přejít na obsah přejít na navigaci

Linux E X P R E S, Rychlá recenze: Mandriva Linux 2010 Spring v bodech a obrazech

Rychlá recenze: Mandriva Linux 2010 Spring v bodech a obrazech

mandriva.jpg

Vydání Mandriva Linuxu 2010 Spring bylo odkládáno z nejrůznějších důvodů, ale především to byla snaha vývojářů o bezchybné vydání. Právě vydaný Mandriva Linux 2010 Spring nějakou tu chybu obsahuje. Ale jejich množství je v řádech jednotek - seznamte se s velmi kvalitním operačním systémem.


Errata, tedy soupis chyb známých v době vydání a jejich řešení (případně workaroundy), jsou poměrně hubená. A tak to má být. V následujícím článku nebude mnoho textu, protože klasickou recenzi uvádíme na našem partnerském webu MandrivaLinux.cz. Bude ovšem obsahovat o to více obrázků – přeci jen se článek jmenuje Mandriva Linux 2010 Spring v bodech a obrazech.

Instalace Mandriva Linuxu 2010.1

  • Instalace je jednoduchá a intuitivní. Nyní navíc můžete rovnou spustit instalaci z CD s verzí One, aniž by bylo nutné bootovat do systému.

Výběr spuštění live CD a nebo přímo instalace na verzi OneVýběr spuštění live CD a nebo přímo instalace na verzi One

  • Nyní si již při instalaci můžete zvolit, že nechcete účet uživatele Guest a oproti chybě v minulém vydání bude tato volba akceptována.

  • Již v minulé verzi Mandriva Linuxu 2010.0 bylo možné nechat některý diskový oddíl zašifrovat (resp. libovolný s výjimkou toho, na kterém se nacházel oddíl /boot). Nyní si ovšem přímo můžete zvolit, který souborový systém na šifrovaném oddíle bude.

  • Jinak je instalace zcela intuitivní a zvládne ji každý.

Nastavení rozdělení disku při instalaciNastavení rozdělení disku při instalaci

Grafické prostředí KDE

  • Oblíbené prostředí KDE je ve verzi 4.4.3 (a je možné očekávat v nejbližší době aktualizace na 4.4.4, resp. 4.4.5).

Plocha v prostředí KDE4 v barvách verze OnePlocha v prostředí KDE4 v barvách verze One

  • Upraveno umisťování oken a zcela přepracován například vzhled nástroje pro přidávání a odebírání widgetů. Ten se otevírá jakoby ve spodním panelu, nikoli ve zvláštním okně. Instalace nového widgetu ovšem probíhá stejně – pouhým přetažením.

  • Nová je i integrace nástroje GetHotNewStuff, kterým se přímo připojujete na weby jako kde-look.org nebo kde-files.org pro stažení uživatelských rozšíření (grafická témata, widgety a nebo nové úrovně do her), aniž byste museli otevírat webový prohlížeč.

  • Vylepšena stabilita programů – pád Plasmy (Úvod do KDE4: pracovní plocha a Plasma) je výjimečnou událostí, stejně jako dříve zlobících nástrojů jako Nepomuk a dalších. Naopak je celé prostředí znatelně rychlejší.

  • KDM – správce obrazovky pod hlavičkou KDE – nyní kvůli nedokonalé integraci s Plymouthem pracuje na tty8 místo tty7, což ovšem při běžné práci v grafickém prostředí nepoznáte. Co naopak poznat můžete, je integrování nastavení čtečky prstů a nebo provázanost s DrakX11 – pokud KDM nenastartuje, automaticky se spustí nástroj pro nastavení grafického serveru.

Správce souborů KDE Dolphin v dvoupanelové úpravěSprávce souborů KDE Dolphin v dvoupanelové úpravě

Prohlížeč obrázků GwenviewProhlížeč obrázků Gwenview

Hudební přehrávač Amarok – dříve král mezi přehrávačiHudební přehrávač Amarok – dříve král mezi přehrávači

KDE nástroj pro správu osobních informacíKDE nástroj pro správu osobních informací

Plocha KDE v úpravě pro netbookyPlocha KDE v úpravě pro netbooky

Grafické prostředí GNOME

  • Nejnovější stabilní verze 2.30.1 s možností nahlédnutí do budoucnosti v podobě GNOME-Shellu (GNOME 3) – stačí nainstalovat balíček gnome-shell (a task-gnome), aby mezi grafickými prostředími byl k dispozici tento náhled – prostředí jménem GNOME3PREVIEW.

Výchozí plocha v grafickém prostředí GNOMEVýchozí plocha v grafickém prostředí GNOME

  • Největší změny se udály „pod kapotou“ a – jak píše Jirka Eischmann ve své recenzi GNOME – jedná se především o úklid před verzí 3. Přesto se objevují některé novinky.

Nastavení GNOME pomocí registrůNastavení GNOME pomocí registrů

Náhled na budoucí GNOME3 – GNOME ShellNáhled na budoucí GNOME3 – GNOME Shell

  • Příkladem očekávané a požadované novinky je Nautilus s možností přepnutí do dvoupanelového pohledu, jako má například program mc nebo Qt kolega Konqueror.

Dvoupanelové zobrazení adresářů ve správci souborů NautilusDvoupanelové zobrazení adresářů ve správci souborů Nautilus

  • Nautilus dále přestává být správcem plochy, jak tomu doposud bylo, a zůstává jen a pouze souborovým správcem.

  • GDM je přepsán a zatím nenabízí všechny volby, co verze předešlá. Pokud si přejete používat starou verzi GDM 2.20, budete muset nainstalovat balíček gdm-220.

  • Program Hamster – tedy nástroj pro sledování času – přestal být pouze appletem do panelu GNOME, ale je to nyní samostatný program.

Nástroj pro sledování času HamsterNástroj pro sledování času Hamster

Ostatní aplikace – novinky, drobnosti a změny

  • V repozitářích nově dva velké prohlížeče: Chromium (balíček chromium-browser) je základ pro prohlížeč společnosti Google Chrome a poté Opera, která sice nemá otevřené zdrojové kódy, ale přesto má ve světě Linuxu velké procento zastánců. Opera bohužel stále vyžaduje staré Qt ve verzi 3.

    Všechny tři v Mandriva Linuxu nejrozšířenější prohlížeče – Firefox, Opera a ChromiumVšechny tři v Mandriva Linuxu nejrozšířenější prohlížeče – Firefox, Opera a Chromium

  • Clementine je znovuzrození programu Amarok ve staré verzi 1.4 a je to můj osobní vítěz mezi hudebními přehrávači. Jednoduchý, rychlý, funkční a přehledný.

Hudební přehrávač Clementine – pokračovatel „starého“ AmarokuHudební přehrávač Clementine – pokračovatel „starého“ Amaroku

  • Nový Firefox má oddělené vlastní jádro od všech zásuvných modulů, takže pád aplikace ve Flashi neznamená pád vlastního prohlížeče, jak tomu bylo ve starších verzích.

  • Projekt KMyMoney pro správu domácích financí byl konečně celý přepsán do Qt4, takže je opět k dispozici v repozitářích. Bohužel není zatím zcela počeštěn, ale doufáme v brzkou nápravu. Druhý projekt pro správu financí jménem Skrooge sice počeštěn je, ovšem není pro naše české podmínky vhodný – (oproti KMyMoney) nezná českou měnu a ani jedinou českou banku.

  • OpenOffice.org je k dispozici ve verzi 3.2. Novinky si přečtěte na portálu OpenOffice.cz: OpenOffice.org 3.2 a jeho nové vlastnosti

  • Vlastníte-li iPhone, iPod Touch nebo iPod Nano, tak oceníte knihovnu libgpod, která přináší podporu pro tato zařízení do přehrávačů Rhythmbox a Amarok.

Oblíbený poštovní klient Thunderbird ve verzi 3.0.5Oblíbený poštovní klient Thunderbird ve verzi 3.0.5

Systém a systémové nástroje

  • Ve výchozím nastavení nejsou povoleny Non-Free zdroje, které obsahují balíčky s proprietárním softwarem – tedy programy s uzavřenými zdrojovými kódy. Povolení Non-Free zdrojů je ovšem otázkou několika klepnutí myší v Ovládacím centru.

    Správce softwaru DrakRPM a balíček planetária StellariumSprávce softwaru DrakRPM a balíček planetária Stellarium

  • Nově zpracované centrum zabezpečení v programu MSECGui (dostupného z Ovládacího centra). Všechna podstatná nastavení jsou na jednom místě přehledně shrnuta.

Centrum zabezpečení vašeho počítače MSECGuiCentrum zabezpečení vašeho počítače MSECGui

  • Do rodičovské ochrany byla přidána možnost blokování některých aplikací, jako například oblíbených „kecálků“ a nebo webového prohlížeče.

    Definování programů, které nebudou moci být spuštěnyDefinování programů, které nebudou moci být spuštěny

  • Máte možnost zaheslovat některé položky GRUBu. Mandriva Linux 2010 Spring zatím používá starý GRUB – legacy.

  • Správce tiskáren (system-config-printer) je nyní zcela nezávislý na systému HAL a používá modernější systém uDev.

  • Otevřené drivery nv pro grafické karty NVidia byly vyměněny za novější noveau. Tyto by oproti původním nv měly nabízet lepší výkon, KMS, 2D akceleraci videa a podporu pro více monitorů.

  • Out-of-box funkční MySQL databáze – v dřívějších verzích byla nutná drobná konfigurace, než se vůbec dala spustit. Nyní běží rovnou po nainstalování balíčku.

  • Rychlejší start systému a nebo náhrada logovacího démona syslogd za modernější rsyslog. A mnoho dalších drobností, které nejsou na první pohled vidět :)

Nastavení četností a intervalů mezi kontrolami aktualizací softwaruNastavení četností a intervalů mezi kontrolami aktualizací softwaru

DrakNetCenter je nástroj pro správu sítí a jejich nastavení...DrakNetCenter je nástroj pro správu sítí a jejich nastavení...

Nabídka pro čtenáře LinuxEXPRESu

Liberix nabízí ve svém elektronickém obchodu dvě knihy věnované Mandriva Linuxu:

Nová kniha 333 tipů a triků pro Mandriva Linux obsahuje zde recenzovaný systém Mandriva Linux 2010 Spring vylepšený (jako vždy) o ovladače, kodeky a další bonusy. Kniha ještě není vyrobená (je napsaná), ale intenzivně se na tom pracuje, aby mohla vyjít kolem 20. července. Pokud nám zašlete předobjednávku, knihu obdržíte ihned, jakmile ji získáme na sklad. Předobjednávky budou mít samozřejmě přednost. 

Tip: Pokud si objednáte starší verzi, pak nám do objednávky napište "sleva LinuxEXPRES". Dáme vám slevu 100 kč, kniha vás tedy přijde na 497 Kč. Nikomu to ale prosím neříkejte. ;-)

Další recenze

Podrobnější recenzi nového systému jsme pro vás připravili na českém portálu MandrivaLinux.cz: Mandriva Linux 2010 Spring – Distribuce z Francie zraje jako víno

Nahoru

Odkazy

Příspěvky

Rychlá recenze: Mandriva Linux 2010 Spring v bodech a obrazech
Widget, gadget, oodget 8. 07. 2010, 08:46:08
Odpovědět  Odkaz 
Zrovna teď jsem potřeboval vyřešit a vyzkoušet nějaký hezký český překlad pro gadget.

Pro widget a podobné se nabízí tato synonyma: appliance - zde by se dal vybrat překlad "zařízení", contraption - "udělátko", contrivance - zde by se dal vybrat překlad "zařízení", convenience - zde by se dal vybrat překlad "užitečná věc, užitečné zařízení/vybavení" a množné číslo "conveniences" - příslušenství, vybavení (pro usnadnění života), gadget - "zařízení", gismo - "užitečná věc, užitečné zařízení/vybavení", gizmo - "udělátko".

Zvolil jsem překlad "příslušenství" (až na další, tedy dokud se nerozhodnu jinak :-), i když "zařízení" má taky hodně do sebe (především je to překlad právě toho "gadget")
Re:Rychlá recenze: Mandriva Linux 2010 Spring v bodech a obrazech
Vašek 10. 07. 2010, 01:23:47
Odpovědět  Odkaz 
Řešili to i tu:

http://groups.google.com/group/dali-aplikace-gugcz/browse_thread/thread/78356380a27d28c2/d6435fc5a7865a0f?hl=cs&pli=1
Řešení
fri 10. 07. 2010, 13:39:58
Odpovědět  Odkaz 
Celkem obvyklý přístup. :-D Přečetl jsem si několik příspěvků, a myslím, že moje řešení v podobě "příslušenství" je dostačující, a tím pádem vynikající. Tím, že se hodí i na popisované zahřívající rukavice pro USB nebo autíčka je v podstatě dokonalé.

Ještě mě napadl výraz "žvahlav", který jsem nedávno slyšel. Ten už ovšem má nějaké využití, jen bych se znovu u odpovědné osoby musel ujistit jaké. :-)
Miroslav Hrončok Rychlá recenze: Mandriva Linux 2010 Spring v bodech a obrazech
Miro Hrončok 9. 07. 2010, 07:47:52
Odpovědět  Odkaz 
To pozadí je prostě boží :)
Petr Šafařík Re:Rychlá recenze: Mandriva Linux 2010 Spring v bodech a obrazech
Peťoš 9. 07. 2010, 08:11:33
Odpovědět  Odkaz 
Já nevim. To v minulé verzi se mi líbilo víc...
Jiří Eischmann Re:Rychlá recenze: Mandriva Linux 2010 Spring v bodech a obrazech
Jiří Eischmann 9. 07. 2010, 22:16:20
Odpovědět  Odkaz 
K čemu je boží pozadí, když tam mají snad deset let staré ikony s příšerným rozlišením... Pěknou grafiku dělají detaily a ty u grafiky Mandrivy bohužel dost skřípou.
Žádnou z těch ikon nejspíš nepoužívám. Na pozadí mám teď osobně vyfocenou svazenku.
fri 9. 07. 2010, 22:59:49
Odpovědět  Odkaz 
Jirko, ty žiješ! :-D
Rychlá recenze: Mandriva Linux 2010 Spring v bodech a obrazech
Aminux 10. 07. 2010, 22:51:03
Odpovědět  Odkaz 
Ten obrázek na ploše je stejný jako v Mandrivě InstantOn. Je to náhoda? Nebo tam máte špatné screeny?
http://www.mandrivalinux.cz/mandriva-instanton-%E2%80%93-operacni-rychlosystem/
Vlastimil Ott Re:Rychlá recenze: Mandriva Linux 2010 Spring v bodech a obrazech
Vlastimil Ott 11. 07. 2010, 11:45:50
Odpovědět  Odkaz 
Nevím, který přesně myslíte, ale pokud se dobře dívám, tapeta je tentokrát stejná jako v předchozí verzi.
Petr Šafařík Re:Re:Rychlá recenze: Mandriva Linux 2010 Spring v bodech a obrazech
Peťoš 11. 07. 2010, 11:58:44
Odpovědět  Odkaz 
Tentokrát se na grafické téma nesahalo (dlouho se nevědělo, jestli to bude Mandriva, Mandragora nebo co...). Takže grafika zůstala stejná.

Odpovědět

Nejsou podporovány žádné značky, komentáře jsou jen čistě textové. Více o diskuzích a pravidlech najdete v nápovědě.
Diskuzi můžete sledovat pomocí RSS kanálu rss



 
 

Top články z OpenOffice.cz

Petr Šafařík

Petr Šafařík

Toho času student astrofyziky, vášnivý fotograf a náruživý kajakář. Ve světě OS se pohybuji především na serveru mandrivalinux.cz, kde jsem zastupce šefredaktora.


  • Distribuce: Mandriva Linux
  • Grafické prostředí: Xfce

| blog