přejít na obsah přejít na navigaci

Linux E X P R E S, Zenwalk - Slackware v dárkovém balení

Zenwalk - Slackware v dárkovém balení

Narazil jsem nedávno na zmínku, že vyšla nová verze distribuce, kterou jsem dosud neokusil - Zenwalk. Mám dobré připojení do internetu, takže stahuji mnoho různých distribucí, abych je otestoval, pokud mám čas. Na Zenwalk jsem čas měl, stáhl jsem live CD a otestoval jsem ho. Byl jsem velmi potěšen tím, co jsem viděl, proto jsem ho chtěl nainstalovat na pevný disk.


Obrázek:  1.jpg

Tak vypadá Zenwalk

Zenwalk a jeho edice

Live CD je opravdu jen live, takže nainstalovat nejde (ale běží třeba z USB disku, má necelých 500 MB). Stáhl jsem proto Standard Edition, což je ISO obraz pro instalaci. moje dřívější recenze na abclinuxu.cz) se mi líbí. Článek se tedy nese v kladném duchu - pokusím se popsat, co distribuce přináší oproti dnešnímu mainstreamu jiného. Distribuce jako Ubuntu, Mandriva One nebo Mint jsou jistě skvělé, ale nemusí to být jediná cesta k výbornému linuxovému desktopu.

Nezkoumal jsem rozdíly mezi všemi verzemi Zenwalku: existuje Live Edition (navnadila mě), Standard Edition (o té pojednává článek), Core Edition (vydání bez grafického prostředí pro vytvoření vlastní distribuce na míru) a Server Edition (opravdu optimalizovaná pro servery, to nejlepší ze Slackwaru a dodržující pravidlo KISS - Keep it simple, stupid, tj. "hlavně jednoduché, pro blbce").

Standard Edition se profiluje jako distribuce, se kterou si můžete užívat multimédií, surfovat, programovat, skenovat dokumenty a následně je upravovat, vypalovat CD a DVD, pracovat s kamerou a foťákem a vůbec používá všechny další argumenty, které uvádí každá distribuce ve svém profilu. Zenwalk k tomu ještě dodává, že mu stačí Pentium III, 128 MB RAM a 2 GB místa na disku. A víte, že to možná opravdu bude pravda?

Mile mě překvapila wiki, i když na ní není nic česky, zřejmě je nás českých a slovenských linuxáků na množství všech distribucí prostě málo - ne všude holt máme přeložené stránky. Každopádně obsahuje množství praktických informací a používá se velmi dobře. Našel jsem tam také odkaz na připravované ZenEdu Live CD, tedy výukové CD (jedna verze už vyšla, ale dnes je již zastaralá; těším se na novou).

Standard edition - instalace

Ale přesuňme se konečně k samotné Standard Edition. Instalační ISO obraz má cca 450 MB a nefunguje jako live CD, ale jako instalační médium (jen pro upřesnění). Instalátor je, pokud si pamatuji, stejný jako ve Slackwaru. To znamená, že není na tři kliknutí, zatímco surfujete po webu. Je realizovaný v textovém režimu a jedná se o průvodce jednotlivými úkony - rozdělení disku, instalace zavaděče, balíčků atd. Je potřeba vědět, co se po nás chce - ne jen klikat. Ale není to nevýhoda - vzhledem k tomu, že je Zenwalk určen pro starší počítače a pokročilejší uživatele a že je založen na Slackwaru, se tohle všechno dá chápat jako vlastnost. Stále platí, že kdo pár distribucí nainstaloval, nebude mít problém. Ale opravdu se nejedná o instalaci ve stylu Ubuntu či Mandriva One.

Do starých čias som sa vrátil, keď som zbadal, že systém správně nenastavil rozlišení grafického režimu - mám mu to trochu za zlé, není to nic těžkého. X server najel v dost hloupém rozlišení, ale oprava souboru /etc/X11/xorg.conf byla triviální (i tak šlo do lepšího přepnout pomocí [Ctrl-Alt-šedé plus]). To dobou u mě ztrácel body, ale později je získal jinde.

Jaký je váš dojem?

"No, já mám jenom první dojmy," odpovídá Pavel Liška v roli Idiota. I já na ně dám. Poté, co systém nepříliš dobře nastavil rozlišení, jsem mu dával hodinu, maximálně dvě. Spustil se přihlašovací manažer GDM, přihlásil jsem se (uživatele a heslo jsem zadával při instalaci), velmi rychle naběhlo prostředí Xfce (předtím jsem testoval distribuci SAM Linux, kde bylo Xfce v zelené barvě, zde je modrošedé - jinak v podstatě stejné).

Systém obsahuje výběr z aplikací, jak už to v těchto specifických distribucích bývá (připomínám, že se jedná o distro pro starší stroje). Připadá mi, že výběr je adekvátní: od všeho něco. Původně jsem hledal distribuci fungující jako "multimedia box", takže jsem nejprve prozkoumal položku Multimédia. Na přehrávání hudby a videa jsem program našel, ale televize tam nebyla. Což mě vedlo k instalaci programu Xawtv nebo TVtime, které se mi osvědčily. A tím vlastně začala má cesta po nastavování a poznávání systému. A přišlo překvapení.

Obrázek:  4.jpg

Hlavní nabídka - Multimédia

Nastavení systému a další intimity

Že chci komunikovat česky, jsem nastavil už při instalaci, takže prostředí už bylo připraveno. Zapnul jsem si jen applet pro zobrazování aktuální klávesnice - a vůbec jsem si na panel přidal další applety. Xfce má své konfigurační centrum, které zřejmě není nijak odlišné od jiných distribucí. Hodně se mi líbí - je přehledné a nečiní mi problémy v něm najít, co hledám. Týká se ale opravdu jen pracovního prostředí, nastavení "nižší úrovně" zde nenajdeme.

Obrázek:  8.jpg

Další použité applety

Obrázek:  5.jpg

Nastavení prostředí Xfce

Na Slackwaru jsem oceňoval, že si vše mohu nastavit podle svého - mohu zcela přesně ovlivnit načítání jaderných modulů (případ mé TV karty) a jejich parametry. Na druhou stranu - co jsem si nenastavil ručně, to "samo" nefungovalo. A teď přijde šrapnel.

Zenwalk - písek! - má na tohle všechno své konfigurační centrum. To je věc, která mě velmi překvapila v tom nejlepším smyslu. Žádné kopie (aspoň pokud vím) z jiných distribucí, upravené na moc a na sílu. Jmenuje se Zenpanel, resp. Zenwalk System Tools manager a moc se mi líbí. Obsahuje nejen položky pro správu uživatelů, jazyka, data a času, tiskáren nebo grafické karty, ale zejména mnohem praktičtější položky, které třeba právě Slackware neobsahuje.

ZenPanel - vybrané moduly

Moduly jsou psané na míru, vytkl bych některým oknům, že na změnu velikosti nereagují některé prvky - mají pevnou velikost. Ale to se dá přežít, funkčnosti to nijak neubírá.

Obrázek:  6.jpg

ZenPanel a jeho moduly

A nad čím se tedy rozplývám? Modul Kernel modules zobrazí okno s dostupnými jadernými moduly. V levém seznamu jsou dostupné moduly, v pravém seznamu jsou moduly načtené a používané. Dvojitým kliknutím na modul v levém seznamu jej načteme do paměti; totéž v pravém jej z paměti odstraní. Pravdou je, že jsem nepřišel na způsob, jak modulu předat parametry, ale třeba to bude v další verzi. Nebo se spoléhá na autodetekci jádra, která je v drtivé většině případů dostačující (ale zrovna v případě mé TV karty ne).

Obrázek:  7.jpg

Správa jaderných modulů (ne všechny komponenty okna mění velikost)

Moc se mi líbí modul Startup Services, který distribuci dostává do "user friendly" rodiny. Klasické okno, kde zatrhneme, které služby se mají spouštět při startu systému. Samozřejmě, že je to běžná věc, ale ne všechny distribuce takové řešení mají. Považuji to za velké plus, protože bylo třeba tento modul napsat od začátků.

Obrázek:  9.jpg

Služby spouštění při startu

Stejně tak je skvělé nastavení sítě - Network settings. Líbí se mi mnohem víc než vše, co jsem viděl v majoritních distribucích. Okno mi připadá velmi srozumitelné a snadno ovladatelné. Vše je na jednom místě, přitom to není složité. A funguje velmi dobře, bez výrazné prodlevy při (re)startu služby.

Obrázek:  2.jpg

Správa síťového připojení

Tour de Zenwalk bych pomalu ukončil u toho, co je až v první řadě - instalace softwaru a správa zdrojů neboli repozitářů. Modul pro instalaci softwaru je nazván Netpkg, lze jej používat v příkazové řádce, nebo jako xnetpkg spouštět v grafickém režimu (to je právě další modul konfiguračního centra).

Instalace softwaru a správa repozitářů

Princip instalace softwaru a správa repozitářů vychází ze Slackwaru, je trochu odlišná od toho, co známe z majoritních distribucí. Mně osobně je blízká a líbí se mi. V čem tedy spočívají ony rozdíly?

Především: používá se systém jednoho repozitáře děleného do adresářů podle zaměření balíčků. Vychází to z dřevních dob, kdy se balíčky pro Slackware dělily na diskety (ano, pamatuji si to, začínal jsem tak) a na každé disketě nebo více disketách byla konkrétní sada balíčků - např. a (aplikace), l (libraries, knihovny), n (network, síť), x (X server), xap (aplikace pro grafické prostředí) apod. Tento systém zůstal - v každém repozitáři se nacházejí tyto adresáře, bohatý je ovšem původně nenápadný adresář extra, jenž se dočkal vnitřního dělení podle stejného principu (přibyly podadresáře jako kde, g, games, tcl a mnohé další).

Obrázek:  3.jpg

Repozitáře - zrcadla

Repozitář obsahuje všechen zamýšlený (neznamená "všechen dostupný") software. Pokud se mi podařilo zjistit, nehraje se na licence, svobodné nebo nesvobodné balíčky. Buď software v repozitáři je, nebo není (což se může stát). Princip funguje jinak: zatímco v jiných distribucích se používají repozitáře a jejich "větve" (free, nonfree, testing, backports apod.), zde se přepínají celé repozitáře. Pokud software nenajdete v jednom repozitáři, prostě použijete jiný.

Stírá se rozdíl mezi repozitářem a jeho zrcadlem: v seznamu se mohou objevit i repozitáře, které nejsou zrcadlem žádného existujícího.

Obrázek:  10.jpg

Správce softwaru a obsah repozitáře

V grafickém prostředí k tomu slouží položka Mirros-Browse mirrors a tlačítko Load mirror. Je možné použít jak repozitáře Zenwalku, tak Slackwaru (bohužel jsem nebyl schopen najít, jaké verze, zřejmě current?). Důležité ovšem je: v jednom okamžiku se používá pouze jeden repozitář. Pokud chcete použít balíčky z repozitářů Slacky.eu, LinuxPackages.net nebo jiných, je nutné se "na ně přepnout". Grafický režim viz výše, v textovém režimu je to příkaz netpkg mirror a výběr repozitáře (následně se z něj načte seznam balíčků).

Balíčkovací systém je tedy stejný jako na Slackwaru, používají se balíčky s příponou .tgz. Hlídání závislostí není jeho silnou stránkou, takže se můžete dostat do situace, kdy program nepoběží, protože mu chybí knihovna. To je ovšem vlastnost, nikoliv chyba.

Grafický správce balíčků podporuje také aktualizace - stačí vybrat patřičnou položku v hlavní nabídce View: Updated packages.

Opravdu to není mainstream

Distribuce má své limity, ale nestydí se za ně. Na druhou stranu jistě skrývá další příjemná překvapení, která jsem neodhalil. Opravdu se ale nejedná o konkurenta Mandrivy, Zenwalk má na mušce jiné uživatele. Líbí se mi na něm, že dotáhl téměř do konce věci, které je na Slackwaru nutné hlídat a nastavovat ručně. Přitom si ale ponechal vše dobré, čím si mě Slackware získal už před lety (což se v mých očích nepovedlo Vector Linuxu). Nelíbí se mi barevné ladění, ale to je přece věc podružná - důležitý je přece vnitřek. A ten šlape jako švýcarské motorové hodinky.

Nahoru

Odkazy

Příspěvky

Zenwalk - Slackware v dárkovém balení
zolo 13. 12. 2007, 12:22:44
Odpovědět  Odkaz 
Je na slabsej masine (celeron 1.8 GHz, 256MB RAM) pouzitelny OpenOffice 2.0 ?
Vlastimil Ott Re:Zenwalk - Slackware v dárkovém balení
Vlastimil Ott 13. 12. 2007, 14:09:12
Odpovědět  Odkaz 
Jako vždy - více paměti by neuškodilo, ale myslím, že to pojede. Jak moc komfortní to bude, nevím.
Re:Zenwalk - Slackware v dárkovém balení
Vredy 13. 12. 2007, 16:42:07
Odpovědět  Odkaz 
OpenOffice 2 je provozu shopny na Duron 700, 256MB,
teda pokud nespechate a nemate potrebu otevirat 300strankove dokumenty.
Zenwalk - Slackware v dárkovém balení
Peter 13. 12. 2007, 14:02:07
Odpovědět  Odkaz 
Pekny clanok, Zenwalk je podareny, uz ho nejaky cas pouzivam k plnej spokojnosti.
Zenwalk - Slackware v dárkovém balení
mil 13. 12. 2007, 17:06:46
Odpovědět  Odkaz 
Myslím, že znám lepší alternativy. Na slabší HW bych dal Debian a na nový HW rozhodně Mandrivu. Přednosti a slabiny těchto distribucí jsou dostatečně známé.
Co se týče Zenwalku, moc chvály někdy škodí. Skutečná kvalita distribuce se ukáže až po delší době používání. Chce to minimálně pár měsíců - to je moje zkušenost. Pokud jde o Xfce, tak to má otřesně škaredé světlé plochy pod ikonami (viz obrázek nahoře na začátku článku), které nejdou jednoduchým způsobem odstranit (nacpat tam Rox, to nepovažuji za řešení).
Komu se podaří ty plochy jednoduše odstranit, aby zůstaly jen nápisy pod ikonami, prostě aby to bylo jako např. v KDE, ten by měl dostat minimálně cenu od asi nejslavnějšího obyvatele města Portlandu. Jinak dobrý článek.
Vlastimil Ott Re:Zenwalk - Slackware v dárkovém balení
Vlastimil Ott 13. 12. 2007, 17:40:43
Odpovědět  Odkaz 
Našel jsem, že je to bug knihoven Gtk+. Takže třeba asi volat tím směrem...
Re:Zenwalk - Slackware v dárkovém balení
klingger 14. 12. 2007, 00:25:51
Odpovědět  Odkaz 
do ~/.gtkrc pridať

style "xfdesktop-icon-view" {
XfdesktopIconView::label-alpha = 0

base[NORMAL] = "#3F6BA4"
base[SELECTED] = "#3F6BA4"
base[ACTIVE] = "#3F6BA4"

fg[NORMAL] = "#ffffff"
fg[SELECTED] = "#ffffff"
fg[ACTIVE] = "#ffffff"
}
widget_class "*XfdesktopIconView*" style "xfdesktop-icon-view"
Re:Zenwalk - Slackware v dárkovém balení
enoid 26. 02. 2008, 23:42:39
Odpovědět  Odkaz 
Tak si stáhnětě verzi core a vyberte si prostředí dle libosti - myslím že to zase takový problém nebude :-) já osobně používám Arch Linux a Fluxbox, ale možná že Zen Linux testnu. Celkem to láká :-D jinak Uznávám že Mandriva je fajn :-) na té jsem začínal :-)
Zenwalk - Slackware v dárkovém balení
Racik 14. 12. 2007, 11:27:49
Odpovědět  Odkaz 
Používam Zenwalk viac ako 2 roky a aj keď som vyskúšal najmenej polovicu distribúcii z Distrowatch - ani jedna mi nestála za to, aby som ju nahradil. Má aj svoje chyby, ale na vačšine vždy popracuju a opravia. Pre niekoho môže byť problém balíčkový systém, neúplná lokalizácia a menší počet balíčkou oproti Debianu. Ja som však vždy našiel všetko čo som potreboval. Ešte zaujímavosť keď som hľadal distribúciu akú by som chcel, tak som do distrowatch zadal moje požiadavky a v tej dobe to bola jediná distribúcia čo to spĺňala.
Miroslav Hrončok Re:Zenwalk - Slackware v dárkovém balení
churchyard 16. 12. 2007, 14:35:15
Odpovědět  Odkaz 
Můžu vědět, jaké požadavky to byly?
Re:Re:Zenwalk - Slackware v dárkovém balení
mil 17. 12. 2007, 02:07:51
Odpovědět  Odkaz 
Taky by mě to zajímalo.
Zenwalk - Slackware v dárkovém balení
mil 24. 12. 2007, 04:52:50
Odpovědět  Odkaz 
Pane šéfredaktore, recenze Zenwalku tady

http://linuxos.sk/clanok/288/index.html

se s Vašimi poznatky moc neshoduje. Moc ho tam nechválí...
Vlastimil Ott Re:Zenwalk - Slackware v dárkovém balení
Vlastimil Ott 25. 12. 2007, 10:19:57
Odpovědět  Odkaz 
Odkazovaná recenze je z mého osobního pohledu zcela špatná. To není recenze, jak ji chápu já. To jsou poznámky k používání - naštěstí to tam autor aspoň uvádí.

Téměř nezmiňuje základní věci, které člověka u neznámé/nové distribuce zajímají - balíčkovací systém může být první příklad. Neuvádí, nevím, jestli zcela pochopil princip, že Zen zcela běžně používá balíčky ze Slackwaru. Takže výtky, že tam není Terminus, jsou liché, protože stačí připojit repozitář Slackwaru a instalovat.

Vytýkat distribuci chyby v aplikacích typu "Tie čo sú na paneli, sú tam drobné grafické artefakty" je sice dost nezvyklé, ale budiž. BTW, nikdy jsem Gnash v akci neviděl na žádné distribuci, osobně ho považuji za akademický projekt, proof of concept. Chyby v GDM jsou všude, co jsem zatím viděl, nastavení jazyka v GDM beru, tam je fakt chyba v Zenu.

Zcela ovšem autor rezignoval na zmínku o Zenpanelu, kde by našel nastavení slovenštiny včetně klávesnice. Atakdále.
Zenwalk - Slackware v dárkovém balení
mirozbiro 4. 01. 2008, 13:54:37
Odpovědět  Odkaz 
Cau,
zajimalo by me, jaky je treba rozdil mezi slackwarem a debianem.
Ja uzivam fedoru a malinko Suse. Vcelku vim proc jedno nebo proc druhe, ale Slackware a Debian - 2 mastodonti jsou pro mne otazkou a vrtaji mi v hlave. Je tu nejaky zkuseny uzivatel?
Zenwalk - Slackware v dárkovém balení
skywaker 22. 01. 2008, 21:07:36
Odpovědět  Odkaz 
No ako to tu pozeram vecsina kto z vas sa vyjadruju zenwalk vobec neskusila. odporucam najnovsiu verziu 5 ktora je fakt cool. Aky je rozdiel medzi slackware a Debian? Poviem to takto Debian je na 28CD (lenny) a Slackware na 2CD obsahuje len K Desktop. Slackware nema zavisloti. Vela sa hovori o stabilite Debiana... ale keby ste vyskusali Slackware tak to je o niecom inom a debian sa moze zasit. Slackware je teda mensi nez debian ale na rozdiel od napr. archlinuxu ktory poskytuje len BASE instalaciu slackware je na 2cd a ma aj komplet grafiku. zenwalk je postaveny na slackware ale nepouziva slackware repozitare vsetko si robia samy. a je viac vycackany
Zenwalk - Slackware v dárkovém balení
kolaloka 22. 02. 2008, 22:00:45
Odpovědět  Odkaz 
Zen Linux jsem shodou okolnosti testoval na dvou strojich posledni mesic, a to jak verzi 4.8 tak verzi 5.0. Je to elegance, ale vykoupena nedotazenosti a nestabilitou. Slo to pryc, nyni je tam take na slackware postaveny Wolvix 1.1 release a panecku, to je stabilita!

A co konkretne mi nefungovalo v Zenwalku? Po nainstalovani openoffice, nenabehla grafika - no jasne, ze ne, xorg proste zmizel. Tak jsem doinstaloval xorg, a vse se zdalo ok. Ale hned pri prvnim tisku stranky se zritil firefox, Pri psani mailu Thunderbird, prominte, ale v dnesni dobe, no to si muzu rovnou nainstalovat winkous....

Pokud se Zeni polepsi, mozna si je casem nainstaluju.
Zenwalk - Slackware v dárkovém balení
kici 17. 03. 2008, 06:31:49
Odpovědět  Odkaz 
Nerozumiem,prečo sa robí taká rozsiahla reklama Linuxu,keď je
pre bežného užívateľa španielskou dedinou. Absolvovať VŠ programovania a navyše očakávať možnosť defektov...
Uvažujem dlho o Linuxe ale jeho náročnosť je nepochopiteľná.
Navyše literatúra nie je pre laikov a nie v slovenčine. Bezpochyby to môže byť dobrý systém, ale prečo si vyžaduje programovanie? Iste,agentúry ponúkajú kurzy (aj pre nevedomích)ale tie sú nákladné. Linux je asi pre zanietených...
Vlastimil Ott Re:Zenwalk - Slackware v dárkovém balení
Vlastimil Ott 17. 03. 2008, 09:10:54
Odpovědět  Odkaz 
Tolik předsudků na jednom místě jsem dlouho neviděl. Vy Linux nechcete, tak proč víříte vodu? Nechápu - kdybyste se zeptal něco pořádného, ale takové výkřiky... Jediný otazník je u věty s programováním, tak odpovím: Linux vyžaduje programování stejně jako Windows. Pokud programovat chcete, můžete. Jinak můžete celé roky jen surfovat, poslouchat muziku, vypalovat disky, čučet na filmy atd.
Zenwalk - Slackware v dárkovém balení
kici 17. 03. 2008, 11:34:53
Odpovědět  Odkaz 
Vlastimil,nemáte pravdu keď píšete že Linux nechcem. Prial by som si rozumieť mu. Nie je to to isté ako ho len používať.
Sú to 4roky,keď som kúpil Mandrivu 2006CZ. Mám ju v skrini.
Iste,že ma to hnevá že si neviem poradiť. Sledujem správy aj
preto aby som sa dozvedel niečo. Môj malý mesačný príjem mi
nedovolí kurzy a náuky. Váš popis Zenvalku je zaujímavý ale neviem či by som si s ním poradil. Je jednoduchý a čistý- grafika nie je vyčačkaná ako vo Windowse. Lenže: Mojich 52 rokov nie je pripravených na zložité náuky.
Je pravda,že ma to láka ale z nadšenia sa nikto nič nenaučil.
Vlastimil Ott Re:Zenwalk - Slackware v dárkovém balení
Vlastimil Ott 17. 03. 2008, 17:12:07
Odpovědět  Odkaz 
Tím, že jste začal něco o programování a uvedl jste spoustu nepravdivých informací, jsem vás tipoval na trolla (tedy zviřátko, které se chce jen hádat). Teď ale nabývám dojmu, že máte málo informací a podle toho děláte závěry, které nejsou pravdivé.

Proč máte Mandrivu ve skříni? Co přesně vám brání postupovat podle knížky a nainstalovat ji? Jazyková bariéra to nebude, kniha je česky.

Ta zmínka o platu je mimo mísu, neznám nikoho, kdo by chodil za svoje peníze na kurzy, vždycky ho/ji vyšle firma, protože je to školení kvůli práci. Znám ale dost uživatelů, kteří s Linuxem prostě pracují, občas si ho chválí, občas je štve, ale prostě dělají.

Zenwalk není distro pro uživatele, který se neorientuje. Zkuste to znovu s Mandrivou nebo s Ubuntu. Poslední věta není pravda: právě nadšení je hlavní motivací při učení.

Pokud byste chtěl příklady - otec se nedávno začal počítači víc věnovat, když zjistil, že můžeme volat přes Skype, psát si maily, začaly ho zajímat zpravodajské portály a televize přes internet. A to je začátek - během měsíce. A bude mu brzy šedesát. Že má na počítači Linux, ví, ale má to pro něj význam asi jako že do auta tankuje natural95...
Zenwalk - Slackware v dárkovém balení
kici 18. 03. 2008, 05:03:39
Odpovědět  Odkaz 
Váš tón odpovedí už nie je taký lakonický ako bol. To sa mi páči. Som invalidizovaný a preto ma nikam nepošle firma(?) a
peniaze ktoré mi prichádzajú mi nedovolia kurz. Keby to bolo možné,už ho mám za sebou. chcel som aj grafiku ale to je o inom. Mandriva: Postupoval som podľa návodu,no nedarilo sa mi. Neviem,či nie je 64-ka a ja mám 32-ku. To nikde nepísali.Pre mňa by mal Linux význam poznania niečo nového.
Windows je síce praktický ale ošumelý. Nadšenie: Zase nemáte pravdu hoci by som si prial aby ste mali. Moje amatérske sochy sa páčili aj v diele. Predali by ich ale v kove. Tu nadšenie končí. Pretože som tvrdohlavý a nemám robotu,učil by som sa preto aby som si dokázal,že na to mám. Moje vedomosti by som si nemal s kým podeliť ale aj tak by som sa učil. Lenže...
Vlastimil Ott Re:Zenwalk - Slackware v dárkovém balení
Vlastimil Ott 18. 03. 2008, 09:53:16
Odpovědět  Odkaz 
Já vám moc nerozumím. Právě lidé s zdravotním hendikepem jsou rádi, že je Linux systém, který lze poměrně levně získat a který jim vyhovuje. Proč argumentujete nějakými kurzy? Neznám nikoho, kdo by chodil na nějaké linuxové kurzy, už proto, že jich moc není. Ale ještě prostě nejsme ve stavu, kdy by byly v každé knihovně linuxové kurzy za stovku.

Sám přece musíte vědět, jestli máte starší počítač (32bitový), nebo nové dělo (obvykle 64bitový). To v knize být nemůže. Pak už jen stačí vložit správné DVD. A pokud to nejde, tak nepsat "ono to nejde", ale "hlásilo to nedostatek paměti a místa na disku" nebo konkrétní hlášku, která se zobrazí.

Nadšení - hádat se nebudu. Pokud tvrdíte, že nadšení nikoho nic nenaučí, nemáte pravdu. Nadšení je jedním z hlavních motivátorů. Pokud ho nemáte, učení jde blbě. Pokud se pro nějakou věc člověk nadchne, ani neví, že se něco učí. To je přesně to, co ve škole chybí (jestli to tam vůbec někdy bylo).
Pokud předem víte, že se nenadchnete, pak to půjde ztuha.

Máte ICQ nebo Jabber? Připojte se k nám do chatovací místnosti a můžeme to probírat... Návod je tady: http://www.linuxexpres.cz/praxe/pojdte-si-s-nami-popovidat
Zenwalk - Slackware v dárkovém balení
kici 18. 03. 2008, 16:20:07
Odpovědět  Odkaz 
Pán Ott! Pokúšal som sa natlačiť aj jede,či druhý komunikátor ale nedarí sa. Čo som našiel bolo v cudzom jazyku. T.j. Vami
ponúknutá diskuzia sa asi neuskutoční,čo ma mrzí. Poznanie
je po kráse najcennejšie,čo nás v živote stretne. Pokúsim sa ešte niečo najsť. Som Vám vďačný za pozornosť ktorú ste mi venovali. Nagy
Vlastimil Ott Re:Zenwalk - Slackware v dárkovém balení
Vlastimil Ott 18. 03. 2008, 16:55:48
Odpovědět  Odkaz 
Nedaří se... Já nevím, co se nedaří. Jste příliš stručný. Další informace najdete na http://wiki.ubuntu.cz/Komunikátory a stránkách, které jsou tam uvedené. Českých nebo slovenských textů je tolik, že už o tom ani nemá cenu psát.

Ukončeme tohle vlákno a pište mi na vlastimil.ott@linuxexpres.cz, ano?
Zenwalk - Slackware v dárkovém balení
KRISTIAN 3 MESIACE S FEDOROU 5. 04. 2008, 23:37:03
Odpovědět  Odkaz 
ZDRAVIM:cital som prispevky a musim povedat s LINUXOM TO NIE JE TO ISTE AKO S WINDOWS.JA SOM SI HO RAZ DAL NA SKUSKU LEBO WIN SA MI TAK ZAVIROVAL ZE MUSEL FORMAT. TAK SOM TAM DAL FEDORU 7 KTORU SOM DOSTAL NA JEDNEJ AKCII.NIE SOM ZIADNI PROGRAMATOR SOM OBICAJNI STOLAR,NO TAK MA TO ZACALO ZAUJIMAT PRIAM MA TO AZ POSADLO.NAJLEPSI POMOCNIK LINUXAKA JE ASI INTERNET A TAM FORUM JA SOM SA VELA VECI DOZVEDEL PRAVE NA FORE A NIECO DOKONCA NA YOUTUBE.TERAS SOM V STADIU NEUSTALEHO NUTKANIA SKUSAT ... MYSLIM ZE LINUX NIE JE LEN OS.JE TO ZIVOTNI STIL !!! UZ SA HO ASI NEZBAWIM :)
Vlastimil Ott Re:Zenwalk - Slackware v dárkovém balení
Vlastimil Ott 6. 04. 2008, 11:11:16
Odpovědět  Odkaz 
Nepiš prosím velkými písmeny, chápe se to na internetu jako agrese - že na nás křičíš.

Díky.
Zenwalk - Slackware v dárkovém balení
Laquarius 8. 03. 2009, 06:35:31
Odpovědět  Odkaz 
Jsem v Linuxu začátečník, rád bych něco zkusil, ale bohužel vždy mně odradí taková banalita, kdy abych musel starší PC, kde nebyl ani na prawindowsech žádný problém s ovladači, doslova rozebírat a hledat co to tam mám za grafiku, zvukovku atd., tak to mně opravdu nebaví. Bohužel, zase jsem se nechal nachytat. Jinak vám fandím.
Vlastimil Ott Re:Zenwalk - Slackware v dárkovém balení
Vlastimil Ott 8. 03. 2009, 09:08:44
Odpovědět  Odkaz 
Vám? Komu vám?

Na to je příkaz lspci, který vám to řekne. Jen ve výjimečných případech je třeba rozdělat bednu a podívat se. Pokud říkáte, že je to starší počítač, nebude s tím problém, jen nezafungovala autodetekce, což je u starého hardwaru taky normální stav. Dá se to nastavit ručně. Takže s čím je problém?
Zenwalk - Slackware v dárkovém balení
Yarda 17. 03. 2009, 00:44:58
Odpovědět  Odkaz 
Mate nekdo zkusenosti s touto distribuci na "starem zeleze"? Uspesne jsem doposud k podobnym ucelum pouzival Fluxbuntu nebo Puppy Linux, ale pristi tyden se mi dostane do rukou zase jedno starsi PC na ktere bych tentokrat rad nainstaloval Zenwalk.
Zenwalk 7
Wrunx 16. 08. 2011, 18:09:17
Odpovědět  Odkaz 
Čas popoběhnul, je tu půlka 2011 a také Zenwalk 7. Coby víceméně laik jsem se ho v blahé nevědomosti odvážil "hodit" na můj postarší comp, a světe div se, funguje to na první pokus. Řekl bych, že Zenwalk od zde popisovaných verzí udělal hodně velký pokrok.

Odpovědět

Nejsou podporovány žádné značky, komentáře jsou jen čistě textové. Více o diskuzích a pravidlech najdete v nápovědě.
Diskuzi můžete sledovat pomocí RSS kanálu rss



 
 

Top články z OpenOffice.cz