41:24
Odpovědět  Odkaz 
Nevidím žádný problém, při odstranění metabalíku, jako je "ubuntu-desktop". Kdysi na nějaké verzi 7.xx se projevila nějaká chyba, ale to už neplatí...
Recenze: Linux Mint 8 Helena
Kuvaly 20. 01. 2010, 15:59:01
Odpovědět  Odkaz 
K lokalizaci, nyní je již vše co se dalo překládat přeloženo. Možná byla část přeložitelných věcí přeložena až po tomto vydání, do příštího by to mělo být ještě výrazněji lepší.
Recenze: Linux Mint 8 Helena
Tomáš IV. 21. 01. 2010, 14:24:03
Odpovědět  Odkaz 
>[Podle ohlasů uživatelů je však především verze s prostředím Xfce velmi povedená a nic vám nebrání v tom si toto prostředí nainstalovat ze zdrojů softwaru.]

Instalací prostředí XFCE v main edici sice získáte funkční XFCE desktop, nikoli však nakonfigurovaný tak jak je to V XFCE Community Edition a bez kompletní sady základního software určeného pro tuto odlehčenou verzi distribuce a některých nástrojů (zejm. konfiguračních). A to je rozdíl, protože hlavní výhodou Mintu obecně je IMHO právě jeho dotažená konfigurace, provázanost a výběr předinstalovaných aplikací (u XFCE edice speciálně výběr převážně "lehčích" alternativ aplikací bez velkých závislostí na Gnome) a jednotná grafika celého prostředí.
Pokud tedy někdo chce vyzkoušet Mint XFCE CE edici, ať si raději stáhne starší verzi, nebo počká.
Až bude XFCE CE Helena venku, lze na ni také přejít z Main Edition odinstalací balíku mint-meta-main a instalací mint-meta-xfce. Gnome a software z main edition vám takto zůstane. Taky se i v XFCE projeví některá nastavení z Gnome, což je někdy dobře (třeba když jste používali Skype v Gnome, spustí se i v XFCE) a někdy ne (třeba mě se po tomto přechodu v XFCE spustily dva různé applety po správu napájení).
Recenze: Linux Mint 8 Helena
Tomáš 10. 02. 2010, 18:54:33
Odpovědět  Odkaz 
hej nevite nekdo jak si mam pustit vic pracovnich ploch na linuxu mint helena jsem uplnej novacek piste mi na TomasNetesal@seznam.cz dekuju moc

Odpovědět

Nejsou podporovány žádné značky, komentáře jsou jen čistě textové. Více o diskuzích a pravidlech najdete v nápovědě.
Diskuzi můžete sledovat pomocí RSS kanálu rss



 
 

Top články z OpenOffice.cz

Jiří Eischmann

Jiří Eischmann

(*1984) studoval na VŠE a Memorial University of Newfoundland. Je členem GNOME Foundation. Podílel se na knihách o Mandriva Linuxu a Ubuntu a momentálně pracuje ve společnosti Red Hat jako manažer zodpovědný za vývoj desktopových aplikací a je Fedora ambasadorem pro ČR. Ve volném čase se věnuje sportu a cestování.


  • Distribuce: Fedora
  • Grafické prostředí: GNOME

| proč linux | blog