přejít na obsah přejít na navigaci

Linux E X P R E S, Deset nejchytlavějších her pro Android

Deset nejchytlavějších her pro Android

android_logo.png

Android není jen o práci a informacích, ale také se s ním dobře zabavíte. Z tisíců her jsme vybrali deset nejzajímavějších. Nemusí mít dokonalou grafiku ani příběh, hlavní je, že vás chytnou na dlouhé hodiny a nepustí.


Hry pro Android

Hry pro Android (a pro smartphony obecně) se poměrně dost liší od her známých z „hloupých“ telefonů. Většina smartphonů totiž nemá hardwarovou klávesnici, takže ovládání složitějších her, kde byste museli mačkat mnoho kláves, není zrovna ideální. Neznamená to, že „tradiční“ hry pro Android vůbec neexistují, ale jsou v menšině. Prim hrají jednoduché hry, které využívají dotykový displej a akcelerometr (zařízení snímající naklonění telefonu). Takové ovládání je člověku blízké a je velmi intuitivní.

Na Android Marketu najdete jak hry zdarma (většinou s reklamou), tak i placené hry. Ceny her jsou ale celkem rozumné, většinou zaplatíte něco mezi jedním až třemi dolary. K velké části placených her navíc existuje i verze zdarma s přívlastkem „lite“, která oproti placené verzi obsahuje například pouze jednu úroveň, případně mají jiná omezení. Lite verze je v podstatě obdobou demoverzí počítačových her. Díky nim nekupujete zajíce v pytli. Teď už se pojďme podívat na konkrétní hry.

Fruit Ninja

Fruit Ninja je jednou z těch her, které maximálně využívají potenciálu dotykového displeje. Po displeji lítá všelijaké ovoce a vy máte za úkol prstem rozsekat co nejvíce kousků. Aby to nebylo tak jednoduché, mezi ovoce se občas připlete i bomba, kterou nesmíte zasáhnout, jinak hned končíte. Rozseknutí ovoce navíc vypadá velmi efektně – rozdělí se přesně na místě, kde jste „ťali prstem“, a vystříkne z něj šťáva. Vše je samozřejmě doprovázeno patřičnými zvuky. Už jen proto je radost ovocného nindžu hrát. Ve hře jsou tři módy: klasický (končíte, když vám uniknou tři kousky ovoce), zen (devadesát sekund na dosažení co nejvyššího skóre) a arkádový (máte minutu a ovoce má různé speciální vlastnosti).

Stáhněte si: Fruit Ninja

Fruit Ninja – porcování ovoce na displeji vašeho telefonu Fruit Ninja – porcování ovoce na displeji vašeho telefonu

Doodle Jump

V hopsačce Doodle Jump budete hrát za prapodivné žluté stvoření s jakýmsi chobotem. Přeskakováním po plošinách se ho budete snažit dostat co nejvýše. Plošiny jsou ale různé – některé pod vámi prasknou, jiné jezdí sem a tam atd. Do cesty se vám navíc staví podobně podivné potvory. Směr skoků hlavního hrdiny ovládáte akcelerometrem. Na výběr je několik světů, které se herně v podstatě neliší – zkrátka pořád skáčete a skáčete. Světy jsou pěkně zpracovány a dodávají hře šmrnc. Velkou devizou je opravdu povedená kreslená grafika, která mi spolu s náladou hry připomenula adventuru Machinarium.

Stáhněte si: Doodle Jump

Doodle Jump zaujme kreslenou grafikou Doodle Jump zaujme kreslenou grafikou

Radiant

Radiant je asi nejpovedenější hra pro Android vycházející z legendárních Space Invaders. Dostanete vesmírnou stíhačku a budete muset zničit všechny nepřátele, kteří se vám postaví do cesty. A že jich nebude málo. Za získané body si potom můžete vylepšovat zbraně nebo dokupovat životy. Musím pochválit výbornou grafiku, která je sice pěkně retro „kostičkovaná“, ale navíc přidává pestrobarevné laserové efekty a boje tak vypadají působivě. Jedničku si zaslouží také elektronická hudba a zvukové efekty. Radiant dohrajete za několik hodin, což je na mobilní hru slušná herní doba. Obtížnost je dobře nastavena, takže sem tam si úroveň zopakujete, ale hra vás neotráví vracením o několik úrovní zpět.

Stáhněte si: Radiant Lite (zdarma), Radiant, Radiant HD

Radiant – retro hra s moderními efekty Radiant – retro hra s moderními efekty

Falling Ball

Displej telefonu se stane jakousi místností, do které každou chvilku spadne další koule. Vy budete nakláněním telefonu ovládat panáčka, který musí pobíhat po hraně displeje tak, aby se koulím vyhnul. Máte jen jediný úkol: Přežít co nejdéle. Koule poskakují sem a tam a s každou další koulí v místnosti je hra o mnoho těžší, takže vylepšení „času přežití“ o každou sekundu vás bude těšit. Kromě klasického módu, kde vás ohrožují jen koule, můžete zvolit také pokročilý mód, kde budou poskakovat i bomby, ale zároveň budete moci získat štít. Klasický mód se mi zdá svou jednoduchostí zábavnější.

Stáhněte si: Falling Ball (zdarma s reklamou)

Falling Ball – přežijte co nejdéle Falling Ball – přežijte co nejdéle

Slice It!

Ve hře Slice It! dostanete za úkol „rozkrájet“ určitý geometrický obrazec na daný počet (pokud možno obsahově podobných) kousků. Samozřejmě je v tom háček: Můžete dělat jen rovné řezy a jejich počet je přesně určen. První kola jsou celkem jednoduchá, ale později Slice It! pořádně potrápí vaše mozkové závity. Proto je jedině dobře, že si můžete nechat napovědět další krok. Počet nápověd je ale omezený a nic nedostanete zadarmo. Jedinou nevýhodou je, že pokud máte telefon s menším displejem, možná se vám řezy budou hůře trefovat. Slice It! obsahuje sto osmdesát obrazců, takže zabaví opravdu na dlouho.

Stáhněte si: Slice It! (zdarma s reklamou)

Slice It! potrápí vaše mozkové závity Slice It! potrápí vaše mozkové závity

Angry Birds

Je třeba představovat Angry Birds? Naštvaní ptáci si podmanili milióny hráčů a jsou jednoznačně nejznámější hrou pro Android. Máte k dispozici ptáky různých druhů v různém počtu a vystřelujete je z praku, abyste zničili všechna zlá zelená prasata schovaná v pevnostech. Princip hry není nikterak originální, existuje mnoho podobných flashových her, ale Angry Birds ho dovedli k dokonalosti. V současnosti už existují tři hry s naštvanými ptáky v hlavní roli: Angry Birds (slavná první verze), Angry Birds Seasons (postupně přidala nové světy stylizované na Halloween, Vánoce, Valentýn, Velikonoce a Den svatého Patrika) a Angry Birds Rio (noví nepřátelé, nový příběh, postupně se uvolňují nové světy a zároveň s touto hrou vznikl dokonce i film).

Stáhněte si: Angry Birds, Angry Birds Seasons, Angry Birds Rio (vše zdarma s reklamou)

Angry Birds – nejznámější hra pro Android Angry Birds – nejznámější hra pro Android

My Paper Plane 2

Skládáte rádi papírová letadélka? Tak to vyzkoušejte My Paper Plane 2, tam totiž jedno budete ovládat. Ovládáte ho nakláněním telefonu a vaším úkolem je sbírat hvězdičky a do ničeho nenarazit. Ze začátku si možná budete říkat, že je to oddychová hra, ale opak je pravdou. V pozdějších kolech letadélko nabere doslova pekelnou rychlost, budov a stromů bude přibývat a abyste se jim vyhnuli, budete s telefonem předvádět nevídané otáčky. Vybrat si můžete ze čtyř prostředí, přičemž v každém jsou čtyři úrovně obtížnosti a v každé úrovni můžete získat medaile. Grafika hry je docela hranatá, ale jinak velmi sympatická. Důležité je, že hra běžela plynule i na slabším telefonu (LG Optimus One). V rychlejších úrovních by vám i drobný zásek pěkně zavařil. My Paper Plane 2 je podle mě nejlepší hra ovládaná akcelerometrem.

Stáhněte si: My Paper Plane 2 Lite (zdarma), My Paper Plane 2

My Paper Plane 2 dokonale využívá akcelerometr My Paper Plane 2 dokonale využívá akcelerometr

NinJump

NinJump nejspíš bude hra s nejjednodušším ovládáním, kterou jste kdy hráli. Přesto je velmi chytlavá. Ve hře se vtělíte do postavy nindži, který přeskakuje mezi stěnami dvou domů a vybíhá po nich. Cíl je stejný jako ve hře Doodle Jump – dostat se co nejvýš. Bránit vám v tom budou nepřátelští nindžové a různá zvěř. Nepřátele můžete využít ve svůj prospěch. Pokud například zabijete tři modré ptáky v řadě, na chvíli dostanete křídla a poletíte nahoru. A jak že je to s tím jednoduchým ovládáním? Dotykem na kteroukoliv část displeje se nindža prostě přemístí z jedné stěny na druhou, to je vše.

Stáhněte si: NinJump (zdarma s reklamou)

NinJump – jednoduché ovládání a perfektní hratelnost NinJump – jednoduché ovládání a perfektní hratelnost

Agent

Hra Agent se odehrává na střelnici, takže je jasné, o co půjde. Musíte co nejrychleji a nejpřesněji trefovat terče ve tvaru lidí. Za získané body potom dostanete ocenění a můžete vylepšovat svůj arzenál. Terče překvapivě nejsou jen tak nečinné. Některé sice nic nedělají, ale jiné vás dostanou, pokud dřív nedostanete vy je. Agent je skvělá hra na procvičení postřehu, vše se děje rychle a nemáte čas si oddechnout. Nejspíš budete potřebovat telefon s citlivým kapacitním displejem, s odporovým displejem byste na živu asi dlouho nevydrželi.

Stáhněte si: Agent DEMO (zdarma), Agent

Agent – procvičte si postřeh Agent – procvičte si postřeh

Russian Eggs

Na závěr jsem si opět dovolil takovou zajímavost. Pokud se vám současné hry nelíbí a radši byste zavzpomínali, na Android Marketu najdete spousty předělávek (možná spíše kopií kopií) „starých dobrých“ klasik. Já jsem šel opravdu hluboko do minulosti a vybral jsem pro vás hru na motivy animovaného sovětského seriálu Jen počkej, zajíci! Čtenáři narození v osmdesátých letech minulého století a dříve už asi tuší. Hrajete za vlka ze zmíněného seriálu a snažíte se pochytat co nejvíce vajec od snášejících slepic. Ty snášejí stále rychleji, stále více... Však to znáte.

Stáhněte si: Russian Eggs (zdarma)

Russian Eggs – je libo starou sovětskou klasiku? Russian Eggs – je libo starou sovětskou klasiku?

Nahoru

Odpovědět

Nejsou podporovány žádné značky, komentáře jsou jen čistě textové. Více o diskuzích a pravidlech najdete v nápovědě.
Diskuzi můžete sledovat pomocí RSS kanálu rss



 
 

Top články z OpenOffice.cz