přejít na obsah přejít na navigaci

Linux E X P R E S, Salix OS - Parádní Slackware s Xfce

Salix OS - Parádní Slackware s Xfce

salixos.jpg

Salix OS je distribuce, která vznikla díky několika vývojářům, dříve pracujících na distribuci Zenwalk. Jedná se o systém obousměrně se Slackwarem kompatibilní. Slackware tak dává distribuci Salix OS velmi solidní základ a ten na oplátku poskytuje uživatelům Slackwaru kvalitní repozitáře plné zajímavého softwaru.


Jedná se o velmi mladou distribuci, první vydání nesoucí číslo verze 13, vyšlo teprve 16. září tohoto roku. Pokud vás zaráží třináctka u první verze, vězte, že se jedná o verzi kompatibilního Slackwaru.

Existují tři varianty této distribuce: Full, Basic a Core. První varianta obsahuje prostředí Xfce, webový prohlížeč Firefox a další aplikace. Najdete v ní hudební přehrávač, OpenOffice.org a další software, který se vešel na instalační CD. Varianta Basic obsahuje pouze prostředí Xfce a Firefox. Volba dalších aplikací je na vás, doinstalujete si je z repozitářů. Poslední varianta, Core, neinstaluje vůbec grafické rozhraní a dává tak uživateli možnost přizpůsobit si systém plně svým potřebám, například pro nasazení na server. Bohužel, ať se rozhodnete pro jakoukoli variantu, vždy stahujete stejný ISO obraz, obsahující celou variantu Full. Až při instalaci si zvolíte, kterou variantu chcete.

Instalace

Po zavedení systému z CD vás osloví textové rozhraní. Nečekejte tedy žádné živé instalační médium, jak je tomu třeba u Ubuntu. Instalační CD je u této distribuce prostě určeno k instalaci.

Ve většině případů bude stačit potvrdit klávesou [Enter]Ve většině případů bude stačit potvrdit klávesou [Enter]

Pokud při instalaci zvolíte automatické rozvržení disku, bude distribucí zabrán jeden fyzický disk. Na mém disku velkém 12 GiB byl vytvořen kromě odkládacího oddílu jen jeden oddíl se souborovým systémem ext4. Zda by byl na větším disku vytvořen i oddíl pro adresář /home/, jsem nezkoušel.

Informace do /etc/fstabInformace do /etc/fstab

Po zformátování disku budete požádání o zvolení varianty instalacePo zformátování disku budete požádání o zvolení varianty instalace

Bohužel mi při instalaci nefungovala česká klávesová mapa, ale jazyk systému šel na češtinu nastavit korektně.

Nastavení jazykaNastavení jazyka

Ke konci instalačního procesu budete vyzvání k zadání hesla uživatele root a vytvoření běžných uživatelských účtů. Po restartu vás již přivítá nainstalovaný systém.

První spuštění a první dojmy

Splash screen je velmi střízlivýSplash screen je velmi střízlivý

Při startování systému mě zaujala velmi povedená grafika, avšak správce přihlašování, kterým je GDM, mi přišel příliš křiklavý.

Správce přihlašování už tolik neSprávce přihlašování už tolik ne

Podobným dojmem na mě působilo i zvolené pozadí plochy, ale jinak prostředí působí příjemně. Není sice natolik elegantní jako u Zenwalku, ale nejedná se o typickou šeď výchozího nastavení prostředí Xfce.

Rozmístění ovládacích prvků se podobá spíše systému Windows. Vývojáři Salix OS vsadili na jeden panel umístěný přes celou šířku spodního okraje obrazovky.

Takhle vypadá Salix OSTakhle vypadá Salix OS

Výběr aplikací

Ve variantách Basic a Core záleží při výběru aplikací jen a pouze na vašem rozhodnutí. Proto jsem se logicky zaměřil na variantu Full. Kromě standardních komponent pro správu prostředí Xfce se na instalační CD vešla ještě spousta dalších aplikací. Mezi nimi nemůže chybět Firefox, Gimp, OpenOffice.org, Claws Mail, Pidgin a další.

Nabídka SíťNabídka Síť

Co se týče multimediálních aplikací, obsahuje Salix OS přehrávač hudby Exaile, přehrávač filmů Totem a několik dalších aplikací. Mou pozornost však upoutala položka Install multimedia codecs v nabídce Multimédia.

Nabídka MultimédiaNabídka Multimédia

Dříve než jsem začal pronikat do správy systému a softwaru, vyzkoušel jsem, co se pod touto položkou skrývá. Jak se dalo čekat, nejsou kodeky pro přehrávání DVD filmů a mp3 souborů přítomny ani v plné variantě instalace, aby se předešlo porušování legislativy některých zemí. Díky této položce v nabídce je však instalace těchto kodeků hračkou.

Ůvod do problematiky kodekůŮvod do problematiky kodeků

U nás je naštěstí instalace těchto kodeků legální, takže se nemusíte ničeho bát. Po odsouhlasení se kodeky nainstalují standardní cestou, totiž ze zdrojů distribuce. Po úspěšné instalaci bude dotázáni, zda chcete ze systému tento instalátor odstranit, pokud tak zvolíte, nebude vás již položka v nabídce obtěžovat.

Správa systému

Pro správu systému neslouží na rozdíl od distribuce Zenwalk žádná centrální aplikace, ale několik systémových nástrojů, které najdete v nabídce Systém. Podobně jako v Zenwalku však máte k dispozici nastavení po startu spouštěných služeb, uživatelů, hodin, rozložení klávesnice a pod. Jen si každou položku musíte vybrat z nabídky.

Nabídka SystémNabídka Systém

Startup ServicesStartup Services

Správa softwaru

Salix OS používá stejný balíčkovací systém jako Slackware, což je dáno jeho kompatibilitou s touto distribucí. Pro správu softwaru máte ve variantě Full k dispozici aplikaci Gslapt. Standardně prohledáváte jak zdroje Slackwaru, tak zdroje Salixu. Stačí zadat do políčka Search výraz, který chcete hledat v názvu a popisu balíčku, a potvrdit klávesou [Enter], pak už stačí jen zvolit Execute a změny se provedou. Pro obnovení seznamu balíčků zvolte tlačítko Update a pro aktualizaci všech balíčku Mark All Upgrades a potom Execute.

Hledání balíčku audaciousHledání balíčku audacious

Instalace balíčkůInstalace balíčků

Pokud chcete upravovat seznam zdrojů, nejdete jej v nabídce Edit | Preferences na kartě Sources.

Správa zdrojůSpráva zdrojů

Velmi zvláštní položkou je aplikace Dotnew, která aktualizuje konfigurační soubory v adresáři /etc/ po aktualizaci balíčků. Toto řešení mi velmi připomíná takzvanou distribuci Greenie a kazí můj dojem z distribuce Salix OS.

Proč volit Salix OS?

Musím říct, že se jedná o velmi použitelný systém, který si nehraje na Mandriva Linux nebo Ubuntu. Distribuce má svůj image, je jednoduchá pro mírně pokročilé uživatele a pracovat s ní dokáže i začátečník. Přesto si zachovává jednoduchost Zenwalku a solidní základ Slackwaru. Nemyslím, že začne trhat rekordy, protože nemá nic, čím by uchvátila masy, ale rozhodně se jedná o distribuci s velkým potenciálem. Rozhodně držím vývojářům do budoucna palce.

Ve většině případů bude stačit potvrdit klávesou [Enter]Ve většině případů bude stačit potvrdit klávesou [Enter]

Nahoru

Odkazy

Příspěvky

Salix OS - Parádní Slackware s Xfce
idaho 22. 09. 2009, 14:01:09
Odpovědět  Odkaz 
Z clanku jsem neziskal informaci proc tato distribuce vznikla. V cem je lepsi nebo jina nez Zenwalk. Naopak jsem z obrazku a jejich popisu ziskal pocit (mozna mylny), ze se par vyvojaru nepohodlo a tak si nekolik z nich udelalo vlastni distribuci na bit stejnou jako Zenwalk, jen nazev a par prednastavenych aplikaci zmenili...
Miroslav Hrončok Re:Salix OS - Parádní Slackware s Xfce
Miro Hrončok 22. 09. 2009, 14:15:30
Odpovědět  Odkaz 
Máte napůl pravdu. Vývojáři Zenwalku se nepohodli a vytvořili vlastní distribuci, která je Zenwalku podobná. Nejde však o jiný vzhled distribuce a výběr aplikací, Salix OS je plně kompatibilní se Slackwarem. Zenwalk není. To dává Salixu mnohem větší potenciál a základnu mnoha balíčků softwaru. Proto si myslím, že je Salix lepší volbou, než Zenwalk. Zvenku jsou tyto distribuce, jak říkáte, na bit stejné, jen se jinak jmenují a mají změněno pár přednastavených aplikací. Zevnitř se všk jendá o distribuci, která kráčí jiným směrem než Zenwalk. Je to, jako by někdo vytvořil Ubuntu, které zvládne všechno co Ubuntu, ale bude používat Debianní repozitáře. S tím rozdílem, že Ubuntu má mnohem více balíčků, než Zenwalk, takže by to nemělo v jeho případě příliš velký význam.
Luděk Janda Re:Re:Salix OS - Parádní Slackware s Xfce
Luděk Janda 22. 09. 2009, 15:58:41
Odpovědět  Odkaz 
Omlouvám se za šťouralství, ale jak jste přišel na to, že Zenwalk je méně kompatibilní se Slackwarem než Salix? Používám Zenwalk jako hlavní systém dost dlouho na to, abych si myslel, že je plně kompatibilní. Poslední verze 6.2 vychází ze Slackwaru 13, po instalaci obvykle doinstalovávám ze Slacku některé knihovny.
Taky bych asi nedoporučoval Salix před Zenwalkem a to prostě proto, že za Zenwalkem stojí už rozsáhlá komunita, která, myslím, odchod několik vývojářu ustane. Ten dlouholetý vývoj a existence už 6. řady, to je dost velký potenciál, abych prohlásil Zenwalk za perspektivní distro. Naopak už jsem zažil spoustu natruc distribucí, které už nikdo nezná. Proto bych byl prostě v podobném doporučování opatrnější.
Ale jinak díky moc za recenzi, která mně jako starému Zenistovi otevřela nové obzory.
Miroslav Hrončok Re:Re:Re:Salix OS - Parádní Slackware s Xfce
Miro Hrončok 22. 09. 2009, 16:38:08
Odpovědět  Odkaz 
Nerad bych Zenwalk nějak shazoval, považuji ho za velmi kvalitní distribuci. Předpokládal jsem ale, že není se Slackwarem zpětně kompatibilní. Tedy že balíčky ze Zenwalku nenainstaluješ do Slackwaru. Tak to není? V tom případě se omlouvám za nepodložené tlachy.
Luděk Janda Re:Re:Re:Re:Salix OS - Parádní Slackware s Xfce
Luděk Janda 22. 09. 2009, 20:19:27
Odpovědět  Odkaz 
Tos mě dostal. Skutečně nevím, zda balíčky ze Zenwalku jdou nainstalovat pod Slackwarem. Slackware jsem nicméně také dlouho používal, ale nikdy mě ani nenapadlo tam instalovat balíčky ze Zenwalku, ani z jiného distra založeného na Slacku. Slackware má balíčků dostatek, případně správný slackwarista si je sám kompiluje (http://www.slackbuilds.org/) :-) Z mého pohledu tedy ta zpětná kompatibilita u Salixu není žádnou zvláštní výhodou pro uživatele.
Vlastimil Ott Salix OS - Parádní Slackware s Xfce
Vlastimil Ott 25. 09. 2009, 10:04:53
Odpovědět  Odkaz 
Připravujeme rozhovor s tvůrci distribuce.
Vlastimil Ott Salix OS - Parádní Slackware s Xfce
Vlastimil Ott 4. 10. 2009, 21:20:38
Odpovědět  Odkaz 
http://www.linuxexpres.cz/rozhovor/rozhovor-s-tvurci-distribuce-salix-os

Odpovědět

Nejsou podporovány žádné značky, komentáře jsou jen čistě textové. Více o diskuzích a pravidlech najdete v nápovědě.
Diskuzi můžete sledovat pomocí RSS kanálu rss



 
 

Top články z OpenOffice.cz

Miroslav Hrončok

Miroslav Hrončok

Linux používám od roku 2004, aktivně se o něj zajímám od roku 2007, kdy jsem napsal svůj první článek pro LinuxEXPRES. Od roku 2009 jsem pracoval pro Liberix jako redaktor LinuxEXPRESu, od roku 2011 do konce roku 2012 jako jeho šéfredaktor. Nyní pracuji v Red Hatu, kde rozšiřuji distribuci Fedora o nové balíčky. Zároveň studuji na FIT ČVUT, kde se zabývám 3D tiskem a vyučuji několik předmětů. Spoluorganizuji pražskou konferenci LinuxDays a aktivně se účastním mnoha dalších českých linuxových akcí, jako přednášející nebo jako výpomoc.


  • Distribuce: Fedora
  • Grafické prostředí: Xfce

| blog