přejít na obsah přejít na navigaci

Linux E X P R E S, Noontec A9 Smart TV Box: Multimediální přehrávač s Androidem 4

Noontec A9 Smart TV Box: Multimediální přehrávač s Androidem 4

noonteca9.jpg

Pod ruce se mi dostalo zajímavé zařízení s Androidem, které má jediný účel, má být připojeno k televizi nebo jinému zařízení a sloužit jako multimediální centrum. Do nedávna bylo toto zařízení distribuováno s Androidem 2.3, nyní se ale chystá nástup verze 4. Jak se dozvíte, největší výhodou i nevýhodou A9 je právě zvolený systém.


Televize, které se dnes běžně připojí na internet, toho umí ledacos: přehrávat videa na YouTube, prohlížet fotky na Picase, zobrazovat recepty, skoro zalévat květiny. Pokud ale chcete dělat něco, s čím vývojáři nepočítali, máte smůlu. Například některé televize značky Samsung umí komunikovat pouze se serverem výrobce, který zase komunikuje s jednotlivými službami a tak nějak zobrazí jejich obsah. Ve výsledcích vyhledávání na YouTube se zobrazí pouze některé výsledky, pro prohlížení fotek konkrétního uživatele Google Picasy se musíte k jeho účtu přihlásit apod. A to ještě připomínám, že se na internet nepřipojíte, pokud někde v Koreji jejich server prostě nejede, což se stává dost často.

Pokud chcete z obýváku využívat internet naplno, brzy se začnete ohlížet po nějakém HTPC, tedy počítači, který bude mít vaši zábavu na starost. Existují různé možnosti, před nedávnem jsme například recenzovali ZOTAC ZBOX Nano A10 Plus, což je malý počítač s procesorem a grafickou kartou AMD Fusion.

HTPC je zkratka z anglického Home Theater Personal Computer, což je počítat určený k přehrávání multimédií například v obývacím pokoji.

Noontec v tomto případě vsadil na procesor ARM a operační systém Android, což může být relativně levné, ale přesto velmi účinné řešení.

Takto výrobce zařízení prezentuje Takto výrobce zařízení prezentuje

První pohled na hardware

Lesklá černá 600gramová krabička o rozměrech cca 18 × 18 × 2,7 cm působí příjemným dojmem, rozhodně se tak nejedná o kus hardwaru, který byste museli někam schovávat, ale klidně jej můžete nechat ležet na polici před televizí. Bohužel jej asi budete muset často utírat, protože je na povrchu vidět každý dotek a zrnko prachu. Na vrchní straně zařízení najdete kromě nápisu Noontec jen zapínací tlačítko, které při zapnutém zařízení svítí nepříjemnou modrou barvou. Na přední toho opět mnoho není, pouze další modré světlo, které taktéž svítí, když je krabička zapnutá.

Noontec A9 Smart TV Box Noontec A9 Smart TV Box

Porovnání velikosti s krabičkou od zápalek Porovnání velikosti s krabičkou od zápalek

Při běžné manipulaci se zařízením přijdete do styku s levou stranou, kde je slot na SD/MMC karty a USB konektor na přídavné zařízení (externí úložiště multimediálních dat). Pro instalaci je však důležitější zadní strana, která obsahuje další konektory: napájení, kompozitní, optický a HDMI výstup, Ethernet, druhý USB konektor a třetí sloužící k propojení zařízení s počítačem.

Konektory Konektory

V balení je kromě samotného zařízení, adaptéru a HDMI kabelu také set bezdrátové myši a klávesnice s jedním USB donglem. Myš je obyčejná, optická. Klávesnice je kompaktní, zmenšená a obsahuje speciální funkční klávesy na ovládání Androidu. Obě zařízení jsou napájena dvěma malými tužkovými bateriemi (AAA), které byly k balení taktéž přiloženy.

Klávesnice Klávesnice

Myš Myš

Dříve se zařízení dodávalo s dálkovým ovládáním, klávesnice a myš šly dokoupit. Nyní už se prodává pouze varianta s klávesnicí a myší. Osobně bych možná preferoval klasické televizní ovládání, myš přeci jen není ideální, pokud nemáte po ruce rovný a pevný povrch, i když se s ní dá pracovat i na koleni nebo pohovce.

Klasický ovladač Klasický ovladač

Zařízení obsahuje kromě zdířky na síťový kabel také WiFi, takže pokud nemáte u televize přípojku, nemusíte zoufat. Anténa je ale vevnitř, takže to s dosahem nemusí být vždy ideální (to jsem ale nijak netestoval). Mezi další věci, které z venku nejsou vidět, patří 4GB vnitřní úložiště pro systém, 512 MB RAM, procesor Cortex-A8, grafická karta Vivante GC800 a hardwarový dekodér videa Ceva MM3000.

Spotřeba se pohybuje od 4 W v režimu standby, přes 6 W, pokud je zařízení zapnuté, ale nic nedělá, až k 11 W, pokud se přehrává video.

Android 2.3 Gingerbread

Když jsem dostal zařízení do ruky poprvé, obsahovalo ještě Android ve verzi 2.3. Z celého systému byly patrné vyloženě dětské chyby a zařízení se mi vůbec nepoužívalo lehce. Možná za to mohl výběr aplikací, nebudu se ale o konkrétních problémech rozepisovat, protože tato recenze se zaměřuje na verzi s Androidem 4, jehož hlavní výhodu oproti předchozí verzi vidím v tom, že obsahuje důležité ovládací prvky na obrazovce.

Android 2.3 Android 2.3

I to se stávalo I to se stávalo

Ne vše šlo napoprvé dobře Ne vše šlo napoprvé dobře

Poté jsem obdržel návod na aktualizaci na verzi 4, ale vzhledem ke komplikovanosti celého procesu jsem si raději nechal vyměnit zařízení kus za kus. Zákazníci toto ale nebudou muset řešit, verzi se čtyřkou by si rovnou měli moci koupit, zatím však není potvrzeno datum, kdy se začnou tyto zařízení dodávat s Ice Cream Sandwichem, ani jestli bude dostupná aktualizace pro současné majitele.

Android 4 Ice Cream Sandwich

S novou verzí Androidu už mohu A9 doporučit více. Stále se však rozhodně nejedná o zařízení pro každého. Pokud neznáte Android nebo nejste zdatnější počítačový uživatel, pravděpodobně se v systému ztratíte. Počítejte například s tím, že výchozí aplikace na přehrávání videa si nemusí poradit s přiloženými českými titulky nebo že aplikace Fotoaparát vám k užitku příliš nebude. Proto je potřeba po instalaci systém vyladit, doinstalovat vhodné aplikace jako například přehrávač MX Player nebo prohlížeč souborů ES File Explorer, kterým můžete procházet obsah externího USB disku.

Výhodou tohoto zařízení je, že na rozdíl od jiných „nemobilů“ obsahuje Google Play, takže ho do zařízení nemusíte složitě dostávat sami, ani instalovat aplikace přes apk soubory.

Google Play, tedy bývalý Android Market, vám bude alespoň ze začátku určitě dělat společnost Google Play, tedy bývalý Android Market, vám bude alespoň ze začátku určitě dělat společnost

Verze s Androidem 4 se dá plnohodnotně ovládat myší (pokud zrovna opravdu nepotřebujete psát), nemá problém přehrát Full HD video a v případě vhodně zvolené aplikace zobrazit titulky s českou diakritikou, ať už přiložené, nebo integrované v souboru mkv. Bez problémů si přehrajete i flashové iVysílání České televize nebo iPrimu. Pořád je ale poznat, že se nejedná o systém pro obyčejné televize, ale spíše pro dotyková zařízení, některé gesta, která používají více prstů, zkrátka neprovedete.

iVysílání České televize... iVysílání České televize...

...není problém přehrát ani v režimu celé obrazovky ...není problém přehrát ani v režimu celé obrazovky

Můžete sledovat i pořady Primy Můžete sledovat i pořady Primy

České titulky fungují napoprvé a bez problémů České titulky fungují napoprvé a bez problémů

Video v rozlišení 720p se neseká a hraje bez plynule... Video v rozlišení 720p se neseká a hraje bez plynule...

...stejně tak jako 1080p ...stejně tak jako 1080p

Vzhledem k méně pohodlnému ovládání a nutnosti znalosti principů systému Android nemohu Noontec A9 doporučit do každé domácnosti. Ale vzhledem k relativně nízké ceně (pod tři tisíce) a možnostem, které systém Android nabízí, ho mohu více než doporučit do techničtěji zdatnější domácnosti jako alternativu, která je rozhodně levnější než klasické HTPC a rozhodně chytřejší než server někde daleko v Koreji. A pokud jste opravdoví geekové, třeba se vám na zařízení podaří nainstalovat Linux a multimediální centrum XBMC.

Nahoru

Odpovědět

Nejsou podporovány žádné značky, komentáře jsou jen čistě textové. Více o diskuzích a pravidlech najdete v nápovědě.
Diskuzi můžete sledovat pomocí RSS kanálu rss



 
 

Top články z OpenOffice.cz

Miroslav Hrončok

Miroslav Hrončok

Linux používám od roku 2004, aktivně se o něj zajímám od roku 2007, kdy jsem napsal svůj první článek pro LinuxEXPRES. Od roku 2009 jsem pracoval pro Liberix jako redaktor LinuxEXPRESu, od roku 2011 do konce roku 2012 jako jeho šéfredaktor. Nyní pracuji v Red Hatu, kde rozšiřuji distribuci Fedora o nové balíčky. Zároveň studuji na FIT ČVUT, kde se zabývám 3D tiskem a vyučuji několik předmětů. Spoluorganizuji pražskou konferenci LinuxDays a aktivně se účastním mnoha dalších českých linuxových akcí, jako přednášející nebo jako výpomoc.


  • Distribuce: Fedora
  • Grafické prostředí: Xfce

| blog