přejít na obsah přejít na navigaci

Linux E X P R E S, Recenze: Ubuntu Netbook Remix

Recenze: Ubuntu Netbook Remix

eee.jpg

Ubuntu Netbook Remix (zkráceně UNR) je, jak již jeho samotný název naznačuje, remix (tedy speciálně upravená verze) Ubuntu určený pro použití na tzv. netboocích - malých noteboocích, jejichž éru odstartovala firma Asus se svým EEE. Za UNR stojí přímo společnost Canonical (komerční sponzor vývoje Ubuntu), jejíž představitelé jsou si moc dobře vědomi důležitosti této části počítačového trhu jak pro Ubuntu, tak pro Linux jako takový.


První oficiální vydání Ubuntu Netbook Remix sice spatřilo světlo světa až v dubnu tohoto roku společně s "originálním" Ubuntu 9.04 Jaunty Jackalope, ale jednotlivé součásti byly připraveny již dříve. Tak se stalo, že jako Ubuntu Netbook Remix je často (nesprávně) označováno samotné pracovní prostředí speciálně upravené pro notebooky a pro jejich malou obrazovkou s nízkým rozlišením.

Mohl by vás zajímat i článek Recenze: Ubuntu 9.04 Jaunty Jackalope.

Pracovní plocha v Ubuntu Netbook RemixPracovní plocha v Ubuntu Netbook Remix

Pracovní prostředí

Upravené pracovní prostředí samozřejmě není tím jediným, čím se UNR liší od "normálního" Ubuntu, ale je to ta první věc, které si každý uživatel všimne, a proto se na něj zaměříme hned ze začátku. Celé toto prostředí se skládá z několika základních součástí.

Ubuntu Netbook Remix Launcher

Pokud je pracovní prostředí tím prvním, čeho si uživatel všimne, pak Launcher, tedy spouštěč, je tím prvním, co ho upoutá. Tam, kde by se měla rozkládat pracovní plocha, se totiž u UNR rozprostírá něco, co vypadá jako hybrid mezi plochou a hlavní nabídkou. UNR Launcher skutečně slouží jako náhrada hlavní nabídky, kterou byste u Ubuntu normálně hledali na horním panelu. Důvody jsou k tomu dva. Za prvé se šetří místo na panelu (který je zde oproti klasickému rozložení v Ubuntu pouze jeden, a to nahoře) a za druhé umožňuje větší komfort při ovládání pomocí touchpadu, případně dotykové obrazovky.

Jak můžete vidět na úvodním obrázku, Launcher se dělí na tři části - v levém sloupci najdeme rozložené nabídky Aplikace a Systém, jejichž obsah se po rozkliknutí zobrazuje ve sloupci prostředním. Jedinou zvláštností je položka Oblíbené, která se zobrazuje jako výchozí při spuštění systému - sem si můžete umístit spouštěče aplikací a nástrojů, které nejčastěji spouštíte, budete je tak mít hezky po ruce. Pro přidání položky stačí kliknout pravým tlačítkem na libovolný spouštěč (ikonku) z ostatních nabídek a zvolit Přidat do oblíbených, případně využít možností appletu Go Home (viz níže). V pravém sloupci pak naleznete nabídku Místa a možnost ukončit činnost (vypnout, odhlásit se atd.).

Maximus

Maximus, jak již jeho název může napovídat, slouží k maximalizaci všech oken spuštěných aplikací, čímž umožňuje plné využití malé obrazovky netbooků. Maximus zbaví okna dekorací a samotné okno pak zvětší tak, aby vyplnilo celou obrazovku.

Okno Firefoxu zvětšené pomocí MaximuOkno Firefoxu zvětšené pomocí Maximu

I když je Maximus velmi užitečná aplikace, přináší s sebou i některé problémy - Maximus totiž zvětšuje téměř veškerá okna, a to i ta, kterým by jinak malá obrazovka zcela stačila. Je sice možné vytvořit si seznam aplikací, které bude Maximus ignorovat, ale pouze poněkud nepohodlně pomocí gconf-editoru.

Window Picker a Go Home Applet

Window Picker Applet je applet pro panel, který slouží jako doplněk výše zmíněného Maximu. Jeho práci můžete vidět na stejném snímku obrazovky. Window Picker Applet zařídí, že se záhlaví oken (které Maximus v rámci úspory místa odstraní) zobrazí v horním panelu. Druhou věcí, o kterou se tento applet stará, je přepínání mezi otevřenými okny (na panel se totiž již nevešel klasický seznam otevřených oken) - ta se zobrazují pouze v podobě svých ikon v levé části panelu (na obrázku můžete vidět Firefox a správce souborů Nautilus).

Dalším speciálním appletem pro panel je zcela vlevo (skrývající se pod ikonou Ubuntu) applet Go Home, který slouží pro zobrazení plochy, respektive UNR Laucher. Kromě toho můžete také prostým přetažením na tento applet přidávat spouštěče aplikací nebo třeba i odkazy na webové stránky do nabídky Oblíbené.

Desktop Switcher

Desktop Switcher není přímo součást pracovního prostředí pro netbooky, ale je to takový záchranný kruh pro ty, kterým toto prostředí nepřirostlo k srdci a raději by se spokojili s klasickým prostředím Ubuntu - dvěma panely a normální plochou. Desktop Switcher spustíte z nabídky Systém | Volby a jednoduše si vyberete to prostředí, které vám více vyhovuje.

Výběr mezi jednotlivými prostředímiVýběr mezi jednotlivými prostředími

Aplikace

UNR nabízí oproti klasickému Ubuntu i pár změn v programové výbavě - revoluce se nekoná, jedná se spíše o přidání některých aplikací, které k netbooku vyloženě patří. Je to například čtečka elektronických knih FBReader, nástroj pro práci s webovou kamerou Cheese nebo CellWriter - klávesnice na obrazovce, která umí zároveň rozpoznávat ručně psaný text.

CellWriter - klávesnice na obrazovceCellWriter - klávesnice na obrazovce

Oproti standardní výbavě Ubuntu některé aplikace naopak chybí. Za všechny jmenujme grafický editor Gimp, který by na netboocích stěží našel své uplatnění.

Instalace

Instalace UNR probíhá samozřejmě úplně stejně jako u normálního Ubuntu, jedinou výraznou odchylkou je způsob distribuce UNR a vytvoření instalačního média. Zatímco Ubuntu je distribuováno ve formě ISO obrazů CD nebo DVD, UNR je šířeno ve formě IMG obrazů určených pro instalaci z USB flash disku - to je nutné především proto, že netbooky nedisponují optickými mechanikami. K vytvoření vytvoření bootovatelného USB flash disku je k dispozici nástroj ImageWriter, který má verzi i pro Windows. Poněkud paradoxně ale takový flash disk nevytvoříte pomocí Tvůrce spustitelného disku USB, který je v Ubuntu předinstalován a má sloužit právě pro takovéto situace - zvládá totiž pouze obrazy ISO.

Vytvoření LiveUSB v MS WindowsVytvoření LiveUSB v MS Windows

Hardware a ovladače

Většinu vlastníků netbooků bude asi nejvíce zajímat, jak je na to UNR s podporou hardwaru jednotlivých zařízení. Obecně se dá říci, že velice dobře - vývojáři Ubuntu pečlivě sledují, jak si UNR vede na jednotlivých netboocích a podle toho, jak dobře s UNR spolupracují, je rozdělili do tří skupin.

  • Skupina 1
    • Plná podpora, případně pouze několik menších problémů (např. mikrofon, který si nerozumí se zvukovým systém PulseAudio).
    • Acer Aspire One, Asus Eee 1000H, Asus Eee 1000, Asus Eee 900a, Asus Eee 901, Axioo PICO DJJ, Dell Mini 9, Dell Mini 10v, HP Mini 1033cl, HP Mini 2140, Lenovo S10, Medion Akoya E1210, MSI Wind U100, MSI Wind U90, Compaq Mini 700EF, Compaq Mini 701ES, Compaq Mini 730EO
  • Skupina 2
    • Problém s jednou klíčovou funkcí (např. WiFi, uspání atd.) nebo více menších problémů.
    • Asus Eee 1000HE, Asus Eee900, Asus Eee 701-SD / 702, Axioo CMPC, HP Mini 1000, Kohjinsha SH6, Samsung NC10, Toshiba NB100
  • Skupina 3
    • Nepodporované
    • HP 2133 Mininote, Toshiba NB205

Podrobné informace, včetně jednotlivých problémů a odkazů na patřičné bugreporty, naleznete na wiki.ubuntu.com.

Závěrem je nutno podotknout, že stejně jako Ubuntu 9.04 Jaunty Jackalope, trpí i toto vydání Ubuntu Netbook Remix chybou způsobující výrazné snížení výkonu integrovaných grafických karet Intel. U Ubuntu Netbook Remix je tento problém o to palčivější, že netbooky prakticky jiné grafické karty nevyužívají.

I přes mouchy stojí za to

Ubuntu Netbook Remix je jistě důstojným zástupcem Linuxu na této části trhu s počítači a ačkoli se ani UNR nevyhnulo některým chybám, lze ho směle zařadit po bok ostatních distribucí z dílen společnosti Canonical. Věřme, že příští verze, která by měla vyjít stejně jako standardní Ubuntu na podzim tohoto roku, bude ještě lepší a většina netbooků se plynule přesune do první skupiny.

Nahoru

Odkazy

Příspěvky

Recenze: Ubuntu Netbook Remix
pedro 5. 08. 2009, 18:27:37
Odpovědět  Odkaz 
Na me to pusobi po designerske strance dost jako slatanina (extremne viz napriklad screen s maximalizovanym oknem). To uz bych spise na takovy stroj doporucoval nejaky WM jako Openbox, kde lze vyzadovana specifika ovladani jednoduse nastavit v konfiguraci. Z produktu cilenych primo na netbooky je mi rozhodne vyrazne sympatictejsi Moblin.
Vojtěch Trefný Re:Recenze: Ubuntu Netbook Remix
Vojtěch Trefný 5. 08. 2009, 18:48:46
Odpovědět  Odkaz 
> Na me to pusobi po designerske strance dost jako slatanina (extremne viz napriklad screen s maximalizovanym oknem).

Zrovna u zmiňovaného obrázku zabírá 98% plochy Firefox -- z UNR je tam vidět jen část panelu a na tom nic slátaného nevidím... :-)
Re:Re:Recenze: Ubuntu Netbook Remix
pedro 5. 08. 2009, 22:30:53
Odpovědět  Odkaz 
Zrovna na tom obrazku je dobre videt, ze okno ma pusobit jednolite s zalozkou v podobe "ouska" na hornim panelu. Ve skutecnosti je to ale pouze okno bez standardni dekorace + mirne predelany "prepinac" na hornim panelu. Jsou to tedy 2 prvky. Navic barva "ouska" v panelu je na prvni pohled jina, nez barva okna FF, coz vysledny dojem dost zhorsuje. Vsadil bych se, ze pokud by se okno FF zmensilo, zustane v panelu toto "ousko" imitujici dost neumele cast okna.
Neni to profesionalni prace, Zmineny Moblin nebo i Xandros jsou provedene na mnohem vyssi urovni a i s obycejnym WM by se pri trose domaci snahy dalo dosahnout lepsiho vysledku.
Jiří Eischmann Recenze: Ubuntu Netbook Remix
Jiří Eischmann 5. 08. 2009, 21:15:30
Odpovědět  Odkaz 
Mně tyto specializované distribuce nesedí. Myslím, že netbooky už mají dneska dostatečné rozlišení, aby nepotřebovaly takové berličky. Když jsem kupoval netbook od Dellu, tak jsem den strávil tím, že jsem z toho upraveného Ubuntu dělal normální. Většina lidí to vidí podobně, chce pracovat se stejným prostředím jako na velkém počítači, je to taky jeden z důvodů, proč jsou XP na netboocích úspěšné. Specializované prostředí se podle mě hodí na obrazovky s rozlišením 800x600 a nižší.
Re:Recenze: Ubuntu Netbook Remix
TOM 7. 08. 2009, 13:37:15
Odpovědět  Odkaz 
Já Ubuntu Remix používám a myslím, že je to to nejlepší, co je v současné době na 9" mininotebooky k dostání. Pracuje se s tím parádně a není to okleštěné o žádné funkce, jako většina systémů pro netbooky. jediné co mně vadí, je trochu delší start prostředí, jinak to funguje na jedničku. A i design se docela povedl.
Recenze: Ubuntu Netbook Remix
bRass 5. 08. 2009, 21:23:01
Odpovědět  Odkaz 
Mě taky nesedí, pár netbook remixu jsem zkoušel a stejně na netbooku zustalo na konec ubuntu 9.04 , defaultně bylo opensuse na HP ... :)
Re:Recenze: Ubuntu Netbook Remix
ZAJO 5. 08. 2009, 22:14:51
Odpovědět  Odkaz 
Skusal som Netbook Remix ale nefugovala wifina a mnohe HAM programi. Tak som skusil eeebuntu a ide vsetko OK. Dokonca pod VINE aj ...HAM soft...MMANA-GAL. Skuste to tu: www.eeebuntu.org ...a vlastnim EEE 900 A.
Re:Re:Recenze: Ubuntu Netbook Remix
Robert 31. 01. 2011, 15:11:35
Odpovědět  Odkaz 
Viem, že reagujem po funuse, ale akú verziu máš EeeUbuntu na svojom netbooku? Mám Eee901 a Remix mi akosi (hlavne Launcher) nesedí.
Recenze: Ubuntu Netbook Remix
sarimak 17. 08. 2009, 11:35:22
Odpovědět  Odkaz 
Me se na EEE 901 osvedcilo vychozi nastaveni vzhledu Ubuntu s tim, ze mam namapovanou klavesovou zkratku ^~ na Toggle Maximization State (a jelikoz si aplikace pamatuji predchozi velikost, pouzivam ji pomerne zridka), v aplikacich vypinam veskere toolbary, statusbary a podobne (stejne vetsinu funkci ovladam pres klavesove zkratky - diky gnomackemu snadnemu predefinovani za chodu) a prepinam si aplikace do fullscreen rezimu pomoci standardni zkratky F11.

Jedine, co mi vadi je, ze spousta aplikaci ve fullscreenu neschovava menubar, takze zbytecne plytva mistem. V browseru (Epiphany) jsem si navic presunul zalozky doprava, kde je mista dost a usetrim dalsi kousek vertikalniho prostoru. Prave Epiphany ma uzasnou moznost skryvani Addressbaru (objevi se po stisku ^L) a ve fullscreenu skryva menubar. Gedit se pomoci rozsireni da taky nakonfigurovat s taby napravo a skryvanim menubaru.
Recenze: Ubuntu Netbook Remix
mach 15. 09. 2009, 07:05:32
Odpovědět  Odkaz 
Dlouho jsem vybíral a porovnával co dát na Eee - přehledná velká nabídka je fajn, ale pořád člověk musí používat myš. Nakonec jsem skončil u CrunchBang linuxu (což je Ubuntu + Openbox + nakonfigurované klávesové zkratky) - doporučuji si pro ty co s prckem jsou nuceni pracovat vyzkoušet "hard core" přístup. Svižnost takovéhoto řešení je fantastická.
Recenze: Ubuntu Netbook Remix
dejf 12. 01. 2010, 19:02:11
Odpovědět  Odkaz 
podle mě než ubuntu je mnohem lepsi xubuntu pouziva Xfce a je tak na tech pomalejch atomech s intelovskejma grafikama rychlejsi nez Gnome nebo KDE.
Každopád stejně jako u stolních zase linux naráží na hardwarovou podporu, na to se stačí podívat na seznam, že ani v kategorii 1 není jedinej netbook kterej by na ubuntu fungoval bez jedinýho problému a čím novější tím horší. Vzhledem k tomu, že netbooky chrlej jak lízátka a neustále rušej a začínaj nový řady bude to ještě problém.

Odpovědět

Nejsou podporovány žádné značky, komentáře jsou jen čistě textové. Více o diskuzích a pravidlech najdete v nápovědě.
Diskuzi můžete sledovat pomocí RSS kanálu rss



 
 

Top články z OpenOffice.cz

Vojtěch Trefný

Vojtěch Trefný

Dříve dlouholetý Ubunťák nyní uživatel Fedory a programátor v Red Hatu, kde pracuji především na knihovných a nástrojích pro práci se storage (Udisks, Blivet, Libblockdev) a okrajově také na instalátoru Anaconda.


  • Distribuce: Fedora, CentOS
  • Grafické prostředí: Xfce

| blog