přejít na obsah přejít na navigaci

Linux E X P R E S, Dominance Linuxu na desktopu, certifikace profesionálů a události v Mnichově

Dominance Linuxu na desktopu, certifikace profesionálů a události v Mnichově

dvatydny.gif

Linus Torvalds by rád viděl Linux dominovat na desktopu. Linux Foundation nabízí certifikace pro linuxové profesionály. Říjnová konference LinuxDays zná svůj program. Správce elektronické knihovny Calibre vyšel ve verzi 2.0. A Mnichov se rozhodně nevrací k Windows.


Linus si stále přeje Linux na desktopu

Linuxu se již velmi dlouho daří velmi dobře ve světě superpočítačů, serverů a mobilních zařízení, ale stejně dlouho se mu naopak nedaří ve světě osobních počítačů. To právě připomenul Linus Torvalds na konferenci LinuxCon, když se jej zeptali, kam by měl Linux mířit dále – Linus odpověděl, že by stále rád viděl Linux na desktopu, ačkoli to není přímo problém kernelu, na kterém pracuje, ale spíše celé infrastruktury kolem Linuxu.

Linux Foundation nabízí nové certifikace

Pokud potřebujete na své znalosti Linuxu nějaký ten „papír“, máte již v současné době celkem rozsáhlou paletu možností, kde obecně uznávanou certifikaci získat. Nyní se k těmto možnostem připojuje i nadace Linux Foundation, která nabízí (zatím) dvě certifikace – Linux Foundation Certified Sysadmin a Linux Foundation Certified Engineer.

Zajímavé je, že ačkoli se jedná o praktickou zkoušku, nikoli test, můžete si vybrat, jakou distribuci použijete (na výběr je jen CentOS, openSUSE a Ubuntu) a vše zvládnete z domova – všechny úkoly budete plnit ve virtualizovaném prostředí dostupném ve webovém prohlížeči a jestli zkoušku skutečně skládáte vy a nepodvádíte, zkontroluje pracovník LF přes webkameru. Jedna zkouška platná dva roky vás přijde na 300 dolarů.

Přednášky pro konferenci LinuxDays

4. a 5. října se bude v Praze na Fakultě informačních technologií ČVUT konat již třetí ročník konference LinuxDays. Již nyní jsou známy přednášky, které si zde budete moci poslechnout. Pokud byste se ale chtěli k přednášejícím přidat, máte ještě do 1. září možnost.

Z programu konference se můžete těšit například na přednášku o souborovém systému ZFS, budoucnosti Fedory, české klávesnici či populárním Dockeru nebo nástroji YaST.

Vyšlo Calibre 2.0

Calibre, populární aplikace pro správu elektronické knihovny, vyšla ve verzi 2.0. Za rok vývoje od verze 1.0 přibylo mnoho zajímavých funkcí, například nástroj pro úpravu elektronických knih ve formátech ePub a AZW (nativní formát pro čtečky Kindle), který umožňuje například i porovnání dvou různých knih. Rozsáhlou práci si také vyžádal kompletní přechod na knihovnu Qt ve verzi 5.

Správce elektronické knihovny Calibre 2.0 Správce elektronické knihovny Calibre 2.0

Open data & gov

Mnichov se nevrací k Windows

Již minule jsme informovali, že situace kolem nasazení Linuxu v Mnichově je v současné době poněkud divoká. Nový starosta není zrovna fanouškem otevřených řešení, což se nelíbí městským radním, kteří přechod na LiMux, linuxovou distribuci speciálně připravenou pro Mnichov, považují za výhodné řešení, které šetří městu peníze.

Do celého „sporu“ se vložil i místostarosta Josef Schmid, který v rozhovoru pro Süddeutsche Zeitung uvedl, že město uvažuje o přechodu zpět k Windows a k vyhodnocení tohoto kroku ustaví speciální expertní komisi. Důvodem měly být údajné stížnosti zaměstnanců na LiMux a nízká efektivita práce. Proti tomu opět hlasitě protestovala městská rada, podle jejíchž členů by přechod zpět na Windows byla velká chyba, která by navíc pro Mnichov byla velice drahá.

Aby celá situace byla ještě nepřehlednější, vydal Mnichov prostřednictvím svého mluvčího radnice prohlášení, že žádný přechod na Windows se neplánuje a sestavovaná komise nemá prověřovat LiMux, ale městské informační systémy jako celek. Za stížnostmi úředníků prý stojí především kancelářský balík OpenOffice.org a nekompatibilita formátů, kterou by měl vyřešit na podzim plánovaný přechod na nejnovější LibreOffice.

Situace kolem nasazení opensource v Mnichově je v současné době skutečně složitá a nepřehledná a má charakter především politického střetu – nejde v něm tolik ani o fakta, jako spíše o to, kdo si prosadí svou, jestli starosta nebo rada – různá prohlášení pro tisk to jen podporují, IT a LiMux se tak mohly jádrem sporu stát i jen náhodou.

Zajímavostí také je, že Microsoft na rok 2016 plánuje přestěhovat svou evropskou centrálu z městečka Unterschleißheim přímo do Mnichova, což by pro Mnichov znamenalo nemalé zvýšení daňových příjmů.

Jednou větou

Nahoru

Odpovědět

Nejsou podporovány žádné značky, komentáře jsou jen čistě textové. Více o diskuzích a pravidlech najdete v nápovědě.
Diskuzi můžete sledovat pomocí RSS kanálu rss



 
 

Top články z OpenOffice.cz

Vojtěch Trefný

Vojtěch Trefný

Dříve dlouholetý Ubunťák nyní uživatel Fedory a programátor v Red Hatu, kde pracuji především na knihovných a nástrojích pro práci se storage (Udisks, Blivet, Libblockdev) a okrajově také na instalátoru Anaconda.


  • Distribuce: Fedora, CentOS
  • Grafické prostředí: Xfce

| blog