přejít na obsah přejít na navigaci

Linux E X P R E S, Zoner Photo Studio: Alternativy pro Linux

Zoner Photo Studio: Alternativy pro Linux

zps.png

Program Zoner Photo Studio není třeba dlouho představovat. Jde o vyspělý správce fotografií s mnoha rozšiřujícími funkcemi. Uživatel s jeho pomocí dokáže zvládnout celý proces práce s fotografiemi, počínaje načtením RAW souborů, přes jejich zařazení do digitálního archivu, následnou editaci, až po výsledný export na internet, DVD prezentaci nebo tisk. Podíváme se na linuxové alternativy, které ZPS dokáží úspěšně nahradit.


Na počátku chci uvést, že nepatřím mezi odpůrce programu Zoneru Photo Studio. Naopak, jeho nedávno uvolněná dvanáctá verze se dle mého mínění autorům opravdu povedla. Nejde jen o „temný“ vzhled ve stylu programu Adobe Lightroom. ZPS 12 mimo jiné přinesl vylepšené ovládání, funkci Katalog pro zobrazení snímků napříč souborovým systémem, vylepšené editační funkce a zdokonalený RAW konvertor. Z pohledu uživatelů Linuxu je proto škoda, že portace na jejich oblíbený systém ve vlastnostech ZPS 12 chybí.

Zoner Photo Studio 12Zoner Photo Studio 12

Nautilus, GIMP, UFRaw a další

Prvním z možných řešení je náhrada programu typu „vše v jednom“ několika jednoúčelovými aplikacemi. Každá z nich sice umí jen jednu věc, zato buď disponuje jednodušším ovládáním nebo jde v tom co umí do mnohem větší hloubky. Hlavní výhodou většiny z nich je integrace do desktopového prostředí. Například zkusme vyjít z toho, co uživateli nabídne prostředí GNOME hned po instalaci linuxové distribuce Ubuntu 9.10. Při organizaci fotografií vám může výborně posloužit správce souborů Nautilus. Půjde mu to lépe, pokud si postranní panel přepnete do „stromového“ pohledu a pokud si doinstalujete program gnome-raw-thumbnailer, který Nautilu umožní zobrazení náhledů souborů RAW.

NautilusNautilus

Pro prohlížení je možné vystačit se základním prohlížečem obrázků Eye of GNOME. Jeho ovládání nelze nazvat jinak než příjemně přímočarým a jeho běh svižným.

Eye for GNOMEEye for GNOME

Pokud kliknete pravým tlačítkem myši na obrázek ve správci souborů nebo v prohlížeči a zvolíte Otevřít pomocí | Editor obrázků GIMP, vstoupíte do prostředí plnohodnotného editoru, jehož výbava ZPS jednoznačně převyšuje. Pro vyvolávání souborů RAW vám může posloužit konvertor UFRaw, který je použitelný jak samostatně, tak ve formě zásuvného modulu pro GIMP.

UFRawUFRaw

Abychom nezapomněli na příznivce desktopového prostředí KDE, kombinace správce souborů Konqueror a prohlížeče Gwenview je s Nautilem a Eye for GNOME přinejmenším plně srovnatelná.

Uvedený přístup má nevýhodu. Váš archiv digitálních fotografií dříve či později naroste do té míry, že se v něm budete orientovat jen s obtížemi. Vůbec nebude záležet na tom, zda si složky s fotografiemi pojmenováváte podle data pořízení snímků (chronologicky) nebo podle jejich témat (obsahově). Názvy složek a souborů k účinnému vyhledávání a třídění snímků jednoduše přestanou stačit. Pomocnou ruku při záchraně před rostoucím chaosem vám mohou podat vyspělí správci fotografií. Tyto programy obsahují kromě jiného funkce pro vyhledávání a třídění fotografií pomocí metadat tj. pomocí textových informací, které jsou vloženy dovnitř do fotografií.

Exif - zkratka z anglického Exchangeable image file format. Jde o specifikaci pro formát metadat, vkládaných do souborů digitálními fotoaparáty. (~wikipedia)

IPTC (nebo též IPTC-NAA-Standard) – standard pro ukládání textových informací do obrazových souborů (např. JPEG nebo TIFF). Tento standard byl definován zhruba v roce 1990 jako Information Interchange Model (IIM) pro novinářské účely. (~wikipedia)

XMP - zkratka z anglického Extensible Metadada Platform. Jde o formát společnosti Adobe Systems Inc pro ukládání standardizovaných a proprietárních informací do obrazových souborů. (~wikipedia)

Dostali jsme se oklikou zpět k programu Zoner Photo Studio a k jeho opravdu plnohodnotné náhradě v prostředí Linuxu. Požadavek bychom mohli zformulovat následně. Hledá se vyspělý správce fotografií, který si poradí s metadaty ve formátech Exif, IPTC nebo XMP včetně vyhledávání snímků podle nich, dávkovými operacemi a základní editaci fotografií a také s zvládnutím řízeného „vyvolávání“ digitálních negativů – souborů RAW.

XnView

Napůl cesty mezi jednoduchými prohlížeči fotografií a ZPS se nachází freewarový (nikoli však open source) program XnView. Zvládne práci s metadaty ve formátech IPTC i Exif a je přeborníkem v dávkových operacích nad fotografiemi. Jeho zastaralý vzhled daný použitým grafickým toolkitem Motif, absence ovladatelného konvertoru RAW a především chybějící vyhledávání podle metadat jej však připravují o kandidaturu na dokonalou náhradu ZPS.

XnviewXnView

Gwenview

V současné době se dere do popředí zájmu uživatelů základní prohlížeč prostředí KDE 4 - Gwenview. Umí dávkové operace, poradí si s metadaty ve všech třech formátech a má díky KIPI modulům zajímavé možnosti exportu fotografií do různých internetových služeb. Ačkoli se jinak jedná o vynikající program, absence vyhledávání podle metadat a chybějící RAW konvertor jej tak řadí mezi linuxovými správci fotografií až na druhou pozici.

GwenviewGwenview

digiKam

Dle mého mínění se možnostem Zoneru Photo Studia nejvíc přibližuje program digiKam. Jde o program z rodiny aplikací KDE 4, vydaný pod svobodnou licencí GPL 2. Jeho současná verze 1.0.0 (mé testy probíhaly na verzi 1.0.0 beta 5 pod linuxovou distribucí Ubuntu 9.10) se ZPS do jisté míry vzhledově podobá. Stačí z roletového menu vybrat funkci Nastavení | Motivy vzhledu | Desert a v nastaveních programu upravit Pohled na alba.

digiKamdigiKam

Podobný vzhled ale nemusí znamenat shodnou funkční výbavu. Při jejím porovnávání trochu zvýhodním Zoner Photo Studio neboť budu postupovat podle jeho modulů.

Správce

Oba programy si shodně poradí s metadaty ve všech třech formátech Exif, IPTC a XMP. Setřiďování alb podle kategorií a vyhledávání obrázků má u obou odlišné ovládání, ale ve výsledku funguje výborně. K tomu každý z obou programů přidává své „vychytávky“. Například u ZPS se mi líbilo jednoduché použití filtrů a možnost připojit k fotografiím hlasové poznámky, u digiKamu mě zaujala možnost vyhledávání obrázků podle ručně nakreslené skici. Dle mého mínění nelze jednoznačně říci, který z obou programů je v roli správce fotografií úspěšnější.

Uživatelé, kteří na digiKam přejdou ze ZPS se setkají se dvěma překážkami. První z nich může představovat odlišný způsob ovládání, druhou jsou potíže s českou diakritikou v metadatech. Návyk na Zoner se jistě časem vyřeší sám, problém kódových stránek je možné zvládnout například tak, že si necháte ZPS metadata překódovat z kódování Windows-1250 do UTF-8 ještě před přechodem na digiKam (Informace | Hromadné přiřazení informací | Změnit kódování IPTC na UTF8). Techničtěji orientovaným uživatelům mohou také pomoci konzolové utility iptc a exiv2.

Zoner Photo Studio – práce s metadatyZoner Photo Studio – práce s metadaty

digiKam – metadata ve formátu IPTCdigiKam – metadata ve formátu IPTC

Krajinářům se může hodit přiřazení souřadnic GPS k fotografiím. Funkčnost je u obou programů opět velmi podobná. ZPS spolupracuje se stránkami Mapy.cz nebo Google maps, digiKam spolupracuje pouze s Google maps. ZPS v tomto případě umí navíc např. načíst data z GPS záznamu trasy.

ZPS – přiřazení GPS údajůZPS – přiřazení GPS údajů

digiKam – přiřazení GPS údajůdigiKam – přiřazení GPS údajů

Nikoho asi nepřekvapí, že oba programy mají poměrně široké možnosti exportu souborů. ZPS je snadno konfigurovatelný a umí se výborně vypořádat s odesíláním souborů do minilabů, digiKam naproti tomu díky zásuvným modulům KIPI (KDE Image Plugin Interface) přímo komunikuje se službami Picasaweb, Facebook a Flickr. Přímý export z digiKamu vám také významně ulehčí práci, je li součástí vašich webových stránek internetová galerie tvořená programem Gallery nebo Gallery2. Jak ZPS, tak digiKam umí pracovat se sbírkami snímků na výměnných zařízeních, ZPS si navíc poradí s jejich vypalováním na CD nebo DVD. Vzhledem k absenci kvalitního vypalovacího programu v základní instalaci Windows to chápu, linuxoví uživatelé tuto vlastnost snadno oželí a sáhnou po osvědčených programech K3b nebo Brasero.

Prohlížeč

Jako nejrozdílnější část při porovnávání ZPS a digiKamu mi připadal prohlížeč snímků. ZPS obsahuje příjemně jednoduché okno prohlížeče, digiKam je vybaven oknem vloženého náhledu. Oba programy mají možnost snadného porovnávání dvou obrázků, oba zvládají promítání obrázkových prezentací. Opět bych chtěl poznamenat, že ovládání ZPS mi připadlo trochu intuitivnější než u digiKamu, ale to je věc zvyku a názoru.

ZPS - prohlížečZPS - prohlížeč

digiKam - prohlížečdigiKam - prohlížeč

Editor

Nijak se netajím tím, že dávám při editaci fotografií jednoznačně přednost GIMPu. Dle mého mínění mu ani ZPS, ani digiKam nemohou konkurovat. U obou mi chybí možnost náročnějších editačních operací s použitím vrstev a masek vrstev. Přesto si myslím, že pro většinu běžně prováděných úprav fotografií ani jednomu z nich nechybí nic podstatného. Uživatelům například poskytují úpravu natočení obrázku, úpravu perspektivy, úpravy jasu a barev pomocí úrovní a křivek, doostření fotografií, kvalitní převod do černobílé škály, retuš červených očí a spoustu efektových úprav.

Základní funkční výbava obou programů mi připadala opět dost podobná. Odlišnosti bylo možné najít až v detailech. U digiKamu se mi například líbilo komfortní provedení funkce Transformovat | Oříznutí s poměrem stran a také provedení funkce Barva | Vyvážení bílé. ZPS si mě získal svým provedením náhledů na právě prováděnou funkci, množstvím efektových úprav a svižnějším během. K tomu ZPS verze 12 přidal snadnější práci se sestavováním panoramat, což u digiKamu úplně chybí a uživatelé musí sáhnout po externím programu Hugin.

Ovládání obou zabudovaných editorů se opět značně liší. ZPS vede o hezký panel nástrojů ve stylu Adobe Photoshopu a rozmístění příkazů v jeho menu mi připadalo logičtější. DigiKam se zase dokonale integruje do prostředí KDE 4 včetně velice efektních vyjížděcích bočních panelů.

ZPS – editace obrázku, křivkyZPS – editace obrázku, křivky

digiKam– editace obrázku, křivkydigiKam– editace obrázku, křivky

Chtěl bych dodat, že oba programy si poradí s obrázky v barevné hloubce 16 bitů na kanál (ZPS pouze ve verzi Profesional), oba také shodně podporují systém správy barev.

ZPS – správa barevZPS – správa barev

digiKam – správa barevdigiKam – správa barev

RAW

Mezi vylepšení ZPS 12 patří jeho RAW konvertor. Pro vyvolávání „digitálních negativů“ používá WIC kodeky, případně externí program dcraw. V tom druhém se výrazně neliší od digiKamu, který pro dekódování souborů RAW používá knihovnu LibRaw, založenou na kódu programu dcraw. Ačkoli se postup dekódování RAW u obou programů liší, opět je to jen v detailech. ZPS verze 12 přináší svým uživatelům oproti digiKamu něco málo navíc. Je jím uživatelsky velice přívětivé zpracování HDR snímků získaných různými vyvoláními téhož RAW souboru. Souhlasím s námitkami, že externí svobodný program Qtpfsqui uvedený nedostatek digiKamu bez potíží vykryje, ovšem zpracování HDR snímků v ZPS 12 je opravdu velice slibné.

ZPS – RAW konvertorZPS – RAW konvertor

digiKam – RAW konvertordigiKam – RAW konvertor

Shrnutí

Celkový výsledek porovnávání ZPS a digiKamu mně samotného překvapil. Co se týče uživatelům poskytnutého množství funkcí, považuji oba programy za téměř rovnocenné. Především uživatelé starších verzí ZPS a verze Standard mohou být digiKamem v mnoha ohledech příjemně překvapeni.

Kvůli objektivitě ale musím dodat, že ZPS má v oblasti ergonomie ovládání a svižnosti běhu programu před digiKamem přece jen určitý náskok. K tomu přidává některé funkční detaily např. uživatelsky přívětivou práci s HDR fotografiemi, které jej posouvají o malý kousek výše. Přesto je moje odpověď na úvodní otázku jednoznačná. Ano, digiKam dokáže Zoner Photo Studio velmi dobře nahradit. Ať už jste zkušenými fotografy nebo jen potřebujete kvalitní program pro správu vašeho domácího archivu fotografií, digiKam může být výborným řešením právě pro vás.

Nahoru

Odkazy

Příspěvky

Zoner Photo Studio: Alternativy pro Linux
Daniel 18. 01. 2010, 06:59:17
Odpovědět  Odkaz 
Tak to je přesně ta parketa článků co mě zajímají. Přeci jenom v Linuxu se drtivá většina programů jmenuje jinak a často trvá než člověk najdo to "pravé".
Uvítám podobné články na další plnohodnotné alternativy.
Jo jinak moc lidí co mělo opravdu koupeného Zonera jsem neviděl . Spíše žádného :-)
Roman Bořánek Re:Zoner Photo Studio: Alternativy pro Linux
Roman Bořánek 18. 01. 2010, 19:54:05
Odpovědět  Odkaz 
Nejvíc mě baví, jak spousta lidí nadává, jaký je GIMP/OpenOffice.org/cokoliv jiného *píp*, ale když se jich člověk zeptá, jestli mají Photoshop/Office legálně, tak... :-)
Andrej Pavelka Re: Re:Zoner Photo Studio: Alternativy pro Linux
Andrej Pavelka 22. 08. 2011, 19:47:19
Odpovědět  Odkaz 
Ono je tiež haluz, že väčšina týchto ľudí, čo pochybujú o slobodných grafických programoch a vôbec o slobodnom softvéri, nevedia v tých svojich uzavretých "super" programoch robiť. Mňa jeden debil presviedčal, aký je Photoshop oproti Gimpu super a v čom všetkom je Linux horší od Windowsu, čo som mu inak všetko vyvrátil na základe osobných skúseností a pritom mne poslal obrázok, že chce zmeniť farbu písma a dorobiť na tých písmenách cencúle, lebo on to v tom svojom photoshope nevedel spraviť a okrem toho nosí so sebou DVD Linux Koppix. Mimochodom je to elektrotechnik, ktorý konečne doštudoval a ja som jeho spolužiakovi z elektra robil domácu úlohu (programovanie jednej mini webovej splikácie). Som vyučený kuchár s maturitou :D :P Programovanie, slobodný software a kus aj grafiku mám ako hobby :-)
Zoner Photo Studio: Alternativy pro Linux
Milhouse 18. 01. 2010, 07:57:34
Odpovědět  Odkaz 
Ano, taková to srovnání mají smysl. Když chci někoho "svičnout" na Linux, tak na otázky programů bude stačit, když je odkážu na článek konkrétního srovnání na Linuxexpresu. :)
Zoner Photo Studio: Alternativy pro Linux
kowy 18. 01. 2010, 09:06:47
Odpovědět  Odkaz 
Jen připomínám, že pro hledání SW je výborný seznam na abclinuxu.cz: http://www.abclinuxu.cz/software

Tady máte např. ukázku digiKam: http://www.abclinuxu.cz/software/grafika/prohlizece/digikam

Mnohdy je uveden i "konkurenční" produkt z Windows, pro lepší představu. Nezbývá než vyzkoušet, což je otázka několika kliknutí myší ve správci SW.
Zoner Photo Studio: Alternativy pro Linux
Luban 18. 01. 2010, 10:57:05
Odpovědět  Odkaz 
Dlouho jsem hledal alternativu pro ZPS (mám jej legálně) v linuxu. S autorem článku nelze než souhlasit, že Digikam tou alternativou je. Nebylo to v článku podrobněji zmíněno, ale podle mě Digikam zaostává za ZPS v pokročilém přejmenování fotek (V ZPS mohu fotku přejmenovat pomocí mnoha údajů z exifu) a v možnostech prezentace fotografí (navíc funkce ZPS - export do PDF prezentace taky není k zahození). Těším se na každou novou verzi Digikamu, snad se mu podaří na tomhle poli zlepšit.
Re: Zoner Photo Studio: Alternativy pro Linux
Kraki 11. 08. 2011, 20:40:43
Odpovědět  Odkaz 
Netýka sa to len fotiek, no krásne sa dajú súbory premenovávať pomocou Krename. Má aj plugin, ktorý z exif informácií vie vybrať okrem iného aj dátum a vložiť ho do názvu súboru.
Zoner Photo Studio: Alternativy pro Linux
Petr 18. 01. 2010, 11:10:24
Odpovědět  Odkaz 
ještě bych například zmínil geeqie bývalý už nevyvíjený gqview, který také umí pracovat s rawy a má některé funke především pro třídění snímku, které digikam nenabízí
Zoner Photo Studio: Alternativy pro Linux
Alfonz_mucha 18. 01. 2010, 15:18:22
Odpovědět  Odkaz 
no.. jako divím, se že nebyl zmíněn program RawTherapee
www.rawtherapee.com
Vlastimil Ott Re:Zoner Photo Studio: Alternativy pro Linux
Vlastimil Ott 18. 01. 2010, 21:54:05
Odpovědět  Odkaz 
Zadání znělo "najít náhradu za ZPS", pochybuju, že to RT splňuje, seriál je tady: http://www.mandrivalinux.cz/uprava-raw-fotek-z-digitalnich-zrcadlovek-v-linuxu-rawtherapee-1/
Irena Šafářová Zoner Photo Studio: Alternativy pro Linux
Irena Šafářová 18. 01. 2010, 18:38:40
Odpovědět  Odkaz 
Já se moc nedivím, že RawTherapee nebyl zmíněn, protože před asi čtyřmi nebo pěti měsíci jsem o něm hledala informace na webu - v češtině - a nic jsem nenašla! RawTherapee je, podle mého mínění, opravdu kvalitní editor obrázků, hlavně co se týče raw. Není ještě moc známý v našich končinách, ale situace se začíná zlepšovat.
Článek považuji za kvalitní srovnání programů pro práci s obrázky. Kdo se potřebuje dovědět, který program je na které funkce dobrý, může si podle článku vybrat.
nautilus?
rs 18. 01. 2010, 19:52:40
Odpovědět  Odkaz 
Jedna vlastnost Nautilu je na slaktrafenie - nahlady obrazkov zobrazuje neskutocne dlho, ked mam v adresari napr 100 fotiek, mozem si ist zafacit, kym ich nacita. Ovela sviznejsie pracuje napr. Thunar, v mojom pripade je niekolkonasobne rychlejsi. Pouzivam Ubuntu s Gnome.
Miroslav Hrončok Re:nautilus?
Miro Hrončok 18. 01. 2010, 22:28:29
Odpovědět  Odkaz 
A to se autor Thunaru rozhodl do Xfce 4.6 celé náhledování přepsat a ZRYCHLIT.
Re:nautilus?
StanDislav 26. 01. 2010, 21:23:33
Odpovědět  Odkaz 
Děkuji za tip. Několikanásobně jest hodně slabé slovo. 2500 fotek - složka se otevře rovnou s náhledy, načítání jsem ani nezaznamenal. super
Zoner Photo Studio: Alternativy pro Linux
Zbynek 18. 01. 2010, 20:03:51
Odpovědět  Odkaz 
Sice mám Linux, ale nahradit ZPS z hlediska pokročilé úpravy fotek a základní organizace není problém, spíš bych viděl 1 přednost ZPS, za kterou jsem ještě nenašel náhradu, a to:

Velmi rychlá komfortní úprava fotek do cca 3-4 kliknutí. Např ořez: vyberu si v liště nástroj ořez v druhé liště nastavím poměr fotky (jen vyberu z menu, nemusím si tu škálu fotek pamatovat) a orientaci, pak jen během 4 kliknutí mám fotku upravenu (1. klik výběr oblasti 2. enter či klik pro potvrzení 3. načíst další fotku 4. potvrdit uložení, někdy i méně, protože si to pamatuje poslední pozici výběru), tím to způsobem jde zpracovat několik set fotek během několika minut.

Podobný způsobem se dá aplikovat na většinu základních úprav, vše se děje v 1 okně (žádná další okna s náhledy a dialogy). Velice se mi líbí přímo v okně promazávání fotek a hlavně jednoduché načítání následující fotky a oproti DigiKamu se mi menu zdá i přehlednější.

Samozřejmě to lze vše nahradit třeba Gimpem, nebo DigiKamem, ale tady jde o tu rychlost zpracování, pokud ji nepotřebujete, tak tato přednost nebude chybět.

Bohužel takovéhoto urychlení se asi v Linuxu nedočkám. Přemýšlel jsem o pluginu pro Gimp, ale na to skriptování nestačí, protože klasický GUI script v Gimpu po odkliknutí zavře své okno. Plugin by musel mít provázané GUI s Gimpem a být trvale k dispozici jako další okno nástrojů.

Holt úprava fotek typu "hurá jdem na to" se v Linuxu nekoná a je potřeba si trochu času vymezit.
Lubomír Čevela Re:Zoner Photo Studio: Alternativy pro Linux
Lubomír Čevela 19. 01. 2010, 09:53:05
Odpovědět  Odkaz 
Toto je zajímavé: "Velmi rychlá komfortní úprava fotek do cca 3-4 kliknutí..."

Předpokládám, že prvním krokem je zkopírování složky s fotkami. Práce s originály fotek přináší problémy. Zkusme simulaci kliknutí v digiKamu: 1 Klik tlačítko Upravit, 2 klik výběr funkce ořez z menu, 3 klik výběr oblasti, 4 klik potvrzení ořezu, 5 klik uložení snímku, 6 klik návrat z úprav, 7 klik přepnutí na další fotku. Možná by to šlo ještě efektivněji, ale teď nemám možnost si to vyzkoušet.

Myslím, že celý trik je u Zoneru v nástroji který mi dle Vašeho postupu zůstane vybraný i pro další fotku. Ovšem v případě více operací např úrovně, ořez, zvětšení na tiskové rozlišení, doostření se dle mého mínění budou oba postupy lišit jen minimálně. Osobně bych udělal spíše klik na fotku pravým tlačítkem myši a výběr příkazu Otevřít v GIMPu.

Je jasné, že každý očekáváme od správce fotografií něco jiného. Mně slouží spíše k organizaci a dohledávání fotek, editační funkce vnímám jako druhořadé. Ovšem to je věc osobních preferencí.
Zoner Photo Studio: Alternativy pro Linux
Pavel 18. 01. 2010, 20:51:32
Odpovědět  Odkaz 
No a co Picasa. Jasně jede přes vine, ale docela svižně, sama otáčí fotky u fotografií na výšku, odstranění červených očí super, Linux Mint ji má přímo v balíčku. A napojení na picasa webalbum, youtube a možnosti jednoduché úpravy pro videa bezkonkurenční. Rychlost vyhledání fotek podle klíčového slova.

Škoda že je pro Linux jen v angličtině a v emulaci.
http://picasa.google.com/linux/
Re:Zoner Photo Studio: Alternativy pro Linux
Zbynek 19. 01. 2010, 01:31:16
Odpovědět  Odkaz 
Ano o Picase vím, ale jak bylo zmíněno, tak do Linuxu moc nezapadá (jak z hlediska technického, tak vizuálního), sice je rychlá, ale změny ukládá do oddělených souborů, reálné fotky z ní vypadnou až při exportu, sice se s tím dosáhne 99% kvality, ale vše je omezeno pouze na tento program, pokud chci fotku někde použít, tak ji musím exportovat, o kopírování platí to samé, nedej bože když k nim budu muset přistupovat z jiného systému bez Picasy.

Kdyby ji šlo nastavit na přímé ukládání a vnutit jí styl práce ala ZPS, tak bych ji používal.

Ale když porovnám třeba Picasu a F-Spot, tak je na tom velmi dobře.

U F-Spotu se mi docela zamlouvá GUI (vše na cca 3 kliky jako u ZPS), ale technicky je řešen strašně. Kvůli každé změně uloží nový obrázek (verzování), na hdd jsou fotky řazeny dle kalendáře do x adresářů, veškeré informace jsou uloženy v databázi. Představa, že by fotky zabíraly 5x více místa a v případě znefunkčnění sytému bych to musel třídit je děsná, a dělat exporty, na to jsem moc konzervativní.

To si radši udělám těch 5 tlačítek pro Gimp.

Ano na Linuxu existují cca 2 programy na rychlé úpravy, ale jejich přístup se mi nezamlouvá, možná za pár let se něco hezkého objeví, ostatně Linux se začíná pěkně rozjíždět.
Re:Zoner Photo Studio: Alternativy pro Linux
StanDislav 26. 01. 2010, 21:28:45
Odpovědět  Odkaz 
Picasa jako náhrada ZPS - nechápu. Protože pokud vám nevadí komerční produkt (není případ Picasa) a běh pod Wine (je právě případ Picasa), tak není třeba hledat náhradu ZPS neb pod Wine mi bezproblémově běhá ZPS12 na Ubuntu 9.10 64bit
Zoner Photo Studio: Alternativy pro Linux
Vladimír Vojta 18. 01. 2010, 20:58:07
Odpovědět  Odkaz 
Jsem rád, že tento článek vznikl, byť potvrdil můj osobní průzkum, kdy jsem hledal čistě Linuxovskou alternativu k IrfantView a mimo již nevyvíjený port XnView jsem nic tak kompletního nenašel.
Je tu GIMP, ale ten jsem se ještě, ke své smůle, nenaučil ještě pořádně ovládat (nepřešly mi ty příkazy, které potřebuji do krve a tak vždy přemýšlím, jak se to nebo ono dělá). :-(
Vlastimil Ott Re:Zoner Photo Studio: Alternativy pro Linux
Vlastimil Ott 18. 01. 2010, 21:51:59
Odpovědět  Odkaz 
Já teda nevím, jsem průměrný uživatel foťáku (kompaktu) a zatím mi vždycky stačil gThumb a/nebo Gwenview. Co s tím všichni furt děláte? :-)
Re:Re:Zoner Photo Studio: Alternativy pro Linux
Zvedavec 19. 01. 2010, 00:33:38
Odpovědět  Odkaz 
No jo, to je tezky, pro nekoho, kdo to "naflaga" na web bez upravy :-)
Jinak prumerny uzivatel fotaku nevi a nepotrebuje vetsinou nic. To neni nic proti Vam, ja jenom, ze je otazka, co je to prumerny uzivatel fotaku...
Vlastimil Ott Re:Re:Re:Zoner Photo Studio: Alternativy pro Linux
Vlastimil Ott 19. 01. 2010, 09:53:22
Odpovědět  Odkaz 
Já ty fotky upravuju.. nebo to všichni kromě mě fotí do rawu? :-)
Irena Šafářová Re:Re:Re:Re:Zoner Photo Studio: Alternativy pro Linux
Irena Šafářová 19. 01. 2010, 13:12:52
Odpovědět  Odkaz 
Já fotím do rawu :-). Je to spíše z nouze, protože jsou někdy podmínky tak neskutečně těžké (pro foťák, ne pro mě), že mi nic jiného nezbývá. Manželovi tenhle formát zachránil nejednu fotku pro jeho živnost. V jpg by byla naprosto nepoužitelná. Proto mám celkem ráda RawTherapee, protože jsem se s Ufraw-em nějak neskamarádila.
Ira
Re:Zoner Photo Studio: Alternativy pro Linux
Atilius 19. 01. 2010, 07:46:27
Odpovědět  Odkaz 
Mne jako vyborna laternativa k IrfanView prisel Fotoxx.
Re:Re:Zoner Photo Studio: Alternativy pro Linux
Vladimír Vojta 26. 01. 2010, 10:11:51
Odpovědět  Odkaz 
Koukal jsem na fotoxx http://kornelix.squarespace.com/fotoxx/ a skutečně to vypadá pěkně. Díky za tip. :-)
Vlastimil Ott Re:Re:Re:Zoner Photo Studio: Alternativy pro Linux
Vlastimil Ott 26. 01. 2010, 11:27:49
Odpovědět  Odkaz 
http://www.linuxexpres.cz/software/programator-kornelix-software-pro-kazdeho
Re:Zoner Photo Studio: Alternativy pro Linux
GeBu 24. 01. 2010, 21:55:39
Odpovědět  Odkaz 
Mrkni na XnViewMP - nově vyvíjená verze postavená na QT.
Zoner Photo Studio: Alternativy pro Linux
ForMat 19. 01. 2010, 11:14:25
Odpovědět  Odkaz 
Dlouho jsem hledal slušnou alternativu k LighRoomu, (nebo k zoner photo studio, chcete-li). Vyzkoušel jsem kde co, co by katalogizovalo, třídilo a upravovalo mé RAW fotky. Po 2 týdnech testování jsem zakoupil Bibble (bibblelabs.com). Od té doby mám vyřešeno a proto doporučuji. Nestál zase tolik.
Zoner Photo Studio: Alternativy pro Linux
Radim 22. 01. 2010, 11:34:04
Odpovědět  Odkaz 
Nahrada za Lightroom, Aperture a jim podobne je Lightzone (placeny) a nebo Bluemarine, ktery je zdarma.

Lightzone existoval dokonce jeste pred Lightroom a jde o profesionalni software.

Dale pak treba Bibble, coz je taky velmi kvalitni software.
Re: Zoner Photo Studio: Alternativy pro Linux
qk 15. 08. 2011, 16:51:25
Odpovědět  Odkaz 
Bluemarine vypada mrtve - posledni news je 1.5 roku stary, fura odkazu nefunguje...
Lubomír Čevela Zoner Photo Studio: Alternativy pro Linux
Lubomír Čevela 24. 01. 2010, 20:45:57
Odpovědět  Odkaz 
Vybíral jsem programy, které jsou v současné době běžně dostupné v repozitářích linuxových distribucí. Tím nepopírám, že s Bluemarine a Lightzone opravdu patří mezi velice zdařilé alternativy k Zoneru. Stejně tak může některým uživatelům vyhovovat RawTherapee, nově uvolněný pod licencí GPL. Díky za inspiraci, k tématu se ještě vrátím.
Zoner Photo Studio: Alternativy pro Linux
Slavko 25. 01. 2010, 16:48:00
Odpovědět  Odkaz 
Prešiel som článok i komentáre a myslím, že ešte nebolo napísané jedno:

Veľmi kvalitne a IMHO detailne urobené porovnanie, vďaka :-)

Moje fotografovanie je síce na úrovni limitne sa blížiacej k nule, ale deti to iste ocenia, Zoner nepoznajú...
Zoner Photo Studio: Alternativy pro Linux
Alda 30. 01. 2010, 09:45:16
Odpovědět  Odkaz 
Docela měl překvapuje, že se tady řeší pouze to, na kolik kliknutí se udělá v tom či onom programu editace, ale nikdo neřeší kvalitu (pokud jsem to přehlédl, omlouvám se).

Při přechodu na Linux jsem v podstatě ihned ke každému programu z Windows, který jsem používal, našel obstojnou náhradu. Ne tak k převodu RAW formátu. Vždy mě v prvé řadě zajímala kvalita a pak až ergonomie. Vyzkoušel jsem opravdu kdeco, ale vždy byla kvalita horší a to o dost - zkoušel jsem i placené programy, které bych si koupil, kdyby byly výsledky dobré. Mám Nikon D70 a nejlepší výsledky vždy dal pouze a pouze Nikon Capture. Problémy byly hlavně s tím, jak se ztrácelo rozlišení, na jemných strukturách (např. vlasy) nebyly u ostatních SW vidět detaily, člověku to nepřišlo, dokud si to neporovnal s výsledkem z Nikon Capture. Pak byl vidět velký rozdíl - tam kde byly u Capture vidět detaily, byla u ostatních více či méně strukturovaná "mlha". Říkal jsem si, že se to nakonec dalo čekat, jedině oni vědí, jak ta data z jejich chráněného formátu správně dostat a dost mě to štvalo. Byl to opravdu jediný program, kvůli kterého jsem dlouhou dobu spouštel Windows pod VMWare. A pak jsem narazil na Raw Therapee! Vyzkoušel jsem jej jen ze zvyku a byl jsem v šoku. Výsledky byly ještě o dost lepší než z Nikon Capture a to na první pohled, ne jen při zvětšení. Na stránce autora se píše, že se hlavně zaměřuje na vlastní algoritmy pro převod obrazových dat a v tom je to jádro pudla. Podle mně sice všichni používají dcraw, ale vlastní algoritmus si dělá málokdo. Od této chvíle bych Raw Therapee používal i na Windows i kdyby byl tento program placený a dražší než Nikon Capture!

BTW: Když jsem zkusil převod z raw formátu pomocí editoru digiKamu, tak jsem se zhrozil - byl snad nejhorší, co jsem kdy viděl. To už raději Gimp, tam je kvalita s již zmíněným pluginem o něco lepší, ikdyž na Raw Therapee prostě nemá. Upozorňuji, že proti digiKamu nic nemám, ostatní funkce nejsou tak špatné, přemýšlím, zda jej použít pro katalogizaci fotek.

Zmíněná porovnání mohou platit pouze pro raw formát Nikonu (*.NEF), možná že s jinými formáty by to bylo lepší, nezkoušel jsem to.

Na Raw Therapee jsem narazil díky LinuxExpresu, za to velké díky. BTW - nechápu, jak jsem jej mohl dříve minout, když jsem vyvinul dost velké úsilí, abych prošel pokud možno všechny alternativy - inu, příliš jsem se spoléhal na Google.
Re:Zoner Photo Studio: Alternativy pro Linux
Petr 5. 05. 2010, 15:16:55
Odpovědět  Odkaz 
Možná trochu pozdě, ale snad celkem k tématu. Kvalita a ergonomie jsou dvě strany téže mince. Digitální fotoaparáty dávají možnost fotografovat i amatérům podobným stylem, jak v čase kinofilmu mohli pracovat asi jen fotografové National Geografic s velmi širokým rozpočtem. Tedy nafotografovat v jedné situaci mnoho snímků a pak vybrat ten, který atmosféře a vyznění nejlépe odpovídá. Pracuj s linuxem hodně tak 6 let, zatím jsem nenašel v něm žádný program, který by uměl kvalitně a rychle procházet nafocené snímky. Všichni umí procházení ve smyslu "ukážeme fotky kamarádům" tedy celé fotky ne moc rychle. Vracím se obvykle s focení třeba z koncertu, sportu, párty nebo i z focení z přírody tak s 500 - 900 fotkami. Mnoho z nich je velmi blízkých a podobných, u dynamických jevů ze seriového snímání, u přírody různé změny pohledu. To co v první fázi dělám, je z každé situace vybrat 1 nebo 2 fotky, které ji zachycují nejlépe, a se kterou má cenu se zabývat. Při tom přecházím z jedné na druhou nejen v celkovém pohledu, ale i v detailu 1:1 na pixely. Těch přechodů mezi fotkami je pro výběr tak 50 fotek, tak 4000 - 6000. Podle celkového pohledu, výrazu oči, polohy rukou, toho na co je přesně zaostřeno. To co je kriticky nutné je rychlost toho přechodu. Pokud přechod mezi fotkami trvá jednu vteřinu, tak celková ztráta času jen na čekání na ty přechody je mezi 1-2 hodinami, a je-li 4 vteřiny je to naprosto nepoužitelné. A málokterý program při přechodu na příští fotku drží rozlišení a polohu výřezu. Nechápu proč ty selekční programy nemají předem zpracované fotky do rozlišení monitoru, to která fotka je příští je dané z nastavení, a klidně by mohly mít 3-5 fotek dopředu a dozadu připravené. A dopočítávat další ve chvíli kdy si uživatel fotku prohlíží, ne až když chce další. Teprve po téhle selekci jde o zpracování, editaci, funkce a kvalitu. Ale tohle jednoduché prohlížení (projít a vybrat) žádný linuxový program na foto neumí, připadají mi jako když jsou udělány pro uživatele kompaktu, který jede na výlet s rodinkou a přijde s 20 fotkama, prohlídne je, vyhodí z nich 3, někdy ořízne ostatní, došolíchá bílou. Možná jsem nespravedlivý, ale zpracovávat 1000 fotek je v každém z těch programů strašné.
Re:Re:Zoner Photo Studio: Alternativy pro Linux
Ivan 6. 05. 2010, 13:44:34
Odpovědět  Odkaz 
Pre porovnávanie, výber možno Light Table (Digikam) prípadne v Ubuntu tu - http://forum.ubuntu.cz/index.php/topic,43184.0.html
Re:Re:Re:Zoner Photo Studio: Alternativy pro Linux
Petr 7. 05. 2010, 14:13:31
Odpovědět  Odkaz 
Zkusil jsem, to je sice pěkné, ale opět použitelné případně v druhé fázi, tedy na menším počtu. Už jen tím, že fotky musím někam přetahovat a dropovat je ztráta času. Zkusil jsem porovnat 8 fotek takto, to pak vychází na porovnávání 7 dvojic a zabralo to asi 4-5 minut, protože najít stejné polohy a zoomy braly čas takže fotka se spolehlivým výběrem za 30 sec. Pro 500 fotek je to 250 minut tedy 4 hodiny jen na tu jednoduchou selekci. Nemluvě o tom, že nejlepší, nejrychlejší a nejkvalitnější porovníní je prohlížet fotky přes sebe, tedy střídat je na jednom místě. Obrovské množství softu na úpravu fotek takto realizuje porovnání obrazku před a po úpravě. Dá se někam kliknout a zobrazení se změní okamžitě, ACDSEE nebo Lightroom má takto řešené prohlížení, dám next a mám tam další protože ji má předpřipravenou. A označením ji vyberu do dalšiho zpracování. Je mi z toho smutno, protože open source mám rád. Digikam dost hezkých funkci, ale to, že by se autoři zabývali tím jak je třeba optimalizovat fotografický workflow, to tam není. Ten globální design nedělají fotografové, kteří by měli vědomí, co potřebují, ale programátoři, kterí jen přidávají funkce, ale práci nezefektivní.
Re:Re:Zoner Photo Studio: Alternativy pro Linux
MaT 6. 07. 2010, 01:32:20
Odpovědět  Odkaz 
Tohle zapamatování si zoomu a pozice výřezu umí určitě Geeqie (nástupce GQview).
Zoner Photo Studio: Alternativy pro Linux
Standa 19. 02. 2010, 11:56:47
Odpovědět  Odkaz 
Moc pekny clanek! SUPER! Bohuzel ale ZPS uz ztraci dech, jak mezi lidmi pribyva pocet zrcadlovek. ZPS stejne jako podobne programy slouzi leda pro selekci fotek, dal je nutne fotky zpracovat v necem jako Adobe LightRoom ci Capture ONE (fuj favorit). Zde v linuxu hledam marne alternativu nekolik let.
Zoner Photo Studio: Alternativy pro Linux
Jan Hanusek 17. 05. 2010, 09:52:52
Odpovědět  Odkaz 
Měl jsem možnost si ZME12 vyzkoušet soukromně(fotky z digitálu)i pracovně - pouze naskenování a následné zpracování do složek podle kategorií...V porovnání s Digikamem (doma používám ShowFoto) se mi zdá pro mé oko přehlednější Digikam. Oba programy mají ono kouzelné tlačítko automaticky vylepšit (na fotky ho ale nepoužívám). V práci zůstanu u XnWiew - je jednodušší a hlavně rychlejší. Takže kdo nepoužívá velké množství rozvětvených funkcí jako já, vystačí si klidně i s Gthumbem.
Re:Zoner Photo Studio: Alternativy pro Linux
Luban 18. 05. 2010, 14:36:52
Odpovědět  Odkaz 
XnView používáte v jaké verzi? Tu linuxovou jste zkoušel?
Zoner Photo Studio: Alternativy pro Linux
marek 15. 08. 2011, 15:50:53
Odpovědět  Odkaz 
http://darktable.sourceforge.net/

... sice trochu buggy ale stoji za vyskusanie.

Odpovědět

Nejsou podporovány žádné značky, komentáře jsou jen čistě textové. Více o diskuzích a pravidlech najdete v nápovědě.
Diskuzi můžete sledovat pomocí RSS kanálu rss



 
 

Top články z OpenOffice.cz