přejít na obsah přejít na navigaci

Linux E X P R E S, Deset nejlepších českých aplikací pro Android

Deset nejlepších českých aplikací pro Android

android_logo.png

Tentokrát si představíme deset šikovných českých aplikací. Nejde ani tak o to, že je vytvořili čeští vývojáři, ale spíš o to, že mají specifické využití v našich končinách. Podíváme se například na aplikace pro mapy, jízdní řády, počasí nebo televizní programy. Všechny uvedené aplikace jsou zdarma.


Pubtran

Nelze začít žádnou jinou aplikací, než je Pubtran. Pokud alespoň občas využíváte veřejné dopravní prostředky, neměla by ve vaší výbavě chybět. Pubtran vyhledává v jízdních řádech, přičemž čerpá ze serveru idos.cz. To znamená, že máte záruku aktuálnosti dat, ale pro vyhledávání budete potřebovat internetové připojení. Kromě obligátních autobusových a vlakových spojení nabízí také letecké linky a jízdní řády městské hromadné dopravy v několika desítkách českých měst. Když zvolíte spojení, Pubtran vám ukáže všechny časy v mezizastávkách, cenu jízdného, případnou dobu zpoždění a další informace. Spojení navíc můžete přidat do kalendáře, nechat se upozornit určitou dobu před odjezdem nebo odeslat informace o něm SMS či e-mailem. Třešničkou na dortu je velmi intuitivní a přehledné uživatelské rozhraní.

Pubtran – jízdní řády v kapse Pubtran – jízdní řády v kapse

SMS Jízdenka

Další užitečná aplikace SMS Jízdenka s Pubtranem úzce souvisí. Její název vypovídá za vše: Slouží k snadnému nákupu jízdenek na městskou hromadnou dopravu přes SMS. Nabídka čítá šest měst, což není mnoho, ale to je chyba dopravních podniků v daných městech, nikoliv aplikace. Aktuálně jsou v nabídce Praha, Ústí nad Labem, Ostrava, České Budějovice, Liberec a Plzeň. Jedinou pokročilejší funkcí je možnost nechat se upozornit před koncem platnosti jízdenky. Aplikace SMS Jízdenka vlastně jen odesílá (objednávka) a přijímá (jízdenka) SMS, které zpracovává a přehledně zobrazuje. Je to „jen“, ale zároveň hodně, protože přesně tohle uživatelé potřebují. Díky ní se zakoupení jízdenky stane otázkou pár sekund.

SMS Jízdenka objedná jízdenku na MHD za pár sekund SMS Jízdenka objedná jízdenku na MHD za pár sekund

Mapy.cz

Webovou verzi služby Mapy.cz od Seznamu určitě znáte, ale co aplikaci pro Android? Možná jste se s ní ještě nesetkali, protože je celkem mladá – vyšla letos v dubnu. Co se týče funkcí, moc se neliší od oblíbených Google Maps, které najdete předinstalované téměř v každém telefonu s Androidem. Můžete si vybrat ze čtyř typů mapových podkladů: základní, letecký, turistický a pro zajímavost i historický. Zajímavější než samotné mapy je ale vyhledávání restaurací, hotelů, zastávek, bankomatů a dalších objektů v okolí. Na velikost databáze si nemůžu stěžovat – aplikace čerpá informace z Firmy.cz a ví prakticky o všech alespoň trochu zajímavých místech. Sečteno a podtrženo, české Mapy.cz světové Google Maps sice nepřekonaly, ale jsou jim důstojnou konkurencí.

Mapy.cz – důstojná konkurence mapám od Googlu Mapy.cz – důstojná konkurence mapám od Googlu

Meteoservis

Aplikací nebo widgetů pro předpověď počasí existuje nespočet. Většinou se ale dozvíte pouze předpokládanou teplotu a zda bude jasno, polojasno atp. Meteoservis jde mnohem dál, ukazuje každý den několik předpovědí pro různé časy, vlhkost vzduchu, rychlost větru a tlak. No a pokud máte rádi televizní půlhodinové předpovědi počasí, můžete si prohlédnout také statistiky a radarové a satelitní snímky území. Ty se aktualizují jednou za půl hodiny. Nevýhodou Meteoservisu je omezený výběr míst, v nabídce je asi dvacítka českých a slovenských měst a pár bodů v okolních zemích. V meteorologii se nevyznám, ale možná je to proto, že takhle podrobné informace se nesbírají všude.

Meteoservis – informace o počasí pro pokročilé Meteoservis – informace o počasí pro pokročilé



TV Program

TV Program je zřejmě nejlepší televizní program pro Android pro naše končiny. Obsahuje zhruba stovku kanálů – českých, slovenských, ale i některých z okolních zemí jako Polska nebo Německa. Zobrazuje program na sedm dní dopředu a u některých kanálů najdete krátký text popisující relaci (pravděpodobně čerpá z EPG). Hlavní stránka aplikace je vyhrazena vaším oblíbeným programům. Velmi praktická je funkce „všechny společně“, která vypíše, co právě běží na vašich oblíbených stanicích. Nechybí ani možnost nechat se upozornit na začátek pořadu. Stačí na něm dlouze podržet prst. Aplikace vás upozorní pět minut před začátkem, ale v nastavení můžete dobu upozornění globálně změnit.

TV Program – stovka stanic v jedné aplikaci TV Program – stovka stanic v jedné aplikaci

Free SMS Sender

Chcete ušetřit za SMS, ale přitom se nechcete o nic starat? Zkuste Free SMS Sender. Ten kombinuje odesílání SMS přes různé internetové brány a přes operátora. Free SMS Sender umí pracovat s mnoha českými a slovenskými internetovými bránami, některé z nich jsou anonymní, další vyžadují registraci. Nejlepší ale je, že když jich budete mít povolených několik, Free SMS Sender chytře vybere tu nejvhodnější. A co když zrovna nebudete připojeni k Internetu? Můžete nastavit, aby se aplikace na chvíli připojila a SMS odeslala, nebo prostě SMS odešle standardní cestou přes GSM síť operátora. Android se zprávami pracuje na úrovni systému a odeslané i přijaté zprávy uvidíte ve všech aplikacích pro SMS. Takže vám nic nebrání ve zkoušení.

Free SMS Sender – SMS přes internetové brány jednoduše Free SMS Sender – SMS přes internetové brány jednoduše

ČT24 a ČT4

Česká televize se snaží více využívat moderní technologie a aplikace ČT24 a ČT4 jsou první výsledky jejího snažení. V budoucnu by měla přijít i aplikace pro iVysílání. ČT24 a ČT4 v přehledné podobě zobrazují obsah portálů České televize. Zprávy třídí do několika hlavních kategorií a články můžete uložit pro čtení offline nebo rychle nasdílet na sociální sítě. Obě aplikace také umožňují sledovat živé vysílání těchto televizních stanic. To je prozatím v beta verzi a mnoho uživatelů hlásí problémy, ale snad se časem vyladí. Kvalita videa se automaticky přizpůsobí rychlosti vašeho připojení. Existuje také aplikace pro přehrávání Českého rozhlasu, která sice není tak pěkně provedená, ale svůj účel plní.

ČT24 a ČT4 můžete sledovat i z mobilu ČT24 a ČT4 můžete sledovat i z mobilu

Heureka.cz

Aplikace srovnávače cen Heureka.cz je v principu opět velmi jednoduchá, ale mimořádně užitečná. Vyhledávat produkty můžete dvěma způsoby. Za prvé prostým napsáním názvu, za druhé mnohem originálnějším (a zábavnějším) způsobem – přečtením čárového kódu fotoaparátem. A to je v podstatě vše, co aplikace dělá. Ať už zvolíte jakýkoliv způsob, poté vás přesměruje na webové stránky Heureka.cz s dotazem na název nebo čárový kód. Kdyby šel obsah Heureka.cz procházet přímo v aplikaci, bylo by to chvályhodnější a hlavně mnohem přívětivější. I tak je ale tato aplikace dobrým pomocníkem. Až budete nakupovat a zboží se vám třeba bude zdát předražené, stačí vytáhnout telefon a cenu si ověřit.

Srovnávač cen Heureka.cz ve verzi pro Android Srovnávač cen Heureka.cz ve verzi pro Android

DSL.cz

Známý měřič rychlosti internetového připojení od serveru DSL.cz se dostal i na zařízení s Androidem. Umí změřit rychlost downloadu a volitelně také uploadu, zjistí poskytovatele vašeho připojení a odkud se připojujete. To je v podstatě vše. Výsledky zobrazí na pěkném „tachometru“ a výsledky jednotlivých měření se ukládají do historie. Aplikace DSL.cz není tak detailní jako například aplikace dalšího (v tomto případě už světově) známého serveru Speedtest.net, ale většině uživatelů určitě bude stačit. Navíc má jednu užitečnou vlastnost: Výsledky měření zaznamenává do veřejné mapy a v ní si potom můžete najít, jak je to kde s rychlostí.

DSL.cz – změřte rychlost mobilního připojení DSL.cz – změřte rychlost mobilního připojení

DMS

Na konec jsem zvolil aplikaci DMS, která nepomůže ani tak vám, ale můžete s ní pomoci ostatním. Idea dárcovských SMS už je u nás celkem rozšířená. Zkrátka můžete poslat SMS za třicet korun a podpořit tak vybraný charitativní projekt. Aplikace DMS pracuje na tom samém principu (pošle za vás SMS) a hlavně obsahuje kompletní seznam projektů, které ocení vaši pomoc. Je jich několik desítek a jsou roztříděny do několika hlavních kategorií. U každého projektu najdete pár odstavců textu, kde se přesně dozvíte, jak vaše peníze pomohou. Až některý projekt podpoříte, zapíše se do vašeho seznamu obdarovaných a aktualizuje se celková darovaná částka.

Ale pozor, ze třiceti korun darujete pouze dvacet sedm, tři koruny platíte operátorovi.

DMS – pomozte některému z desítek charitativních projektů DMS – pomozte některému z desítek charitativních projektů

Nahoru

Odpovědět

Nejsou podporovány žádné značky, komentáře jsou jen čistě textové. Více o diskuzích a pravidlech najdete v nápovědě.
Diskuzi můžete sledovat pomocí RSS kanálu rss



 
 

Top články z OpenOffice.cz