přejít na obsah přejít na navigaci

Linux E X P R E S, Recenze openSUSE 12.2: Zpožděné, ale dobře namazané

Recenze openSUSE 12.2: Zpožděné, ale dobře namazané

opensuse.png

Verze 12.2 linuxové distribuce openSUSE se oproti standardnímu plánu poněkud opozdila, nicméně zítra konečně vyjde. Má smysl si ji nainstalovat místo předchozí 12.1, případně na ni z této verze aktualizovat? Následující odstavce nabízejí odpověď.


„Zpožděný vlak“ 12.2

Verze 12.1 byla první z nového modelu číslování verzí openSUSE. V tomto modelu jsou vedlejší čísla (za tečkou) stanovena podle měsíce, ve kterém se ta která verze vydává. Číslo 2 patří červencové verzi, proto 12.2 měla vyjít právě v červenci. Ovšem nestalo se tak, vydání bylo odloženo – s odůvodněním, že není ještě vše odladěno tak, aby se distribuce dala vydat. Pojďme se tedy podívat, zda odklad vydání zajistil kýženou kvalitu distribuce a obsaženého softwaru.

Odpočet do vydání Odpočet do vydání

Sluší se připomenout, že u distribuce openSUSE již nějakou dobu není třeba čekat na vydání nové verze. Kdo má raději dřívější přístup k novějším verzím softwaru, může využít Tumbleweed, což je sada repozitářů nabízejících „rolling update“, tedy průběžnou aktualizaci programů obsažených v distribuci. Přechod z běžné verze openSUSE na Tumbleweed je snadný, stačí si nastavit repozitáře podle návodu na portálu nebo (ještě jednodušeji) využít „1-click installer“ a přepnutí na Tumbleweed udělat téměř na jedno kliknutí.

Obsažené verze softwaru

Tak jako tradičně začněme tím, jaké verze softwaru openSUSE 12.2 obsahuje. Následující seznam je samozřejmě velmi stručný. Koho by zajímalo víc, stačí se podívat do seznamu balíčků, ze kterého jsou čísla verzí zřejmá. Uvedené verze jsou po čisté instalaci a následném provedení aktualizačního procesu.

  • jádro 3.4.6

  • knihovna GNU C verze 2.15

  • X.org 7.6

  • KDE 4.8.4

  • GNOME 3.4.2 (některé balíčky jsou ve verzích 3.4.0 a 3.4.1)

  • Xfce 4.10.0

  • OpenJDK 1.7.0

  • Firefox 15.0

  • Thunderbird 15.0

  • LibreOffice 3.5.4

  • Scribus 1.4.1

  • Inkscape 0.48.3

  • GIMP 2.8.0

  • GCC 4.7

Dá se říci, že openSUSE v zásadě drží krok s vydáváním nových verzí programů a nabízí ve většině případů to nejnovější nebo skoro nejnovější (např. u KDE byla již vydána verze 4.9, ovšem nová verze celého prostředí je trochu něco jiného než nová verze jednoho programu).

Instalace

Instalátor openSUSE je dlouhodobě téměř neměnnou věcí. Jen výjimečně se v některém kroku objeví něco nového nebo se něco změní. Ani verze 12.2 není výjimkou, v podstatě není patrný žádný rozdíl oproti 12.1. V této souvislosti však nelze nezmínit, že i když je instalace propracovaná a dobře funkční, je pořád co zlepšovat. Týká se to například překladů – ani ve verzi 12.2 jsme se nedočkali české verze licenčních podmínek (přestože například maďarská verze k dispozici je) a i některé texty v instalátoru zůstávají nepřeložené.

Překlady licenčního ujednání – čeština chybí Překlady licenčního ujednání – čeština chybí

Čerstvě po instalaci – první dojmy

Po prvním startu člověka přivítá zcela nový přihlašovací dialog KDM. Na typicky zelené ploše je nově světle šedý dialogový panel s „vodoznakem“ openSUSE. Zda je to lepší než dříve, je věcí subjektivního vnímání.

Přihlašovací obrazovka openSUSE 12.2 Přihlašovací obrazovka openSUSE 12.2

Faktem nicméně je, že pokud by se někomu nová podoba nelíbila, může si vybrat některý z jiných dostupných motivů (po instalaci jsou k dispozici čtyři) nebo si nainstalovat úplně jiný. Již přímo v nabídce dostupné z Nastavení správce přihlášení je motivů k dispozici nepřeberné množství.

Nastavení správce přihlášení – motivy Nastavení správce přihlášení – motivy

Přihlašovací obrazovka obsahuje i seznam uživatelů (čehož si lze snadno všimnout), podporováno je i přihlašování s ověřováním uživatelů v doméně Microsoft Active Directory (čehož si běžně všimnout nelze, protože to není zapnuté).

Zelená barva distribuce, která se ve verzi 12.1 stala opět o něco „kyselejší“ než dříve (v 11.4 poněkud ztmavla), zůstala stejná i ve verzi 12.2. Co je však nové, je slabý puntíkový vzorek, který se v zelené barvě objevil. Opět je to věc osobního vkusu a každý si může nastavit, co je mu libo.

Výchozí vzhled plochy openSUSE 12.2 těsně po instalaci Výchozí vzhled plochy openSUSE 12.2 těsně po instalaci

Významné novinky

Jako obvykle, i v případě verze 12.2 se řada změn odehrála uvnitř. Tak například původní program init (sysvinit) je již skoro odstraněn. Lze ho sice stále použít, má ale jen základní podporu a řada programů již počítá s přítomností systemd. Skončila také podpora starého řešení cryptoloop pro šifrování dat ukládaných na bloková zařízení (disky apod.), které trpí bezpečnostními slabinami. Nově lze použít již jen novější dm-crypt, a to i pro přístup k datům zašifrovaným pomocí cryptoloop.

Další novinkou je podpora zavaděče GRUB2, který je zde použit jako výchozí (přestože i starý GRUB zůstává nadále k dispozici). Výhodou je hlavně bezproblémová podpora UEFI, ale také širší škála podporovaných souborových systémů i zařízení oproti starší verzi. Verzí 12.2 byl také v openSUSE zahájen přesunu souborů a adresářů v kořeni do podadresářů /usr (tzv. iniciativa UsrMerge). Tento proces bude pokračovat i v příští verzi. Na původních cestách jsou vytvářeny symbolické odkazy, aby nenastávaly potíže s programy a skripty hledajícími dané soubory na absolutních cestách.

Navzdory dřívějším předpokladům se v openSUSE 12.2 neobjevilo desktopové prostředí Razor-qt. I tak má uživatel stále na výběr ze čtyř plnohodnotně podporovaných prostředí (KDE, GNOME, Xfce a LXDE).

S přibývajícími novinkami bylo nutné udělat určité ústupky, aby se plnohodnotná distribuce vešla na standardní jednovrstvé DVD. Hlavním ústupkem bylo odebrání značného množství dokumentace; ta však zůstává v kompletní podobě k dispozici na webu openSUSE, odkud si ji lze v případě potřeby stáhnout. Další změnou je rozdělení aktualizačního repozitáře (update) podle licence, podobně jako je tomu u repozitářů instalačních (tedy „oss“ a „non-oss“).

Back In Time (Zpátky v čase)

V openSUSE 12.2 je obsažen nový zálohovací nástroj nepřímo inspirovaný nástrojem Time Machine známým ze systému Mac OS X (a přímo linuxovými nástroji jako flyback project nebo TimeVault). Cílem je co nejjednodušší zálohování a obnovování dat, bez nutnosti něco složitě nastavovat. V programu Back In Time (dostupným pod českým názvem Zpátky v čase) se nastaví jen cíl zálohování, zálohované adresáře a soubory, případně zálohovací plán a to je vše. O nic dalšího se není třeba starat, byť program nabízí i možnost podrobnějšího nastavení.

Zálohovací nástroj Back In Time – nastavení Zálohovací nástroj Back In Time – nastavení

Následně lze v programu procházet jednotlivými snímky, obnovovat z nich soubory nebo celé podstromy, ale také se soubory přímo pracovat (otevírat je). Snímek označený jako Nyní představuje aktuální podobu souborů přímo v souborovém systému. V případech, kdy se nepoužívá systém správy verzí (jako SVN, Git, Mercurial apod.), je takto řešené zálohování výborné pro ty, kdo se často potřebují vracet ke starším verzím souborů.

Zálohovací nástroj Back In Time – snímky a jejich obsah Zálohovací nástroj Back In Time – snímky a jejich obsah

Plymouth: Start systému nemusí být nudný

Běžně se při startu systému zobrazuje buď výpis toho, co se děje (pro znalce zajímavé, ale běžný uživatel z toho může být naopak zděšen), nebo nějaká předem připravená grafika či animace. Pokud se objevuje pořád dokola totéž, po delší době to může být trochu nudné. Proto vzniklo řešení Plymouth, které má za cíl umožnit snadné nastavování vizuálních témat startu.

Nově je Plymouth i v distribuci openSUSE. Jako výchozí je nastaveno téma openSUSE, v repozitáři jsou k dispozici další témata, například Solar nebo Fade In. Když se nastaví téma, musí se znovu vytvořit počáteční RAMdisk, ze kterého systém na začátku běží. Problém je, že nastavení tématu a vytvoření RAMdisku aktuálně selhává, protože jsou někde špatně nastaveny cesty. Zatím si tedy nikdo nic nenastaví, dokud toto nebude opraveno. Škoda...

Plymouth – výchozí téma openSUSE Plymouth – výchozí téma openSUSE

Open-source fonty od Adobe

S fonty býval v Linuxu tradičně trochu problém, vzhledem k nedostatku takových, které by byly kvalitní a současně měly vhodnou licenci. V posledních letech už je situace relativně příznivá, nicméně distribuce openSUSE opět pokročila vpřed. Svůj podíl na tom má i firma Adobe, která vydala své první fonty s open-source licencí: Source Sans Pro.

Tyto fonty se hodí pro zobrazení na obrazovce i k jiným účelům a plně podporují českou diakritiku. Podobu jednoho z řezů (celkem jich rodina Source Sans Pro obsahuje deset) vidíte na obrázku.

Ukázka fontu z rodiny Source Sans Pro Ukázka fontu z rodiny Source Sans Pro

Google Web Fonts

Verzi 12.2 obsahuje i fonty z balíku Google Web Fonts, které firma Google poskytuje primárně pro použití na webových stránkách (lze je ovšem používat pro libovolné účely). Fonty dostupné v GWF připravuje jak vlastní tým Google, tak i externí tvůrci.

Fonty jsou rozděleny do několika balíčků podle druhu a účelu. Bohužel ne všechny z těchto fontů obsahují znaky s českou diakritikou, i tak je ale přidání písem přímo do distribuce přínosem.

Ukázka některých fontů ze sady Google Web Fonts Ukázka některých fontů ze sady Google Web Fonts

openSUSE 12.2 na notebooku

Tato záležitost je vysloveně nudná. Zatímco verze 12.1 přinesla řadu zajímavých pozitivních změn (opravu chyby v ovladači grafických karet Intel, řízení spotřeby atd.), ve verzi 12.2 se nic takového nekoná. Systém „prostě funguje“ a nikde nevyčnívají žádné nedostatky. Současně ani nepřibylo nic, co by nějak významně měnilo/vylepšovalo používání systému.

openSUSE 12.2 s KDE v netbookovém nastavení openSUSE 12.2 s KDE v netbookovém nastavení

Grafické prostředí LXDE

Jedním z grafických prostředí, které distribuce openSUSE 12.2 nabízí, je LXDE. Toto poměrně málo známé, jednoduché prostředí lze (podobně jako zbývající tři, případně „jednoduchá prostředí“) vybrat již při instalaci jako výchozí.

Přihlašovací dialog do prostředí LXDE Přihlašovací dialog do prostředí LXDE

Výhodou LXDE (podobně jako třeba Xfce, které je rovněž v openSUSE 12.2 k dispozici) je především rychlost a nenáročnost na paměť. Hodí se tak především na starší stroje s pomalým procesorem a malou fyzickou pamětí (na rychlých strojích ale zase překvapí bleskovým startem a ještě bleskovějším ukončením). Přesto jde o plnohodnotné prostředí, které nabízí vše, co je potřeba pro běžnou práci. Lze v něm bez problémů provozovat všechny běžné grafické aplikace (včetně těch, které patří do jiných prostředí; tam se to samozřejmě neobejde bez příslušných knihoven).

Webový prohlížeč Firefox v prostředí LXDE Webový prohlížeč Firefox v prostředí LXDE

Pokud si člověk při instalaci nevybere některé ze čtyř grafických prostředí a současně nechce jen konzolovou instalaci, může využít některé ze dvou strohých prostředí, která lze nainstalovat jak samostatně, tak jako „bonus“ k ostatním prostředím. Jde o velmi jednoduché prostředí IceWM a ultrajednoduché TWM. Jedná se v podstatě jen o správce oken s několika funkcemi pro spouštění aplikací.

Dobře namazaný stroj

Dnešní linuxové distribuce se testují stále obtížněji, protože postupně již byla odstraněna drtivá většina chyb a nedostatků, které uživatele trápily. Skoro všechno funguje hladce a bezproblémově. To je i případ distribuce openSUSE 12.2, která už je opravdu ve fázi, že téměř není co kritizovat. Jediné potíže jsou spjaty s novými technologiemi, jako je v tomto případě Plymouth. Co se týká odkladu vydání, pokud měl sloužit k odstranění problémů, pak zřejmě opravdu svému účelu posloužil, protože jinak vše fungovalo zcela stabilně a plnohodnotně. Odpověď na otázky v úvodu je tedy jasná, aktualizovat se určitě vyplatí.

Co je ale zřejmě dnes největším problémem (nejen) distribuce openSUSE, jsou překlady do neanglických jazyků, v našem případě češtiny. Přestože kdo byť jen trochu pokročileji pracuje s počítačem, bez znalosti aspoň základů angličtiny se neobejde, jsou nepřeložené texty – vyskytující se porůznu v celé distribuci (počínaje instalátorem přes programy až po dokumentaci) – nepříjemnou vadou na kráse. Právě toto by tedy mělo patřit mezi hlavní objekty pozornosti při přípravě dalších verzí openSUSE.

Nahoru

Příspěvky

Vlastimil Ott Recenze openSUSE 12.2: Zpožděné, ale dobře namazané
Vlastimil Ott 4. 09. 2012, 10:15:41
Odpovědět  Odkaz 
Díky za obsáhlý a čtivý článek.

Používá někdo ze čtenářů Back in time skutečně aktivně? Zajímaly by mě zkušenosti. Předpokládám, že se snímky ukládají pouze na lokální disk, takže se o zálohu de facto nejedná...? Resp. účelem asi není záloha, ale dostupnost starších verzí - chápu to dobře?
Re: Recenze openSUSE 12.2: Zpožděné, ale dobře namazané
Noone 4. 09. 2012, 10:37:53
Odpovědět  Odkaz 
Dobrý den,

používáme je ve firmě na uživatelských stanicích i na serveru (tam jen pro určité složky a v kombinaci s jinými způsoby zálohování). Jeho největší výhoda je jednoduchost ovládání, takže i jako ne IT odborník mohu obnovit soubory do minulého stavu bez nutnosti volat IT odborníka (správce sítě nebo správce serveru). Navíc jde nastavit, že se spouští pod rootem a tak se zálohou (obrazem) nemůže běžný uživatel manipulovat a třeba si ji omylem smazat.
Jiří Eischmann Re: Recenze openSUSE 12.2: Zpožděné, ale dobře namazané
Jiří Eischmann 4. 09. 2012, 12:26:40
Odpovědět  Odkaz 
IMHO mi jako povedenější nástroj přijde Deja Dup, který je v instalaci snad každé distribuce. Rozhraní je maximálně jednoduché. Umožňuje to ukládat na různá úložiště včetně těch síťových nebo cloudových a má to i integraci s Nautilem, takže stačí vybrat soubor, v kontextové nabídce zvolit "Vrátit se k předchozí verzi" a jenom si vybrat datum, do kterého se má daná verze souboru vrátit.
Já tak zálohuju v práci na síťový disk připojený přes NFS. Jedinou režii, co s tím mám, je že jednou do týdne se mě to zeptá na heslo, protože mám zálohy šifrované.

Jinak ta přihlašovací obrazovka LXDE je kouzelná :) LOGIN, což je podle mně přebytečná informace, je tam snad metrovým písmem, ale jméno uživatele, aby člověk luštil lupou :)
Vlastimil Ott Re: Re: Recenze openSUSE 12.2: Zpožděné, ale dobře namazané
Vlastimil Ott 4. 09. 2012, 17:45:28
Odpovědět  Odkaz 
Dejadup používám, chtěl jsem si to srovnat.
Lukáš Jelínek Re: Recenze openSUSE 12.2: Zpožděné, ale dobře namazané
Lukáš Jelínek 4. 09. 2012, 12:31:43
Odpovědět  Odkaz 
Snímky se mohou ukládat buď do stromu filesystému (tj. třeba i do vzdálené části, pokud je připojena - NFS, SMB/CIFS, sshfs...) nebo i po síti (to jsem ale nezkoušel). Čili to jako plnohodnotné zálohování sloužit může, ale hlavní poslání je zjevně přístup ke starším verzím.
Recenze openSUSE 12.2: Zpožděné, ale dobře namazané
Jiří Němec 4. 09. 2012, 14:55:39
Odpovědět  Odkaz 
Dobrá recenze. Alespoň k něčemu je moje současné marodění, všechny moje stroje aktualizuji na OpenSUSE 12.2 a vyzkouším Návrat v čase :).
Recenze openSUSE 12.2: Zpožděné, ale dobře namazané
Václav Pašek 4. 09. 2012, 20:14:03
Odpovědět  Odkaz 
Díky za pěkně napsanou recenzi, openSUSE mi kdysi ukázal, že Linux je plnohodnotný OS. Fičury Back In Time a Plymouth vypadají zajímavě a celkově se článek dobře četl.
Na Intel atom D2700 nefunkční
PL 4. 09. 2012, 20:28:22
Odpovědět  Odkaz 
Vidím novější jádro než v ubuntu, ovladače pro GMA 36xx intel nějaké splácal, vrhám se na instalaci.
S politováním musím kontatovat že ani OpenSUSE nejede.

První věc je pád při snaze instalovat. Přes zelenou obrazovku s chameleonem protečou nějaké informace (vypadá to velmi efektně, takový matrix :)) a vypadne chyba a počítač zamrzne. Mezi žídky jsem pochytil fragment věty "GMA500 error...".

Pokud číslo dvě do Gnome, chvilku načítá potom vyhodí hlášku http://imageshack.us/photo/my-images/853/opensuse.jpg/ (tedy opět díky grafice).

Nicméně v tom už se dá pohybovat, instalace probíbíhá cca do 95% potom dlouhé načítání a konec (po 30 minutách jsem to resetnul).
Končí to u Install boot manager (* Saving bootloader configuration). Jen se točí kurzor a jinak to leží, ani abort nejde.

Všem kdo by měli tak hloupý nápad jako já: vyhněte se "mobilní" platformě Intelu ATOM 25xx/27xx/28xx je to žumpa, výrobce je lempl a v Linuxu si neškrtnete. Tím se vlastně vyčerpala celá mobilní platforma Intelu a značka nemá v tomhle segmentu co nabídnout. Tak nějak si začínám myslet, že to bude v případě grafik v Sandy bridge/Ivy bridge podobné.

Měl jsem ve starém PC grafiku ATI 9500, nebylo to v Linuxu nic moc a občas zásek, ale kam se to hrabe na Intel.
Re: Na Intel atom D2700 nefunkční
honyczek 5. 09. 2012, 15:43:34
Odpovědět  Odkaz 
Na problémy s grafikou by mohl pomoci parametr jádra nomodeset: http://www.suse.de/relnotes/i386/openSUSE/12.2/RELEASE-NOTES.cs.html#technical
Recenze openSUSE 12.2: Zpožděné, ale dobře namazané
Tatan Néné 4. 09. 2012, 21:20:18
Odpovědět  Odkaz 
Jak dlouho autor testoval novou verzi SUSE, když prohlašuje, že je stabilní?
Jako článek je to pěknej, ale nic neříkající...jenom popis nových verzí programů. Jsem velkej fanda openSUSE a normální uživatel. Jedu na verzi 12.1, ale pokud bych se měl rozhodnout na základě této "recenze", tak zůstanu u 12.1, kterou už používám téměř rok a mohu říct, že s novým KDE 4.9 šlape opravdu pěkně a bezproblémově (což vůbec na začátku nebylo).
Když článek shrnu: Na notebooku podle autora nic novýho a nuda, překlad do češtiny nedotaženej jako u každé nové verze SUSE, plymouth pořádně nefunguje (je potřeba čekat na opravu), KDE 4.8.4 (k dispozici je už měsíc KDE 4.9), firefox a thunderbird 15.0 a libreoffice 3.5.4 - je v SUSE 12.1 taky. To mají být důvody pro přechod na novou verzi? Ocenil bych spíš, jak SUSE 12.2 šlape v porovnání se SUSE 12.1 (např. rychlost a co bylo oproti 12.1 vylepšeno - významné novinky se vešly pouze do jednoho odstavce - stojí za to se patlat s aktualizací celého systému?). Ale je to jenom můj hloupej názor na tuto recenzi, protože jako fandu openSUSE linuxu mě docela zvedla ze židle a nedalo mi napsat svůj názor...
Lukáš Jelínek Re: Recenze openSUSE 12.2: Zpožděné, ale dobře namazané
Lukáš Jelínek 4. 09. 2012, 22:17:16
Odpovědět  Odkaz 
Novou verzi jsem testoval tak dlouho, jak dlouho ji mám k dispozici - tedy od čtvrtka do pondělí. Je to úplně stejné jako u všech předchozích verzí, které jsem takto testoval. Pokud má recenze vyjít nejpozději s vydáním nové verze, není moc jiných možností - protože v RC mohou být chyby, které jsou ve finální verzi již odstraněny.

Jinak co se týká verzí jednotlivých softwarů - hovořit o KDE 4.9 v rámci OS 12.1 nemá smysl, tato verze ve standardních repozitářích není (a doinstalace z Factory nebo odjinud standardní není). A jinak ano, je to v této verzi dost nuda. Protože probíhají třeba věci jako UsrMerge, které uživateli samy o sobě nic nepřinášejí (nehledě na jejich kontroverznost), ale kvůli kompatibilitě napříč distribucemi je potřeba je udělat.
Re: Re: Recenze openSUSE 12.2: Zpožděné, ale dobře namazané
Tatan néné 5. 09. 2012, 08:07:38
Odpovědět  Odkaz 
KDE 4.9 má stabilní repozitář (nemyslím Factory) pro SUSE 12.1 a je už také pro 12.2, i když není standardní. Velká výhoda openSUSE je právě ve velkém množství repozitářů, díky kterým jsou k dispozici stále aktuální verze softwaru a běžný uživatel nepotřebuje pořád dokola nic kompilovat nebo čekat, až vyjde nová verze celého systému. Takže podle mě má smysl hovořit o KDE 4.9, protože původní verze KDE v SUSE 12.1 byla tragická.
OpenSUSE 12.2 bude určitě dobrý systém, ale jestli se vyplatí hned aktualizovat, jaky píšete, je otázka...
Re: Re: Re: Recenze openSUSE 12.2: Zpožděné, ale dobře namazané
ludolph 5. 09. 2012, 11:57:48
Odpovědět  Odkaz 
No ... ja se po cca 12hod hrani s openSUSE 12.2 domnivam, ze:

1. KDE 4.9 by tam melo byt uz standardne ... nechapu proc tam neni (Kubuntu 12.04 ho ma uz skoro mesic)
2. rada bezne popuzivanych programu ma stale fatalni bugy, napr. Krusader stale v verzi 2.0 ... takze stale nefunguje superuser mode ... coz uz je skoro drzost, kdyz vsechny ostatni soucasne verze distribuci Linuxu s KDE pouzivaji Krusader 2.4, ktery uz davno funguje jak ma
3. stale nefunguje dokumentace openSUSE v aplikaci HELP ... to je take uz dlouhodoby bug se kterym nikdo furt nic nedela, i kdyz se o nem vi uz pekne dlouho
4. Plymouth ... opet v Kubuntu 12.04 funguje jak ma, nechapu proc to nejde v openSUSE 12.2

Takze zaverem ... openSUSE uz davno neni ta vyladena KDE distribuce jak byvala v dobach v11.2

Presel jsem na Kubuntu 12.04 LTS a mam snad na na nejakou dobu vystarano.
Michal Hrušecký Re: Re: Re: Re: Recenze openSUSE 12.2: Zpožděné, ale dobře namazané
Michal Hrušecký 5. 09. 2012, 12:59:11
Odpovědět  Odkaz 
KDE 4.9 tam neni protoze kdyz byl feature freeze podle puvodniho rozvrhu - release mal byt o dva mesice drive, tak KDE 4.9 nepovazoval za stabilni nikdo, ani vyvojari KDE. A dvoumesicni zpozdeni je kvuli stabilizaci. Cili opravdu Coolo nemel naladu vysvetlovat ze kdyz odklada release aby se opravili bugy, tak ze tam nebude cpat nove a neodladene KDE...
Re: Re: Re: Re: Re: Recenze openSUSE 12.2: Zpožděné, ale dobře namazané
ludolph 5. 09. 2012, 13:42:33
Odpovědět  Odkaz 
Az na to, ze z dnesniho pohledu uz je KDE 4.9 lepsi nez KDE 4.8.4, a to openSUSE 12.2 vyjde az za 20min...:). Takze openSUSE 12.2 jako dnesni zhava novinka bude standardne puzivat misto KDE 4.9 starsi verzi 4.8.4, byt bude samozrejmne mozne si tam KDE 4.9 doinstalovat, ale i tak ... nic moc!?
Michal Hrušecký Re: Re: Re: Re: Re: Re: Recenze openSUSE 12.2: Zpožděné, ale dobře namazané
Michal Hrušecký 5. 09. 2012, 14:26:24
Odpovědět  Odkaz 
To zalezi na uhlu pohledu. KDE 4.8.4 uz nebude obsahovat tolik neprijemnych prekvapeni jako KDE 4.9
Otakar Haška Re: Re: Re: Recenze openSUSE 12.2: Zpožděné, ale dobře namazané
otula 5. 09. 2012, 12:34:52
Odpovědět  Odkaz 
> "Velká výhoda openSUSE je právě ve velkém množství repozitářů, díky kterým jsou k dispozici stále aktuální verze softwaru"

Velké množství repozitářů jako výhoda? Jo, také jsem kdysi krátce používal nejmenovanou distribuci s velkým množstvím repozitářů - a právě repozitáře byly tou nejrychlejší cestou do pekel (on teda není problém, že existují, ale že je člověk přidá, když chce software, který v distribučním repozitáři není). Problémy s konfliktními závislostmi na sebe nedaly dlouho čekat.

Ideální je taková distribuce, která žádné "cizí" repozitáře nemá, respektive je nepotřebuje. Sám jednu takovou již dlouho používám a nemám problém s dostupností ani s akuálností programů, a ani se závislostmi.
Re: Re: Re: Re: Recenze openSUSE 12.2: Zpožděné, ale dobře namazané
Tatan néné 5. 09. 2012, 13:10:19
Odpovědět  Odkaz 
A co používáš za distribuci, kde je všechno aktuální a nepotřebuješ žádné další repozitáře??
Re: Re: Re: Re: Re: Recenze openSUSE 12.2: Zpožděné, ale dobře namazané
ludolph 5. 09. 2012, 13:47:04
Odpovědět  Odkaz 
Vsadim ze pouziva Arch Linux ... protoze jen privrzenci tehle masochisticke distribuce neustale tvrdi, ze namaji zadne problemy. Ve skutecnosti resi problemy neustale, takze jim to uz ani neprijde divne ... :)
Otakar Haška Re: Re: Re: Re: Re: Re: Recenze openSUSE 12.2: Zpožděné, ale dobře namazané
otula 5. 09. 2012, 14:40:59
Odpovědět  Odkaz 
Ano, používám Arch - nezmiňoval jsem to, protože to není podstatné, jde jen o ten princip "narvu si do systému milion repozitářů, abych měl všechno".

A moc by mne zajímalo, jaký že to problém jsem kdy naposledy musel řešit. Sám si totiž na žádný nevzpomínám. Asi poslední problém, u něhož se dá přičíst "vina" Archu (on za to ani tak nemohl, spíš jen nevyšel vstříc), který jsem řešil, byl scanner Epson začátkem roku 2007.
Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Recenze openSUSE 12.2: Zpožděné, ale dobře namazané
Tatan Néné 5. 09. 2012, 17:49:28
Odpovědět  Odkaz 
Pokud používáš openSUSE stylem "narvu si do systému milion repozitářů, abych měl všechno", tak se nediv, že jsi dopadl, jak jsi dopadl. Používám jenom repozitáře, které potřebuji (je jich dohromady se standardními asi 8) a všechno šlape, jak má.
Otakar Haška Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Recenze openSUSE 12.2: Zpožděné, ale dobře namazané
otula 5. 09. 2012, 19:58:02
Odpovědět  Odkaz 
No, openSUSE jsem nepoužíval, ale ono je to prašť jak uhoď.

A vycházím z tvého "Velká výhoda openSUSE je právě ve velkém množství repozitářů, díky kterým jsou k dispozici stále aktuální verze softwaru". I 8 repozitářů je víc než dost. Že (zatím) nemáš problém, neznamená, že ho nebudeš mít ve chvíli, kdy si přiinstaluješ nějaký program, nebo kvůli něčemu přidáš další repozitář. Já mohu s klidem říct, že jsem neměl problém, ačkoliv jsem za celá léta na žádném počítači zatím ještě nepřeinstalovával systém. I když jsem koupil SSD disk, jen jsem překopíroval určité části systému, upravil fstab, doinstaloval zavaděč a pokračoval v používání původního systému. Pokud ti stejně bezproblémově po celá léta funguje tvůj systém, tak ti přeji, aby ti fungoval i nadále.
Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Recenze openSUSE 12.2: Zpožděné, ale dobře namazané
Tatan néné 6. 09. 2012, 07:35:46
Odpovědět  Odkaz 
Někdy na přelomu roku 2009/2010 jsem měl Ubuntu a aktualizovat jakýkoliv software na novou verzi byl problém. Žádné repozitáře nebo pouze unstable, jedinou možností byla kompilace, ale např. Digikam používal v nových verzích nové knihovny, které zase nešly nainstalovat kvůli dalším závislostem...Už mě to štvalo, tak jsem přešel na openSUSE 11.3 a od té doby mám z komunitních repozitářů aktuální verze veškerého softwaru co používám a velká pohoda :)
Recenze openSUSE 12.2: Zpožděné, ale dobře namazané
ludolph 5. 09. 2012, 14:40:21
Odpovědět  Odkaz 
A proc jsou proboha v instalaci 12.2 k dispozici opensuse-manuals_en k verzi 12.1???
Český překlad
Jan Papež (honyczek) 5. 09. 2012, 16:17:03
Odpovědět  Odkaz 
> některé texty v instalátoru zůstávají nepřeložené

To, že neexistuje český překlad licence ještě neznamená, že překlad součástí openSUSE je nedokončený. V rámci překladu openSUSE je YaST, WebYaST, seznam balíčků a instalátor. Pro současné vydání je stav českého překladu na 99% (http://i18n.opensuse.org/stats/trunk/toplist.php).

Tímto zároveň bych chtěl vyzvat ty, kdo vládnou čtené technické angličtině a umí rozumně psát česky, aby se nebáli zapojit do distribučního překladu. V současné době na tom pracuji sám. Překládají se texty pro výše uvedené komponenty a dále je hromada práce na překladu openSUSE Wiki (http://cs.opensuse.org/). Pokud se chcete zapojit, přidejte se do mailového seznamu opensuse-cz. Těšíme se na vás.
Re: Český překlad
fri 5. 09. 2012, 16:50:30
Odpovědět  Odkaz 
To mi připomnělo to, na co jsem před chvílí odepisoval.

Jeden program s pomalu 2000 řetězci a 100000 znaky textu, se poslední dva měsíce rozhoupal k tomu, že teda dá překlady do pořádku a s novým vydáním přijde i pořádná lokalizace. Doposavad na to nejspíš několik let nebyl čas a lidské pracovní síly (před rokem a půl jsem přeložil tehdejší soubor, když měl 1000 řetězců, ale v samotném programu ta podpora nebyla nějaká - neprojevovalo se to v něm).

Teď si toho všiml i známý, a e-mailem mě vyzval, jestli bych se na to mrknul -> hotovo jsem měl už koncem srpna.

To je situace, kdy přání, která máte, se vám plní dřív, než na ně pomyslíte. .-)

K openSUSE (přeju vám, ať to 1 % brzo dorazíte :-) -> Mám teď na prvním místě v seznamu jednu pořádně rozsáhlou dokumentaci. Měl jsem v tom dlouhou přestávku, ale až bude aspoň to základní hotové, tak to bude svým významem bomba pro celou Českou republiku, ve smyslu velký pokrok pro určitou skupinu nadšených uživatelů.

Už teď vidím ty mé jméno skandující davy. :-)
Recenze openSUSE 12.2: Zpožděné, ale dobře namazané
Antonin Starák 5. 09. 2012, 19:33:48
Odpovědět  Odkaz 
ta animace v úvodu - to je snad sranda, ne?

proč se všecho musí opičit po windows? neumí snad vývojáři a designéři vymyslet tému, která by se nepodobala té z W7?
Recenze openSUSE 12.2: Zpožděné, ale dobře namazané
Laco 8. 09. 2012, 12:19:50
Odpovědět  Odkaz 
Rovnaka bloated sracka ako obvykle. Nenadarmo to nepouziva uz takmer nikdo okrem skalnych nostalgikov. Ale zase vsetky RPM distra su odpad, takze nic :)
Re: Recenze openSUSE 12.2: Zpožděné, ale dobře namazané
Josef 8. 09. 2012, 17:30:31
Odpovědět  Odkaz 
Člověče vy jste nevychovaný hulvát!!! Proč plivete na práci jiných, když jste ruku k dílu nepřiložil? Také raději kvůli deb používám Kubuntu, ale takhle hodnotit práci jiných bych si nikdy nedovolil. Hodně to o vás vypovídá.
Petr Valach Re: Recenze openSUSE 12.2: Zpožděné, ale dobře namazané
Petr Valach 8. 09. 2012, 21:36:03
Odpovědět  Odkaz 
Pane uživateli, vemte prosím na vědomí, že přispíváte na soukromý web. Před příštím komentářem na to prosím pamatujte. O výlevy podobného rázu tu rozhodně nestojíme.
Děkuji za pochopení.
Jiří Eischmann Re: Recenze openSUSE 12.2: Zpožděné, ale dobře namazané
Jiří Eischmann 9. 09. 2012, 10:33:55
Odpovědět  Odkaz 
Pořád nechápu, proč je pro některé lidi tak zásadní, jestli se jedná o RPM, DEB nebo jiné distro. Dva roky jsem používal RPM distro, pak 5 let DEB distro a poslední dva roky zase RPM. Nevidím v tom problém, oba systémy spravování balíčků jsou podobné, jeden umí trochu lépe to, druhý zase ono. Navíc pro běžného uživatele to je úplně jedno. Přesto se pořád najdou lidi, kteří budou prohlašovat, že RPM/DEB distribuce jsou odpad. Jak kdyby záleženo na tom, jaký balíčkovací systém používají.
Re: Re: Recenze openSUSE 12.2: Zpožděné, ale dobře namazané
Josef 9. 09. 2012, 15:51:18
Odpovědět  Odkaz 
Nejsem odborník, jenom prostý uživatel. Pokud nainstaluji openSUSE a přidám repozitář Packana, zcela určitě záhy narazím na problém se závislostmi, které je nutno řešit. Samoshřejmě lze v YaSTu vybrat nabízenou možnost řešení. To v U/Kubuntu které používám i po přidání spousty PPA se fakt NIKDY nestalo že bych měl Synaptic se závislostmi sebemenší problém. Ale berte to jako názor běžného uživatele. Rád bych, pokud víte se o táhle zkušenosti s rpm dozvěděl více. Stačil by odkaz.
Lukáš Jelínek Re: Re: Re: Recenze openSUSE 12.2: Zpožděné, ale dobře namazané
Lukáš Jelínek 9. 09. 2012, 18:40:59
Odpovědět  Odkaz 
Podle mých zkušeností například v Debianu to program apt řeší tak, že prostě vybere jednu z cest řešení (typicky tu, že nainstaluje nový balíček a ten kolidující odebere) - jen se zeptá na souhlas. Je otázka, jestli je to lepší. Synaptic příliš neznám, takže nevím, jak tyhle situace řeší.
Petr Valach Recenze openSUSE 12.2: Zpožděné, ale dobře namazané
Petr Valach 18. 09. 2012, 01:43:10
Odpovědět  Odkaz 
Tak jsem se dneska konečně dostal k tomu, abych aspoň virtuálně nainstaloval opensuse a musím říct, že je to fakt mazec. Jasně, ledacos je řešeno jinak než v Kubuntu, něco lépe, něco hůře (třeba správa softwaru je asi lepší v ubuntu), ale každopádně kdybych na tuhle distribuci vsadil prve, tak bych určitě nelitoval.

openSUSE za ta léta, co jsem ho neviděl, prodělal obrovský rozmach a je to fakt sexy distribuce.

Chtěl bych využít příležitosti a zeptat se na následující. Když jsem se díval na střeva openSUSE, nemohl jsem se ubránit dojmu, že je to jakoby vyšší level toho, co je třeba v Kubuntu. Ale samozřejmě o to míň pochopitelný. A mám dojem, že Ubuntu má nálepku distribuce, která je, ehm, pro blbý. Jak to vlastně je? Jaká je pozice Ubuntu v očích uživatelů a znalců Linuxu? A jak si vede třeba v porovnání s openSUSE? Podotýkám, že pro mě stále je Ubuntu a KDE v něm jasný favorit, a to nejen proto, že to používám. Prostě jen kvůli mým malým zkušenostem s něčím jiným...

---
Dovolím si upozornit všechny čtenáře a potenciální zájemce (nejen) o openSUSE na následující. Používáním linuxu se velmi vážně vystavujete hrozby závislosti. Totiž je velmi pravděpodobné, že si linux zamilujete natolik, že už nebudete chtít nikdy více nic jiného a budete se, jakožto důstojné osoby, vztekat a dupat nožičkama kdykoliv, když vám bude někdo vypínat počítač a zahánět v pět ráno do postele :-))) (Jelikož bydlím sám, chodím spát někdy až v 7 :-)))
Re: Recenze openSUSE 12.2: Zpožděné, ale dobře namazané
volani.webnode.cz 18. 09. 2012, 12:02:38
Odpovědět  Odkaz 
Já když jsem zkoušel naposledy Kubuntu, tak o je hodně dávno a bylo nepoužitelné a nedodělané.. Něco jako ještě dřív fedora :))

Co se týká OpenSuSe, tak to mě přišlo že bylo vždycky hodně dobré v KDE, ale bylo dost náročné na HW a bylo technologicky dost napřed (kvalitní instalátor, zypper využívající mirrorbrain atd..).
Ale Pořád SuSe považuji za špatnou distribuci.. kdysi se mi tam cpal realplayer (uzavřený bazmek) který ani nefungoval :D, dohody s MS a stejně jako u redhat je zákazníkem nowellu/attachmate americká armáda..

Jinak ubutnu také pro mě není ideální.. tam se opíší po applu v tom co se mi na applu nelíbí :)
Z ubuntu se stává nástroj pro prodej služeb (přímá komerční konkurence googlu,microsoftu, applu..).
Debian zázrak také není.. (testing má starý SW a ještě se tak sere "přestanou chodit aktualizace atp.." že si to neumím spravit a to ani nemusím přidávat tunu pochybných repozitářů jak mám ve zvyku :D).

Momentálně asi dávám přednost mintu, byť vím že něco je technologicky lepší v SuSe..
A dávám přednost rozhroaní alá win2000, takže gnome2 - mate..
Ale to Razor-Qt také nemusí být až tak špatné..
A nebo rok tunit KDE.. ale mě se přostě nelíbí spousta věcí (programů pro QT4) a chování které ani nevím jestli jde nastavit.
Nová prostředí jako unity, či gnome shell také příliš nemusím..

Na netbooku jsem zkoušel meego, ale ten horní panel nejde skrýát a dost ubírá prostor z malého LCD..
openSUSE 12.2 - aktualizace z předešlé verze - 64-bit
Miloslav Havrda 26. 05. 2013, 13:57:25
Odpovědět  Odkaz 
Zdravím,
vím, že je to již starší článek, ale aktualizoval jsem na 12.2 až nyní.

Přesně jak píšete. Nuda.
Ale velmi příjemná.

Vše proběhlo velmi hladce.

Hezký den

Odpovědět

Nejsou podporovány žádné značky, komentáře jsou jen čistě textové. Více o diskuzích a pravidlech najdete v nápovědě.
Diskuzi můžete sledovat pomocí RSS kanálu rss



 
 

Top články z OpenOffice.cz

Lukáš Jelínek

Lukáš Jelínek

Dlouholetý člen autorského týmu LinuxEXPRESu a OpenOffice.cz. Vystudoval FEL ČVUT v oboru Výpočetní technika. Žije v Kutné Hoře, podniká v oblasti IT a zároveň pracuje v týmu projektu Turris. Ve volném čase rád fotografuje, natáčí a stříhá video, občas se věnuje powerkitingu a na prahu čtyřicítky začal hrát tenis.


  • Distribuce: Debian, Kubuntu, Linux Mint
  • Grafické prostředí: KDE

| proč linux | blog